|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:07 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Бензина
Ами тук /Инди/ днес зареждахме на 1.86 , направо без пари, толкова евтин не го помня от 10 години насам, може и да е бил ама аз не съм бил тук. За БГ е друга история, акцизи, ДДС в-у акциза ... какво очаквате, колко да падне. Той като му падне производствената цена двойно цената към клиентите се променя с 20-на процента. Отделно петрола е в долари, т.е. самият той поевтиня с 50% но пък долара се качи с 20%, т.е. разликата съвсем почва да става имагинерна, така че в ЕС ще си храним паразитите от брюксел и ще си пеем, такъв е живота.
п.с. а песента ... про зайцов .... А нам все равно ....
|
| Чет Дек 25, 2014 2:44 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Преди 10 години с $2 можеше да си купиш село в африка, а сега по-малко от половин бигмак хамбуергер. 
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Дек 25, 2014 9:59 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами да и в световен мащаб инфлацията не е никак малка, сега ли тия цени са от преди 10 години или от преди 20 е друг въпрос но ...
|
| Чет Дек 25, 2014 11:30 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Първия Макдоналдс е тук в Чикаго и може да видите колко е бил бъргера тогава (15-и Април 1955 г.)  : 
|
| Пет Дек 26, 2014 2:05 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Ами то и нефтохима и нефта са на Лукойл. За какви цени и котировки на петрола говорим?
|
| Пет Дек 26, 2014 4:46 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами още по-лесно им е тогава, тъкмо няна да плащат така и печалба в БГ. Добре че поне не всичките бензиностанции са техни, щото щеше тотално да му контролират и входа и изхода  .
|
| Пет Дек 26, 2014 4:55 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами то на тях им е май на сметка да плащат печалба точно в БГ, но не е там въпроса. Това че са тяхна собственост не значи че зареждат само техен петрол, а и в момента в БГ не са само те, има не малко внос на бензин, но цените са все така същите, просто това е Европа. Преди 10-на години бензина в Русия беше 8-9 рубли, т.е. около 0.3$ на литър но вече и там не е толкова. Определено САЩ си имат доста предимства в ценово отношение, просто наистина говорим за свободен пазар, или относително свободен, лошото е че тъпо и упорито се опитват да се докаран на европейско дередже. Иначе за цената на бургера, 55-та е мнооого далеч назад, 15 цента тогава не са били малко пари, трябва да питам тук хората със спомен от това време. Онзи ден докато пазарувахме в костко мярнах 80" LED за 2500 или нещо такова, мисля че цената на подобно нещо в БГ и изобщо в европа е в пъти по-висока, но пък не му погледнах марката щото не си търсим в момента ТВ, просто цената му запомних, пазара и обема няма как да се пренебрегват.
|
| Пет Дек 26, 2014 6:13 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Наскоро четох една статия, че точно Лукойл и още няколко големи чужди фирми не плащат почти никакви данъци в БГ. Та не знам дали и колко им е на далавера да го правят, но ако статията е била достоверна явно не го правят. Ето тук намерих подобна статия щото тази, която четох беше в Дир-а, ама сега не мога да я открия: http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-p ... ya.html%7DПредполагам, че това е публична информация и е лесно да се провери.
|
| Пет Дек 26, 2014 6:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не аз имах в предвид че им е по изгодно да плащат данъцеите в БГ от колкото в Русия, не казах че ги плащат  Иначе ако погледнеш всички големи вериги, Била, Кауфланд, Керфур, айде последните са отскоро, не плащат никави данъци, или почти никакви. От както са на пазара те са на загуба защото правят "инвестиции"/ Иначе за Лукойл не знам колко и какво плащат, но тамнаистина с еправят много инвестиции, за последните 3 години мисля че са инвестирали над 2.5 млрд, и това са реално изхарчени пари. Аз съм с две ръце за такива като Лукойл дори и да не плащат никакви данъци защото наливат много пари в икономиката, отделно хранят и не малко хора и то при доста добро заплащане. В другата крайност са хипермаркетите, те буквално убиват българските производители като им извиват ръцете за невъзможни условия, плащат смешни заплати и всичко което го изкарат намират начин да го изнесът от странта. Та нека да има още 5 предприятия като Лукойл, да правят по 7 млрд и да не плащат нищо като данък вместо да се появвят още 50 мола и 3 вериги супермаркети които да предлагат "изгодни" цени и стоки. Политиката за 10% данък не е никак лоша, аз дори бих освободил чуждите фирми от данъци, стига да са в сектора на производството и да осигуряват някакви приемливи условия на труд и нормално заплащане. То и за нашите родни е в сила, но някак чуждите бизнесмени ги е по грижа за нашите работници от колкото родните такива. Естествено държавата с нейните стотици холяди гладни гърла не би направила нещо такова, те просто не виждат по далеч от носа си. Сега боко говори за разработка на газови залежи в морето и как сме щели да станем едва ли не норвегия на балканите .... с нашите правителства /народ/ ако ще морето да се превърне в петрол пак ще сме си на същото дередже.
|
| Пет Дек 26, 2014 7:21 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Тони, зависи дали имаме споразумение за избягване на двойно данъчно облагане. Ако нямаме, тогава въобще не ги бърка че имаме само 10% данък, защото това са едни 10% повече, които трябва да плащат.
|
| Пет Дек 26, 2014 9:15 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мнооо се изписа ама няма причина петролът да пада тъкмо преди да му намерят заместител, пък "не успяват" от десетилетия. Някои се опитаха да намесят ембаргото срещу путкин, но то на харабите им е през оная... Чак тези дни разгласиха, че ислямската държава е превзела това-онова и вече разчита главно на печалбите от петрол. Опасно дори за спонсорите им, а?
|
| Пет Дек 26, 2014 11:29 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Напълно подкрепям мнението ти! Обаче някъде нагоре има едни празни кратуни, дето със сигурност не разбират за какво говориш. Ясно е, че всички търговски вериги са тук заради политически натиск отвън и с политически протекции .
|
| Нед Дек 28, 2014 7:55 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе дали има политически натикс за чуждите вериги не знам, и без такъв те добре ще виреят защото предлагат продукт за който има търсене. А относно данъците и там няма нещо незаконно, просто успяват да си нагласят числата, лошо няма, за мен лошото е че те са едни паразити. Ако от Агрополихим, АЕС Марица, Лукойл има някаква измерима полза то от тия няма никаква, освне че народа му се струва че пазарува на голяма далавера. Тия са паразити във всяко едно общество, онзи ден влизах в Уолмарт, същата работа, персонала основно черен, ама черен та черен, говорят по зле от мен ако изобщо ги убедиш да говорят и не могат да разберът какво ги питаш, ама не ги питах аз та да го отдадеш на английския ми, сигурно са на минимална заплата, няма да се очудя ако са ги взели по някоя програма за сда спестят данъци, преди време в една от веригите вземаха глухонеми, не мога да се сетя коя беше, не че е лошо ама не беше от голям хуманизъм.
А за петрола, ами бонго, те ако точно сега не му смъкнат цената кога да я смъкнат, като се появят алтернативи ли? За производителите сега не е лош момент, за истинските такива, тъкмо ония с пясъците са навземали достатъчно кредити, опитват се да пролазват алтернативни източници, ако успеят да задържат една година ниски цени ще убият конкуренцията. Отделно че това в момента клати много и Рублата, т.е. това е и в интерес на САЩ, а и по принцип САЩ има интерес от евтин петрол ...
|
| Пон Дек 29, 2014 4:23 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
Намери малко работа за най-близкия ти познат счетоводител  : > "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД - Годишни финансови отчети за години 1999-2013Примерно, в отчетът за година 2013 фигурират този подпис и печат. Не знам КПМГ България ООД дали и колко са надеждни.
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Вто Дек 30, 2014 4:44 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Ами погледнах назад до 2006 г. и въобще не ми трябва счетоводител, за да видя, че последно са били на печалба 2007 г. и от тогава до сега са все на загуба  . Демек тези в статията са били прави.
|
| Вто Дек 30, 2014 5:50 am |
|
|