Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Функционален генератор. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Функционален генератор.
Ми това е - реших най-накрая че вече ми трябва. Кажете читави марки на пазара, освен всеизвестните.
Предполагам нещо като еквивалент на Tektronix FG5010 ще ми върши работа. И струва ли си да купувам дърт 5010 (намират се) или да търся нещо ново?

Общо взето от доста време мисля да купя един ТМ5006 (примерно) фрейм и да го пълня малко по малко с каквото ми трябва, като въпросното е на първо място. Ама просто се чудя дали си струва. Ако от осцилоскопите им имам някаква идея кое си струва и кое не, то за всичко извън това съм си съвсем бос. Следващото, което бих купил ако тръгна по тоя път е например усилвател за активна токова сонда, синусоидален генератор до 250 мегахерца, регулируемо захранване, и прочие полюции от сорта.

Съб Дек 27, 2014 6:41 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: Функционален генератор.
Някои от новите осцилоскопи вече имт вграден такъв генератор. Ограничен откъм възможности, но все пак може да генерира основните видове сигнали с 8 бита резолюция, както и да възпроизвежда кратки записани такива.
Това при положение че нямаш осцилоскоп де. Генератора идва без пари в такъв случай.

Чет Яну 08, 2015 3:28 pm
Профил

velio написа:
Някои от новите осцилоскопи вече имт вграден такъв генератор. Ограничен откъм възможности, но все пак може да генерира основните видове сигнали с 8 бита резолюция, както и да възпроизвежда кратки записани такива.
Това при положение че нямаш осцилоскоп де. Генератора идва без пари в такъв случай.

Такъв като на повечето осцилоскопи и аз мога да си направя с подходящо FPGA + бърз DAC. Тоест самата генераторна част не е чак такъв проблем. Аналоговата обаче ми е тъмна индия, като се стигне до мегахерци, компенсации и прочие истории. Искам нещо по-сериозно просто. А нямам идея какво си струва да се вземе. Нещо като 800-1000 кинта ще е евентуалния бюджет. Гледам разни GWInstek в TME-то за горе/долу толкова, ама знам ли ги що за стока са... Това ще ми е първия в живота. :)

Чет Яну 08, 2015 4:19 pm
Профил ICQ
Аватар

На аджилента генератора прави 20MHz синусуида с порядчно добра форма. Другите му сигнали са с по-ниска честота.

Пет Яну 09, 2015 8:26 am
Профил ICQ

Cekins написа:
На аджилента генератора прави 20MHz синусуида с порядчно добра форма. Другите му сигнали са с по-ниска честота.

Те повечето са така - към края на честотния си диапазон вадят само синусоида, малко по-надолу започват и триъгълно и правоъгълно, някъде там започват да работят прилично зададените юзерски форми на сигнала, поне по спецификация. Как е на живо обаче нямам представа.

Пет Яну 09, 2015 1:44 pm
Профил ICQ

Нещо такова заглеждам:
http://www.tme.eu/bg/details/afg-2125/g ... w-instek/#

Яко някой даде някакво мнение за това или друго от сорта ще ми супер полезно.

Пет Яну 09, 2015 1:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Не съм сигурен моя дали може "запис" да пуска. Аз говоря за генератора вграден във осцилоскопа. Интересно що няма да може правоъгълник с по-висока честота да прави а синусуида прави...

Пет Яну 09, 2015 4:24 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
Не съм сигурен моя дали може "запис" да пуска. Аз говоря за генератора вграден във осцилоскопа. Интересно що няма да може правоъгълник с по-висока честота да прави а синусуида прави...

Тоя специално може правоъгълник и синусоида до 25Mhz, а триъгълник и всичко останало май до 2Mhz - явно за тях ползва DDS-а, а за синусоида и правоъгълник или някакъв специализиран генератор, или друга аналоговщина.

Пет Яну 09, 2015 4:32 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Тука има разни сигналгенератори. Не съм се задълбавал в подробностите.

Пет Яну 09, 2015 6:21 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]