Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
танталови кондензатори при 80С 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: танталови кондензатори при 80С
http://www.hoffmann-hochfrequenz.de/dow ... citors.pdf

Пет Апр 11, 2014 11:41 am
Профил
Аватар

мдаааммм... просто и ясно.
размера има значение. дължината - също.
да не говорим за китайчетата :D
и е ясно защо някой кондензатори с в пъти по-скъпи от други.

нещо подобно мери и аз, щях да правя и импулсен преобразовател на ТГ, но това е работа за тринайстата ми ръка, а съм само с 2 две :(
имам усещане, че картинката при стръмни фронтове ще е по-лоша, все пак повечето неща за филтриране са именно къси и бързи.

Пет Апр 11, 2014 12:17 pm
Профил
Ранг: Популярен

Използвам темата да питам нещо за танталовите кондензатори.Сега тествам едни модули за пръв път ( иначе се произвеждали отдавна).Данните на модула са Uin=18-90V, Uout=12V Iout=3A. Модулът има защита на изхода от пренапрежение ( задейства на 16,5В), но възниква следнят проблем.В изхода има 5 танаталови кондензатора 47uF /20 волта ( и 10 микро керамичен неизвестно колко волта , няма го на схемата) и при тестване на защитата от пренапрежение на част от модулите (15 от 50) им става нещо на тези кондензатори.При 12 броя се наблюдава увлеичаване на пулсациите от 50 на 150 миливолта, а в 3 случая в изхода се получава голям шум ( или някакво самовъзбуждане) , изходното напрежение пада.При подмяна на танталовите кондензатори се оправя , но селд заливан със смола на модула ( при температура към 50-60 градуса) пак се получава този проблем.Дали може да е проблем , че напрежението ан зашитата 16,5В и на кондензатора 20В са много близки и някакви пикове да го повреждат.Преди година тествах същия модул само изходния ток беше 7,5 А.Изходните кондезатори бяха 13 по 33 uF/25V и такъв проблем от зашитата нямаше.Ама кондезаторите са палиха , гърмяха даваха на късо :)

Пон Яну 26, 2015 2:32 pm
Профил

Танталов кондензатор се слага да работи максимално на 1/3 от номиналното напрежение за нискоомна верига и на не повече от 1/2 от номиналното за останалите случаи.
В твоя случай сигурно си ползвал танталови с вградени фюзове и те са прекъснали кротко. Иначе директно си изпушват и се пукат.

Пон Яну 26, 2015 4:51 pm
Профил

Прочети коментарите:
http://www.baldengineer.com/ouch-the-ar ... itors.html
http://hackaday.com/2013/09/24/safety-w ... /#comments
При запояване се прецакват леко. А и гръмнали тантали е също толкова обичайно, колкото и изсъхнали електртолити.

Пон Яну 26, 2015 5:02 pm
Профил

А някаква идея как да се определи проблемния кондензатор щото може не всички от гупата да са повредени? Имам само прост LC метър , в капацитета не се вижда разлика.Пробвах с омметър повечето имаха високо съпротивление, а един нов имаше доста по-ниско.То не се мери така ,но като няма друго.

Пон Яну 26, 2015 6:11 pm
Профил
Аватар

ike написа:
А и гръмнали тантали е също толкова обичайно, колкото и изсъхнали електртолити.

Да, обичайно е - за преди 20 години :D . Както и преди в темата съм споменал нашите устройства работят обикновено на около +100С околна температура и досега за около 9 години никога не съм имал проблеми с танталовите кондензатори, за разлика от електролитните и керамичните. Винаги обаче се запасявам двойно от към напрежение и винаги ползвам кондензатори с добро качество.

Пон Яну 26, 2015 6:49 pm
Профил

Какво по-точно им става на керамичните?

Пон Яну 26, 2015 8:54 pm
Профил ICQ
Аватар

Прецакват се от вибрации и се окъсяват та трябва да се ползват такива, дето им викат felex board или fail safe.

Пон Яну 26, 2015 11:16 pm
Профил

И аз се чудех какво може да му стане на керамичен кондензатор. Хайде, ако е Y5V капацитета може да падне от температурата, от напрежението или от честотата, ама X7R са си стабилни.
Виж за автомобили не се бях сетил, че вибрациите могат да повредят кондензаторите. Всъщност ако платката е залята пак ли се повреждат?
Изображение

Вто Яну 27, 2015 4:35 pm
Профил
Аватар

ike написа:
И аз се чудех какво може да му стане на керамичен кондензатор. Хайде, ако е Y5V капацитета може да падне от температурата, от напрежението или от честотата, ама X7R са си стабилни.
Виж за автомобили не се бях сетил, че вибрациите могат да повредят кондензаторите. Всъщност ако платката е залята пак ли се повреждат?
Изображение

току що на моята пералня се оказа, че един керамичен 100nF 402 пробива от време на време и ... ми се наложи да вържа осцилоскопа за да го хвана (щото жената каза, че ще поръча нова онлайн) :)

(по-тъпо опроводена платка - не мога да си представя !!!)

Вто Яну 27, 2015 8:11 pm
Профил

Е- дайте някави: "паставяш и забравяш"?
То така се отказахме от електролитни и танталови, сега и керамичните ако отпаднат, остават само стирофлексните?

Вто Яну 27, 2015 8:29 pm
Профил WWW
Аватар

Ike, керамичните се прецакват от вибрации и огъване на платката, т.е. конформал коатинга не помага. Аз даже хич не го харесвам тоя коатинг, защото понякога се налага да се поправи някоя платка и ако е наклепана с него просто забрави да я поправиш като хората. При нас проблемите бяха от това, че кутийте ни са запълнени с пясък и силикон и тая смес се свива и разширява от температурата. Съвсем малко - на 4см дълбочина от крайно свито до крайно разширено положение разликата е около 1мм, обаче е достатъчна да почне да огъва платката и да прецака някои компоненти. Ако оставим платката да "плува" захваната само с два болта от едната страна тогава пък големите компоненти като електролити и трухол транзистори се прецакваха от вибрациите (направо им се късаха краката), а ако пък я захванем във всички ъгли, тогава се появява проблема с огъването заради темоературнире разширения на потинга. Накрая установихме, че като втвърдяваме потинга при по-висока темоература (около 60Ц) тогава не се разширява и свива чак толкова или той пак го прави ама сме го кюрнали по средата на температурния диапазон и размаха в крайните точки не е толкова голям, колкото ако го кщрваме при стайна температура.

Последна промяна Dimitar на Вто Яну 27, 2015 8:52 pm, променена общо 1 път

Вто Яну 27, 2015 8:49 pm
Профил
Аватар

bobihot написа:
Е- дайте някави: "паставяш и забравяш"?
То така се отказахме от електролитни и танталови, сега и керамичните ако отпаднат, остават само стирофлексните?

Това някакъв майтапчийски въпрос ли е или си сериозен? Щото компоненти-пенкилер, дето да стават за всякакви ситуации няма. Никой не е казал, че сме се отказали от електролитните, танталовите и керамичните кондензатори, а че всеки един от тях има различни проблеми при различни приложения.

Вто Яну 27, 2015 8:51 pm
Профил
Аватар

Бахти автоиндустрията, за 7г. един път не ми се е наложило да използвам танталови кондензатори.

Сря Фев 04, 2015 4:22 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща