Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
търся помощ за диагностика на процесорна платка климатик 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение търся помощ за диагностика на процесорна платка климатик
Прикачени файлове:
Picture 2155.jpg
Picture 2155.jpg [ 901.15 KiB | Прегледано 3340 пъти ]
Прикачени файлове:
Picture 2154.jpg
Picture 2154.jpg [ 928.93 KiB | Прегледано 3340 пъти ]
Здравейте колеги /колега съм но по TV/....срещам трудности с процесорната платка на климатик мицубиши..Платката е за вътрешно тяло но според беглата ми диагноза е изтрита част от паметта на еепрома т.е. изпълнява част от функциите а някой -не..в смисъл включих електроника от подобен климатик и тези функиции работят /примерно управление на компресора и т.н / но в друг алгоритъм ,което по принцип е и разликата в паметите на всяка фирма...Тошиба ,Национал ,Мицубиши и т.н.Признавам ,че само от спортна злоба прескочих от моите всекидневни ровкания по ТВ-тата в дебрите на климатичната техника но все пак искам да се уверя ,че става дума за проблем в електрониката ...Вие като колеги знаете ,че 99% от нашата работа е да намерим причината за смъртта...Добавям една снимка на въпросната платка -това което констатирах от пръв поглед бяха вероятно окъсените краища /бяха дълги ,които скъсих/на стабилизатора 7805...

Съб Яну 03, 2015 11:01 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: търся помощ за диагностика на процесорна платка климати
Мен ако питаш е много малко вероятно(почти няма шанс) да се е изтрила част от ROM-а. След като част от платката работи едно добро предположение е, че са се прецакали някои пинове на контролера. Можеш да провериш дали периферията функционира нормално! Не мога да видя номера на т. нар. контролер! Ще се наложи да го захраниш, да подаваш команди и да видиш дали това чудо реагира.
Още нещо - да не би да имаш някъде прекъснат кабел, защото гледам, че има доста клеми по платката?!
Успех!

Съб Яну 03, 2015 11:14 pm
Профил

Тази платка без стенд не може да се подкара.

Нед Яну 04, 2015 12:13 am
Профил

Здравейте колеги ,прави сте че без стенд си е трудно ,а аз и за това правих първо старателни измервания в работен режим т.е. захранване и всички товари включени /имам предвид на тези цветни куплунзи са включени 3бр 12V DC моторчета ,за реене на клапите виждат се на платката и 3 -те чипа за управлението им/Та..режимът е безупречен и клапи ,мотор на турбина заедно с контрола на скоростите/жълт куплунг/,и I-SEE/това са два сензора за присъствие /работят безпроблемно т.е. всички системи по вътрешно тяло работят -не работи само 4 -логика /4,08V за управление на второ реле към компресора /3H/.управлението е през DATA кабел и е през 0,4V ,разлика на команда.Това е за мицубиши , а при национал 0,51V

Нед Яну 04, 2015 12:29 pm
Профил

Никой не може да ти каже а и аз като stoyanoff смятам че не е от ROM-a. Намери сервизната документация и го чекни, ако ти отговори значи има проблем с хардуера.
Друг съвет ако искаш го прати в К&K и техните техници да го чекнат с кабели ако имат такъв стенд.

Нед Яну 04, 2015 3:07 pm
Профил

Здравейте колеги ,за сервизна документация е трудно да се говори, защото става дума за оригинален японски ..т.е. всичко що е писано по него е на ченгели,а аз въпреки че от години се тровя с японска електроника, схващам само някоя и друга буква...Склонен съм да се съглася с колегата stoyanoff че става дума за някои пинове по-скоро за таймера/25 pin /или след него reset /28/изобщо в цялата дясна страна на чипа от 25 до 40pin,от 1 до 24 са ангажирани с термистори за управление на инвертора и т.н.Имам предвид таймера защото след тези 10сек в които е вкл.реле operation ,нещата се объркват ...Чипа е да...на мицубиши 16-bit CMOS m377002M6B-075FP...От друга страна ще пострадам още ден над него и ще чукна на колегите от K&K може да са почели по-дебели книги от нас ,а може и да са потрошили по-вече -иначе няма как да се научиш...

Нед Яну 04, 2015 5:01 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Колега трудно би го диагностицирал без връзка с външно тяло , защото двете платки вътрешна и външна си говорят по еднопроводна шина. Когато няма вънина не ми трябва да тръгва релето на компресора. Между другото дай модела и повече снимки.

Пон Яну 05, 2015 11:03 am
Профил WWW

Здравей колега linoko,прав си ,така е и аз съм го описал два поста преди ...колкото до тестове ...днес проведох два -един с национал и един с шарп /имам предвид с електрониката от вътрешните им тела /дадоха ми ги колеги само за тест ...а имат много на мицубиши но са все на 100V.Естественно както съм описал в по-горния пост всяка от фирмите управлява през DATA кабела с различни стъпки Vn...Vn? различини функции на външното тяло ..В крайна сметка е ясно ,че външно тяло и всичко по него функционира без проблем а трябва и с неговото вътрешно ...Добавям снимки на платките на вътрешно -двете са захранване / едното импулсно ,другото с трафче 220/15V/от импулсното се захранват вътрешния вентилатор /турбина/ и DC моторчетата за клапи ,реене и т.н.I-SEE,а от трафчето +стаб.изправ.12V,и един 7805 на процесорна се храни процесора..Колкото до модела-MITSUBISHI MUZ-FS404S но тъй като е ориг.japan не намирам нищо в нета и разчитам не беглите си познания по климите и горе-долу събирани доста по електроника..Е ...нали знаеш ...все не стигат и се налага да допълваме от колеги...

