Отговори на тема  [ 429 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 29  Следваща
Лабораторно захранване 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Лабораторно захранване
Вижте какво надрасках набързо:
Прикачени файлове:
ScanImage-1.jpg
ScanImage-1.jpg [ 65.8 KiB | Прегледано 5206 пъти ]

Идеята е ОУ1 да се стреми да поддържа в т.А 0В, поемайки тока на товара. Като вземе да се задъхва и/или токът стане прекалено голям се задейства ценерът с ОУ2 и полевакът започва да му помага. Десетте миливолта подлежат на уточняване. С ОУ3 е реализиран бърз стабилизатор на напрежение следящ точно напрежението върху товара. ОУ4 е ограничението по ток и следи само 0.02-та Ома.
На теория е супер, остава да се изкусури на практика.
Едит: може на ОУ1 да се подават -10мВ , а ОУ2 да се задейства при над 0В .
Едит2: нищо не пречи малките токове да са повече и да се сумират през диоди.

Късен Edit: сега видях, че източниците на напрежение съм ги нарисувал като токови :oops:

Последна промяна bongo_x2 на Вто Яну 06, 2015 2:22 pm, променена общо 1 път

Пет Дек 19, 2014 12:05 pm
Профил
Аватар

Мнение Лично за Рек:
Офтопик: Рек, отдавна ме съмняваше точността на отчитането на броя на преглежданията.
Тъкмо хванах една закономерност: отворил съм в две табчета на лисицата viewforum.php?f=22 и viewtopic.php?f=22&t=13371&start=315 . Като ги рефрешвам последователно и двата брояча се увеличават, вторият е за преглеждане на драсканицата ми по-горе.

Пет Дек 19, 2014 10:33 pm
Профил

ми рефрешнал си, сигурно и се го ре-погледнал>> всичко е вярно

Пет Дек 19, 2014 10:35 pm
Профил
Аватар

Рядко е така, хайде да не спамим :)

Пет Дек 19, 2014 10:42 pm
Профил
Аватар

Що млъкнахте бре, да не станахте коледари?
То не друго, но много се изприщвам от тези Мах 20В, пък едва ли ще ви трябват и 12В. Всяко смъкване надолу би облекчило импулсното и повишило надеждността.
Промъкна ми се идеята при необходимост товарът да си дърпа плюса от външно захранване включено към маса...

Вто Дек 23, 2014 4:11 pm
Профил
Аватар

Цитат:
То не друго, но много се изприщвам от тези Мах 20В, пък едва ли ще ви трябват и 12В. Всяко смъкване надолу би облекчило импулсното и повишило надеждността.
Промъкна ми се идеята при необходимост товарът да си дърпа плюса от външно захранване включено към маса...

Имаш право, Бонго...
При GSM дивайси на батерийно захранване, захранващото напрежение варира от към 3,2V до към 4...8V. Средният ток е до към половин ампер и то в активно състояние. В слийп е микроампери. Това е поне при мен.

Аз първоначално се заинтересувах от темата, защото ми трябва компактно захранване, но като видях, че се отива на хвърляне на боб (гадаене по консумирания ток) и то с такива взаимно противоречиви изисквания, загубих интерес. "Моето" захранване е почти проектирано...

Вто Дек 23, 2014 9:16 pm
Профил

Опитах се да начертая идейна схема на захранването, в която да отразя всичките коментирани идеи до момента.

Основната идея е да се компенсира дропа върху шунтовете по отношение на изходното напрежение. Изхода е двуквадрантен но не съвсем „симетричен”.

Все пак мисля, че трябва да имаме възможност да гледаме със скоп-а ниските консумации на няколко обхвата. Проблем се оказа превклщчването им. Мислих няколко варианта, но като че ли този с релетата е най-„изчистен”. Не съм фен на релетата, но не ми хрумва нишо по-елегантно като решение.

Паразитния капацитета на транзистора и диода във веригата на „бързия ценер” наистина се оказва проблем. Само на транзистора той е няколко нано фарада … (>4nF).
Това за ниските токове ще се окаже проблем поради относително високоомните шунтове. По променлив сигнал паразитния капацитет „шунтира” високоомния резистивен шунт. Някой има ли идея как може да се „компенсират” тези паразитни капацитети?
Не можах да измисля нищо по-свястно от вариант с токов транзформатор, с който да измерим зарядния ток на паразитния капацитет и да добавим този ток към измерения през резистивния шунт. Това е от значение само при малките токови обхвати. При голямите токови обхвати сигнала от токовия траф може да се изключи и пренебрегне.

Добавих и обхват 0.1..40uA, който би бил полезен за измерване на консумацията на устройството САМО в установен слиип режим. Преходните процеси ще са „замазани”, но идеята е да можем да мерим консумацията на разни забравени пулъп-и и „забравена” включена периферия.

Прикачени файлове:
Lin_PWR_14.pdf [77.36 KiB]
319 пъти
Сря Дек 24, 2014 2:24 am
Профил
Аватар

Сега стоплих що е то "захранване за програмисти" и защо ще има графичен дисплей. При регистриране на подозрителна консумация, захранването пише на дисплея: "Грешка във файл... на ред... :lol:

Ако трябва да се погледне сериозно, кучето е заровено в конкретиката. А тя липсва. До момента на мен не ми стана ясно колко бита ще е АЦП-то, с каква честота на семплиране, каква резолюция и точност очакваш. И какви изменения на тока очакваш да хванеш превключвайки шунтовете с тези релета. Има ли смисъл да питам нататък...

Сря Дек 24, 2014 11:28 am
Профил

пък аз не разбрах защо шунта се слага на масата? за да се слагат 2 регулатора?
а защо не както в нормалните стабилизатори в плюса, и компенсирането да дропа да става с основния регулатор и неговата обратна връзка?
та дори шунта да е в масата с диференциален усилвател в обратната връзка пак може с основния регулатор да се компенсира дропа

Сря Дек 24, 2014 2:34 pm
Профил

Като чета въпросите ви разбирам, че в 20 страници не съм успял да обясня за какво захранване "за програмисти" говоря ...

Лео, като девелопър какво захранване ти трябва на теб?
Ако не греша ти се занимаваше с разработване на батерийни устройства, в които има и GSM, модул, нали?

Ако е така, то по време на развоя ти трябва захранващ източник, с който продължително време (часове и дни,примерно) да можеш да си захраниш устройството. (Очевидно не е добра идея по времето на развоя да го захранваш с батерии). Т.е. захранването трябва да може да "замени" батерията по време на развоя и дебъгването на устройството ти. Е, батерията от друга страна е източник, който сам по себе си е специфичен. Има своето вътрешно съпротивление, не шуми и може пиково да отдава големи токове (особено батериите за GSM-и). Та ако ще заменяме батерията с някакъв вид стабилизатор, то той би трябвало да има тези характеристики.

До тук това, което описвам не е нищо повече от "обикновено" захранване. Е, към него може да добавим някои полезни глезотии, като токоограничение и лимити, в които да променяме изходното му напрежение и ток на токоограничението.

Това, което мен ме интересува като програмист е, да знам във всеки един момент каква е моментната консумация на устройството БЕЗ да пиша специална програма с определена функционалност за целта.

Питаш ме с колко битово АЦП и колко бързо ще семплрам - това не е нито практично нито важно за мен. Ако имам 100 битово ацп и с него измеря и покажа на дисплея (дори той да е и графичен) 1.1755239 Amp консумация, това ама нищо не ми говори и с нищо не ми помага по време на дебъгването и писането на програмата.
Нещо повече - това даже не ми и помага да разбера колко време ще ми "кара" батерията, защото такъв вид дискретно измерване измерване (с определен семпъл рейт - пък било той и много голям) НЯМА как да измеря реалната "интегрирана" консумация на устройството. (True RMS-a не е много TRUE) Ако искам да измеря нея - трябва да използвам друг тип измервате - идеята на БатеАз или на Миро за "кондензаторното" измерване.

Та като дисплейна въпросната консумация от 1.1755239 Amp и ме попитат - "а може ли да се намали още, за да удължим живота на батерията?" няма да мога нищо да им кажа, защото това число не ми дава инфо от къде и коя перигерия и в кой момент от работа ми прави тази консумация...

За да дам такъв отговор, трябва да ми е ясно по някакъв начин в кой момент от време коя периферия работи, за колко време и колко консумира. На всичкото от горе ще е добре, ако НЕ променям истинската си програма в устройството за тази цел. Например не е добра идея да използвам УАРТ, през който да изпращам някакъв "код за активост" какво е включено или изключено в момета, защото в моя сличай предаването дори и на 1 байт по УАРТ на скорост 1мбит би ми отнело 10us, което е съизмеримо с продължителността на активния режим на устройството ми (буди се през 15mS за по 20uS ...)

Извода е, че трябва да гледам консумацията в графичен вид - на екрана на осцилоскоп примерно. Това означава, че дори и 8 бита биха ми били преедостатъчни за целта, стига семпъл рейта им да е достатъчно голям. От моят опит и нужди до момента - мисля, че дори 2MSPS биха били предостатъчни за целта.

