Проблем с мигаща лампичка с atmega8a-pu
Здравейте! Направих си development платка с atmega8 следвайки
този урок. Добавих и кварц по напътствията от
тази тема.
Допълнително си изведох ICSP порт като на ардуиното за USBTinyISP. В предишната ми тема бях споменал, че usbtinyisp-то ту се връзва, ту не. Открих причината - когато платката е захранена и поставя кабела в пиновете винаги излиза грешката "avrdude: initialization failed, rc=-1". Когато обаче първо поставя кабела на програматора в пиновете и след това я захраня връзката веднага сработва и резултатът е:
По този начин успешно си промених фюзовете за 16mhz кристал с командата:
avrdude -c usbtiny -p m8 -U lfuse:w:0xef:m -U hfuse:w:0xd9:mкоято отговаря на:
Ext. Crystal/Resonator High Freq.; Start-up time: 16K CK + 4 ms; [CKSEL=1111 SUT=10]
До тук всичко - OK. (btw горната процедура я пробвах и с чисто нов atmega328p-pu, и резултатът е същия. Работи си на ардуино перфектно.)
Естествено първият тест, който искам да направя е мигаща лампичка. За целта следвах урока от
тази статия, но така и не успях да накарам лампичката да мига. (успешно компилирам и качвам програмата)
По схемата видях, че анода на лед-а се свързва към PB0, а катода към 5V. Ако програмата работи правилно би трябвало PB0 да става 0V (GND), при което веригата да се затваря и лампичката да светва.

Изпълних всичко едно към едно. Но лампичката така и не светна. Помислих си, че лампичката може да е нещо изгоряла затова я свързах директно към 5V и GND на платката и си светна веднага (да знам, че трябва да се използва резистор, но тя не изгаря или поне не от 5V). Пробвах я с и без резистор.
С мултицет проверих за напрежение на PB0 - върти се около 3V. Другите пинове дават различни стойности. Ако имате някаква идея моля предложете!
Зацепил съм тука и не мога да разбера какъв е проблема. Проверих спойките да не би нещо да се окъсява, но всичко е точно като по урока.
Ето ми я платката: