Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Проблем с инвертор .. 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Проблем с инвертор ..
Здравейте, чичо ми, ми подари един инвертор, който има един дефект и ми се ще да го оправя, за да мога да си го ползвам /или пък на него да си му го върна ако го иска да го ползва той/. Та накратко за проблема: Инвертора е някакъв китайски боклук, който няма нито марка нито модел. На кутията му пише единствено 150W Power Inverter. Включих го и на изхода на празен ход имам 205-206 волта променливо напрежение. След като го натоваря с една крушка от 60 вата напрежението пада на 170 волта, и инвертора започва да се побърква - 2 секунди на изхода има напрежение и лампата свети, 2 секунди няма, и така се повтаря постоянно. Веднъж го е носил на ремонт и му казали, че има за смяна някакъв диод, след смяната инвертора е работил около 1 година и пак проблемите се появили. След като го отворих и изкарах платката, видях, че на входа на +12 волта има издут кондензатора, той е 2200uF/16V. Смених го със същото напрежение и капацитет, тъй като такъв намерих. Проблема остана. Като го натоваря с лампа от 25 вата може би около 5 минути работи, след това започва да премигва лампата. Единственото което имам е някакъв номер на платката - A8023. Накратко какво има по платката - една интеграла TL494, КА7500B, LM358, два мосфета - IRF1010E, 4 мосфета DFP730 и диоди 1N4001-1N4007. Видях, че на едно място на платката е означено, че трябва да има диод, но вместо това има резистора. Като меря в двата му края има приблизително 12 волта право напрежение. Върху импулсния траф пише El33-XA. Общо взето това е което мога да дам като информация. Дано някой да може да ми помогне по въпроса, че много ми се иска да си го оправя инверторчето и да се ползва.

П.П: Забравих да кажа, че ако работи на празен ход горе-описаният проблем липсва. Т.е само като се натовари прави мизерии.

Пет Фев 20, 2015 10:34 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Проблем с инвертор ..
Най-вероятно инвертора отчита прегряване. За това спира и тръгва. Предполагам, че става дума за монофазен инвертор. Опитай да включиш по-малък товар! Какво означава, че е работил? Какъв е бил товара? Ти пробвал ли си със същия?

Съб Фев 21, 2015 12:16 am
Профил
Аватар

На пипане всички транзистори, диоди и трафа са студени. Отделно си има и вентилатор който ги обдухва. Като казвам, че преди е работил имам предвид, че преди не е правил така, а е работил съвсем нормално, без прекъсвания и т.н. Инвертора е монофазен. Товара е бил помпа за парно.

П.П: Проблема е открит ! Скапан акумулатор ... При натоварване напрежението пада до около 8 волта и инвертора изключва, след като изключи напрежението на акумулатора пак отива на 12 и така ... След като го закачих на друг акумулатор инверторчето работи без проблем.

Съб Фев 21, 2015 11:50 am
Профил
Аватар

А акумулатор слагаш ли? Май там е заровено кучето, с този издут кондензатор...
Т.е. не е инвертор, а UPS за парно.

Съб Фев 21, 2015 12:30 pm
Профил
Аватар

То реално си е UPS, но е самоделка ... Използван е инвертор и е добавено автоматично превключване между мрежа/инвертор с две релета. Също така има добавен гелов акумулатор 12V/7.5Ah и една LM317, която зарежда акумулатора и предполагам и тя го е скапала. Ще потърся някаква схема която автоматично да изключва заряда и ще купя нов акумулатор.

Съб Фев 21, 2015 12:33 pm
Профил

Я чакай малко - с какъв кондензатор го смени /надутия де/
LOWESR или каквото си имал?

Съб Фев 21, 2015 12:40 pm
Профил ICQ
Аватар

Каквото имах ... като капацитет и напрежение е същия но LOWESR ли е - незнам.

Съб Фев 21, 2015 12:53 pm
Профил
Аватар

До някоя изгоряла дънна от PC не можеш ли да се докопаш? :) Че е събота, де.
Иначе: геловите не траят много в UPS-режим, на работата ги сменях на две години независимо в какво са ръгнати.

Съб Фев 21, 2015 1:42 pm
Профил
Аватар

Мне. Нямам никакво изгоряло дъно за PC. То и да не е събота пак трябва да поръчвам от интернет, че тука в моя край няма магазин за ел. елементи, а пък за един кондензатор няма смисъл да плащам 5 лева доставка. Иначе този акумулатор е сменян миналата зима - т.е около 1 година е изкарал и то не е ползван през цялата година, а около 6-7 месеца е бил използван, след което е започнал да прави мизерии и е прибран в кашон ..

П.П: Вече около половин час е включен към акумулатор от кола и все още работи без никакви проблеми.

Съб Фев 21, 2015 2:04 pm
Профил
Аватар

Мии с това трябваше да почнеш :)
Edit: между другото има много гелови акумулатори ментета и/или залежали, в БГ най-вероятно повечето са такива, които твърде бързо "изсъхват". Предполагам е от 7 амперчасовите, на повечето пише: Standby use 13.5-13.8V, Cycle use 14.4-15V, Initial current <2.2A. Значи 13.6В и ограничение по ток 2А ще е добре.

Съб Фев 21, 2015 2:15 pm
Профил
Аватар

Всеки акумулатор, който се оставя да се разрежда до 8V ще се скапе за норматив. Аз не бих го разреждал под 11, даже 11.5. Ако трябва да се ходи на по-ниско напрежение, тогава трябва да се сложи от тъй наречените deep cycle акумулатори, ама са доста скъпички.

Съб Фев 21, 2015 4:35 pm
Профил
Аватар

Така или иначе масовите гелови акумулатори се скапват в режим на подзаряд, около 3-5 години им трябват и са аут (тези изкарали 5 години направо се пръсват). Тука на работа си купихме масово едни и същи УПС-и, след 3 години софтуера напомни че акумулаторите са за смяна, след още година почнаха проблемите :)
Ако е 7Ач акумулатора, търси такъв който се води HR (high rate), те са за УПС - уж държат по-голям ток. Външно се различават по клемите - по-широки са.

Пон Фев 23, 2015 12:51 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]