|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 12:14 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
 Re: Лабораторно захранване
Както си я подкарал, май и етернет контролер ще сложиш, за да включваш захранването в офиса да подгрее, докато си пиеш сутрешното кафе в къщи.  Аз съм за траф. Не е нито толкова скъп: http://store.comet.bg/Catalogue/Product/8442/http://store.comet.bg/Catalogue/Product/5656/нито чак толкова тежък, че да не може да се носи захранването. И линеен стабилизатор, без пререгулатор.
|
| Пет Ное 28, 2014 1:21 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Desert Leo, базикаш се, но аз сериозно обмислях вариант с етернет комуникация ... Е, не намерих процесор с етернет + поне 12бит.АДЦ + ПВМ канали, позволяващи реализацията (чисто хардуерно) на поне два импулсни предрегулатора ...  Относно трафа и импулсното, аз мислех за вариант като този.
|
| Пет Ное 28, 2014 2:09 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Направо слагай WiFi и в добавка Bluetooth, та да можеш да го настроймаш през талафона и така няма да ти се налага да поiягаш към копчетата Сега по-сериозно. На масата ми стои захранване Instek PSP-2010 (20V/10А), на което пише, че е програмируемо. Има оптично изолиран RS232 и софт за PC, но никога не съм го използвал. Захранването е импулсно и е леко, но е в прекалено голяма кутия, а вътре е почти празен. Миналата година ми се наложи да го нося със самолет до Гърция няколко пъти и тогава се замислих да си спретна нещо по-малко. Но все не остава време за това. През почивните дни около Коледа може и да се заема. Като прегледах набързо, установих, че имам доста от необходимите компоненти.
Последна промяна Desert Leo на Пет Ное 28, 2014 7:11 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Ное 28, 2014 3:21 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
За нещо такова ми е идеята да се направи - програмируемо, компактно и леко...
|
| Пет Ное 28, 2014 4:16 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Що не го направите модулно? Например:
1. Модул за базово захранване, който се включва в контакта и дава примерно 30V, 10A на всички останали модули - ако ти трябва по-голям ток - слагаш два и т.н. 2. Модул за крайно захранване (статичен), който да дава примерно 3.3V 3. Модул за крайно захранване (програмируем), който да дава колкото му кажеш по сериен порт и пак по серийния порт връща текущите параметри 4. Модул човешки интерфейс (копчета и 7-сегментни индикатори), който да подава команди по серийния интерфейс и да изобразява това което дойде от крайните модули 5. Модул компютърен интерфейс - сериен към каквото друго може да ви потрябва
всички модули се вързват към една обща шина и толкова
така могат много хора да работят едновременно без да си пречат и накрая всеки да си произведе или поръча на някой от останалите да му произведе какъвто модул му трябва...
|
| Пет Ное 28, 2014 4:35 pm |
|
 |
|
Pif
|
Инстека е хубав. Работят доста стабилно.
Емиле, мъглата е само в твоята глава. В твоя проект ви липсва системен инженер. Липсва ви и специалист по батерии. Това което го искаш от производителя на батерии не съществува. Искаш 3.11 волта - 70%, 3.02 волта - 55%. Е да, ама не става. Механизмите за мониторинг на батерия са много по-сложни и комплексни и за това си има специалисти в тази област. Както ти си специалист по писане на код и си вложил няколко години в твоята област - така има и други специалисти които са вложили години в познание по менажиране на енергия в батерии. Ако всичко беше толкоз просто колкото си го представяш - то всеки щеше да прави електроника. За трудностите в твоя проект се сърди на некадърното си ръководство. Концепцията от начало ви е грешна. Опитвате се да откриете топлата вода по трудния път - с пробиване в стената да видите кога ще пробиете тръбата и ще текне топла вода. Не пречи да си наемете експерти / консултанти по темата и да си решите проблемите в зародиш. Но това няма да стане докато мениджерите ви не осъзнаят необходимостта от разграничаване на хардуера от софтуера от тест/валидацията и функцията на системен инженер. Както чип-дизайна си е отделна наука така и програмируемите логики са отделна наука нямаща много общо със самия хардуер или фирмуер като такъв. Ти можеш да има познания по всичко но не може да си добър във всяка област. Както виждаме в твоя случай - не си наясно с ния от областите които твърдиш, че се правят от 1 човек и няма нужда от различни. Явно е модерно да си мислиш, че много знаеш а в крайна сметка да не знаеш нищо. Взимаш демо борд, рутваш някаква платка по тяхната схема, пишеш някакъв код с неясно какви библиотеки и семпъли докопани от някъде работещо неясно как и айде - продукт на пазара. И после се почва - ама това защо така, онова защо така. Всичко си е въпрос на правилна организация на дизайн процеса. Затова и си има системи по качество за дизайн процеса и си има строго дедикирани задължения на всяка част от екипа за да се свърши нещо и то да е годно за да стигне до пазара. Раздел гаражно производство на стълбищни автомати или мигалка за светодиоди на детска играчка не ги броим електроника. Твоето устройство като го направиш ти гарантирам, че ще го накарам да умре от поне 3 метра без да го докосвам и ще се почне едно чудене - ама къде сбъркахме. Просто за всичко си има хора и подценяването на познанията на другите не те прави по-добър проектант.
|
| Пет Ное 28, 2014 5:03 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Пифе, спри да ръсиш глупости. Ясно че с твоите транскубтони можеш да го скапеш и от 300 метра  Нали не мислиш че след глупостите които си изписал тук някой може да те вземе и насериозно. Тъй че не се хаби да ръсиш още простотии. Пък и света е малък,да не се окаже че някой ден случйно да ми се окажеш в обсега на действие на шамарите 
|
| Пет Ное 28, 2014 5:42 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Абсолютно си прав ! Само не знам защо реши, че подценявам някой? Теб специално те помолих ако имаш желание да се включиш в проекта... Относно батерите - производителите на батерии не са наясно, а и не си дават труда да дадат характеристики на батериите (вероятно защото след това ще трябва да ги гарантират). Да ги оставим на страна, за да не оспамваме темата.
|
| Пет Ное 28, 2014 5:58 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
|
| Пет Ное 28, 2014 10:14 pm |
|
 |
|
Pif
|
Емиле, правенето на захранване не е сложно. Трябва само да се напише точно задание. Много по-важно е как трябва да се държи това захранване при различни смущения идващи му по жиците отколкото как да го управляваш по мрежа. Дефинирането на точно задание е 50% направен проект. Шарениите и копчалъка не правят захранването. Иначе китайските нямат грешка като интерфейс и красотии по дисплея. Но в момента в който си оставиш ГСМ-а отгоре или върху кабела и на изхода става боза. При генериране на смущения на 5 метра от него и индикацията изчезва. Вариянта с една мощна шина и много малки изходни модули също е реализуема. Недостатъка е галваничното развързване на изходите един от друг. Денсо/ТДК имат много интересни захранвания. Много малки и много мощни. 650 вата вразмер по-малък от 2 ЦД-та за ПЦ. Там след ПФЦ-то имат един огромен ферит който клатят на 500 килохерца резонансно. След това има 5 намотки от гъвкави платки и всяка от тях отива на отделна платка. Там има 80 волта синусоида. На малката платка има дросел с който правят резонанс и с едни транзистори щракат едни други дросели които взимат част от енергията и я праща към синхронен изправител и филтър. Много стабилно, много надеждно и всякакви екстри. Всеки модул е по 200 вата но са ограничени от входа. Имат всякакви модули - 1.2, 1,8, 3.3, 5, +/-5, +/- 12, 24 и т.н. Можеш да си ги вържеш както си искаш защото всяко е разделено от другото галванично и капацитета помежду им е много малък. Издържат на всякакви смущения и претоварвания. Концепията е много хубава но трудна за реализиране поради трудното производство на многослойни гъвкави печатни платки за намотките на трафа.
Никола Киров, ако искаш да си разменим телефоните и да ускорим мечтата ти за повторение на мача Кличко-Пулев на живо, а ?
|
| Пет Ное 28, 2014 10:53 pm |
|
 |
|
nik
|
ех тия трафове бе... от как почнаха да ги навиват с гъвкави платки не можем да си навием траф вече...  гоуема фиуософия гоуемо чудо 
|
| Пет Ное 28, 2014 11:04 pm |
|
 |
|
Pif
|
nik, ако ми намериш читава методология за смятане на тея трафове и производител на гъвкави платки дето да ги направи - ще те черпя от тука до колкото можеш да изядеш и изпиеш. Симулационен модел в произволна среда също върши работа. Да смята и локалните резонанси вътре в намотката. Че е телеграфна линия - е ясно. Ама как се смята - никой не си дава ноу-хау-то.
|
| Пет Ное 28, 2014 11:25 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Пифе,пак фърчиш в облаците. Сопри се на земята. Спри да пълниш форума с глупостите си. Че няма да тръгна да те търся да ти наливам акъл с шамарите то ясно. Ама света е малък,моли се да не се случи ей така случайно. Че от малък ми идва отръки да лекувам простотията 
|
| Пет Ное 28, 2014 11:43 pm |
|
 |
|
Pif
|
Хе сега стана въргала. Явно го раздаваш голям бияч по форумите. Ако искаш аз да дойда, ако на теб не ти се разкарва. Обичам да ме възпитават разни отворковци.
|
| Съб Ное 29, 2014 1:38 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Като бях малък нямаше интернет,пък камо ли форуми  Послушай какво ти говоря. Ако не се правиш,има какво да научиш тук  С времето ще се позабрави какви си ги плещил 
|
| Съб Ное 29, 2014 3:27 am |
|
|