|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:32 pm
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Бензина
значи всичко е относително по принцип развитие има, по горе споменах какво бях чел, сега се сетих и за пиезо инжекторите - първите са индуктивни, по късно ги заменят с пиезо но като цяло развитието не е така бързо както при първите двигатели както всяка технология, голямото развитие е в началото, после се стига момент в който развитието се забавя защото вариантите се изчерпват и накрая се търси нова концепция като цяло
|
| Нед Яну 04, 2015 1:44 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
14 киловата за преодоляване на въздушното съпротивление и триенето на гумите. Какво ще рече всички разходи - да имаш максимум 1 - 1.5 киловата за други неща - електроенергия и климатик евентуално.
|
| Нед Яну 04, 2015 2:13 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Самата механика на мотора изисква в.м. за да бъде задвижвана.
|
| Нед Яну 04, 2015 2:39 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Това вече са си загуби - не говоря за тях...
|
| Нед Яну 04, 2015 3:01 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Това за сериен модел ли е? Ако, да - баси малоумието  На Бг-дупките може да се опре само верига 
|
| Нед Яну 04, 2015 6:58 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е явно не е съвсем стандартен модела 
|
| Нед Яну 04, 2015 7:47 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами не знам Димитър как и къде кара, може би по голямата част е по-магистрала, но извън нея или над тази скорост тези новите турбинирани почват да харчат и те доста, опита ми е от БГ при скорост около 160 на магистралата. Иначе за развиване .. абе развиват се, но не са се затичали де. Няко хамерикански марки /Джип/ започнаха да слагат италянски мотори /Фиат/ колко са италянски един господ знае, но италянската техника си има специфика на употреба :D. А за колегата по горе който си мисли че в САЩ е по-безопасно ..... в най-добрият случай спорд мен е поне толкова опасно колкото в БГ, със сигурност не е по-безопасно, безопасността идва от по големите и масивни коли, по-широки пътища, обикновенно раделените платна на магистралите и др. такива които увеличават шанса като те ударят или ти като се удариш. А за пияни, психопати и др. подобни не е като да ги няма, а на някои места са в изобилие. Сигурността едва ли е най-силната страна на САЩ в който и да е аспект, но има други много по-важни предимства заради които хората избират да живеят там/тук.
|
| Пон Яну 05, 2015 9:07 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Tони, то всеки двигател над 130 почва да гори повече, най-малкото защото вече съпротивлението на въздуха става доста по-голямо. Въпроса беше, че колите сега са по-икономични, от колкото преди 15 г. без значение само на двигателите ли се дължи или на колата като цяло.
|
| Пон Яну 05, 2015 3:15 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да така е, спор няма. То и от модел до модел има разлика. Точно преди нова година правих тест дайв на един ланкруизер, верно че е тежък, и верно че е плосък но разхода на магистралата беше около15 при 150 км/ч, за разлика от Q7 която при 180 прави разход около 10, и двете имат сходен двигател около 4.5 л дизел. По интересното е че ландкруизера е горе долу с теглото и челната площ на ровъра, но той при 160 гори по-малко а хем е с по-малък двигател, та и от двигател до двигател има ралика.
|
| Пон Яну 05, 2015 8:12 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Ми то и ниската версия е с 15 инча. Излишно голям размер за този клас. Това е поло, за Бога, не пернишки Гоуф 
|
| Пон Яну 05, 2015 9:05 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Подобни аргументи относно по-голямата икономичност на новите модели спрямо тези от преди 15 год. не са сериозни. TLC-то е джип, Q7 е високо комби. По-скоро очаквам конкретни технически разлики на двигателите днес и преди 15 год.
|
| Пон Яну 05, 2015 9:43 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Рек аз говоря за нови модели които се предполага че изпозлват сходни двигател. Да TLC е джип, но и ровъра е джип, разликата в теглото е около 300 кг, при тегло от над 3 тона едва ли това е голяма разлика, а като челно съпротивление предполагам и двата са сходни, дори круизера трябва да е по добре тъй като е по-дълъг, съответно по-обтегаем. За Q -то да по леко е с около тон, и е по аеродинамично но пък това е разход при 180, и не само на магистралата, същото съм го карал София-Бургас по стария път и средната ми скорост със сигурност е била над 120 и консумацията му пак беше около 9. Имам чуство че японските дизели нещо зациклиха на едно място от към икономия, разликата едва ли е голяма но като че ли я има. Иначе моето мнение е че японските коли по принцип са по добри и като изработка и като двигатели, но това е друг въпрос. Пробвах тест драйв и на малккия ланкруизер, просто това не се кара, а двигателя уж е 3 л, колкото на ровъра, теглото е същото ако не и по-малко но консумацията си беше все така височка а пък вървенето никак го нямаше, иначе е и по-удобно от голямия и по-красиво.
