Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Аванс процесор за LPG 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Аванс процесор за LPG
Интересувам се дали някой се е занимавал с подобно нещо, което прави корекция на предваренито при работа на колата на газ. Как трябва да се промени аванса при различните октанови цисла и каква е графиката на функцията от оборотите?Знам, че подобно нещо се връзва между ЕКУ-то и бобината, ако при работа на газ аванса трябва да се увеличи(искрата да се подаде по-рано) как го правяр това. Изобщо всико което ви минава през ума на тая тема :)

Вто Яну 24, 2006 10:03 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
За каква кола?

Вто Яну 24, 2006 6:19 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
JetSpark

http://jethro.viket.net/bgver.html

Сря Яну 25, 2006 9:17 am
Профил

Мнение 
Колата е Рено 19 F3N/742 MPI. Аз съм доволен от разхода и работата на колата, интересуват ме принципно нещата.

Сря Яну 25, 2006 9:19 am
Профил

Мнение 
Извинявай, не прочетох подробно, реших че устройство търсиш :)

Сря Яну 25, 2006 9:36 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
И какво излезе? За да си сложа JetSpark трябва и лаптоп да си купя :wink:

Бих гледал сериозно на JetSpark, ако производителя не беше анонимка, а обясненията бяха малко по-професионални. Дори един етикет не са сложили на кутията.
Поредната любителска разработка с големи претенции.
Ами, че това си е едно регулируемо (в зависимост от оборотите) закъснение на искрата с някой кнтролер. Алгоритъмът е ясен. И всичко това за 60-85 лв.?

Да бяха сложили едно LCD и някой бутон та настройката да става автономно. Не мога да разбера тези мераци за връзка с PC на всака схема с контролер.
Има и много твърдения, които са спорни или неверни.

Стефане, виждал съм газова уредба на Landi Renzo, в която контролера отчита сигнала от лабда-сондата и плавно регулира подаването на газ, комутира при определени обороти между газ и бензин, но не променя ъгъла на изпреварване.
И не ти искат лаптоп за настройка.
кяОт габаритите и обяснението е ясно, че вътре има я AVR, я PIC или нещо подобно. Пректически в

Сря Яну 25, 2006 10:35 am
Профил
Аватар

Мнение 
А как да си сметна чрез закъснение колко се променя ъгъла. Тоест каква е математическата връзка между времето на закъснение (ms) на искрата и ъгъла на запалване (градуси).
Сега се сетих че сигурно и оборотите ще участват във формулата ...
На мене ми трябва такава джаджа за ладата , ама в началото може да мина и с нещо по-просто само в началото при запалването , че да може зимата да пали ... еиии голям зор е при тия студове на газ , той хубаво ми казваше майстора да си паля на бензин ама.. дъбова глава

Сря Яну 25, 2006 10:53 am
Профил

Мнение 
@DesertLeo: Не си допрочел за JetSpark; обади се по телефона на човека, просто си с грешно впечатление.

Сря Яну 25, 2006 11:24 am
Профил

Мнение 
Точно това ми е идеята, да стане ясно дали има смисъл от такова устройство. Газта е с по-високо октаново число и е възможно да има нужда от промяна на аванса, но в крайна сметка в цилиндрите влизя някаква смес т.е. си мисля, че дори с обикновена газова уредба може сместа да се настрои така да изгаря като на безни(изключвам преходните процеси, вес пак за бензина си има цяло ЕКУ). Ако има ламбда регулатор, няма нужда от такова нещо. А какво става ако си сипя бензин 99, да не би колата да върви по-малко и да харчи повече??? И още нещо ако аванса трябва да се намали ОК, но ако трябва да се увеличи, все пак сигнала от ЕКУ-то не е датчика на хол??Но все пак малко теория не е излишна, иначе всичко си остава догадки :)

Сря Яну 25, 2006 11:26 am
Профил

Мнение 
Ето малко теория
http://yes-race.net/new/content.php?content.50
и sorry за "все пак" сега си прочетох поста :)

Сря Яну 25, 2006 12:34 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Аванс процесор за LPG
Stefan написа:
Интересувам се дали някой се е занимавал с подобно нещо, което прави корекция на предваренито при работа на колата на газ. Как трябва да се промени аванса при различните октанови цисла и каква е графиката на функцията от оборотите?Знам, че подобно нещо се връзва между ЕКУ-то и бобината, ако при работа на газ аванса трябва да се увеличи(искрата да се подаде по-рано) как го правяр това. Изобщо всико което ви минава през ума на тая тема :)

В един цикличен процес няма понятия като "закъснение" и "предварение". Тези ситеми просто следят времето между два импулса към бобината, и се нагаждат така, че следващия да го пускат по-рано / по-късно от оригиналния на ЕКУ-то.

