|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: TMOS - os-че за АРМ
мда... точно примерите са важни. Аз документация не че не искам да пиша, ама това е нещо дето постоянно се променя. Е примерно като имах USB само за Атмел беше по един начин, после добавих втори производител и се смени, после заради "особеностите" на третия пак, после като почнах да правя и хостове за единия, че за другия... Разбира се, винаги гледам да запазя съвместимост, щото старите проекти ща не ща трябва да се поддържат, ама се налагат промени. Даже, ако трябва да съм искрен някои неща тепърва трябва да се променят, но пустото време все не стига... Та ако трябва и актуална документация да поддържаме ще е още по-голям зор... Пък и пак казвам, тя не е толкова важна, защото ОС-а като ОС е супер минимална част от всичкото, останалото са драйвери и стекове и по разни причини далеч не всички сме публикували. Това дето е публикуване е по-скоро върха на айсберга. Но за да се разберат концепциите си трябват примери.... или другият вариант е ако някой има сериозни намерения аз да му оживя проекта, щото наистина има някои тънкости. Не че са някакви сложнотии, просто човек може да не се сети сам, а пък на мен няма да ми отнеме кой знае колко време. След това гарантирам, че няма да има нужда от моята помощ или документация. Е примерно второто GUI го писа студент, при това се справи почти сам, само в началото го запознахме набързо и после естествено сме обсъждали някои неща, но то обсъждането е нормално. И опитен програмист да беше пак е добре да се обсъждат нещата. Предполагам, опасанията ви са че е като при някои други ОС-ве. Не, определено не е... Изрично избягвам сложнотии. Или в краен случай ги скривам. Примерно няма нужда да се пускат кърнели, да се спират, да се викат разни функции и т.н. Всичко си е скрито-покрито и освен една таблица с драйвери, директно се пише main() и единственото усложение, е че не може да се излиза или блокира е main(). Друг пример с организацията на проекта. Може да имам сравнително сложен мейкфайл. Но той не се бара. Абсолютно във всичките ни проекти е един и същ и просто copy&paste. Това, което девелопъра после прави е в mk-файлове и там нещата са доволно прости. Само се изброяват сорсовете/хедъри от текущата директория, евентуално ако е с условна компилация има един трик, ама нищо сложно. При драйверите и стековете бягам от специфични неща. Просто четеш или пишеш, стандартни функции и те са еднакви без значение какъв е хардуера, дали е на Атмел или ST или TI.... Мисля, че това е нещото с което мога да се фукам. Защото хем имам някакво унифицираност, хем в случай на нужда могат да се правят специфични неща, хем цялата работа е ефективна и с минимален овърхед.
|
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: TMOS - os-че за АРМ
miro, мисля че и ти, и дедо трябва да вземете да напишете по една книга кажете само какъв бюджет ви трябва и колко време или колкото отнеме тоя опит не трябва да се губи, приказвахме си това лято по темата
|