Отговори на тема  [ 228 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Следваща
Производство на печатни платки в Домашни условия 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Производство на печатни платки в Домашни условия
:D И аз така ги правя с жица в дупките. Дже не знам как се прави метализация на отворите. Калайдисването на пистите го правя с Розол 3 и горещ въздух.

Нед Окт 19, 2014 6:39 pm
Профил
Аватар

То аз отдавна ползвам пасивностите за преходи ама някой път не е достатъчно...

Нед Окт 19, 2014 6:56 pm
Профил ICQ
Аватар

https://www.kickstarter.com/projects/ca ... uit-boards
Едно принтерче което може да прави платки и от стари гащи :) Проблемът с преходите май си остава.
Пък за съвсем мързеливите: http://wiki.cartesianco.com/Z-Axis_Tape

Чет Дек 11, 2014 12:58 pm
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
Хм..., аз вече си мисля да не правя метализация на дупките, а да пъхам вътре пасивностите и да ги поя от двете страни, че място все не ми достига... :x :wink:

Това съм го правил през 2010 или 2011 и стана много добре. Даже май трябваше да го патентовам :)
0805 части в стандартна 1.6мм дебелина платка. Даже футпринтове за алтиум имам - CIH се казват (Component In Hole)

Чет Фев 19, 2015 12:05 am
Профил
Аватар

Аз това си мисля, че съм го виждал в публикации доста преди 2010-2011 г. Може би около 2005-2006 г., така че е нямало да можеш да го патентоваш :D .

ПП. Ето ти малко библиография :) :
Palm, P., Moisala, J., Kivikero, A., Tuominen, R., & Iihola, A. (2005, March). Embedding active components inside printed circuit board (PCB)-a solution for miniaturization of electronics. In Advanced Packaging Materials: Processes, Properties and Interfaces, 2005. Proceedings. International Symposium on (pp. 1-4). IEEE.

Aschenbrenner, R., Ostmann, A., Neumann, A., & Reichl, H. (2004, December). Process flow and manufacturing concept for embedded active devices. In Electronics Packaging Technology Conference, 2004. EPTC 2004. Proceedings of 6th (pp. 605-609). IEEE.

Чет Фев 19, 2015 2:09 am
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Аз това си мисля, че съм го виждал в публикации доста преди 2010-2011 г. Може би около 2005-2006 г., така че е нямало да можеш да го патентоваш :D .

Е, то аз съм виждал заоблени кутии правени още през 1930-те ама това не им попречи на ябълките да си патентоват една :D

Чет Фев 19, 2015 10:49 am
Профил
Аватар

Едното е дизайн патент а другото е ютилити патент, разликата е от земята до небето :D .

Чет Фев 19, 2015 2:58 pm
Профил
Аватар

дупката с правоъгълна бургия ли се прави или се залага на ниски технологии срещу известна загуба на място?

Чет Фев 19, 2015 4:24 pm
Профил

Има средло за квадратни дупки, може да има и за правоъгълни.

Чет Фев 19, 2015 5:11 pm
Профил
Аватар

stefan63 написа:
Има средло за квадратни дупки...

По-редичко... :D

Чет Фев 19, 2015 5:12 pm
Профил

Не ти се вярва? Или имаш повече за правоъгълни :-)

Чет Фев 19, 2015 5:16 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

http://expert.urc.ac.ru/spravochnik_sle ... ya_272.htm
http://fishki.net/24634-chem-sverljat-k ... -foto.html

Чет Фев 19, 2015 10:24 pm
Профил
Аватар

Ето нещо на което попаднах днес: http://ragworm.eu/
Не съм ги тествал (още), но ако някой го е правил нека сподели.

Нед Фев 22, 2015 3:18 pm
Профил
Аватар

Аз не разбира, ама това евтино ли е:
Pricing example: PCB 50mm x 50mm will cost £15.50
И на бас, че ще е минималната цена.

Нед Фев 22, 2015 10:11 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Железният трихлорид бил опасен. Аз като бях млад (и си въобразявах, че съм безсмъртен) колко съм се цапал с железен трихлорид (много лошо цапа - слагайте нови латексови ръкавици [нови - без дупки]). И колко съм дишал пушеците от запояване с колофон (което може да доведе до сериозни проблеми с белите дробове). И после с голи ръце хващам памучето, напоено с разредител (за почистване на платката след ецване)...

