|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 2:52 am
търся помощ за диагностика на процесорна платка климатик
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
 Re: търся помощ за диагностика на процесорна платка климати
10358 е LM358 -вероятно буфер-обратна връзка от нещо или усилвател на терма датчика. А може и двете.
|
| Вто Яну 06, 2015 11:43 pm |
|
 |
|
simpathy
Ранг: Минаващ
|
Прав си колега ...и двата термистора минават през чипа и..към процесора ...Другия обаче XLJ 93LC само 6-ти pin отива към процесора а 4 SMD транзистора са навързани към него ..е..вярно двата са за зумера...Трудно му се вади и схемата с тия двуслойни платки ...Вчера ми писа един японец ,че е възможно да пусне схема /работел в прадставителство на мицубиши в Русия и изграждал зимни китове към климите за тамошните студове...
|
| Чет Яну 08, 2015 6:45 pm |
|
 |
|
velio
|
XLJ 93LC46 не е ли сериен EEPROM. Нещо не ти разбирам от писанките, пиши малко по-свързано.
Намери начин да направиш по-фокусирани снимки, щото ние не можем да гадаем по цветни петна.
Между другото и на размазаните ти снимки се вижда че епрома има 2-ри, 3-ти и 4-ти крак свързани към процесора. Изобщо разбираш ли какво правиш?
|
| Пет Яну 09, 2015 3:22 pm |
|
 |
|
simpathy
|
Вярно колега, в последния си пост съм допуснал грешка с XLJ...става дума за XRA 10393 -просто платките не бяха при мен,за което се извинявам...Колкото до т.н. писанки ,пиша абсолютно ясно на нашия техничен език и не схващам какво не се разбира...? До сега ,вече над 20г комуникирам с колеги със същия терминологичен речник и не съм усетил някой да не ме е разбрал.Кое примерно ...LED ,микон,DC,чип ,pin и т.н. ..с какво да ги заменя...??Вярно че пиша малко в резюме ,но така ли иначе следвам процеса който наблюдавам и се старая да го предам максимално детайлно...Признавам ,че и аз над 5-6ч разучавах какво ,как и кое за какво е ,кое действие след кое трябва да е ..как трябва да е ,а не е..Все пак аз съм TV...?Въпреки това , съм се постарал да подредя това което става след включването при вътрешното тяло ,своевременно и във външното..Някой от термините които съм използвал може и да не са типични за климаколегите но се надявах да се схванат...Колкото до снимките ,в известен смисъл си прав -просто при мен на големия монитор се виждат доста добре...Веднага се опитвам да поправя грешката...PS.Прав си точно под XLJ93...има надпис EEPROM и 4-те крака отиват на 57,58,59,60 на процесора
|
| Пет Яну 09, 2015 7:09 pm |
|
 |
|
simpathy
|
Надявам се тези да са по-ясни...въпреки и аз понякога трудно се ориентирам по снимки...на платката с трафчето, оранжевия куплунг с червен и кафяв проводник се прехвърля 220V към платка импулсно...към малката кафява платка в черна пластмасова стойка е включен сензор за стайна температура...
|
| Пет Яну 09, 2015 7:40 pm |
|
 |
|
velio
|
Е това е съвсем друго нещо, коренна разлика са тези снимки. Надписите се четат и могат да се проследят чат-пат пистите. Иначе за писането - имах предвид че мисълта ти изглежда несвързана, не че ползваш неправилни термини  Без лоши чувства 
|
| Съб Яну 10, 2015 1:49 am |
|
 |
|
velio
|
|
| Съб Яну 10, 2015 2:03 am |
|
 |
|
simpathy
|
Здравей колега,да, аз мисля че в по-горните постове писах ,че 3 -те чипа /синхр.дарлингтони /управляват 3-те 12VDC моторчета ,едно за клапата и две за насочване на струята чрез I-SEE сензорите/двете изпъкнали"очи"на снимката/.Траф захранването е наистина stand bay ,дисплея за вътрешна температура,IR и чрез него релето/вкл.изкл. което се намира зад трафчето ,бял и черен проводник отиват в него.Напреженията са абсолютно точни а през дата кабела /червен -свързва вътрешно и външно тяло /хващам само че се променят с 0,5V и то само когато в режим меню променям топло и студено.,Идеята ти че се управлява с честоти е струва ме се вярна ,защото и във външно тяло има процесор управляващ IPM на 3Р компресора.Добре ще е ако има от някъде да види човек как работи това нещо когато всичко е редовно но....така ще трябва да гадаем каква точно е целта на това ,онова,какво е имал предвид великия японец ит.н.
|
| Съб Яну 10, 2015 12:25 pm |
|
 |
|
velio
|
Не честоти, направо данни. Има протоколи които вървят по една жица. Виж с осцилоскоп какво става там. Би било логично да са данни понеже комуникацията би следвало да е освен това и двупосочна. Така си мисля, все пак диагностика може да му се пусне и резултата се появява на вътрешното тяло. Освен това вътрешното тяло трябва да знае какво става отвън. Така де, най-малкото с напрежения през 0.5V е супер незащитено, като се има предвид че тоя кабел върви в паралел на захранващите кабели. Аз бих заложил на цифрова комуникация по тоя кабел. Има шанс външното тяло да се оплаква нещо и целия климатик да спира по тая причина. Независимо че е тествано с други платки не е лошо да се види и отвън дали няма проблеми.
|
| Съб Яну 10, 2015 8:42 pm |
|
 |
|
simpathy
|
Да..а..сигурно си прав ,не ами направо си е така ,в смисъл комуникацията е двупосочна -щом не тръгне компресора и външния FAN/вентилатор/ до 35сек.външния процесор изключва релето /main/на външна платка ..На вътрешно индикира вероятно alarm/мига през секунда led/on off/.Преди дни опитах с осцилоскопа какво ще извади от дата кабела ,настъпва пълен хаос и установихме с един колега ,че тези сензори за присъствие /I-SEE/ни създават проблем ,завихме ги с лепенки -не,изключихме ги ,процесора усети и изключи всичко .Това за диагностиката е вярно ,доста клими ,както казват колеги имат SELF DIAGNOSE,и то далеч по-нисък клас...опитах всички варианти от дистанционното както става при Панасоник,Тошиба-не иска да влезе в режим самодиагностика.
|
| Съб Яну 10, 2015 9:19 pm |
|
 |
|
timt
|
опитах всички варианти от дистанционното както става при Панасоник,Тошиба-не иска да влезе в режим самодиагностика. Самодиагностика както казваш има, както и чистене на грешки! Някой ги трупат в ЕЕПРОМА и от там се чистят или с дистанционно или с кабелаци. Тръгни първо с включване на системата, ако всичко е на ред 2 стъпка е пусни само вентилатора на вътрешно тяло(така елеминира външното) и датчиците за температура (програмно). Това е да те ориентира към проблема. (дали е вътре или вънка) Аз уж четох постинга ти ама май и така не разбрах какъв е проблема. Няма начин да няма чек и да си направи доклада. При някой клима се натиска копчето и се подава захранването.(при този не знам) Последният Тошиба който съм отварял беше и ваничката от стиропор. (голям боклук беше)
П.П. при Самсуняка се махат батериите на дистанционното и се натискат едни копчета. (всеки с магарийте си) Прегледай това което ти пратих трябва да има нещо аналогично. Пита ли колегите от К§К ?
|
| Съб Яну 10, 2015 10:14 pm |
|
 |
|
simpathy
|
Ето го дистанционното колега ,,но честно казано не схванах как се влиза в сервизен режим...На предния панел ,прав си има превключвател on/off и два микона които преведох от японски COOL и HEAT,става дума за ръчно пускане...Опитах с 5сек натискане на всеки от бутоните но...как смяташ всички ли мицубиши по еднакъв начин влизат в сервизен...
|
| Пон Яну 12, 2015 2:14 pm |
|
 |
|
timt
|
|
| Пон Яну 12, 2015 7:27 pm |
|
 |
|
simpathy
|
Пуф...с тия ченгели направо се отчайвам...има едно за бодване под капачето но изглежда е reset...ако вярвам на стадартните мануали /сервизните/ би трябвало да е датчика на външния топлообменник или вътрешния /стайна/ но ги меря-всичко точно...Май няма да се тровя по-вече с тоя гад...
|
| Сря Яну 14, 2015 9:35 pm |
|
 |
|
timt
|
Ми аз точно това ти казвах! Ако е от любов към спорта да, но ако е на клиент само си представи загубеното време и то я стане я не. Я виж колко чаркалак е. Ние процедираме на дребни повреди се оправяме сами(по платката) на по големи поръчваме платки (от порядъка на 100 кинта са) Ако е ПИМ или компресор почти няма смисъл да се прави.(не рентабилно е) Вчера се подстригах и на фризьорката и дрънал климатика(компресора) купила си е нов климатик инвертор с монтажа 600 лв. а стария го е продала счупен за 100 лв. Сега ми кажи, ако го направиш колко пари би взел за ремонта колко време си загуби и каква гаранция ще дадеш?
|
| Сря Яну 14, 2015 10:19 pm |
|
|