Пон Яну 05, 2015 9:31 pm
Профил

Прикачени файлове:
Picture 2162.jpg
Picture 2162.jpg [ 789.96 KiB | Прегледано 3096 пъти ]
Прикачени файлове:
Picture 2165.jpg
Picture 2165.jpg [ 774.41 KiB | Прегледано 3096 пъти ]
Прикачени файлове:
Picture 2166.jpg
Picture 2166.jpg [ 798.17 KiB | Прегледано 3096 пъти ]
Прикачени файлове:
Picture 2156.jpg
Picture 2156.jpg [ 897.26 KiB | Прегледано 3096 пъти ]
Прикачени файлове:
Picture 2161.jpg
Picture 2161.jpg [ 817.39 KiB | Прегледано 3096 пъти ]
Цакнах и се сетих за снимките....

Прикачени файлове:
Picture 2156.jpg
Picture 2156.jpg [ 897.26 KiB | Прегледано 3096 пъти ]
Пон Яну 05, 2015 9:39 pm
Профил
Аватар

От описаното от теб оставам с впечатление, че липсва комуникация между двете тела. Възможно е да е около веригата която формира комуникацията между вътрешно -външно. обикновенно е през оптрони или транзисторни стъпала.

Вто Яну 06, 2015 11:41 am
Профил WWW
Аватар

Мигат ли някакви светодиоди на вътрешно или външно тяло

Вто Яну 06, 2015 11:46 am
Профил WWW

Здравей колега ,ами накратко ще опиша индикациите-по снимка 2161..Вдясно 3 LED-а индикират насочването на въздушната струя от I-see сензорите ляво -дясно и среда...
Вляво-първи e operate,втори честно казано до сега не съм го виждал да свети,трети е режим отопление /дефрост/.След включване от дистанционно или ръчно през двата микона на предния панел,operate светва,тръгва турбината ,клапа отваря ,I-see те засича ,след минута на външно тяло вкл.тов.реле /пиша товарно защото първо се чува почти като малък контактор а и видът му е като на драйверен траф /,с него светва и LED/red/test diagnose.След минута изключва тов.реле и изгасва LED/red и на вътрешно тяло operate започва да мига през секунда.Външно тяло ,компресор, проверени ,тествани едно през self diagnose и второ през електроника от вътрешно на national и Sharp само че там както описах по-горе не съвпадат функциите..Сега тъкмо ровя да видя каква е ролята на чипчето XRA10358 цопнато точно до процесора и +5V минава през него и тогава до CP....За оптрони ...не намирам други освен тези между двете рамена на импулсното...

Вто Яну 06, 2015 6:52 pm
Профил

Вентилатора на турбината с колко кабела е? При така обяснено ми се струва че има PID контрол който не отчита въртенето на турбината!
Ако правилно съм разбрал: изписуква, отваря желюзи, завърта вентилатор и след малко изписуква,затваря желюзи и почва да мига? -> Ако е така е връзка или с външно тяло или турбина на вътрешно! Колегата много правилно предположи понеже е често срещан проблем.(както и вентилатор на турбината)

Вто Яну 06, 2015 9:25 pm
Профил

Ето ти един MUZ от моята колекция. Ако не е същият то грешките са еднакви.

Прикачени файлове:
Коментар на файл: MUZ
SERVICE MANUAL.rar [2.05 MiB]
168 пъти
Вто Яну 06, 2015 9:41 pm
Профил

Здравей колега timt,благодаря ,по-скоро муцито е близко ,но не намерих вариант error при моя случай -при мен нищо не спира по вътрешно тяло ...Както описах в горния пост със собственната електроника на вътрешно тяло тръгват всички функции по него ,щраква релето на външно /на платката IPM/светва диода diagnose до него за около минута и угасва заедно с релето без да включи нито компресор нито вентилатор/външно/-вътрешно продължава да работи всичко по него ,само мига operate .Като сменя електрониката на вътрешно с тази на национал или шарп всичко тръгва без проблем в смисъл външен вентилатор , компресора си тръгва ,форсира се , вътрешно си работи всичко без I-SEE ,но не могат да се контролират режимите /menu/нито Fan и т.н.При шарп пък още с включването всичко тръгва и не можеш да го спреш...ако не спреш захранване.Знаеш ,че всяка фирма използва различни прагови напрежения и честоти през DATA кабела за промяна на функциите...До това чипче XRA 10358 има още едно също малко XLJ 93LC46 та под него на платката има надпис EEPROM защо на него ще пише така а процесора 3см по-далече...???Тия" дребните" понякога трудно им схващам идеята...Вътрешния FAN MOTOR е 3pol куплунг 45V -DC

Вто Яну 06, 2015 10:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща