|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:05 am
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Бензина
Ти си голям идеялист обаче..... Разбери че такова животно нема все още. По колко различни начина да ти го обясняват хората?
Аз работя в сферата на ВЕИ и имам пряк интерес нещата да са както казваш ама действителността е съвсем различна. За да се случи това което искаш трябват няколко неща - първо всичкия ток да идва от АЕЦ/ВЕИ. Второ да имаш енергоносител с достатъчно голяма енергийна плътност и той трябва да отговаря на един куп условия - такъв засега (освен бензин/дизел) реално няма. Не си мисли, че петролните гиганти искат само с петрол да се занимават - обаче никой не си дава парите за машини за мачкане на вестници. Идея си нямаш в колко "обещаващи" проекти са наляти милиони, срещу които никой нищо не е получил. Ако държиш да ти обясня каква е схемата? Щото я гледам от първо лице от няколко години...
Значи : човека има едни пари и една идея. Започва да налива кинти - екип от 10 човека буквално изяждат по около 100к.лв. на година (само за заплати). Отделно разходи за какво ли не. Правим няколко прототипа (2 работещи и един дето не можа да стигне до монтиране). Разни подобрения и т.н. в движение. Има и някакви ориентировъчни резултати - есествено трябва да има, щото иначе все едно нищо не сме правили... Свършват му парите - по негови думи е налял 1М евро. Почват да се търсят кинти. От 10 кладенеца вода се вади колко е брилянтна технологията. Прилагат се какви ли не стъкмистики върху резултатите. Целта е да се убеди потенциалния инвеститор - естествно че ще се покажем по-по-най, щото искаме папкането да продължи - 10 човека сме се кефили на абсурдно големи заплати. Въдичка има пусната на 5-6 места - някой от тях толкова абсурдни, че чак смешни. И сега се чака някой шаран да клъвне и да ръсне едни 20 милиона евро.... за да продължим да правим машини за мачкане на вестници. Така работят нещата. Тоя със супер-дупер батериите да не мислиш че е бил различен. И още колко такива "изобретатели" има - 1% да успеят да лапнат едни парички - пак ще има достатъчно материал за конспиративните ти теории.
|
| Нед Яну 11, 2015 5:29 pm |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
В тази история, за която доста народ почна да се заяжда вече имало разработен модел, произведени бройки, и потребители, които са ги карали. Потребителите са оценили въпросния модел с много висока оценка, като се има предвид, че е бил едва ли не първия, но останали доволни, и бъдещи продажби е щяло да има. GM вместо да продължат производство (за цената от $250к мога да ползвам думите на ТоНи "делиш цената на 10 и вече си в правилният порядък") - те спират производството, изземват автомобилите, и ги унищожават без да дават обяснения. Втория модел можеше да е още по-добър, както се случва с много други неща в технологиите. И пак ще припомня началото и основната тема на спора. ДВГ-тата са си със същия принцип като преди 100 години, със същите недостатъци, които в днешно време заради масовото им използване - се превръщат в проблем. Прогрес - няма.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Нед Яну 11, 2015 7:24 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Бе то и еб...нето е на същия принцип от доста повече години, ама не сме неандерталци. 
|
| Нед Яну 11, 2015 7:30 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Печков, някои продукти просто не вървят, без значение колко струват и дали са прогресивни или не.
Примерно у нас докоро представителя на Вромос май се казваше внасяше електрички. Е преди няколко месеца беше обявил всичко за продан. Ако наистина се интересуваш от електрически автомобил виж в мобилето май има още останали от разпродажбата. За 12000лв е твой, даже си на далавера щото според вносителя той е платил за тях много повече. Към това печелиш безплатна синя зона, нямаш винетка, данъкът е под 10лв. Плюс на някои места зареждането е безплатно.
Хайде сега като един виден любител на прогеса отиди и си купи един, докато не са свършили...
|
| Нед Яну 11, 2015 7:39 pm |
|
 |
|
pechkov
|
Отговора на въпроса дали има прогрес изясни ли се, или още някой не е разбрал? Свършиха ти аргументите ли?  По времето на EV1 - модела си е бил само един. Ако е бил толкова голям провал, защо компаниите продължават да правят нови разработки? Защо GM стартира нов проект за електромобил след това? И "оня с батериите" има регистрирани над 400 патента за 50 години. Не става въпрос за гаражен "гений". ... За много неща, които създават проблеми се мисли как да бъдат променени. Тютюнопушенето например, прекомерното производство на мобилни телефони (както вече споменах за зарядните), наркотиците са забранени, и прочие, и прочие, и се поставят ограничения или забрани. Поставени са и екологични "норми" за автомобилите с ДВГ (и това ли ще оспорвате?), и то с реални причини, а не защото някой е станал със задника нагоре една сутрин. И няма да бъдат единствените промени. За "Вромос" ти благодаря (съвсем реално), преди малко потърсих в мобилето - наистина има такива. Ще ги огледам.  П.П. Аз се зарових да търся инфо за тези Vromos, и ето на какво попаднах: http://www.ecars.bg/blogs/parts-1/904-storedot-bateria-zarezhdane-za-3-minutiДа стискаме палци да стане, а!? 
