|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:58 pm
Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване.
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване.
Сложих MIC2619 и се поукроти. Явно не е само от чипа, а или от индуктора, или от керамичните кондензатори. Звука зависи от консумацията, която пък зависи от това какво има на екрана и е между почти нищо (около милиампер) и над 20mA за цял светещ екран. Мени се и като сменям честотата на обновяване.
Както и да е де. С MIC2619 се чува само като залепиш ухо на станцията - на порядък е по-малко, отколкото с MIC2288.
|
| Пет Яну 23, 2015 10:30 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Интересно кое точно бръмчи и какъв е точно ефекта. Засичал съм керамични кондензатори които шумят електрически от механично почукване. Тук може да е обратен пиезоефект http://www.murata.com.cn/products/artic ... ta12d1.pdf
|
| Пет Яну 23, 2015 11:54 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Така де. Това ми е едно от подозренията. Макар че и някои чипове, даже на вид обикновени и в лек режим, си шумят порядъчно. Преди време генератор на трионообразен сигнал + компаратор след това си шумеше съвсем чуваемо. А раобтеше на 30-300Hz само. Както и да е де. Смятам проблема за решен. Ще пробвам с FAN5331 само от любопитство - съвместим е на 100%, даже и като дфиидбек. На изхода на чудото има 4.7uF/25V X5R 0805, който в случая ме съмнява. То аз и дребни микрофончета имам някъде по чекмеджетата, явно е крайно време да употребя едно, че да мога да инспектирам такива работи.
|
| Съб Яну 24, 2015 2:10 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Сигурен ли си, че СМПС-а работи правилно? Да не е в дискънтиниъс мод поради някаква причина? Виж на осцилоскоп на бавна развивка дали няма дупки в осцилациите и на практика тях да чуваш...?
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Съб Яну 24, 2015 2:40 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
По тоя повод ще опитам да увелича индуктивността. Предполагам е точно това, въпроса е през късе се чува - през чипа, през индуктивността или през кондензаторите. Както споменах - фе-факто се чува променливия товар. При константен товар (изключен на 100% дисплей), шум няма. Ще меря като сглобя прототипа на задната. От 2 дни ни натръшка някакъв грип всички вкъщи, та почти не сядам на компютъра...
|
| Съб Яну 24, 2015 4:30 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
През индуктивността се чува... Ако наистина спира СМПСа за момент от времето ще трябва да разбереш защо. Принципно това не трябва да се случва независимо как ти се мени товара, въпреки, че при много малки товари е възможно да стане... То па и тия са дали едни дейташити за чиповете та чак да ти се приреве... Поразходи се с осцилоскопа и виж какво става около индуктивността...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Съб Яну 24, 2015 5:00 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Не искам да се натрапвам, само да споделя какво съм виждал в моята практика с тези boost конверторчета: Имах подобен случай - захранване на малък дисплей, консумацията зависеше от показанията на екрана - като го засветя нацяло имаше нейде 30mA. Аз като цяло оттогава си имам златно правило - ако консуматора ти иска само 30mA, не му слагай чип, дето е за един ампер например. Така ще си работи в номинален режим и няма да се налага да се мъчи на почти празен ход, оттук и накъсване на PWM-а (или празни дупки, както се изрази един колега по-горе). Ако работи в подобен режим с прекъсвания, това веднага се предава на индуктивността и се усеща като шум. Поне в моя случай беше така - използвах boost конвертор на 1А, вече не помня какъв, и се чуваше доста ясно свистенето. Мислех, че може да са кондензаторите, ама керамични кондензатори да свирят така, че да се чуват, не е за вярване. Ако това се случи на керамичен, значи е за смяна и изследване как точно се товари, че да проявява осезаем пиезоефект. Освен това имах толкова сериозен полигон с мед под кондензаторите, което допълнително намаля шума от механичното трептене. Та му лепнах един "пин то пин компатибъл" boost конвертор за 50mA и шума почти изчезна, а когато е в кутия не се усещаше. Мисля си, че индуктора шумеше, но не съм изследвал. Обаче идеята на Спарки да се ползват микрофончета е гениална. Мисля да си направя един универсален тестер на шум с електретен микрофон, електропреобразувателче и да го ползвам за нисковолтови захранвания, ако имам питанки с източника на шума.
|
| Съб Яну 24, 2015 6:37 pm |
|
 |
|
timt
|
Аз ползвам това  и като тракер и като микрофон. Даже ми показва дали платката е умряла но според зависи.
|
| Съб Яну 24, 2015 8:59 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Това микрофон ли има накрая?
|
| Нед Яну 25, 2015 9:17 pm |
|
 |
|
georgibg
Ранг: Минаващ
|
Първото е генератор, а второто е микрофон с говорител. Ползва се за проследяване на кабели, но както е написал timt, втората част на тракера може да е с малко по-широко приложение.
|
| Нед Яну 25, 2015 10:40 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
Тъпа и бърза проверка кое 'свири' , парче шлаух Ф 6 - 8 мм дълго ~30 см , единия край в ухото и с другия нюхаш 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Нед Яну 25, 2015 11:05 pm |
|
 |
|
timt
|
georgibg, ти е написал вече. Препоръчвам ти да си го купиш някъде към 50 кинта е и е много яка машинка. Микрофон е и преобразува честотата, с него ако имаш радиоточка през стената се чува а тракера е перфектен.
|
| Нед Яну 25, 2015 11:23 pm |
|
 |
|
jofcho
Ранг: Популярен
|
Звуковите вълни добре се разпространяват в кабели. Микрофон, преобразуващ честотата? Яко а? Иначе е удобно тестерчето, особено ако трябва да откриеш правилния кабел в сноп от стотина такива.
|
| Пон Яну 26, 2015 5:31 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Добре де, аз пак нещо не схващам - генератора е на променливо напрежение, което се пуска по нужната жица, предполагам. Като как това променливо напрежение ще се хване от микрофон? На някакви микровибрации в снопа ли се разчита, или има някакъв комбиниран датчик за звук и напрежение?
|
| Пон Яну 26, 2015 7:30 pm |
|
 |
|
timt
|
jofcho, приемам гафа. За звуков съпровод имах в предвид. sparkybg, по скоро е от рода на пиезо (не знам точно) но е с микрофоничен ефект. Ако се говори по него не се чува но ако се търка по масата примерно се чува. Когато го доближа до платка се чуват генерациите от кристала(примерно). Кабели се търсят в стената ако се заземи единият (има 2 кабела активен и пасивен) ако са на сноп също се определя кой кой е. Батериите държат с години(поне при мен е така) и го ползвам често. https://www.youtube.com/watch?v=_rCFPFgTRrw
|
| Пон Яну 26, 2015 9:27 pm |
|
|