|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 2:50 am
Изчисляване на филтър за EMС съвместимост
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Изчисляване на филтър за EMI съвместимост
Разбрах защо се правят с големия чук! Сметнах си аз, както си трябва всичко, избрах си Х2 кондензатори и ... най-голямата стойност, която намерих за Y2 e 0.68uF за скромните 5.5E за бройка! Така че работата отива да си сложа и аз 100н и които иска да идва да мери! При 0,68u само на теория ми трябва около 1mH бобина(4 кв. мм кабел!). На практика не коментирам! Аз каква я мислих, тя каква стана ...
_________________www.elkran.com
|
| Чет Фев 12, 2015 10:20 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Казвахме ти ний "in vino veritas"... 
|
| Чет Фев 12, 2015 10:53 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
само да вметна, че още от заглавието на темата малко бъркаш/смесваш двата щата EMI и EMC. EMC (електромагнитна съвместимост) е наука и техника за борене с понятни и непонятни, желани и нежелани EMI(електромагнитни смущения)  та твоето нещо като Кирилметодии и брат му или улица Ханку Брат  като гледам и бозицата дето се е изляла по въпроса е подобна - трябва отправната точка да е какъв стандарт и изискване трябва да покриеш за какъв клас ел устройство- натам вече си има препоръки, референц дизайни, и мерене в лаборатория да си оправиш грешките  иначе лепи си 100те нано наляво надясно по платката, ако щеш и от двете страни, пък и по масата и пода, все тая 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Фев 12, 2015 4:24 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
 Re: Изчисляване на филтър за EMС съвместимост
Ами като започнах темата, не бях толкова подкован по въпроса  Ако зачетеш началото на темата ще установиш, че изобщо не съм тръгнал да слагам 4-5 кондензатора за парлама, както намекваш! Там се споменават разни стандарти и друга информация ... Та накратко си правя филтър (отделна платка), на която ще има необходимите LC групи (понеже е трифазен). Че ще направя измерване, е ясно, но все пак трябва да имам някаква отправна точка. А като добавим факта, че не се намират необходимите елементи, ще стане много весело! Иначе ако имаш някакъв съвет относно изграждането на такива неща, ще се радвам да го чуя! В момента се опитвам да разбера как се дава(в спецификацията) максималния ток на утечка (leackage) през кондензатора. Моите изчисления показват около 31-32мА. Това май е множко?!
|
| Чет Фев 12, 2015 6:07 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Ами то филтъра (евентуално) ще помогне за conducted. Излъчването с какво ще го бориш?
|
| Чет Фев 12, 2015 6:20 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Екранирани и заземени кабели! Други идеи?!
|
| Чет Фев 12, 2015 6:55 pm |
|
 |
|
stefan63
|
метална кутия или екрани. Това какво трябва да значи? Или е само за посветени в ЕМС?
|
| Чет Фев 12, 2015 8:27 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Когато подадеш на един кондензатор променливо напрежение, през него протича някакъв ток. Този ток може да бъде изчислен ето така: I=2*PI*f*U*C където: f -> честота на подаденото напрежение(50Hz) U -> напрежение, за което е оразмерен кондензаторът C -> капацитет на кондензатора При мен се получава 0,032А! Изглежда ще трябва да тествам и да поставя някакви резистори ако се пръскат... Относно екраните има една технология, която би свършила страхотна работа в моя случай, но за жалост мисля, че в БГ няма как да ми направят писти дебели по 2мм или нещо от сорта... Поздрави!
|
| Чет Фев 12, 2015 8:44 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Stoqnoff, това не е утечка, това е реактивен ток.....
|
| Чет Фев 12, 2015 10:24 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Реактивен или не - пак е много и ще задейства дефектнотоковата защита. Но на мен ми излиза 470нФ: това от фаза към земя?! До няколко нанофарада се слага. А ако е от фаза към нула - свиркай си. Но кондовете ще трябва да носят на бая тоци. П.С.: Внимавай с тези филтри, че ако някой икономиса земята става едно весело...
|
| Пет Фев 13, 2015 2:22 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
Имах на 2 пъти случки , машини внесени от чужденеция , колеги вързват земята и 3 фази , ама не вързват '0' . И гърмят разни работи които в даден момент са почти м-у 2 фази...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пет Фев 13, 2015 6:59 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Колегите ти са дебили. Stoqnoff, Аз до момента не съм разбрал какво е устройството- за жилищни райони ли е, индустриално ли е. Подвижно ли е, стационарно ли, с щепсел или постоянна връзка... Всичко това е важно, за да ти кажем какви са изискванията. Прочети това: http://www.ece.msstate.edu/~donohoe/ece4323EMCreq.pdf
_________________ Хайде де!
|
| Пет Фев 13, 2015 7:33 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Говорим за честотен регулатор - трифазен (имам и монофазни, но те не ме вълнуват много много). Средата е промишлена, както се подразбира. Интересно четиво! Малко по-късно ще го разгледам. Благодаря!
|
| Пет Фев 13, 2015 8:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Абе ... мне все така не ми е съвсем ясно какво точно бориш, опитваш се да си предвидиш какво ще е нужно или с еопитваш да решиш вече ясен проблем. Въпроса е че ти каквото и да правиш, като занесеш готовото нещо да го мерят ще си излезе какво не е наред и тогава вече ще трябва да бориш конкретните проблеми.
|
| Нед Фев 15, 2015 6:21 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
абе те много от нещата могат да се видят на място "в работилницата" с измервания
_________________ Хайде де!
|
| Нед Фев 15, 2015 7:00 pm |
|
|