Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Съвети при избор на development board за pic32 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Съвети при избор на development board за pic32
Здравейте. Първо да кажа, че имам опит с 8 битовите пик-ове

Задължителни елементи на платката са RS232, Ethernet с RJ45, TFT дисплей и интерфейси за експанжъни към платчици с най-различни джаджи - ADC, RS485, GSM/GPRS, клавиатури и др.
Из интернет видях 2 решения
(1) На олимекс PIC32-MAXI-WEB
https://www.olimex.com/Products/PIC/Dev ... -MAXI-WEB/
(2) На MicroElektronika (няква сръбска фирма) EasyPIC Fusion™ v7
http://www.mikroe.com/easypic-fusion/
(3) приемам идеи

(1) няма онборд програматор, но сумата като пари с ПикКит3 излиза малко по-малка от решение (2)
(2) е с онборд програматор, който работи с техен си софтуерен програматор (той е безплатен от цялата работа), софтуерът им е изцяло за windows :finga: (не ползвам тая бозъ), а компилаторът им струва доста и то прекалено много. Тук е тънкият момент. Предполагам, че hex файл генериран от MPLABX ще си е валиден, но не съм много сигурен.
При (1) не се сменя контролера
(2) има изводи от портовете на пик-а + техни си интерфейси, а (1) само на UEXT (интерфейс на олимекс). Което не е чак такъв проблем, въпросът е да не им спрат поддръжката на последните. Не е изгодно да накупя в началото всичко което би ми потрябвало занапред при развитието на проекта.

:idea:

Нед Дек 14, 2014 3:09 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Съвети при избор на development board за pic32
Значи и двете можеш и с PicKit3 да ги пишеш. Джаджите на МикроЕлектроника са си популярни по-принцип. Ако ти харесва повече от олимкс-кия кит - никой не те задължава с техните компилатори да го ползваш. Вариант (3) ти е сам да си го сътвориш както ти харесва. Не виждам какво точно ще му спре поддръжката - единственото нещо за което ще ти трябва някаква поддръжка е пик-чето - при положение че 32-ките са относително нови - няма да е скоро.

Нед Дек 14, 2014 5:49 pm
Профил ICQ

Имам време до средата на януари да мисля концепцията.

И тези USB - UART дано вършат работа. Ще ме улеснят много. Едно е с VirtualBox да виртуализирам на лаптопче, друго си е настолна железарка с RS232.
Ето пример: китайче prolific USB<->RS232 си работи както трябва на настолния компютър. Ноооо... на 2 лаптопа го пробвах, отвратителни неща, абсолютни глупости в повечето моменти. Във VirtualBox положението е същото. Т.е. за какъв .... ми е на настолния да работи, като той си има цели 2 хардуерни RS232.

Пиша и ОС за х86 и комуникацията през серийния порт ще ми спести много заебавки. Най-много и етернет да направя откъм комуникации. TCP/IP ще е между пика и услуга от приложния слой, а може и СУБД-то, ако реша да изкрейзя.

Пон Дек 15, 2014 3:34 am
Профил
Аватар

Explorer 16 , поддържа 16 и 32-битови процесори. Има 3 разширителни слота на които можеш да закачиш десетки различни видове разширителни платки на Microchip. Процесорите са на цокълни платки, можеш да тестваш практически всичките им видове процесори. Има хардуерен RS232 на платката, Eth & TFT на разширителни платки. По скъпа е от тези на Microelektronika и Olimex, но пък поддържа много повече разширителни платки.

Сря Дек 17, 2014 2:17 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]