Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Как си правите прототипите? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
И големият минус в моя случай е, че трябва да порьчвам в Чехия. Не знам как е по назапад и отвьд океана ама в източна Германия ще ми отрежат главата ако отида за 1-2 платки.

Сря Яну 25, 2006 7:39 pm
Профил WWW

Мнение 
Е - така да бе задал въпросчето, колега :
"Как си правите прототипите в Чехия или Германия" :oops:
А тук - в България е най-добре през "Селектра" за 3 дни :)

Сря Яну 25, 2006 8:54 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
То май на самата тема не и сложих подходящо заглавие :oops: . "Прототип" си е баш професионално, в главата ми беше "аматьоро-учебни проектчета" за които най-малкото не си струва чакането. Както и да е, получи се интересна и полезна тема (поне за мен). :D

Сря Яну 25, 2006 9:04 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ами...
пращаш си файловете по нета
на другия ден хващаш автобуса за БГ
виждаш майка си и баща си, те ти се радват
може и някой приятел да видиш. пийваш родна пикня (викат и бира), или спирт с есенция (викат и ракия) и хапваш няколко РЕКОКО продукта (РЕбра+КОжа+КОкали=кебапче).
на третия ден отиваш да си вземеш платките, а те не са готови.
на четвъртия вече ти е писнало и не те свърта, най-накрая си вземаш прототипа и беж обратно за чехия
като стигнеш там си телиш един душ (автобусите от/за българия са изключително задушевни), сипваш си една бира и се радваш на платката, но най-вече на това, че си се прибрал в цивилизацията.

единствения недостатък е, че в автобуса трябва да знаеш турски или цигански за да осъществиш социален контакт. българския не се говори много по тия места :wink: ама не вярвам много да напираш да контактуваш

в резултат - следващия път, като трябва да правиш прототип и се сетиш за българия, или се отказваш, или цените в германия ти се виждат поносими вече.

ПС: толкова ли е зле вече в чехия, бе братче? едно време бяха много будни техните ТНТМ-исти. не е ли останало нищо от соц-времената?

Сря Яну 25, 2006 9:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Добре де, фотолитографския метод не ти ли върши работа.
За такива проекти той май е най-добър.

Сря Яну 25, 2006 9:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
аналоговите на експериментална (квадратчета с два шини за захранване), а цифровите отначало се мъчех със цокли върху експериментална за цифрови схеми, но после почнах директно да си правя платки, по-лесно излиза. направил си бях и една експериментална, която има цокъл за микроконтролер и квадратчета за аналогова схема.

Сря Яну 25, 2006 10:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За SMD процесори наи удобна е платка като тая на първата снимка. А като цяло средна сложност прототип може да се събере като на 2рата. Като поработиш малко и свикнеш като цяло не е проблем да си събереш и доста приличен прототип. Като например на 3-4 снимка

Прикачени файлове:
1.jpg
1.jpg [ 32.01 KiB | Прегледано 2561 пъти ]
t.jpg
t.jpg [ 40.18 KiB | Прегледано 2561 пъти ]
platka.jpg
platka.jpg [ 34.86 KiB | Прегледано 2561 пъти ]
Сря Яну 25, 2006 11:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Малко се разбъркаха снимите ама ясно е за какво става дума :)

Прикачени файлове:
2.jpg
2.jpg [ 25.33 KiB | Прегледано 2559 пъти ]
Сря Яну 25, 2006 11:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А някои модулчета като USB и други интерфеиси може да се правят на отделно модулчета както е тук и като цяло прототип се събира бързо.
Всичко това дотук става дума за цифрови устоиства на които няма бързи паралелни бусове.

Прикачени файлове:
1.jpg
1.jpg [ 28.42 KiB | Прегледано 2554 пъти ]
Сря Яну 25, 2006 11:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@ДедоБоре аз сьм на границата, но от немската страна. Тук обаче често ходят до Чехия на пазар.
Един от доцентите беше споменал, че си порьчва платките в Чехия и му излизало по-евтино и по-бьрзо от университетската фирма. Иначе ходихме на екскурзия до една "платкаджийница" на 20ина км от града, обаче там не се пипа... А цените, които намерих като се оглеждах в нета бяха окло 45е за двуслойна платка на дм^2 и 200% надценка ако я искаш за 2 дни. Иначе могат и 28-слойна да я на правят, ама кой да я плати.

@Desert Leo фотолитографският вьрши отлична работа, аз досега него ползвах, но всеки пьт ми се налага да ходя до лабораторията. А вкьщи няма как, най малкото нямам с какво да осветявам, пьк и живея на 12 кв.м. и ако трьгна да ецвам с киселинен разтвор... кофти работа.

Затова ще си взема една от тези експериментални карти, а за по-сериозните неща, ще се бега до лабораторията.

Сря Яну 25, 2006 11:32 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Никола много готини примери 10х. Не ми беше минало през главата, че може вместо да правя долната страна на платката на джунгла от жички, може да запоявам пьтечките. Хитро, макарче ми се вижда доста играчка :)
Предполагам е и вьпрос на опит.

Сря Яну 25, 2006 11:37 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
E, ако ще показваме, и аз имам снимани платки. Правя ги подобни на това, проводниците обикновено са отдолу. Ако имам някой модул готов, насаждам го на кокили отгоре ( както е клавиатурата )

Прикачени файлове:
PB180001a.JPG
PB180001a.JPG [ 32.42 KiB | Прегледано 2541 пъти ]
Сря Яну 25, 2006 11:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Разбирам. Ако се размирише на химикали ще те пишат терорист :wink:
Гледай да нямаш на масата проект с count down индикация. :lol:

Сря Яну 25, 2006 11:49 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Ехаааааа .... ква хубава галерия се збра .. :lol: радост за окото ...

Никола .. гледам .. подхванал си го вече развоя за Спартан 3'ката ... ;) ... моя за сега збира прах ... ама само за сега ...

Сря Яну 25, 2006 11:57 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
то смешно звучи ама какви ситуации е имало :roll: ...
Oсобено весело беше като прекарах през летището в куфара си 5кг трансформатор. Минава куфара през рентгена и гледам лицето на проверяващия пребледня. Не бях виждал човек така да си смени физиономията. Както са учтиви и усмихнати каза просто "Отворете куфара" и гледам се приближават 2 куки. Отварям го аз най-спокойно и обяснявам, че си нося комплект ножове (бях забравил за трафа), а той вика "Господине, ножовете са най-малкия Ви проблем в момента" и тук се сетих за какво иде реч. Изваждам аз трансформатора и преди да успея да обянся едно ченге се засмя "Това е трансформатор" и така...
не мина без проверки де, магнитно поле тьрсиха, питаха дали тече ток по него. Трябваше да ги базикна, че смятам да го вьржа кьм 400-те им Волта на бордовата мрежа и тогава ще потекат едни тоци :lol: ..., ама си замьлчах де, билета беше платен, а не ми се изпускаше полет.

Чет Яну 26, 2006 12:04 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща