Отговори на тема  [ 16186 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
Проблема е, че няма какво точно да дръпне... Реално могат да разчитат да дръпнат новопостъпилите осигуряващи се, защото тях ги мързи да се занимават с "пенсията" си и карат как дойде. Ама те не се толкова много за година.

Освен всичко сметката е яко крива, защото тези с големите вноски, най-вероятно няма да ги дадат на НОИ. Аз поне за себе си, съм убеден, че НОИ в сегашния му разходопокривен вид ще гръмне тотално до максимум 10-15 години, заради демографската криза. И въобще не съм убеден, че някой ще плаща достатъчно за мен, когато му дойде времето. Повечето хора с които общувам мислят като мен. Т.е. към НОИ вероятно ще се прехвърлят тия дето плащат минимални осигуровки, а те са всъщност най-голямата тежест за всяка осигурителна система. Както е случая с земеделските производители например. И така, НОИ вероятно ще прибере 30-50 млн. на годишна база повече днес, но когато се наложи да плаща пенсии на тези хора, загубата ще в пъти по-голяма. Също така към НОИ вероятно ще се прехвърлят много от хората с ранно пенсиониране и това още повече ще го съсипе.

Т.е. вместо да мислят как да облекчат НОИ, като ограничат ранното пенсионране и инвалидните пенсии, те още повече го закопават.

А това дето се изцепиха, че ще мислили вариант да може да се прехвърля и от НОИ към фонд пък вече е тотална простотия. Ясно е, че няма как да стане.

Съб Дек 20, 2014 9:52 am
Профил ICQ
Аватар

пак да ви обърна внимание, че вие нямате пари в частните фондове, а някави дялове.
това, което виждате в баланса си е броя на дяловете, умножен по текущата стойност на дяла. а тя е пазарна. и ако не ви щръкват антенките, когато чуете за пазар на дългови инструменти в България, значи си живеете в някакъв свят на цветя и рози.

80% от нашите вноски фонда е длъжен да "вложи" в дългови инструменти на държавата - т.е. купува ДЦК (облигации, издадени от държавата с голям падеж - 10, 20 години). когато дойде време да се плащат левчета, се разчита държавата да си изплати дълга на време към фонда и той да проима въпросните кинти. обаче никой не гарантира, че това ше стане, или че ще е на 100%, или че няма да измислят пак някаква деноминация или друга врътка. обикновено облигациите се изплащат с нови такива.

тази схема я измисли Иван Костов - как да прибере още пари от хората в държавата. самите фондове не изникнаха като нормални икономически субекти - пускат на пазара читав продукт, атрактивно предложение да си спестяваш законно и без данъци за пенсия. посяха ги със закон, в парник и от ГМО семена. и им сложиха пранги какво да правят. не би трябвало да се наричат частни, защото действат единствено в полза на държавата и съществуват само, защото държават е решила да прави принудителна врътка с нашите пари. биха били "частни" и "пазарни" субекти, ако нямаха задължение да инвестират само в държавни книжа, и ние нямахме задължението да им снасяме кинти всеки месец.

от първа ръка знам, че някои хора ги ползваха за касичка първите години - вкарваха огромни суми без данъци, с очевиден неясен произход. интересни политически и други играчи от ония времена примерно правеха вноски за пенсия по 500,000 на месец. като минаха подходящо количество години, изтече данъчна давност или излязоха от прожекторите, си ги дръпнаха, като даже платиха само 10% данък.

от тази гледна точка не мога да разбера каква ще е ползата на НОИ да се сдобие с държавни облигации. кешовица няма да вземе, защото нея просто я няма. или са адски тъпи всички финансисти, или кучето е заровено другаде. може пък някой фонд да има атрактиван собственост и Прасчо много да я иска. обикновено неговите капризи предизвикват подобни мащабни хаотични действия на държавата.

варианта фондовете да искат да се отърват от настъпващите скоро задължения да плащат нещо ми се вижда най-логичен. обаче как са хванали министъра на финансите за топките, че оня е толкова енергичен? самите фондове не надават вой, ако ви прави впечатление.

а "грешките" на НОИ са пословични вече. колега, който почна да си събира документите за пенсия, наскоро установи че според НИО си е сменил ЕГН-то 2005 и нямало никакви дании преди това по неговата партида. разбира се, не не го е сменял, но сега сигурно ще трябва да закара всичките си внуци при някой инспектор, за да докаже, че е мъж.

Съб Дек 20, 2014 9:58 am
Профил
Аватар

Дедо, в цял свят фондовете работят на тоя принцип! В цял свят има два основни стълба, точно както е БГ. Друга схема не е измислена. И фондовете бачкат точно на тоя принцип - основно в ДЦК и ниско рискови акции (с известни нюанси разбира се). Бил си по света и си наясно, че със сигурност не я е измислил Иван Костов тая схема!

Това дето е притеснително е закакво е цялото това бързане и защо фондовете нелогично си траят, както правилно отбеляза.

Мен лично много повече ме занимава факта, тоя дълг дето го планират при каква лихва ще го теглят при положение, че вече ни смъкнаха рейтинга до боклук.

П.С. информацията която даваш за дяловото разпределение на инвестицията на ДПФ не знам откъде я взе, но не мисля, че е вярна. В медиите пише това:

"Към края на септември 2 363 081 хил. лв. са вложени в държавни ценни книжа, от който 1 511 930 хил. лв. в чуждестранни облигации. Други 930 635 хил. лв. са инвестирани в корпоративни облигации, от които 622 711 хил. лв. на чуждите пазари, отчита КФН." Сега ме мързи да ровя да търся официални отчети, но преди време се бях интересувал, публикуват отчети на четвърт година ако не се лъжа имаше ги на сайта на КФН и наистина около 1/3 бяха в БГ ДЦК. Друк е въпроса дали не послъгват, щото аз на КФН вяра много нямам и особенно за някой фондове с армейско име не съм 100% сигурен, че отчета им отговаря на истината.

Съб Дек 20, 2014 10:15 am
Профил ICQ

Цецо написа:
Дедо, в цял свят фондовете работят на тоя принцип! В цял свят има два основни стълба, точно както е БГ. Друга схема не е измислена.

Почти си прав... в много страни има комбинация от разходо-покривен и капитало-спестовен стълб. У нас е почти същото, пак има комбинация ама от разходо-НЕпокривен и капиталово-НЕспестовни стълбове ;-)

За съжаление цялата ни държава е НЕдържава... и всичките тия реформи са НЕреформи. Много е трудно да се направи едно нещо да работи на фона на много НЕработещи неща. Когато икономиката не работи, не влизат достатъчно пари нито в едния, нито в другия стълб. Когато държавата не работи и няма контрол и тия парички дето все пак влизат ще бъдат източени по един или друг начин.

Очевидно имаме поредното правителство, което забърква поредната каша. Честно казано не знам защо го правят, всъщност знам... правят го, защото им позволяваме. Май е време поредните некадърници вече да си ходят!

Съб Дек 20, 2014 12:21 pm
Профил
Аватар

да добавя и тоя охлюФ към НЕ-тата на миро.
нямало да налага вето, но "ще даде време на правителството до 31 март догодина да проведе обещаните широки обсъждания на приетите вчера промени".
ъъъ?! ко?

Съб Дек 20, 2014 12:30 pm
Профил
Аватар

Аз все си мисля, че ако тия си тръгнат и валутния борд си тръгва с тях. Не за друго, а щото след тия идват пак тия. Реципрочно влизаме в спирала на политическа криза. Реципрочно рейтинга ни отива в клас боклук с тенденция - хептен боклук. И от други ден бирата е по 2000 лв.

Не ме разбирайте погрешно - не ме кефят. Ама знам, че такива дето да ме кефят, така или иначе няма и няма да има. Нека сме реалисти - матриала е такъв. Работим с него или не работим въобще. Друг матриал няма.

Съб Дек 20, 2014 12:44 pm
Профил ICQ
Аватар

ДедоБоре написа:
нямало да налага вето, но "ще даде време на правителството до 31 март догодина да проведе обещаните широки обсъждания на приетите вчера промени".
ъъъ?! ко?

E, тва верно кърти мифки... 8O Ще обсъждаме как да се лекува болния, дето вчера умря :lol:

И все пак, не разбирам къде е врътката за да правят това с пенсионните фондове. Опита показва, че в Бг-то се случва това от което някой (някои) достатъчно властен (ни) има (т) интерес, поради форс мажорни обстоятелства или поради случайно стечение на обстоятелствата. Най-често поради комбинация от трите фактора.

Съб Дек 20, 2014 12:46 pm
Профил

Цецо написа:
Не ме разбирайте погрешно - не ме кефят. Ама знам, че такива дето да ме кефят, така или иначе няма и няма да има.

И за това почти си прав...

Само че Боко и много от другите работят на принципа "ако мине". Тва съчетано с твоя принцип "дай да си траем, за да не стане по-зле" гарантирано води до по-зле.

Може би аз съм прекалено краен, да кажем че тая глупост не достатъчно основание за предсрочни избори. ОК. Но определено е достатъчна за един ярко жълт картон и да си знаят, че при втори жълт картон ще си ходят, па ако ще след това потоп..

Съб Дек 20, 2014 1:01 pm
Профил
Аватар

още малко масло в огъня: НЕсъд
мангал, бил лекарка, с 2 присъди, издирван неуспешно на 292 адреса от четвърт от ресурса на МВР, пуснат срещу 300лв гаранция.
бил реабилитиран. като го гледам на снимката е кристално чист и целия в бяло.

не знам вече кои са цигани, кои са роми, кои са мангали.
филма вече не е "добрия, лошия и злия", а "неморално лошия, безкрайно нагло по-лошия и възможно най-злата лошотия"

Съб Дек 20, 2014 1:30 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
мангал, бил лекарка, с 2 присъди, издирван неуспешно на 292 адреса от четвърт от ресурса на МВР, пуснат срещу 300лв гаранция.

филма вече не е "добрия, лошия и злия", а "неморално лошия, безкрайно нагло по-лошия и възможно най-злата лошотия"

Такива случки едва ли учудват някого, щото са си ежедневие. А са ежедневие, защото на полицаи, следователи, прокурори и съдии е обърнато внимание на факта, че затворите са препълнени с подобни отрепки, които лежат на бюджета, от който и те вземат запрати. :wink:
Преди време прочетох официално писмо от следовател до свидетел на джебчийска кражба, извършена от малолетно цигане. Такъв бил реда - да се уведомяват свидетелите за резултата от следствието. Та въпросната следователка беше прекратила следствието поради "липса на социална заплаха" или нещо от сорта, защото не върви да пише че липсват достатъчно доказателства - свидетелите бяха няколко. То и тоя мангал нямаше да го търсят ако не беше възникнало напрежение.
Но това са дребни случки. Преди време един познат изчезна. Полицията поработи по случая и накрая го обявиха за издирване от Интерпол с жълта бюлетина, защото "е възможно лицето да е напуснало страната". А фактите и обстоятелствата си говорят за убийство. И до ден днешен няма ни вест ни кост от него... :cry:

Съб Дек 20, 2014 1:54 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:

Тази сутрин гледах малко телевизия, в полето долу вървеше надпис: "...резидентът Росен Плевнелиев...."
Първо си викам : каква глупава правописна грешка, а после - май не е никаква грешка....

Съб Дек 20, 2014 3:36 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
Аз все си мисля, че ако тия си тръгнат и валутния борд си тръгва с тях. Не за друго, а щото след тия идват пак тия.

Аз мисля, че бордът си отива , без значение колко ще се задържат тези или други некадърници. Фактът, че опитват да направят тези врътки с пенсионните фондове за мен е достатъчен - пари няма, няма и изгледи да се появят. В момента просто живеем на кредит с по-висок стандарт, отколкото можем да си позволим.

Съб Дек 20, 2014 3:49 pm
Профил
Аватар

Недей така бе Ице. Един ресет преживях, втори, трети ще ми дойде вече прекалено. Ако и тоя път я катурнат, диагнозата е ясна - от тоя народ нищо не става. Следва ликвидация.

Последна промяна Цецо на Съб Дек 20, 2014 6:06 pm, променена общо 1 път

Съб Дек 20, 2014 6:04 pm
Профил ICQ

Ицо написа:
Цецо написа:
Аз все си мисля, че ако тия си тръгнат и валутния борд си тръгва с тях. Не за друго, а щото след тия идват пак тия.

Аз мисля, че бордът си отива , без значение колко ще се задържат тези или други некадърници. Фактът, че опитват да направят тези врътки с пенсионните фондове за мен е достатъчен - пари няма, няма и изгледи да се появят. В момента просто живеем на кредит с по-висок стандарт, отколкото можем да си позволим.

И що да си отива бордът ? Няма никакво значение къде стоят левовете (дали НОИ или другаде), стига срещу тях да има съответното количество евро.
И друго - той стандартът ни е най-високият в Европа (вземаме средно има, няма по около 300 евро) - това все едно титанът Дянков го казва...

Съб Дек 20, 2014 6:05 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:

ЯВНО СИ нямал работа у спешните :!: :wink:

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Съб Дек 20, 2014 6:30 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16186 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346 ... 1080  Следваща