|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:52 am
Изчисляване на филтър за EMС съвместимост
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Re: Изчисляване на филтър за EMС съвместимост
Е то дали ще прави измервниаята там или в лабораторие е все там, идеята ми беше че ако има конкретен проблем да бори е едно, а ако го прави превантивно е друго.
|
| Нед Фев 15, 2015 7:42 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами за всички инвертори се предлагат такива филтри и съм далеч от мисълта, че ще мина без такъв. От колеги знам, че при големите парчета направо се губи обхвата на телефоните ако няма филтър. Скоро ще имам необходимата техника, за да направя измервания и мисля да съм се подготвил с някакви филтри. Всъщност излъчването не ме притеснява толкова, колкото въздействието върху захранващата мрежа. Просто по-често се случва да се мерят тези неща...
_________________www.elkran.com
|
| Нед Фев 15, 2015 8:40 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Не се случва, а се мери - и двете, ако имаш нещо повече от светодиод ключ и батерия.
|
| Нед Фев 15, 2015 8:59 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Бай ти Бонго си е имал работа със Siemens-и до 4-5кВт, всъщност беше единственият който може да ги почисти свястно, и вътре освен няколко нФ от фаза към нула (огромни!) и варистори - друг филтър нямаше. А марката хич не е менте.
|
| Нед Фев 15, 2015 9:56 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
stoyanoff, би ли споделил тук точно при колко голям инвертор се губи сигнала на телефона около него, че ми стана любопитно? Примерно 150kW достатъчно ли е голям или трябвеа да е по-голям? Тръгнал си да се бориш с неща, дето са си цяла наука и всичко си има точни правила и закони, а не е някаква черна магия, каквато се опитвате да го изкарате някои хора. И ако продължаваш да вярваш на някакви супер тъпи кръчмарски приказки от 1001 нощ със сигурност няма да го докараш до никъде в тая област. Просто приятелски съвет - нищо лично  . Обикновено като ходиш на такова измерване за сертификация и повечето стандарти мерят до 10 пъти най-високата честота в устройството ти или 1GHz, което е по-голямо. Не знам каква точно е превключващата честота на инверторите за ел двигатели, но предполагам, че е някъде около 20кHz до 40кHz, та представяш ли си какъв неземен гений ще трябва да си да успееш да проектираш така тоя инвертор, че да заглуши телефон и клетка, дето бачкат на поне 900MHz а някои и на 1800MHz и телефона е поне половин ват, а клетката предполагам, че е около 30-50 вата. Сещаш ли се това кой хармоник е на превклюващата ти честота?
|
| Нед Фев 15, 2015 10:53 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами по принцип при двигателите всичко над 1kHz е ОК, но не се качва над 16kHz, защото започва да топли много яко и трудно се правят навреме необходимите сметки. По принцип аз мога до 25 да кача при нужда, но не е добра идея. Склонен съм да вярвам на т. нар. кръчмарски истории, защото има предпоставки, но както и да е... Не ми се спори... Бонго, прочети пак спецификацията на сименса. Това е пазарен трик, който всички използват. В общия случай няма никакъв проблем да си използваш инвертора без каквито и да било филтри, дросели и т. н. Особено в промишлена среда, хич няма смутители. Но когато се налага да се пребориш със смущенията, работата рязко става дебела - екранирани кабели, входен филтър, изходен филтър, земя, за самият двигател Dan може да обясни по подробно (имаше тема някъде) и т. н. Съмнява ме да спазил всички изисквания и да си обрал всичко, както пише по книгите... Та тези допълнителни "мандалми" се продават отделно. В изключително редки случаи са вградени (пак рекламен трик пишат, че серията има вграден, а дребен шрифт "само за някой модели"). Както и да е. Та така или иначе трябва да си направя такъв филтър. Вече подготвих нещо и ще трябва да го измеря да видя прави ли нещо изобщо.
|
| Нед Фев 15, 2015 11:19 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Що бе, дай да поспорим да ги видим какви точно са тия предпоставки, дето ще заглушат мобилните телефони. А и не ми отговори какво според теб е голям инвертор.
|
| Пон Фев 16, 2015 12:48 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
На едно дребно стругче , има честотно 0.55Кв . Та като мина край него , електронния шублер(китайче) , си обърква показанията  .Та хич няма излъчване де  Верно , няма никакви външни филтри , ма да шашнеш метален шублер , с батерия се храни, няма никаква галванична връзка с инвертора...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Фев 16, 2015 11:21 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Абе хора пак бъркате уискито с белината - и двете са течности, и с двете може да миеш под или да ги сипеш в пералнята, ама едното става за пиене другото не  бъркате и/или не вдявате, че т.н. електромагнитни смущения могат да влияят различно на другите ел.апаратурки, в зависимост коя съставна преобладава ел. или магнитната затова например екранировката( едниния компонент от ЕМ защитата) се прави с различни материяли  не е само да турнеш бяло тенеке и да плеснеш калай с поялника за улуци  в някои случаи трябва тенеке с берилиеви примеси, което е малко скъпо и доста отровно., в други случаи и медна утийка е достатъчна. Вече за филтрите пак се почва от това какво искаш да филтрираш, а не абе сложил съм едни кондензатори , и дай сега да напасна смущението за тях  Тругни от там какъв ти е характера на смущенията и според това си проектирайте екранировки, защити и т.н. Този пример със струга имаш голям индуктивен товар(двигател) и голями тоци - и предполагам доста силно изразена магнитна съставна -демек под 30 МХз и на близко то струга. ама както и да е правите си вятър на ушите, та реших и аз да повея малко
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Фев 16, 2015 12:57 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
mitko_el, а така - удари едно рамо на колегата stoyanoff в борбата с излъчванията. Предполагам, че ако се преборите с шублера, ще оправите и телефоните  .
|
| Пон Фев 16, 2015 7:04 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Имам чувството, че за да повярва Митьо, че тези неща генерират смущения, трябва някой да му налови така кило, кило и половина и да му ги покаже. После смущенията трябва да са такива, че цялата кааза да разбере за тях. Иначе не се броят! Ами пусни по един 50kW двигател през 20м кабели и си приближи телефона до тях да видиш какво ще стане ...
|
| Пон Фев 16, 2015 8:28 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Предполагам , че Димитър се е навъртал около инвертори, та сигурно има нещо наум . щом те закача. Твоят телефон блокирал ли се е край инвертор?
|
| Пон Фев 16, 2015 11:12 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
stoyanoff, Митьо е изловил толкова смущения и е сертифицирал толкова устройства, че ти е бедна фантазията. Отделно Митьо се върти около такива инвертори по цял ден и повечето са по около 100kW като има и някои, дето са над 150kW. Някои от тях са с филтри, а някои нямат никакви и като закача скоп към нещо, дето работи на същия тест бенч и тригерва нон стоп от шума и не мога да си видя сигналите по платките. Та не е като да няма шум около мен и до сега не само, че не съм видял телефон да си изгуби сигнала, но и обикновен радиоприемник не съм видял да се смущава. Повечето от тия инвертори са даже и с повече от 20 метра кабели и не само да си доближа телефона до тях, но и вътре при тях да го сложа пак нищо му няма. Затова и казах, че трябва да си голям гений да заглушиш клетъчен телефон с нещо, дето превключва на такава честота. Та ако искаш може още да пообсъждаме кръчмарските ти невероятни истории, щото като те гледам явно не ти е толкова интересно какво реално се случва. Друго си е докато си пиеш ракията с лаладжийте да им кажеш как си заглушил половината мрежа на МТел с твоите инвертори.
|
| Вто Фев 17, 2015 12:23 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пък аз съм блокирал инвертор с телефон Май турски беше, не помня, защото веднага го изхвърлихме 
|
| Вто Фев 17, 2015 12:27 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Тоя вариант е по-правдоподобен  .
|
| Вто Фев 17, 2015 12:28 am |
|
|