Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
sd карта 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение sd карта
Здравейте, трябва ми малко помощ с инициализация и четене от sd карта чрез spi. Идеята ми е да я използвам като външна памет, като вкарам там предварително картнки и да ги викам когато е необходимо на екран. Въпросът е че никога не съм правил такава комуникация и нямам на идея как да я почна. Четох различни неща из нета, но не намерих нещо което да се приближава до идеята ми. Използвам микроконтролер c8051f022.

Пон Дек 22, 2014 10:57 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: sd карта
Най-лесно е да си намериш някакъв MDD stack за компилатора, който използваш(не съм работил с този контролер, нз на какво се пише за него). Не се мъчи да пишеш сам стек-а, защото работата е много дебела! Едно е да инициализираш картата и да запишеш някакви 0-ли и 1-ци в някой клъстер, съвсем друга работа е да се работи с файлова система! Сега не знам на какво ниво си, но на мен лично сигурно ще ми трябва месец да си разработя собствен стек.
Успех!

Вто Дек 23, 2014 12:08 am
Профил

Начално ниво съм. Досега съм подкарвал само lcd и тъчскрийн. Използвам компилатора на keil. Какво означава MDD stack?

Вто Дек 23, 2014 12:27 am
Профил

Това са ти файлове с готови функции за достъп до SD картата. Зареждаш тези файлове в проекта си и използваш функциите в тях -
примерно:
Код:
sdinit();
sdwrite(fileName,flag);

Тези от Keil може по друг начин да са го кръстили. Разпитай ги или потърси из форумите да си свалиш от някъде. Може и тук някой във форума да го има. Аз не съм работил с този! Възможно е тези функции да са ти вградени в къмпайлър-а!
Успех!

Вто Дек 23, 2014 10:45 am
Профил

http://elm-chan.org/docs/mmc/mmc_e.html
http://elm-chan.org/fsw/ff/00index_e.html

Вто Дек 23, 2014 11:02 am
Профил
Аватар

Грубо ти трябва две нива на софтуера. Най-горното е FAT-a, това което ти е дал Миро и е класика в жанра, изпитано. Това отгоре комуникира с това отдолу на принципа на read/write на 512 байтов сектор. Ти трябва да му подсигуриш долното ниво което прави именно това - чете и пише сектор върху картата по SPI. Долното ниво има множество имплементации в нета, но всичките за конкретен контролер. Точно за тоя не съм среща, но може и да има. Както и да е, не е проблем да си преправиш от някой друг контролер, защото различно ще е самото адресиране на SPI контролера, всичко друго си остава.

Със сигурност има готови имплементации на долното ниво на сайтовете на Микрочип, ST и NXP. По традиция тези на микрочип са най-лесно смилаеми за начинаещи. Нищо чудо и силабс да имат готова имплементация, трява да се разровиш.

Вто Дек 23, 2014 11:22 am
Профил ICQ

Благодаря за информацията.

Вто Дек 23, 2014 5:51 pm
Профил

Вариация на моята тема 8)

Правилно ти е казал колегата stoyanoff. Влизай в режим raw device - твоя подредба на данните.
От fat/ntfs понятие си нямам, но един ext2 да вземеш, колкото да се смята за елементарна и стара, да се имплементира от-до на хардуер по избор, всеки би се озорил, ако не го е правил преди. Super block, inodes, блокове данни и тн...

Лесно им е на колегите с ООП-тата. Една функция write с няколко аргумента, пък кво прави, що прави отдолу...

Вто Дек 23, 2014 6:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]