Батерийното ти устройство, в което има GSM има много и различни вътрешни състояния, в които консумацията му се променя хиляди, дори милиони пъти. Например то като се приспи, консумацията му е няколко микроампера, а като се събуди и се предава нещо по GSM-а, тя става примерно ампер и нещо ... т.е. промяна има-няма милион пъти ... Та захранването за "програмисти" което искам да направя трябва да може да измерва тези консума

Последна промяна emilvtc на Сря Дек 24, 2014 8:01 pm, променена общо 1 път

Сря Дек 24, 2014 5:33 pm
Профил

Та със захранването трябва да може да се "измерват" и тези консумации.

Тънкия момент е, че докато мерим микроампери (с високоомен шунт) и в следващия момент устройството ни се събуди и опъне 2 ампера примерно, захранващото напрежение в изхода на регулатора НЕ трябва да "кляка".
Това очевидно не може да стане с динамично превключване на обхвати, а и не е нужно.

Очевидно е, че "измерването" на ниските токове няма как да стане само в един обхват, а ще трябва да има подобхвати.

Ще има един основен обхват за амперовото измерване, от който ще е обратната връзка за токоограничението.
Допълнително ще има няколко подобхвата за малките тоци.

Консумацията на устройството ни се променя в рамките на няколко микросекунди (примерно буди се на всеки 15mS за по 20uS), което означава, че за да можем да виждаме тези промени трябва да имаме честотна лента поне мегахерц.

Усилването на усилвателите след шунтовете не може да е много голямо (или е трудно постижимо) при тази честотна лента, така че трябва да работим с относително малки усилвания. За целта трябва пада върху шунтовете за ниските тици да са по-големи. Мисля, че 800мВ е поносим дроп върху тях. Така мощността върху шунтовете няма да прехвърли 0.4W в най-лошия случай.

Та ако някой има идея как да можем да захранваме устройство и да мерим консумациите му в различните му режими от микроампер до ампер - да казва. Аз успях и с ваша помощ за момента да измисля само този вариант.

nik, шунта за измерването на микроампери трябва да е доста високоомен (килооми), така че по "стандартния" начин с шунт, на който регулатора да компенсира дропа върху него НЕ става. Колко ще е пада върху шунт 1к и ток 1А ? Очевидно трябва да се мисли друг вариант. Моят вариант е с 2 регулатора на напрежение - един основен и един "шунтов" (или бърз ценер). Е, освен ако не се измисли друг начин как да измерим 1uA върху нискоомен шунт, но нискоомния шунт изисква големи усилвания, което не е никак лесна работа при честотна лента дори и 1MHz ...

Ще кажете защо не отделим захранването от меренето?
А-ми защото малки тоци се мерят с високоомни шунтове, които са проблем при режимите на устройството ни когато консумацията му стане голяма. Та в този случай "измервателното" устройство трябва да има собствен регулатор за компенсиране на дропа върху високоомните шунтове.

Сря Дек 24, 2014 7:56 pm
Профил

emilvtc написа:
Колко ще е пада върху шунт 1к и ток 1А ?

100mV - нали уж имаш ценер паралелно на шунта... смятам до 1 волт дроп основния регулатор ще се справя

Сря Дек 24, 2014 8:14 pm
Профил

Като казвам "измерване" на консумация, нямам в предвид показването на стойността на тока на 7 сегментен индикатор (дори и да е 8 разряден), а по-скоро "осцилограма" на консумацията в графичен вид. Така ще можем в различните моменти от време в което устройството ни е в различни режими, да измерваме консумацията му.

Като за начало, ако изведем на предния панел на захранването на конектор сигнал от "шунтовите" усилватели , към който да включим осцилоскоп, това би било повече от достатъчно като за "програмисти"

Не се сещам на кой друг, освен на програмиста би била необходима тази функционалност ... Та за това казвам, че това е "захранване за програмисти".

НИК, така е, но "бързия ценер" е втория регулатор на напрежение.
Основния въпрос е "колко бързо" основния регулатор ще компенсира дропа върху шунта

Сря Дек 24, 2014 8:16 pm
Профил

emilvtc написа:
НИК, така е, но "бързия ценер" е втория регулатор на напрежение.
Основния въпрос е "колко бързо" основния регулатор ще компенсира дропа върху шунта

бързия ценер И втория регулатор са 2 независими схеми, едната може без другата
колко бързо.... колкото е бърз единия толкова ще е бърз и другия... няма да е нещо извън земно...

Сря Дек 24, 2014 8:22 pm
Профил
Аватар

Бъдни вечер е, бре! Поне изчакайте бай Бонго да оспами преди да напишете 10-20 страници :)

Сря Дек 24, 2014 8:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 429 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 29  Следваща