Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Стабилизатор LM337 не издържа 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Стабилизатор LM337 не издържа
Това не може да стане от инд. на разсейване на трафа, защото, тя "ще поддържа тока". А този ток няма да е бил постигнат с > 15х1.21 V

Най-вероятно става следното: изходния конд. е зареден, входа спада достатъчно ниско и База-емитер на някой от изходните транзистори не издържа...

Нед Яну 11, 2015 3:49 pm
Профил
Аватар

stoyanoff, stoyanoff...

Нед Яну 11, 2015 4:13 pm
Профил

ОК, де! Повишил съм стойността на С, да не спада много входното напрежение! Всъщност като правех захранването ме притесняваше колко ток ще се дърпа от него и да не би да вземе да грее яко. По-голям кондензатор на входа докарва по-високо напрежение. В момента отива към 24-25В, а с малкия беше към 14! Ама нали няма голяма консумация и всичко е ОК!
Благодаря!

Нед Яну 11, 2015 4:41 pm
Профил
Аватар

stoyanoff написа:
ОК, де! Повишил съм стойността на С, да не спада много входното напрежение! Всъщност като правех захранването ме притесняваше колко ток ще се дърпа от него и да не би да вземе да грее яко. По-голям кондензатор на входа докарва по-високо напрежение. В момента отива към 24-25В, а с малкия беше към 14! Ама нали няма голяма консумация и всичко е ОК!
Благодаря!

Кое напрежение ?
Ясен ли ти е въпросът ми ?

Нед Яну 11, 2015 5:17 pm
Профил ICQ

dan написа:
Това не може да стане от инд. на разсейване на трафа, защото, тя "ще поддържа тока". А този ток няма да е бил постигнат с > 15х1.21 V

Имаш 20 мА консумация в изхода, в един момент нещо се изключва и консумацията пада със скок на 10 мА. Какво мислиш ще се случи на входа, когато разсеяната индуктивност опита да "поддържа тока", при положение че филтровия кондензатор е всичко 1 uF. Собствената консумация на стабилизатора през референс пина е микроампери, единственото място за оттичане на излишния ток е в кондензатора докато се вдигне достатъчно напрежението и нещо да пробие.
Цитат:
Най-вероятно става следното: изходния конд. е зареден, входа спада достатъчно ниско и База-емитер на някой от изходните транзистори не издържа...

Няма как да стане в тоя случай. Стабилизаторът има обратен диод от изхода към входа, отделно той го е дублирал и с външн диод.

Нед Яну 11, 2015 5:45 pm
Профил

Не съм чел задълбочено дали има промяна в консумацията.
Но дори и да има и тя да е както казваш 10 мА.
Колко е инд. на разсейване ? Нека да кажем 1 H, че да е лесно за смятане.
Енергията, запасена в инд. на разсейване е 0.01^2 *1Х = 0.1mJ. Върху кондензатор 1uF това значи напрежение 10V =>; не може да е причина за изгаряне :)

Във вътрешната схема, която гледах нямаше показан вграден диод, а не съм гледал и схемата на стоянов, само прехвърлих по диагонала какво е писано.

Нед Яну 11, 2015 7:53 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Изправителят, който ползвате е с удвояване на напрежението.Т. е Uo = 15*1.41*2=42.3V

Нед Яну 11, 2015 9:54 pm
Профил
Аватар

Ъ?

За сефте чувам за такъв изправител...

Нед Яну 11, 2015 10:01 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
Ъ?

За сефте чувам за такъв изправител...

Има, ама тук не е точно удвояване, а два пъти ( + и - ) нормално еднополупериодно изправяне.

Нед Яну 11, 2015 10:05 pm
Профил ICQ

dan написа:
Не съм чел задълбочено дали има промяна в консумацията.
Но дори и да има и тя да е както казваш 10 мА.
Колко е инд. на разсейване ? Нека да кажем 1 H, че да е лесно за смятане.
Енергията, запасена в инд. на разсейване е 0.01^2 *1Х = 0.1mJ. Върху кондензатор 1uF това значи напрежение 10V =>; не може да е причина за изгаряне :)

Във вътрешната схема, която гледах нямаше показан вграден диод, а не съм гледал и схемата на стоянов, само прехвърлих по диагонала какво е писано.
Вярно че така излиза малко. ОК, сметни тока за дозаряд на изходния кондензатор на всеки период (330 uF по dU/dt на входното напрежение) - стабилизаторът опитва да намали рязко тоя ток в момента, в който изходът достигне 5V. Отделно, ако е използвал евтин Y5V кондензатор на входа, при високо напрежение капацитетът му е не повече от една трета от номиналния. И 10-те волта отскок от индуктивността ще се увеличат доволно нагоре.

