| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Емулатор на "съпротивление"
С риск "Бонго" да каже, че това е инвертиращ усилвател имащ го по всички дейташити на производителите на усилватели, споделям с вас идеята за устройство, което още като студент (преди 20+ години) успях да "продам" на една пловдивска фирма.
Със сигурност никъде не бях виждал такова чудо по книгите тогава и е възможно да съм преоткрил "колелото".
Ставаше въпрос за електронен симулатор на съпротивление, като в конкретния случай това беше симулатор на Pt100 и Pt1000.
Та идеята е как безконтактно, без "декаден галетен резисторен магазин" плавно да симулираме съпротивление.
По този начин можем да симулираме и много нискоомни резистори (под 0.1 ohm примерно).
Споделям идеята във връзка с другата тема за регулируемото захранване и евентуалното симулиране на "батерия" и по-специално вътрешното и съпротивление.
|
| Пет Ное 28, 2014 11:24 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Емулатор на "съпротивление"
С един MOS транзистор, един потенциометър и една батерийка няма ли да стане същото?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Ное 28, 2014 5:19 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Става и така, но аз поне не знам за даден транзистор - колко волта да му подам на гейта, за съпротивлението на канала му да е примерно 135.7 oма примерно ...
А така - задавайки усилването (примерно с ДАК като управляем делител) и знаейки стойността на еталонния резистор на входа можем да симулираме произволна стойност на съпротивлението.
|
| Пет Ное 28, 2014 5:47 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Интересно би било емулатор на акумулатор....
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пет Ное 28, 2014 7:41 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами с транзистор става, но примерно двойка единия го позлваш като референтен. Това с операционния е ОК но зависи и от приложението.
|
| Пет Ное 28, 2014 8:37 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе не исках да се обаждам, защото го мислех за очевадно, но наистина на този принцип отдавна са известни емулатори и на капацитет и дори на индуктивност без физическа индуктивност - съвсем стандартна схема. За акумулатор не съм виждал, ама колко му е  Просто една друга тема ме провокира... Браво на emilvtc, че е открил самостоятелно топлата вода и дори пари е взел за това!
|
| Съб Дек 06, 2014 10:40 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Емулатори на индуктивност и капацитет бах виждал, но на резистор и до сега не съм. Ако имаш линкчета - дай. Любопитен съм...
|
| Пон Дек 08, 2014 12:10 am |
|
 |
|
bobihot
|
На резистори са най-разпространени. Даже това е единственият начин да се направи отрицателно съпротивление. И да изглежда безмислено, масово се използва за стабилизиране оборотите на постоянно токови двигатели основно в касетофони и грамофони. При МР3-ките мещо не го ползват много?  Също в интегралните схеми, до колкото съм чел, най-лесно производимата част е транзисторът и често с такъв емулират LRC веригите. Иначе заемат много място. Четох, че с имитатор на акумулатор си тестват зарядните. Варианти - много 
|
| Вто Дек 09, 2014 4:51 pm |
|
|