|
| Нед Яну 11, 2015 8:25 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не знам за какво ще стискаш палци, тия продават акции, ако искаш купувай... Но конкретната фирма е кьорфишек, бяха направили някакво "демо" как зареждат за секунди тяхната "батерия" със стандартно зарядно. Голяма издънка, поне да бяха се сетили че с обикновено зарядно няма начин да изкарат толкова енергия.... Иначе аз не знам за какво спорите... Всеки модел рано или късно го спират. Да се търси причина що са спрели тоя или оня или що са разработвали други е като да търсиш под вола теле. Успех!
|
| Нед Яну 11, 2015 9:35 pm |
|
 |
|
pechkov
|
Не съм в течение, статията е от 8-ми, а аз преди малко я видях, и просто реших да споделя. Началото на спора въобще не беше за конкретен модел, нито за цена. В темата се дискутираше колко по-добри са съвременните автомобили с ДВГ, даже в сравнвние с такива отпреди 15 години. Аз пък твърдях, че в съвременните автомобили с ДВГ няма нищо прогресивно, че технологията като цяло си е същата от повече от век, и разликата в съвременните е само в опаковката и няколко дребни оптимизации. Т.е. че прогрес - няма. Но спора беше пренесен към конкретен електромобил, бях обявен за мошеник за това, че съм сгрешил една дума, и съм написал "патент" вместо "изобретение", въпреки, че това не променя смисъла на изречението, след което бе изписано известно количество думи, с които някои хора упорито се опитваха да отклонят темата и да се наложат в спора като типични представители на балканите. В многобройните опити за разводняване на този спор е съвсем обяснимо, че си пропуснал за какво точно спорим. Но те уверявам, че не си пропуснал нищо съществено. И без това да се спори без аргументи е излишно и безинтересно.
|
| Нед Яну 11, 2015 10:00 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Добре - щом няма прогрес го обясни на оня с жигулата дето го изпреварвам с моята ултра-малолитражка със 140 и същевременно ми гори точно 50% от това дето той сипва в бакичката. На всичко отгоре жигулката е само с 5-6 конски сили (по документи) по-мощна...
едит : или по добре на оня с трабанта дето си мисли че кара кола...
|
| Нед Яну 11, 2015 10:08 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Еее... не така! Първата ми кола беше запорожец и още изпитвам носталгия... това бяха коли с емоция. На всеки 5000км й правех основен ремонт. Пък сега кво, сядам и се возя, не мисля за нищо, даже скорости не сменям, скука 
|
| Нед Яну 11, 2015 10:30 pm |
|
 |
|
pechkov
|
И все пак!?!?!? Прогрес??? Ако има - обясни нам непросветените...
|
| Нед Яну 11, 2015 10:48 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Добре, кое според теб би било прогрес в развитието на ДВГ?
|
| Нед Яну 11, 2015 10:52 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Печков, не знам дали се заяждаме с теб, по скоро изразяваме несъгласие. Много е хубаво човек да има идеали и да има мечти, но светът е такъв какъвто е и ние сме такива каквито сме. Кой инвестира реално в електромонили ? Няколко малки компании и една Тоьота, като те залагат на хибриди повече. Истината е че това още дълго време няма да е масов продукт, а в момента се печели от масови продукти. Вземи компании като Ферари, Мазерати, Ламборджини, Порше ... всички или се продадоха или не могат да с епохвалят със страхотни резултати. Погледни пазара, тези които се водеха луксозни производители започнаха да пускат ширботребски автомобили, А3, А1, X1, и какви ли не още 1-ци, 2-ки и 3-ки се появиха във всякакви разновидности. Така е защото в днешно време е много трудно да произвеждаш луксозна уникална стока която няма масов пазар и в същото време да не те лапне някой голям или да не разсърдиш акционерите. на акционерите им е все тая какво произвежда компанията стига да носи пари. Ако имаше масов пазар за автомобили повярвай американците щяха да са първи. Не случайно EV1 е правен там, но това по скоро е грешка на маркетинга който е надценил пазарния потенциал, дори и 60 хил долара да е, пак няма да се купува масово защото една нормална кола е доста под това. Всичко това са прости пазарни правила. Дали не може да се пусне малък евтин електромобил, сигурно може, сигурно може да се направи и мрежа от такива така че като ти потрбва винаги да можеш да намериш в рамките на 5 мин, въпроса обаче е кой ще го използва ? Или предлагаш със закон да се забрани всичко друго ? Разбери че хората не са създадени да живеят в утопия, подобни общества са обречени дори да са в много по малка степен утопични, примерно франция, германия и др. наблягащи на социална политика, това което правят не може да продължава вечно и съвсем скоро ще го разберът.