Обратният диод не го рисуват на схемата, защото е паразитен. Всички NPN-колектори от чипа имат диод към подложката, тя е вързана към най-отрицателния потенциал (входа).

Нед Яну 11, 2015 10:08 pm
Профил
Аватар

Сори - дори и не бях погледнал схемата. И после задавам въпроса защо така? Има си трафчета със средна точка. Има си и разни чипчета дето правят отрицателно. Това за каква макисмална консумация се предвижда?

Нед Яну 11, 2015 10:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Вътрешният диод ако играеше - нямаше да препоръчват външен из шитовете.
Другите дълбокомислени за индуктивностите не ги разбирам нещо...

Защо гори добитъкът можем само да гадаем, особено като не е захранен добре. Според мен тръгва да генерира защото всички стари аналоговщини за отрицателни напрежения си искат наблизо всичките филтриращи кондове, не броя този на захранването.

Нед Яну 11, 2015 10:28 pm
Профил

Колега ... извинявай че ще го кажа но това е огромен пропуск, това са едно от първите неща които се учат, изправители, филтри, как се смята, защо трябва да е така .... като имам в предвид че се занимаваш с някакъв инвертор, съдейки по постовете, подобна липса на елементарни познания е много сериозна.

Тоя чип когато някой му е писал документацията едва ли е мислил че друг някой ще го включи директно след траф без да си е подсигурил наличие на постоянно напрежение, затова не е и писал нищо по въпроса. Този 1 uF който дават на входа се слага със съвсем друга цел и няма нищо общо с филтриращите кондензатори на захранването.

Отделно ако консумацията ти е 20 мА недоумявам защо си ръчнал тоя LM317, консумацията която правиш е близо до тая която му е нужна за да работи стабилно, не че е проблем, но все пак лично за мен си е разхищение, а най-вероятно това което храниш може да се захрани и с два ценера.

Нед Яну 11, 2015 11:16 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Вътрешният диод ако играеше - нямаше да препоръчват външен из шитовете.
Външният диод не го препоръчват срещу уроки, а за съвсем конкретна ситуация - щеше да я знаеш коя е, ако беше чел внимателно. Няма я тая ситуация в случая, тъй че и вътрешният диод е достатъчен да не позволи спадане на входното напрежение под изходното, та от това да пробиват преходи.
bongo_x2 написа:
Другите дълбокомислени за индуктивностите не ги разбирам нещо...
Кое му е сложното? Когато напрежението на входа падне, токът през стабилизатора спира и изходният кондензатор започва да се разрежда. Като се вдигне напрежението достатъчно през следващия период, тоя кондензатор започва да се дозарежда, като токът е C*dU/dt. За 15V траф това се получава много, на практика вероятно е около 2А, колкото е токоограничението на LM337. В един момент кондензаторът достига 5V, стабилизаторът опитва да спре тока и разсеяната индуктивност на трафа му разказва играта. Не трябва да е кой знае колко голяма, при 2А ток и няколко mH са достатъчни да заредят 1 uF до над 40V и да му видят сметката.

Пон Яну 12, 2015 9:32 am
Профил

Добре! Признавам - не съм съобразил, че не използвам Грец, а само еднополупериоден изправител! За да го компенсирам, ми трябва по-голям филтров кондензатор. Не че съм пропуснал ТЗУ-то! Още помня примерите с изчисляване на такива неща - половин час смятане и гледане по графики(тука никой не извади графика, а има!) и после умножаваш по произволно число от 1 до 10 и слагаш каквото имаш... Точно така е, не ме карайте да търся учебника! Това, че не съм съобразил нещо не значи, че не си нямам представа. Случва се! А и това не е точно стандартно захранване! Като изключим този пропуск не мисля, че съм допуснал някаква друга грешка по схемата. Токът е близо до минималния, но предпочитам да имам хубав стабилизатор, а не само ценер. Ако утре се появи някоя утечка или по някаква причина се вдигне консумацията, баласта на ценера ще дойде голям и ..... Мога да повиша малко тока като намаля стойностите на feedback съпротивленията.
Благодаря!

ПП: Това, че като съм правил схемичката съм мислил главно да не ми загряват стабилизаторите, не е повод да се правят изводи за световния мир и цената на доматите!

Пон Яну 12, 2015 11:10 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща