|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 2:02 pm
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
 Re: Лабораторно захранване
в дигикей на 1000бр цената му е 3$, само трябва да намериш малко клиенти  Шегувам се, но сериозно имаш ли някаква себестойност на изделието предвид? Това е важно, в смисъл ако гониш някаква ниска цена това ще повлияе и на схемата. Аз като се замисля какво целя като устройство грубо отивам на 500$ себестойност. Не че нямам идеи и за по-евтин вариант, ама няма как хем хубави функции, хем ниска цена... Иначе тоя ОУ го дадох, щото цената му наистина не е толкова висока както ти се плашиш. А и имаш сравнително як изход до 17MHz, което ти трудно ще постигнеш по друг начин. Особено ако се върнеш на първата си схема с един ОУ и транзистор без нищо друго.
|
| Вто Яну 06, 2015 7:42 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Нямам конкретна идея за себестойност. Цената трябва да е ниска, за да може всеки да си го направи. Вероятно някъде около сто - двеста долара. Предполагам, че може да се направи в тази цена.
|
| Сря Яну 07, 2015 10:49 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Между другото пак го погледнах тоя OPA564...
Има много бърз enable, особено при изключване е наносекунди, при включване е маалко по-бавен - към 2 микросекунди, но и това не е лошо. Като в забранено състояние е над 10M oma и само 120pF. С други думи може да се направи един с голям шунт за микроамперите и паралелно на него един (или два) да се забранява/разрешава динамично. Единствения му недостатък обаче е, че токовата защита започва от 400mA. Трябва да помисля какво може да се направи, ама не сега....
Иначе с 2-3 или повече парчета се решава идеално цялото захранване. Без транзистори и операционни.... За меренето ще трябват разбира се ОУ-та, идеята ми е само горени шунтове и да се мери тока в двете посоки, защото това захранване по принцип си го може. На практика ще се получи същото дето Бонго и другите предлагате - няколко различни захранвания, но без да се ползват клякания и без големи утечки...
|
| Сря Яну 07, 2015 2:34 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Миро, мисля, че без транзистори няма да стане. Чипа разсейва много малка мощност. Могат паралелно (е, през малък резистор де) да се навързват чипове, но варианта не е много чист според мен. Транзисторите са трудно заменими, а и цената на замяната им не е малка. Начертай ако може (на ръка примерно) някаква идейна схема как виждаш нещата. Относно компенсирането на дропа върху МОС транзистора - прикачам схема на токовите измерватели за различните обхвати. Те са еднакви, като разликата е само в шунтовите резистори и стойностите на компонентите на схемата за компенсацията на паразитния капацитет на МОС транзистора. Усилвателя XR8054 e 175MHz, 190 V/μs slew rate и с относително як изход "±100mA linear output curren". Предполагам, че ще успява да драйва гейта на МОС транзистора (това трябва да се провери) и ще може директно да клати високоомните шунтове за обхватите 400ua, 4mA и 40mA. За обхвата 400мА, изхода на усилвателя ще е "поддсилен" с 2 транзистора. Чипа е четворен усилвател и струва във фарнел 3.2EUR/бройката. В схемата трябва и източник на мощно отрицателно напрежение -0.5V/4A, което изглежда ще може да се получи с IR3870.
|
| Сря Яну 07, 2015 6:06 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ОРА564 го бях харесал преди десетина години. доставих си мостри, натамънихме го. общо взето доста приличен чарк.
и като попитах за доставаки, TI ми съобщиха време за доставка 52 седмици... обясниха ми, че го правели на някаква стара линия от ВВ и пускали тоя чип само веднъж годишно. е, можело да я пуснат и за мен, но цената беше някъде към $250К за 50К чипа. направих си усилвателя с дискретни елементи...
но не мисля, че е подходящ за захранване. слабоват е като усливател на мощност. пък има и голямо усливане, от което ще се появят специфични особености на риболова.
|
| Сря Яну 07, 2015 7:37 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
мда, не съм забелязал че е друг корпус само... Подведох се от другото "опа" дето го ползват за захранване.
Иначе в момента има наличности... и цената хич не е лоша, в дигикей е 3$, ама според сайта е 2.75$, което значи че за количества може да падне и още (макар че Емо трудно ще мине 1к)
|
| Сря Яну 07, 2015 8:00 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Чета в момента теория за регулаторите и обратните връзки. Някой може ли да ми даде някакви "сламки" и материали по темата?
Прикачам един от документите, на които попаднах и в който най-елементарно и практично е обяснено за какво става дума и какво да се прави.
|
| Пет Яну 09, 2015 10:54 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии то си е добре обяснено. В общи линии: с местни обратни връзки се стремиш да направиш всичко високочестотно и линейно, за сметка на усилването естествено. Така опасната обща ООВ може да е по-плитка и с по-висока честота на среза. Тази честота на практика е поне 10 пъти по-ниска от най-бавният обхванат елемент, но силно зависи от сложността на схемата, т.е. броя и близостта на останалите срезове. По ниска честота и DC може да имаш втора верига с много по-дълбока ООВ. Да ме извините за популизма де, казвам го като генерален наклон, обаче колкото и да изчисляваш не си застрахован от пушеци в прототипа.
Edit: Емо, това което си нарисувал последно си е достатъчно добро, просто и бързо и няма нужда от сложни изчисления. Виж, захранването отгоре е друга бира и ако държиш да е двутактно с кондензатор - приготви се за пушеци.
|
| Пет Яну 09, 2015 11:47 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Бонго, какво те притеснява в двутактното стъпало с кондензатор в изхода? Има токоограничение (локално) на максималния ток през транзисторите преди кондензатора до 6А. Т.е. зарядните и разрядните тоци от транзисторите към кондензатора са ограничени от локална ООВ по ток. Транзисторите трябва да се подберат да издържат по мощност, като по-голямата мощност ще е върху транзистора към маса (долния в двутактното стъпало). За момента съм сложил в схемата на симулатора TIP42, но със сигурност транзистора трябва да е друг - по мощен и по-високочестотен. Проблема е, че за симулациите трябва да избера транзистор, който да има модел в ТИНА-та. Например крайните транзистори може да са 2STA2121. 25MHz,17А, 220W и минимално усилване 35 при Ic=7A. Цената е приемлива. Проблема е, че нямам негов модел за ТИНА-та. Двутактното стъпало ми трябва, за да мога да направя симулация на батерия при режим на заряд (батерията е товар за чарджера) и когато и емулирам вътрешното и съпротивление в режим "разряд" (батерията е източник) и заряд. Между другото някой знае ли от къде да изтегля пълната версия на ТИНА-та с хапче? (предполагам, че в нея ще има повече библиотеки с модели на компоненти...)
|
| Пет Яну 09, 2015 12:38 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
До преди година и нещо се намираше само Tina 8 - Industrial, моята е такава. Не си мисли, че има всичко, но май се зареждаха допълнително с малко търсене. Колкото до двутактното: кондензатора е кофти товар за "усилвател", особено ако не си "на ти" с изчисленията. Трудно ще го докараш да не се къдри. По-скоро отделна верига за "батерия"? Една друга еретична идея: на аудио усилвателя TDA7293 може да му се използва само крайното стъпало което е MOS. Предимството е, че е готов и изпипан модул със вси защити, остава да е достатъчно бърз - иска мерене, няма данни. Т.е. да го клати бърз ОУ и си готов.
|
| Пет Яну 09, 2015 1:48 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
По-късно днес ще ти дам линк към 9 нещо си версия, защото 10 не са я излекували още. Аз я дръпнах и си поиграх малко но ми се струва супер малоумна тая Тина. Може проблема да е просто в мен, щото съм свикнал с други симулатори, но въобще не ми хареса.
|
| Пет Яну 09, 2015 3:16 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Зарежда се ..... и се оказа много болна работа. В момента копам по въпроса, ще допълня. ЕДИТ: Заредих си я от тук и тръгна, обаче фацата и е досущ като на осмицата и като я питам за версия ми дава грешка -  . Освен това братята руснаци са я торентвали, ама искат регистрация. Всичко западно с девятка се оказа "не ми гавари!".
Последна промяна bongo_x2 на Пет Яну 09, 2015 5:40 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Яну 09, 2015 4:15 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ето тука е качено вече на няколко места, мисля че rapidgator-а още работи. Само имайте предвид да изключите антивирусната преди да разархивирате файловете, че изтрива лекарството.
|
| Пет Яну 09, 2015 5:33 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Аз от миналата година съм изнамерил 9.35 и си я ползвам - Бонго - изглежда същата обаче има доста подобрения спрямо 8. Примерно едно от най-важните е че работи с всички ядра на многоядрени процесори. На двуядрен (какъвто ползвам в момента) се ускори има-няма два пъти една и съща симулация. Има оправени доста бъгове. Е - все още не може да симулира два последователни кондензатора, ама се надявам в 10 да е оправено и да излиза по-скоро хапче за нея.
|
| Пет Яну 09, 2015 6:53 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Оказва се, че проектирането на линеен регулатор не е толкова проста задачка както си мислех, ако той трябва да е бърз ... При симулации при изходен ток 4A (1mA..4A) с правоъгълна форма (1uS преден и заден фронт) и честота 100kHz не успявам да смъкна пулсацията в изхода под 150mV (+/-75mV). За да постигна това, кондензатора в изхода преди нискоомния шунт (20 милиома) ми е 220uF ... Обратната ми връзка по напрежение я взимам след шунта - директно от изхода. Между другото продължавам да търся справочник на транзистори (и диоди) в ПДФ формат (но не сканирана картинка опакована в ПДФ). Ровейки из нета попаднах на ТОЗИ торент с доста литература на български от "моето" време, но ПДФ-ите са като картинки... Та ако някой се сети за каталог в истински ПДФ формат - да си каже 
|
| Сря Яну 14, 2015 10:51 am |
|
|