|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:31 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Налегна ме криптовирус
Tова е все едно в линукса да си постоянно с root права - не ми се мисли на какво ще заприлича  . Аз от поне 10 г. бачкам само с обикновен акаунт и никакви грижи - дано и така да продължи  .
|
| Пет Яну 30, 2015 2:16 am |
|
 |
|
goose
Ранг: Популярен
|
В случая няма никаква разлика - криптира всичко, до което имаш достъп ти ... така че твоите документи заминават с какъвто и акаунт да си. Пуснете си shadow copy на дисковете, това спасява нещата. Имат го всички, които са от win7 нагоре- даже по спомени по default на C е пуснато. Киров е прав - наистина влизат през дупки във флаш-а.
_________________ In God we trust. All others must submit an X.509 Certificate
|
| Пет Яну 30, 2015 8:48 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Оказа се малко снизходителен вируса. Не ми е пипнах h файловете. Поне един крив драйвер дето писах тоя месец е оцелял от това  Хубаво че си пиша драйверите за периферия която е единична в процесора изцяло в хидърите 
|
| Пет Яну 30, 2015 3:09 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Значи добре правя, че нямам инсталиран флаш на комповете  .
|
| Пет Яну 30, 2015 3:12 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
Разбра ли от къде си го пипнал?Много ми е странна работата с този вирус.Хората които знам,че са го пипнали винаги са ползвали компютрите си да вършат работа.Не знам нито един обикновен потребител който използва компютъра за развлечение и клика навсякъде да е пострадал.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Пет Яну 30, 2015 9:32 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ами ако погледнеш реално на тях не им трябват компютрите на тези, дето само се забавляват - там няма нищо, което да си струва парите. Затова нападат тези, дето бачкат.
|
| Пет Яну 30, 2015 10:25 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Просто си мисля - би ли могло жвотното да се разпространява с някой крак за софт, който се ползва само от определени групи хора? .. не бих искал да давам идеи.
|
| Пет Яну 30, 2015 11:15 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ами може и да може. Краковете са ми на компа. В тях антивирусните не го намират. Но може някой от тях да си сваля по някакъв начин криптовируса.
|
| Пет Яну 30, 2015 11:54 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Предполагам че би била полезна някаква съвсем обща информация за системата - ОС, браузер, антивирус, има ли някакъв допълнителен файлрол освен тоя в ОС и т.н.
|
| Съб Яну 31, 2015 1:14 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами тези, дето цъкат къде ли не, нямат нищо ценно на компа си. за тях, вероятно, да си насерат системата и да я преинсталират, е едвали не ежеднение. да не мислиш, че се заглеждат защо "скапаната щайга се бъгна за стотен път" просто като спре - качват на ново.
от друга страна твърде е възможно да е комулативен вируса. някъде пипваш нещо невинно, което нищо не прави, само ти прави оценка на компютъра. някъде преценяват колко си голям и дали могат да ти вземат биткоина и пращат на щирлиц армията. нищо чудно самия крипто-вирус да го няма изобщо на диска. дръпнат е в паметта, свършил си е работа и после го няма.
но този тип вирус вече сговни ситуацията. до сега всички вируси бяха общо взето безобидни - създават неудобство, трябва да преинсталираш, ще загубиш ден-два. все едно да се полееш с кафе в банката, преди да влезеш при кредитния инспектор.
а с този вирус направо обират банката. много трудно ще се опазим, очевидно някои момчета са добри програмисти и знаят доста за джамлъците.
|
| Съб Яну 31, 2015 9:30 am |
|
 |
|
GaBOSS
Ранг: Минаващ
|
Не е баш така, както описа съгласно "теория на конспирацията"  Едва ли китаеца правил вируса ще седне да чете български логове пращани му от заразените компове. Лично аз нямам поражения (да не чуе дявола), но от компютри с които имам косвен досег са попадали на този вирус в 3 негови варианта. Първият път беше CryptoLocker, в началото на декември. Офис със 3 компютъра, беше пострадал само единия. Не е чрез поща, другите методи не можеха да се проследят, защото първо чистих, после четох за него. XP SP3 беше системата. Втория беше компютър, който се пуска 1 път в седмицата в един сервиз. Твърдяха хората, че вируса се е активирал докато са гледали Онлайн телевизия. (XP, SP3) Третият случай беше на една древна машина на 1.2 Мхз, с 256 рам на която една леля едва смогваше да си отваря пощата и да я ползва като пишеща машина. Четвъртия беше от типа cryptowall 3.0 и си беше пак нормален офис компютър. Според описанията в Интернет, злодейте (педераси) използват набор от експлоити, като се почне от PDF, CAB и пр. файлове, та до сканиране за отворени портове на стари XP компютри, минавайки през супер остарели IE броузер, чиято защита е дупка до дупка. (а последният случай за който чух, беше на Windows 7 x64, с NOD32 антивирусна, която се обадила, чак когато било късно, там гарантирано вируса е дошъл през пощата, като прикачен файл)
|
| Съб Яну 31, 2015 4:08 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Тоя е CTB-Locker. По коварен от предишните. Май въобще не ги криптира. Вероятно просто пълни файловете със случайни данни. Иначе за криптирането на толкова гигабайта файлове трябваше доста време да натовари компа. А най малкото щях да чуя че вентилатора му си вдига оборотите. Идеята на кретена дето го разпространява е да вземе някой долар от който се излъже. Но явно нещо е станало щото линка който е дал за връзка е неактивен.
|
| Съб Яну 31, 2015 6:02 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Да правилно предположих. За малко им се появи страничката в тор мрежата. Предлагаше да разкриптира един файл. Дадох да го ъплоадне. И страничката им даде грешка. После изчезна за 10- минути. После се появи пак ама тоя път предложението за един файл изчезна. Някой би си помислил че е проблем щото се е разпаднала връзката и пак сигурно би им пратил 3 биткойнта ако е на зор за файловете. Ей много измет се навъди на тая земя. Ще има разчистване на боклука сигурно в скоро време. То така не може да продължава.
|
| Съб Яну 31, 2015 7:41 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ники, аз по принцип държа всичките ми лични файлове на домашния комп и всички проекти на служебния лаптоп в един криптиран 6 гигабайта файл, дето компа го криптира в риъл тайм като чете/пише с три различни алгоритъма едновременно с 512 бита ключ и трябва да ти кажа, че даже лаптопския core 2 duo въобще не се озорва и няма как да разбереш ако не знаеш какво става. Та е напълно реално и въпросния вирус да не можеш да го усетиш по натоварването на процесора. Номера при него е, че трябва да криптира много файлове много бързо, докато не си се усетил какво става, ама най-вероятно и не ползват некой кой знае какъв криптиращ алгоритъм.
|
| Съб Яну 31, 2015 8:40 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Сега гледам че гадината ползвала елиптик кървс криптография, демек не е много безобидно. Аз ползвам такава в някои от проектите ми и има 2048 бита прайвът ключ и на 80MHz S12 контролер отнема около 20 сек да криптира 32 байта хаш от SHA256. Естествено на комп е несравнено по-бързо ама все пак човек би трябвало да се усети преди да е криптирал целия диск. Освен ако не почва първо от най-неизползваните файлове и върви към по-новите. Това, дето ме притеснява е че гадовете продават китове за вируса за само $3000 и съвсем скоро може куцо кьораво и сакато да почне да се прави на изнудвач.
|
| Съб Яну 31, 2015 9:46 pm |
|
|