А за колегата с вятърните истории ... тъжна история, но е факт. Понякога дори и за съществуващи нисши които уж са потенциални е трудно да реализираш продукт, ние иммаме подобен и в него са вложени горе долу подобни суми, но продукта си е завършен и тази година дори вече потръгна, но нещо такова е горе долу абсурдно в нормалния бизнес, в смисъл ние инвестирахме прекалено дълго и много над разумното в този продукт просто защото можехме да си го позволим, накрая може би ще започне и да носи печалба, но кой разумен инвеститор би чакал близо 7 години и през цялото време да налива нови и нови инвестиции ?
Ако наистина търсите инвестиция от порядъка на 20 млн нещатат са доста сложни просто защото сте почти в нищото с тази сума, добре ч ене беше 5-10 млн че тогава е още по трудно.
Правилният вариант е бил още от самото начало да търси инвеститори, а в момента като че ли в световен мащаб има отлив от тия вятърни истории ... от друга страна инвеститорите имат не малък избор, примерно аз мога да гарантирам възвръщаемост на подобна инвестиция с разумна печалба за период от 3 години, а вие можете ли ? Т.е. идва момента в който инвеститора трябва да реши къде да инвестира, с какво ще го спечелите, кое прави инвестицията по малко рискова ? И най-важното, шефа Ви подготвил ли е най-важната презентация, колко и след колко време ще получи този инвеститор? Това е високорискова инвестиция, дори да намерите инвеститор той няма да е склонен да чака 2-3 години, той ще иска реализация в рамките 6-18 месеца.
|
| Нед Яну 11, 2015 10:55 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Печков, ти май няма да спреш с глупостите нали? Първо не съм те обявявал за мошеник - всеки може да се върне в темата и да прочете. Обявих те за такъв, дето си няма идея какви ги приказва, което е различно от мошеник и означава, че си нямаш никаква идея и ни разправяш тука кръчмарски истории, които ако минават по другите форуми, то в тоя просто не минават. Второ, ако познаваше поне малко патентната система, щеше да знаеш, че няма изобретение без патент, особено като говорим за човек със стотици патенти, за който това е било основен бизнес. Такива хора не измислят нови неща без да ги патентоват, а фирми като Шеврон пък не купуват изобретения без патенти, защото без патента все едно не са купили нищо, т.е. дали са си парите на вятъра. Няколко пъти те попитах за кое точно изобретение/патент става дума, ама ти вместо да отговориш ни пращаше сами да търсим информация за нещо, което ти твърдиш и на всичкото отгоре не казваш точно какво е, за да може който се интерисува да отиде и да провери, защото всичката тая информация тук е публична и е супер лесно да бъде проверена. Трето, когато става дума за патент системата е измислена такава, каквато е точно за да не могат да се крият изобретения от обществото. На притежеталя на патента се дава изклузивност за определено време за сметка на това изобретението да стане публично достояние. Та дори и някой да е купил патента с цел да го скрие, той не може да го скрие реално а само да попречи да бъде ползван за определено време, след което всеки може да си го ползва както си иска. Да не говорим, че и преди това може да се ползва, защото има не малко вратички. Та вместо да се спреш и да не продължаваш да се закопаваш сам ти продължаваш да бълваш идиотщини след идиотщини. Нямало прогрес - ти видя ли графиката за мили на галон, дето някой показа. Дори и принципа на ДВГ да е същия, като преди 100 г. за последните 50 г. икономичността е скочила близо 2 пъти, каквото беше и твърдението ми, че след 2000 г. има осезателно подобрение на разхода. Ама не - ти продължаваш да ръсиш небивалиците как нямало прогрес, защото имало конспирация. Сега пък почна да ни даваш линкове за батерии, дето се зареждали за секунди. Айде вземи се осъзнай вече и спри да ми спамиш темата с глупости.