Спомням си, че веднъж бях затворил прозорците и нарочно бях направил мъгла от колофонен пушек по време на експерименти с лазери (беше забавно да виждаш лазерния лъч - при липса на замърсявания на въздуха лъчът не се виждаше и не беше толкова забавно). Заради едното lulz рискувах да си докарам астма.

Изображение

От Уикипедия:

Цитат:
Астмата като резултат от (или изострена поради) условия на труд обикновено се смята за професионално заболяване.[85] В много случаи обаче тя не е регистрирана или разпозната като такова.[86][87] Смята се, че 5-25% от случаите на астма при възрастни са свързани с работата. Известни са няколко стотици различни причинители, като най-често това са: изоцианати, зърнен и дървесен прах, колофон, заваръчен флюс, латекс, животни, и алдехиди. Професиите, свързани с най-висок риск от проблеми, включват: работещите с аерозолна боя, пекари и работещите в хранително-вкусовата промишленост, медицински сестри, работещите в областта на химията, работещите с животни, заварчици, фризьори и работещите в областта на в дървообработването.[85]

Цитат:
Potential Acute Health Effects:

Very hazardous in case of ingestion. Hazardous in case of skin contact (irritant), of eye contact (irritant), of inhalation. Slightly hazardous in case of skin contact (permeator). Corrosive to eyes and skin. The amount of tissue damage depends on length of contact. Eye contact can result in corneal damage or blindness. Skin contact can produce inflammation and blistering.

Inhalation of dust will produce irritation to gastro-intestinal or respiratory tract, characterized by burning, sneezing and coughing. Severe over-exposure can produce lung damage, choking, unconsciousness or death.

Potential Chronic Health Effects:
CARCINOGENIC EFFECTS: Not available. MUTAGENIC EFFECTS: Not available.

TERATOGENIC EFFECTS: Not available.
DEVELOPMENTAL TOXICITY: Not available. The substance is toxic to lungs, mucous membranes. Repeated or prolonged exposure to the substance can produce target organs damage.

Repeated exposure of the eyes to a low level of dust can produce eye irritation. Repeated skin exposure can produce local skin destruction, or dermatitis. Repeated inhalation of dust can produce varying degree of respiratory irritation or lung damage.

Източник.

(Все още не съм умрял - така че хипотезата, че съм безсмъртен още не доказано грешна.)

Варианта с оцет, водороден прекис (H2O2) и готварска сол (NaCl) е един малко по-бавен, но по-безопасен вариант (според тези експерименти).

Какъвто и метод да ползвате, имайте предвид, че химичните съединения на медта са отровни (това беше подчертано в учебника по химия за 7-ми или 8-ми клас, още го помня).

От Уикипедия:

Цитат:
Медните йони са разтворими във вода и в ниски концентрации се използват като бактериостатично вещество, фунгицид и импрегнант за дървесина. В същото време те са важно вторично хранително вещество за всички висши растения и животните, при които медта се използва в черния дроб, мускулите и костите. В по-голямо количество медните йони са отровни и за висшите организми.

Затова калайджиите калайдисват медните тигани. То и калаят не е най-безвредното нещо (най-безвредните съдове, които са ми известни са стъклените - така че просто ползвайте стъкло вместо да се чудите дали съдовете от някакъв друг материал са вредни - няма технически пречки всички храни, които консумирате да приготвяте в стъклени съдове).

Много често калаят, който ползват калайджиите е замърсен с олово (в магазина стои на едно място заедно с оловния припой и се пипа със същите мръсни ръце/ръкавици - работил съм в магазин за такива неща). Някой по-неграмотен калайджия може директно да сложи и оловен припой вместо калай... (Те различават "чистия" калай по специфичния звук, който издава при огъване - ако са глухи и/или имат слухови халюцинации...)

Затова - никакви медни калайдисани съдове. И без това пърженето е един от най-безумните вредни методи за приготвяне на храна.

Ако ползвате FeCl3 за ецване на платки - не изхвърляйте разтвора! Може да го рециклирате с електролиза. Ако го изсипете в мивката може да повредите тръбите и да замърсите околната среда.

Принципът на предпазливостта срещу безразрешителността - кое е по-опасно?

Сря Мар 25, 2015 3:16 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 228 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Следваща