Отговори на тема  [ 429 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 29  Следваща
Лабораторно захранване 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Лабораторно захранване
bongo_x2 написа:
А защо не се ползват три ОУта и след тях да се превключва?

Може и така, но ако мога да мина с един вместо с три - защо да ги слагам?

Пет Дек 05, 2014 12:38 pm
Профил

bongo_x2 написа:
А защо не се ползват три ОУта и след тях да се превключва?

И това е вариант.

Пет Дек 05, 2014 12:39 pm
Профил ICQ
Аватар

emilvtc написа:
Това не е никак проста задача и както би казал " подходяща за научна дисертация" :-)

никак не си далеч от истината. и като всяка дисертация - някой трябва да те храни през време на "творчеството" и накрая резултата ще има съмнително практическо приложение.

предлагам ти за сега да спреш да мислиш за LDO регулатора и да се концентрираш върху "дисертацията" - импулсния регулатор.
не съм сигурен дали може да се симулира нещо или ще трябва да размахваш поялника.
проблем ще е да стане тихо и устойчиво, особено в такъв голям обхват от напрежения, тоци и мощности.

няколко момента от мен:
- галванично развързване е задължително => траф
- има доста прости и надеждни чипове за управление на синхронни изправители. не знам защо те влече да ги управляваш с MCU.
- забрави за адаптерно захранване (за лаптоп), не знам въобще как ти е хрумнала такава идея.
- не бих ползвал нищо от вградените аналоговщини в който и да е контролер (компаратори, референси, АЦП/ЦАП). поне за нещо, което ще се нарича "лабораторно" захранване.
- работа в един квадрант е силно опростена. не те бутам към 4 квадрантен източник, но два е по-добре от един :D първи и втори (квадрант) може да не са симетрични.

миро,
онези 10nV, имаш ли идея как се мерят, бе братче?
ЕДН на медна жица, запоена с калай/олово е няколко стотин нановолта. а шунта трябва да е още по-шантав - ниром или още по-добре манганин.
не казвам, че не може, но определено няма да е лесно. очевидно, че 1uA..5А за просто "захранване" е изхвърляне.

Пет Дек 05, 2014 12:43 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Не видях какво ограничава усилването в напреженовия канал <- исках да кажа "твърде дълбока ООВ".

U4 работи като повторител със 100% ОВ и усилване 1-ца.
Това не ми изглежда като проблем. Какво имаш в предвид?

Пет Дек 05, 2014 12:46 pm
Профил
Аватар

emilvtc: "за да няма нужда да е раил то раил към маса по вход и изход" - това не го разбрах, аз за отрицателното захранване казах.
Защитата е прекалено сложна за да е бърза и нищо не ограничава тока през нея, а бе въобще: ще се разклати при определени обстоятелства.
Ама моля ти се, сложи крайните транзистори като повторители! Помисли за разликата между 7805 и 7905.

А според мен U4 е в режим "компаратор". То и така става, но ООВ ще трябва да е баааавна...

Едит: като съм почнал: и що два транзистора за някакви 4А. Мощната аналоговщина мрази сложното.

Последна промяна bongo_x2 на Пет Дек 05, 2014 1:08 pm, променена общо 1 път

Пет Дек 05, 2014 12:59 pm
Профил
Аватар

Абе Бонго,спри да се месиш в сериозни теми. Не чустваш ли че си досаден като муха вече?

Пет Дек 05, 2014 1:02 pm
Профил
Аватар

Щом си казал - млъквам. Приятни пушеци!
Edit, защото все пак съм с меко сърце :) : един подходящ трикраков регулатор вместо изходно стъпало би спестил мнооого главоболия, нищо че няма да изглежда толкова профи.

Пет Дек 05, 2014 1:09 pm
Профил

ДедоБоре написа:
миро,
онези 10nV, имаш ли идея как се мерят, бе братче?
ЕДН на медна жица, запоена с калай/олово е няколко стотин нановолта. а шунта трябва да е още по-шантав - ниром или още по-добре манганин.
не казвам, че не може, но определено няма да е лесно. очевидно, че 1uA..5А за просто "захранване" е изхвърляне.

Знам бе Дедо ;-)

Нарочно хвърлих някакви цифри, за да има върху какво да се мисли... От кога мърморя, че заданието е много "относително"... В началото Емо споменаваше GSM и бързина и т.н. и аз останах с впечатлението, че ще мерим у-во с GSM. Но то няма как да се случи като сме в диапазон 40мА, а ако не сме в тоя диапазон няма пък да можем да измерим нищо, щото стигаме до споменатите цифри...

Исках блок схема и това дето Емо начерта е ОК, само че може би аз не се изразих точно, че искам блок схема на крайното стъпало, защото ме мързи да мисля кой ток накъде тече и не да преценя дали има утечки, дали няма... А че ще има най-вероятно ще има, аз в последното си устройство дето си меря консумацията съм изпуснал нещо, щото успявам да "измеря" част от зарядния ток на батерия, която е на входа и уж доста преди шунтовете... Не знам как точно съм успял да го постигна, но за щастие не ми е проблем, така че даже и не съм гледал как точно става работа.

Както и да е, принципно едно захранване трябва да може да вади 4-5А това е ясно. Ние в повечето случаи захранваме МЦУ-та, демек за да ги анализираме ще трябва да може да се мери в диапазона 1-100 мА с точност по-добра от 1мА. Ако ще се мерят и слийп режимите, тогава в идеалния вариант трябва да може да се мери и 1-100uA с точност по-добра от 1uA.
Очевидно, микроамперите и милиомовете не се обичат.... Но дайте да измислим нещо по-добро. Това с набит диапазон не ме кефи! Не само че за повечето ми устройства дето правя няма да измеря нищо дето не ми е вече известно, ами даже няма да мога да ги захраня, което е зле за едно захранване...
В началото споменахте и емулиране на батерии.... В такъв случай ако ще има повече от един шунт не е ли по-добре, да има един постоянно включен, който да си е регулацията по ток. Там +/- 10mA си е ОК. А след това да може последователно да се включват и изключват шунтове, като това може да става както с цел мерене, така и цел емулиране на съпротивление. В такъв случай съпротивлението може да е от 1 до 100 ома и да може да се програмира. Може да се помисли как точно да се управлява превключването, щото за емулиране на батерия ще е програмно, а при мерене може да е адаптивно според тока дето мерим, но трябва да има бърза реакция обаче...

Пет Дек 05, 2014 1:59 pm
Профил

Мисля си че шунтовете трябва така да са подбрани, че напрежението за пълния им обхват да е нещо като 100-ина миливолта. Достстъчно е високо, за да не трябва велико усилване и достатъчно ниско, за да няма големи загуби и да не влияе на регулацията. Според мен и обхвати 4А и 400мА са достатъчни. Да ограничаваме надеждно до микромпери захранване с номинал от 4 ампера няма да е измежду най-леките задачи.

За меренето е друга тема. Мултицета ми мери микроампери, ама шънта му в тоя диапазон е 10 ома, което не виждам като как ще стане в захранване.

Пет Дек 05, 2014 2:04 pm
Профил ICQ

Добре де, нещо не вдявам къв толкова е зора за тоя шун, да не трябва да е голям това е ясно, за да няма голям пад, да трябва да мери микроампери, и това добре, нещатат не опират до шунта а до усилвател с голяма динамика и достатъчно широка честотна лента. И тъй като динамиката не е толкова страшна сама по себе си нека да видим каква е нужната честотна лента, от там ще зависи и подхода с динамиката. Едно най общо предположение, макс. ток 5 А, максимлен пад 100 mV, т.е. шунт 0.02 Ом. отиваме в другия край, точност 1 uA, пад 20 nV или динамика около 130 dB, не е малко не е и страшно, обаче при тази сметка по притеснителни са тия 20 nV, та си мисля че ако се гони тази динамика няма да е лошо да се мисли за падове с един порядък нагоре.

п.с. ... сега само като мисля, всичко това е възможно, но дали е целесъобразно от към цена е друг въпрос, 140 dB широколентов усилвател с офсет 100 nV ... ще дойде по скъпичко, освен това и при проектирането на платката ще докара главоболия.

Пет Дек 05, 2014 3:05 pm
Профил
Аватар

Пичове, кажете ми че се майтапите с тия 1uA - 4A диапазон на мерене на тока :D .