|
| Нед Яну 11, 2015 11:00 pm |
|
 |
|
pechkov
|
Според мен на ДВГ могат да се правят само подобрения и оптимизации, нищо повече. Засега ще се радваме на тези подобрения, докато не са почнали да затягат още изискванията и забраните. Какво според мен щеше да е прогрес - го казах още в самото начало на спора. То е за коренно различно задвижване, има си предимства, има си недостатъци, но не може да се сравняват двете технологии. Спора тръгна от едно мое твърдение, което обхваща технологията на ДВГ като цяло и вече обясних в каква връзка го казах тогава. Не съм искал да навлизам в подробности за оптимизации и подобрения, нито да обсъждам финансовата страна на въпроса, нито пък имах желание да разнищвам конспирации. Ако някой може да разясни, че в последните 15 години е направен някакъв прогрес в тази технология - моля, нека сподели. Технологията е била прогрес по времето, когато е измислена, и преди това не е имало такава. Хората са получили мощности, невиждани преди това, и са оценили възможностите, които им се предоставят. Но сега тази технология ни създава проблеми, а финансовата страна на въпроса и желанията на потребителите съвсем не променят този факт. Този метод на водене на спор вече го пробва. И тъй като да "се хващаш" за думичката по букви в случай, когато смисъла и е същия се нарича дребнавост - номера ти не върви. Т.е. сега пък обясняваш, че всъщност е имало патент, и не съм бил объркал думата!? Ок, в такъв случай ще се поровя за информация. Когато споделях това в темата - беше по спомени отпреди доста години, и както неведнъж казах - цитирах публична информация, не съм събирал копия на официални документи в папка (може би ти точно заради това се "хвана", защото така ще ти мине номера). Напротив, написах го - подобрен модел на батерия. И още веднъж - не съм събирал официални документи, цитирах само публичната информация по случая, който дори не се доближава до основния въпрос в спора.  Но за теб е по-лесно да разводниш спора, за да има за какво да "се хващаш", нали? И понеже точно заради думичките "патент" и "контролен пакет акции" вече бях обвинен в нещо, което силно наподобява мошеничество - кое точно трябва да уточнявам? Това, че Овшински е получил "едни пари" въз основа на които губи правото си да се разпорежда с това изобретение, а останалия свят "може да си го ползва както си иска", с малката подробност, че не знае как да го конструира? Да, видях графиката, и няма нищо необяснимо в нея. Графиката отразява разхода според произвежданите през въпросните години модели автомобили - т.е. не сравнява различни двигатели, а сравнява различни автомобили. Това означава различни купета, с различно тегло и различно въздушно съпротивление, различни скоростни кутии, различни диференциали, различни оптимизации, различен клас дори. В средата на 20-ти век американците са мислели предимно за имиджа си, и на последно място за бензина. В днешно време са поставени редица екологични изисквания, и на производителите на автомобили с ДВГ се налагат и глоби, ако превишават определените максимуми на вредни емисии, затова се понапънаха. Edit: Според графиката в началото на 60-те колите са били с разход 14.2 - 14.3 мили/галон (US предполагам), което в литри/100 прави около 16.44 л/100км. Доброто старо "Жигули", което е модел от приблизително същото време - е със среден разход около 7.2 - 7.5 л/100км. Според теб на какво се дължи тази разлика в информацията? И за този линк поясних - не съм в течение какво точно са демонстрирали на изложението, нямам достъп до техническите подробности на проекта, и самата статия е едва отпреди три дни. Просто реших, че е интересно, и го споделих. Така е, темата наистина си е твоя, така че аз ще си намеря по-приятно занимание, и няма да преча тук. ... И все пак... 
|
| Нед Яну 11, 2015 11:59 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами пак не си съвсем прав защото сравняваш американски двигател който е 4 или 5 л с 1.6 л жигулски, то спокойно можеше да сравниш този на жигулито с този на зил-а. Освен това жигулите тежи колкото са тежали броните на американските автомобли от онова време, айде броните с гумите.
Че има чуствително подобрение в икономията има, факт е че тия цифри са относителни Примерно как се мери разход, за мен еиднствения правилен начин е да сложат двигателя на стенд, да го натоварят на 100% и измерят разход на час, както се мерят всички двигатели за дизел генератори, кораби и др., всичко останало е алабализъм.
Въпроса обаче изобщо не е в това, ако утре се появи пазар за 15 млн електромобила на година бъди сигурен че всички големи ще се вртурнат да правят електромобили.
|
| Пон Яну 12, 2015 12:34 am |
|
|