А за полото .. ми с такива ги продават, тъкмо преди нова година се оборудвах с едно такова но дизелче, голяма въшка, взехме и едно ъпче, и томай беше с големи гуми, и то въшле де но за градът е екстра май.
|
| Пон Яну 05, 2015 11:48 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Подобни аргументи относно по-голямата икономичност на новите модели спрямо тези от преди 15 год. не са сериозни. TLC-то е джип, Q7 е високо комби. По-скоро очаквам конкретни технически разлики на двигателите днес и преди 15 год.[/quote]
ЕЕЕЕ стига де ....ти хептен ли не си попрочел или видял нещо за колите.... И при нафтата и при бензина технологите за пръскане в мотора са много различни от преди 15г.
Бензина - масово е директното впръскване в цилинвъра ,ако сместа се прави в смукателните тръби има почвече загуби.пръскат го с високо налягане и сместа дет гори е много по добре от преди 15г. при Директна инжекция слагането на турбо е много по просто и гледам взеха да слагат на бая коли.
Нафтата - вече има незнам си кое поколение Коман реил което по същество си е направо революция спрямо предкамерните двигатели от преди 15г . пръскат нафтата за един работен цикъл на няколко порции, хем мотора работи меко и не трака ,хем и икономияте е налице. Наши дни тук там се среща нафтова кола без турбо докат преди 15 г само някакв процент бяха с турбо .,а това си е капитална цифра в КПД на мотора.
Ако няма една камра изисквания за екология разхода може да се свали още ...ама почват да излизат разни кофти газове дето правили по лесно киселини и незнам си какво та по тая причина генерално КПД на днешните мотори е надолу.
|
| Чет Яну 08, 2015 3:32 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Абе не всички са толкова икономични ... моята си харчи градско 12/100 бензин, а е на няма и 2 месеца ... верно, че икономията не ми беше фактор при избора, ама все пак 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Яну 08, 2015 1:40 pm |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Каквото и да говорим за колите с ДВГ - истината е, че за повече от 100 години технологията като основа си е една и съща. Промените са само в оптимизациите. И после ми говорят за технически прогрес... Какъв ти прогрес, като в градовете вече не може да се диша!? Това ли е прогрес??? ... Хора, прогрес щеше да е, ако GM не се бяха направили на ударени, и не бяха спрели производството на EV1. Още тогава и Mazda бяха готови с електрически автомобил, а доколкото съм запознат - имаше и революция при акумулаторите, но някой изкупи патента, и... го замрази в мазето, за да може да си продава части, гориво и масла за старите ни дръгели.
Друго, за което хората изобщо не мислят, е че мощност и скорост за градски условия не са необходими. Дори са вредни, и инциденти се случват най-често именно заради това - прекалено големи възможности на превозните средства за градските условия. Например аз бих оставил сегашната кошница само за извънградско пътуване, ако имах малка електрическа кола за бръмчене в града. Корейците разработиха една сапунерка, която даже може да се сгъва при паркиране, но... няма разрешение за ползване, защото не отговаря на сегашните технологични изисквания за издръжливост при удар. Ясно е, на т'ва фибростъкло като му се качи отгоре някой двутонен джип, и човека от сапунерката ще може да се прибира вкъщи като минава под вратата...
Но това, което виждаме всеки ден по улиците - не е прогрес, а безумие. Вече има стартирани проекти за електрически автомобили с автопилот, които засега могат да се движат само по определени маршрути, но тенденцията е тези проекти да се разширят. Не помня точно в кои градове стартира единия проект, но по спомени мисля, че на летище "Хийтроу" има в движение безпилотни автомобили за ползване от граждани, като могат да ги "поръчват" чрез смартфон например. Колата пристига на мястото, което е подал смартфона чрез GPS позициониране, човека го ползва, слиза, авотомобилчето си продължава нанякъде, и човека не се грижи нито за паркиране, нито за поддръжка на автомобила. Плаща за ползване, и това е.
В сегашния вариант, в който всеки човек си има собствена кола - погледнете през прозореца, и помислете дали това безумие по улиците въобще е нужно. Повечето автомобили през по-голямата част от времето са в престой, т.е. не се ползват. Паркингите са претъпкани, тревните площи са блокирани от метални изделия на колела, тротоарите са обсебени постоянно. Хората няма къде да ходят. За чистотата на въздуха вече споменах, но това не са единствените безценни вещества, които остават след автомобилите. Като отпадъци остават огромни количества гуми и масла, като по-голямата част от тях не се рециклират, защото не е помислено за това. Всичко е превърнато в един прост бизнес, и за нищо не се търси по-правилен начин да бъде направено.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Чет Яну 08, 2015 2:17 pm |
|
|