Пет Дек 05, 2014 3:14 pm
Профил

За различните обхвати просто трябва различен шънт. Да мерим нановолти просто забрави. Ще стане евентуално на амнайстия пробен образец, и то сигурно трябва термостатираме платката в тая и част. Това на пръв поглед де. Нановолти не съм мерил.

Отделно, тоя усилвател дето го описа нещо не си го представям нито като готово изделие, нито като дискретно решение. Като евтино пък никак.

Пет Дек 05, 2014 3:17 pm
Профил ICQ

emilvtc написа:
Опитах се в схемата да реша проблема с паразитните токове. Ако виждате някъде конкретен проблем - казвайте

D17 обратен ток,
тока през D21 или DZ1 не мога да го разчета...

Dimitar написа:
Пичове, кажете ми че се майтапите с тия 1uA - 4A диапазон на мерене на тока :D .

Що бе, какво лошо има? :D

Могат да се измерят, въпросът е само как.... Ако ще се мерят с +/- 10мА точност тогава един шунт и спи градът ;-)
Ако Емо иска по-добра точност да каже каква, това за 1уА аз го предложих.... но тогава ще трябва да се играе с шунтовете. А и трябва да се изчистят паразитите, щото няма сми да се мерят микроампери ако паразитно има милиампери...

Пет Дек 05, 2014 3:45 pm
Профил

Миро е прав за заданието. Може би вече след като разцъкахме различни варианти и видяхме проблемите е време да решим от кое да се откажем и за сметка на кое. За съжаление повечето от нещата са взаимно изключващи се или поне в противоречие едно с друго.

Дедо е прав, че ако нещо в името си има "лабораторно" - то трябва да е като за лаборатория (и PIF говореше за това). Аз пък написах "за програмисти", което значително би свалило част от изискванията ...
От друга страна - меренето и захранването са отдели неща. Друг е въпроса, че в случая се преплитат...

Ще започна с примери какво ми трябва на мен (а и предполагам на голяма част от участниците в дискусията).

Като начало основно разработвам батерийни устройства. Т.е. не работя с големи напрежения (, но това не пречи захранването да може да ги осигурява).
Различните устройствата имат различна консумация. Например устройство с GSM има пикова консумация от батерията малко над 2А. Имам други устройства като сирени, които имат по-голяма консумация (около 3А)... Болшинството от устройствата ми са с консумация малко под 40мА , но имам и такива с около 350мА. Всичко това са пикови консумации в активен режим. Когато се приспят - консумацията пада в обхвата на микроамперите (и под тях за някои).

Какво ми трябва по време на развоя?

1. Да мога продължително да захранвам устройствата по време на развоя (с батерии не става). От гореспоменатите устройства единствено критичното е при GSM-a, защото има голяма пикова консумация и строги изисквания към дропа и пулсациите на захранването (под 100мВ).

2. Да имам някаква "програмируема" защита по ток, така че да не опукам нещо. Тук можем да направим първия компромис. Защита по ток с токоограничение е едно, а захранване с режим генератор на ток - друго. Като се замисля - май ми трябва само защитата, но ако усложнението за "генератора на ток" не е голямо, защо да му режем функционалността ?

3. Трябва ми да мога да "виждам" консумацията на устройството по време на развоя. (Виждам, а не "измервам"). В различните активности имам различна консумация и с един поглед върху графиката на консумацията - мога да кажа кога какво прави устройството. "Гледането" става със скоп или в моя случай с аналоговия канал на "цифровия" ми анализатор.
В този случай меря токове около и над 1мА ако само проца работи на ниската си честота, 15мА+ ако проца работи на високата си честота, 25мА+ ако се включи някаква периферия като външна флаш памет, SD карта и др. 35мА+ ако радиото заработи или ако съм с GSM 2A+ в моментите на предаване ...
Общото в случая е че искам да "гледам" относително големи токове (над 1мА), на които ме интересува формата и продължителността им.
Това ми помага при дебъгването, както и при търсенето и намирането на проблеми във функционирането на устройството.

В случая консумацията може да се измери САМО със скоп !

4. Да мога да му регулирам напрежението, за да мога да симулирам падането на батерията например. Това ми трябва, за да си проверя меренето на батерията, както и да мога да превключвам в различните режими в зависимост от захранващото напрежение (ако има такива). И всичко това по време на писането и дебъгването на програмите.

5. Да мога да логвам достатъчно бързо моментната консумация на устройствата към РС, когато им се правят различните тестове. Т.е. по този начин да се следи консумацията на устройството за 1 минута, за 1 час, за 1 ден и т.н., при това реалната консумация. Например устройствата ни с радио спят, но периодично се будят, за да "сканират" за опит за комуникация с тях. Ако няма такава - приспиват се. Ако има такава - остават будни, осъществяват я и след това се приспиват. Колко време ще сканират зависи от това какво има в ефира в момента. Т.е. могат да се "заслушат" по чужд трафик. Чуждия трафик зависи от това колко устройства има в системата и какъв им е трафика ... Т.е. все неопределени неща.
Та ми трябва да мога да логвам примерно едиколко си време и да видя една истинска реална консумация.
За момента чисто софтуерно си мерим колко време сме били във всеки режим и със специална команда "дай статистиката" можем да прочетем всичко това. Да де, но това НЕ е съвсем реално ...

6. Симулатор на батерия. Т.е. да мога да задавам напрежение, максимален ток, както и вътрешно съпротивление. Идеята е това да се направи чисто ХАРДУЕРНО. Т.е. на захранването му се задават тези стойности, то си ги пише по ЦАП-овете и с това участието на процесора се изчерпва ...

7. Да има възможност да се задават различни сетинги и профили от РС и да могат да се логват изходните токове и напрежения. Всичко това да става с програмируеми семпъл рейтове - поне 10кsps примерно .

8. да има защити срещу "разсеяни юзери" като заключване на сетингите, задаване на лимити на регулирането и др. подобни.

9. Тоците в слийп режим ще е супер, ако могат да се мерят, но това е много сложна задача по 2 причини: Много са малки (микро-Ампери), а като се събуди устройството и си включи GSM-а става 2A+. Освен това устройствата НЕ спят непрекъснато. Примерно имам PIR-ове, които се будят на всеки 15mS за по 10uS... Та тока им в слиип пак трябва да се "мери" със скоп ... За целта мислих и направих устройството за мерене на консумацията с ограничаването на дропа върху шунта, което постнах в началото на темата. Това е супер, но НЕ става за устройства с GSM и други подобми с големи изисквания към дропа на напрежение.

Е те за това - нямам идея как може да се направи. Ако имате идеи - казвайте ...

10. Устройството да е малко и леко, за да мога лесно да го нося по командировки. Да не заема половината ми бюро и да не го строши с тежестта си..

12. Да не струва майка си и баща си, за да може без проблем всеки от нас да си го направи (с лесно достъпни части).

13. Да не се "реже" от горната функционалност и обхвати, а да се добавя и разширява - стига това да не доведе до някакво съществено усложняване и оскъпяване. (обхвати на регулиране на напрежения и токове (минимална стъпка за това) на захранването, обхват(и) и точност на измерването на ток и напрежение, обхвати за "гледане" на консумацията на устройството и др.)

14. Тъй като почти винаги има нужда от второ захранване - устройството да има два изходни канала, (като само единия може да има емулатор на батерия функционалността)

... Баси и писанието ...

И тъй като аз НЕ съм критерий, вие може да имате съвсем други виждания и необходимости ... Дайте да ги обсъдим, но нека не забравяме, че дефинираме захранване "за програмисти" :-)

Бонго, знам за разликата между 7805 и 7905. В моя случай крайния транзистор ми е NPN работещ в схема "Емитерен повторител". Транзистора е съставен от един NPN и PNP.

Относно обратната връзка на регулатора по напрежение - мисля, че заради C7 усилвателяв няма да работи като "компаратор"

Пет Дек 05, 2014 4:07 pm
Профил

miro_atc написа:
D17 обратен ток, тока през D21 или DZ1 не мога да го разчета...

Имаш право. И двата са защитни. Долния край на DZ1 може да се премести преди шунтовете, а D21 да се махне (което май не е добра идея).

Местя долния край на DZ1 преди шунтовете. 10х

Пет Дек 05, 2014 4:12 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 429 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 29  Следваща