Сря Яну 25, 2006 12:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не искам постинга ми да се счита за обида.
Това е просто приятелска забележка и ако бъде взета под внимание, автора ще има само полза.
Може да ви се стори старомодно, но е важно да се знае кой стои отсреща - фирма, адрес, сайт, about us и т.н.
GSM и мейл не са достатйчни. Стигаме пак до заключението, че българина е добър за развой, но не може да продава продукта си.
Виждал съм описание на "чудо" кабели за високо напрежение, които според производителя вършат чудеса и дават голяма икономия на гориво и увеличават мощността и ... Идеална опаковка и външен вид, добро описание и страхотна реклама л... за глупост.
JetSpark няма нищо общо с кабелите-менте, и може при определени случаи да подобри работата на двигателя, но е недовършен и е лошо презентиран.

Има и други, често технически моменти.

"Моментът на подаване на искрата зависи от много параметри и те основно са обороти на двигателя, натоварване, качество на изгаряне на горивото и т.н."

No offence, но професионалист в ДВГ би се усмихнал.

Октановото число характеризира детонационната устойчивост на горивото, а това, че скоростта на горене е различна идва от различния фракционен състав.
Има известна връзка, но само за част от процеса на горене. Много силно влияние на горенето оказва състава на гориво-въздушната смес. Затова хората контролират състава и го считат за по-важно, отколкото момента на запалване. Не че той не е важен, но при кофти смес и оптимален ъгъл на изпреварване няма да даде добър резултат.

Само закъснение не достатъчно. Може да се наложи и изпреварване.
“JethroSoft” е rpm зависим октан коректор, работещ в посока закъснение.

Фабричните газови уредби, които съм виждал не променят центровката, но по-съвършените регулират смесообразуването.

Sorry, ако неволно съм обидил някой.

Сря Яну 25, 2006 1:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Stefan написа:
Точно това ми е идеята, да стане ясно дали има смисъл от такова устройство. Газта е с по-високо октаново число и е възможно да има нужда от промяна на аванса, но в крайна сметка в цилиндрите влизя някаква смес т.е. си мисля, че дори с обикновена газова уредба може сместа да се настрои така да изгаря като на безни(изключвам преходните процеси, вес пак за бензина си има цяло ЕКУ). Ако има ламбда регулатор, няма нужда от такова нещо. А какво става ако си сипя бензин 99, да не би колата да върви по-малко и да харчи повече??? И още нещо ако аванса трябва да се намали ОК, но ако трябва да се увеличи, все пак сигнала от ЕКУ-то не е датчика на хол??Но все пак малко теория не е излишна, иначе всичко си остава догадки :)

Да, газта е с идиотски голямо октаново число и смело можеш да буташ аванса. Като резултат получаваш повече мощност или повече икономия, в зависимост от стила ти на каране. Проблема е, че като сипеш бензин, ако оставиш предварението каквото е било при газта, рискуваш да си счупиш мотора. Тоест, трябва ти превключване на предварението, както имаш превключване газ/бензин.
По повод сигнала - никак не е трудно да постигнеш константно закъснение. Виж картинката. Мериш t_Base, добавяш (или вадиш) към него някаква константа (в най-простия случай) и на изхода пускаш импулс със съответното закъснение/предварение.

Прикачени файлове:
aproc.jpg
aproc.jpg [ 10.59 KiB | Прегледано 11833 пъти ]
Сря Яну 25, 2006 1:21 pm
Профил

Мнение 
От всичко казано според мен има смисъл от такова устройство ако нямаш ламбда регулатор на сместа или ако колата ти работи с богата смес (т.е. не е настроена правилно), защото разликата в октановото цисло може да се компенсира с отношението газ/въздух. При метана може би не е така........

Някой има ли подобно нещо в автомобила си да споредли преди и сега?

Сря Яну 25, 2006 3:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Имам.
F3nl740 и метан + аванс процесор
за който съм писал
http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.ph ... D%F1#14313

За съжаление темата във своята същност вече ми е скучна
http://www.renault-bg.com/forum/viewtop ... sc&start=0

разровете се в сайта на рено там съм коментирал ВСИЧКО.

Сря Яну 25, 2006 5:14 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща