|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 2:40 pm
Серво двигатели-управление
| Автор |
Съобщение |
|
emocd
Ранг: Минаващ
|
 Серво двигатели-управление
Поствам за първи път в този форум за това бъдете по низходителни.
Изчетох почти целия форум, има страхотни теми но не можах да открия точно това което търся за това реших да открия тема точно за постояннотокови серво двигатели.
Искам да управялявам постояннотокови вискомоментни двигатели които са производство на ДИНАМО СЛИВЕН моделл 00 който е най-малкия вариянт. Значи трабва ми само да се регулира скоростта на въртене и да има обратна връзка.Мотора си е с вграден тахогенератор така че смятам него да използвам за обратна връзка по скорост. Консумацията на мотора е от порядъка на 15 А при мах обороти. Той развива 2000 об/мин при около 100В. Аз ще гу използвам само със захранване до 35В т.е. за ниски обороти. Та общо взето ми трябва регулатор на напрежение от 0 до 35В и ток Imax=20A и обратна връзка от тахогенератора. Виждал съм схема изпълнена с 4 изнесени транзистора KD502 един операционен усиловател ua741 и останлите елементи са стабилизатори за +-15В за оп.усилвател и там сругите уразмеряваши елементи.
Ако може някой да ми помогне да пише тук или на
e-mail: emil_k_s@abv.bg
Извинявам се ако съм отворил нова тема която вече съществува под друг подобен вид.
Благодаря предварително
|
| Вто Яну 24, 2006 5:13 pm |
|
 |
|
Dimiter
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 3:18 pm Мнения: 309 Местоположение: Sofia
|
Мисля ,че лесно ще стане с някой скромен PIC
през широчинно - импулсния модул (PWM) клатиш транзистори в ключов
режим тамън ще греят минимално ,ОУ-то го изхвърляш а тахото го следиш през някое от АЦП-тата (естесвено ще има и някой друг външен елемент)
|
| Вто Яну 24, 2006 6:02 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Във ПРОТОНА има команда серво 
|
| Вто Яну 24, 2006 6:16 pm |
|
 |
|
joro
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 12:43 pm Мнения: 94 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Серво двигатели-управление
добре е да помислиш за някакъв регулатор - ПД, ПИД. Ако ти трябва за много ниски обороти (под 50) тахото може и да не върши работа, поне аз не услях да го подкарам стабилно с него и сложих ФРП.
|
| Вто Яну 24, 2006 6:53 pm |
|
 |
|
Gogo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Модел 0 е за 60 волта, 3,5 нютона на метър, 5 (или 8 - не си спомням вече  ) ампера номинален ток, а максималния е "номинален"Х2. Тахото е 3V/1000tr/min, но ако ще ползваш ПИД регулатор " с някой скромен PIC", трябва да помислиш по въпроса, защото Joro е прав за ниските обороти. Не е лошо и да следиш тока, защото при голямо натоварване (ток) за продължително време, мотора грее и му се отлепват магнитите.
|
| Вто Яну 24, 2006 7:06 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Имаш ли захранването. Ако не - трябва с него да започнеш, а после управлението. Струва ми се, че ШИМ и номинално захранващо напрежение е по-добро от регулиране на напрежението.
Жоро, откъде може да се намери ФРП и на каква цена. Ако е от Фарнел, ясно.
|
| Вто Яну 24, 2006 7:13 pm |
|
 |
|
Gogo
|
Български ФРП-та се произвеждат в Габрово.
|
| Вто Яну 24, 2006 7:37 pm |
|
 |
|
3aek
|
този завод отдавна го приватизираха и май затвориха, или се лъжа?
|
| Вто Яну 24, 2006 7:45 pm |
|
 |
|
Gogo
|
Не съм сигурен, дали е точно "този завод" или не, но виждах една бришура от края на 2005г, където се хвалеха, че ВЕЧЕ произвеждат и по-малки по габарити ФРП-та. Това е, защото преди време търсихме ФРП за едно изделие, но имахме ограничения в размера, а те тогава не правеха точно кавото ни трябваше. Сега не мога да дам координати на фирмата, но ако някой се интересува, мога да проверя.
|
| Вто Яну 24, 2006 8:48 pm |
|
 |
|
Nico
|
ЗГПУ АД - гр.Габрово
тел.:066 800 926
www.zgpu.com
|
| Вто Яну 24, 2006 9:17 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
За ФРП -тата ще се намери, ама двигателите откъде?? В Динамо доста позиции
закриха вече. Ако помните магнитните ленти (устройствата) на минимашините, та двигателите
им си бяха такива и се управляваха и реверсираха - с прости аналогови средства.
Но си беше бая платка де!! Та идеята ми е - да се види от документацията схемата.
Работеше си супер (не че не може сега да се пробва с PWM). Даже е сигурно, че ще
е по-добре. Но според мен трябва да се ползва тахото - куплирана ОВ, какво повече?
Залитането към цифровата техника не винаги е най-доброто решение. За малки мощности,
като в тоя случай може аналогово да е по-добре.
|
| Вто Яну 24, 2006 9:44 pm |
|
 |
|
Gogo
|
В този случай Wise е прав - аналогово е по-добре.
високомоментни ел. двигатели се произвеждаха и в Троян, но не знам какво е положението там
|
| Сря Яну 25, 2006 12:27 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Ако по механиката има зъбчатки, може да се използва и датчик на Хол. 
|
| Сря Яну 25, 2006 1:45 pm |
|
 |
|
emocd
|
Blagodarq za ideite, no mi se 6te shemata da e analogova taj kato nqmam koj znae kakvi iziskvaniq otnosno to4noto regulirane na oborotite, a pyk i sredata v koqto 6te se eksploatira ne e ot naj-4isitite.Za po-golqma qsnota 6te vi kaja 4e s tozi motor 6te zadvijvam zavary4en aparat, koito ob6to vzeto e edin strug na kojto sa mu izkormeni dvigatelite a na tehno mqsto 6te se sloji tozi DC motor kojto pyk ot svoq strana 6te minava mojebi(o6te ne sym re6il)prez reduktor taka,4e nqma da go izpolzvam za mnogo niski oboroti. Taka 4e analogova shema (regulator na naprejenie) s 6 mo6tni tranzistora 6te e e naj-uda4na.Pyk i to4no takova izpylnenie sym go vijdal v edin zavod i ma6inkite si raboqt zdravo bez otkazi.
Blagodarq o6te vednyj za vsqka informaciq
|
| Пет Яну 27, 2006 4:54 pm |
|
 |
|
sascho
|
За малък двигател като 00 може да използваш готово серво от Семис ООД София -транзисторен вариант ,изцяло аналогов.Друг-СД ЕЛЛ-Божилов,Данев&сие Сливен ,с ДСП ,тиристорно.
3-то - пак Сливен Валентин Вандев не знам как се казва фирмата,транзисторно.
|
| Вто Фев 28, 2006 3:41 am |
|
|