Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Дистанционно управление - проект 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Дистанционно управление - проект
Здравейте, имам възложен проект да конструирам дистанционно, с което да управлявам нивото на осветление в дадено помещение. На пример да мога да включвам/изключвам осветлението, и да регулирам яркостта на осветление.

Моята идея за реализация е да го направя посредством ИЧ приемник, който да приема сигнал от ИЧ предавател (дистанционно устройство) само с 3 бутона за +, -, и вкл/изкл. на светлината. Мисля за вариант, ролята на приемника, монтиран на мястото на ключа, да ограничава напрежението или тока подаван на лапмата, и така да регулира силата на светене. Мисля да се монтира някакъв команден блок в предавателя, който да е аналагов, за да избегна употреба на контролер и писането на код, тъй като съм много зле в тази област. Този блок да предава импулси за всяко натискане на +/- и реверсивен брояч да преброи и изпрати до ИЧ приемника сигнал.

Молбата ми е, някой който разбира, тъй като времето ми е ограничено до Нова Година, а аз съм тепърва начинаещ, да ми дадете идеи как точно би могло да стане, да ми пратите ако имате някакви интегрални схеми за реализация, ако имате и някакви схемки по имейл, или сайтове да копам инфо, ще съм ви много благодарен!!

ПС: Като информация, аз не съм студент, а ученик. Искат от нас САМИ да се научим, напълно начинаещ съм в областа, в училище ни пълнят главите с теория по някви усилвателчета и тъпизми, и нямам кой знае каква представа от тия неща. В гугъл гледах схемите, но не намерих такава без контролер, и само с исканите от мен функции... Те са общи схеми и много по-функционални.... Моля за помощ, не за хейт. Дайте идея как би могло да стане, идея примерно каква интегрална схема да използвам, за да реализирам контролния блок и такива неща, които наистина да са ми от полза. Благодаря предварително.

Вто Ное 25, 2014 10:06 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Дистанционно управление - проект
Готов проект -> https://www.google.bg/search?q=ir+dimmer&hl=bg&gbv=2&tbm=isch&sa=X&as_q=&nfpr=&spell=1&ei=Vth0VLeEFeT7ygPv8IJg&ved=0CBEQvwU

Вто Ное 25, 2014 10:28 pm
Профил

Без контролер, трудно ще е...

Чисто аналогово, ако трябваше да го правя аз, бих използвал
за 3 те бутона на предавателя генератори на различни честоти.
Т.е инфрачервения светодиод го мигаш с честоти примерно 750 Hz, 1200 Hz, 1500 Hz за +, - On/Off
В приемника - след фотодиода или фототранзисотра - усилвател - 3 тон декодера-а с NE567 , за 3те команди.
Някаква управляваща логика...

Edit: Можеш да използваш стандартен IR приемник, за да избегнеш ядове с чувсктвителност, шумове, насищане.
Те обаче работят на 38 или 40 kHz (имат вграден филтър), виж например TSOP4838, RPM7138-H5R , RPM7140 от Комет.
Т.е. твоите команди (примерно с честоти 200-400-800 Hz) трябва да модулират амплитутдо -да спират и пускат - един генератор на 38 или 40 kHz , на изхода му светодиода. Двоен таймер NE556, с единия правиш 38 kHz, с другия 200-400-800 Hz при различен натиснат бутон, втория разрешава и спира работата на първия, първия мига диода - това в предавателя.

Правилно казва колегата в следващите постове - до нова година по далеч от блокови схеми - трудно.

Последна промяна User на Вто Ное 25, 2014 11:08 pm, променена общо 2 пъти

Вто Ное 25, 2014 10:31 pm
Профил

Момко,
търси в Гугъл за dimmer и remote control, както и за комбинациите на тези думи.
Едва ли някой може да отдели достатъчно време, за да те запознае с проблемите и начините на правене. И не това е целта на обучението ти. Справяй се сам - помоли администратора да ти премести темата в раздел Академия , после почвай да ровиш в нета , да синтезираш разбраното , и да го споделиш тук за коментиране. По добре заслужена тройка, отколкото купена шестица. Така или иначе - до Нова година по-далеч от блокови схеми не можеш да стигнеш. Всъюност принципни схеми из нета - бол.
Успех!

Вто Ное 25, 2014 10:37 pm
Профил

Стига сте плашили детето - не можело до нова година. Айде стига глупости. Ако седна и изровя ТТЛ-ките дето имам по старите шкафове - ще събера такова работещо за няколко часа. И то готово и сглобено. Работещо.
Юзер е дал добра идея. Става с модулиране на нискочестотен тон на 39-40 килохерца и да се ползва декодер. Още по-просто е да се ползват директно 3 отделни приемника - примерно един на 39 един на 45 и един на 60. Така с 3 моновибратора може да се подава на един десетичен брояч който на всеки от изходите да има резистор и да се реализира дискретен ЦАП и да има няколко дискретни стойности.
Не пречи и с ДТМФ декодер и някой 373 и пак ЦАП. А предавателя чип за телефон и клавиатура. Даже може да има ОН/ОФФ бутони + 10 бутона за яркостта.
Без контролер с тъпи ТТЛ-ки.

Вто Ное 25, 2014 11:48 pm
Профил

Pif,
това на кого го обясняваш?
Поспри се малко, остави момъка да почете и после да пита.
Ако иска, разбира се.

Ако можеше да ти разбере поста, нямаше да задава такава тема.
Ако тръгне да се образова , за да ти разбере всички термини - няма да му стигне оттатък Нова година.
И тези всичките декодери как щв ги захраните при двупроводна схема, тоест димерът заменя директно ключа на стената, без трета жица?

Вто Ное 25, 2014 11:54 pm
Профил

Стефане,
детето е написало много точно и ясно задание. Нещо което 50% от хората тук не могат. Независимо, че пишат някакви сложни кодове. Проблема е дефиниран. Начини - много.
Ти сам не можеш да се сетиш как ще захраниш тази схема. Ами лесно е. Като не свети лампата - с конденатор. Като свети - с последователно вързани диоди образувайки 5 волта пад. Не пречи и симистора да се отпушва в едната посока винаги малко по-късно и пак да имаш достатъчно напрежение. Ако ползваш грец и тиристор - нещата се улесняват.
Сега целия въпрос е колко е внимавало детето в часовете дето са им пълнили главите с глупости но и интернета е пълен с глупости така, че все ще събере нещо.

Сря Ное 26, 2014 12:20 am
Профил

Това,че е успял да напише такъв добър въпрос/тема - е похвално разбира се.

Как ги захранвам димерите няма да ти обяснявам. сигурно ти е по-ясно отколкото на мен.
За останалото и ттл-ките , може и да си прав, може и да не си.
Хайде,лека нощ.

Сря Ное 26, 2014 12:28 am
Профил

да това със захранването грубо идва без 3 та жица.

ок де, дотук сме само на идеи... то и даскла с това задание не мислете че го очаква реално изпълнено...

Така, ДжериП...
Нека за начало започнем с по простата част на заданието - лампата само да се включва - изключва с дистанционно.

Разгледай долната схема, и се опитай да си обясниш, при "запушен" симистор (не светеща лампа) откъде минава тока (през единия полупериод, през другия...), от какво се определя стойността на този ток, как приблизително може да се изчисли колко е и защо имаме на C1 тези 5.5 V. Същото се опитай да си обясниш при "отпушен" симистор (светеща лампа) как става.

Ако разбереш това, слагаме един приемник за дистанционно, един тригер, и можеш да светкаш и гасиш лампата след като си направиш и предавателя. С "димирането" е по сложно.

Схемата естествено няма да се събере в кутиятана стандартен ключ, но това е "учебно" задание.
Пиши наистина да преместят темата в "Академия" да не се излагам да даскалувам тука.

!!!"Масата" на платката е под напрежение ~220V спрямо земя !!!
Не тръгвай за сега да поиш тази схема !

Прикачени файлове:
zahr.gif
zahr.gif [ 8.44 KiB | Прегледано 5092 пъти ]
Сря Ное 26, 2014 12:41 am
Профил
Аватар

User, направи R1 поне 220 Ома де :)
И според мен начинаещият трябва да гледа 220В само на хартия...
JerryP, с три бутона и без контролер схемата ще бъде цял чаршаф, но за сметка на това много образователна. С един бутон е 5 пъти по-лесно, а със специализирана интеграла - най практически насочено. Казвам го само защото те притиска времето. Иначе: схеми и начини бол, има и прости тарикатщини с 10 бутона...

Сря Ное 26, 2014 10:53 am
Профил

Много ви благодаря за бързите отговори ! Ще разгледам, и като стигна до някъде, ще споделя отново с вас! :)

Сря Ное 26, 2014 11:44 am
Профил

User написа:
да това със захранването грубо идва без 3 та жица.

ок де, дотук сме само на идеи... то и даскла с това задание не мислете че го очаква реално изпълнено...

Така, ДжериП...
Нека за начало започнем с по простата част на заданието - лампата само да се включва - изключва с дистанционно.

Разгледай долната схема, и се опитай да си обясниш, при "запушен" симистор (не светеща лампа) откъде минава тока (през единия полупериод, през другия...), от какво се определя стойността на този ток, как приблизително може да се изчисли колко е и защо имаме на C1 тези 5.5 V. Същото се опитай да си обясниш при "отпушен" симистор (светеща лампа) как става.

Ако разбереш това, слагаме един приемник за дистанционно, един тригер, и можеш да светкаш и гасиш лампата след като си направиш и предавателя. С "димирането" е по сложно.

Схемата естествено няма да се събере в кутиятана стандартен ключ, но това е "учебно" задание.
Пиши наистина да преместят темата в "Академия" да не се излагам да даскалувам тука.

!!!"Масата" на платката е под напрежение ~220V спрямо земя !!!
Не тръгвай за сега да поиш тази схема !

Като гледам така схемата, не съм много сигурен какво ще се случи, но мисля, че при не светеща лампа, токът минава през филтриращия, електролитен, ако не се лъжа, кондензатор и се заземява, а при светеща лампа според мен, през R1 и C2, а тези 5.5волта, нямам идея за какво са .. Може ли малко разяснение, моля ? И благодаря все пак, за оказаната помощ!

Сря Ное 26, 2014 12:13 pm
Профил
Аватар

Бонус: Според мен е по-лесно да приемеш лявата входна жица за фаза, т.е. синусоида с амплитуда плюс/минус 310 волта, а дясната за нула - не, че има значение коя, но нула (отправна точка) ти трябва.
Бонус2: триаците никога не се отпушват при нула волта върху тях, искат от 10 нагоре, така че не са идеални ключове. И се запушват при спад на тока/напрежението върху тях под определен минимум, а в случая имаме променливо напрежение, т.е. минава се през нулата два пъти на период.

Едит: така обаче +5.5В стават почти нула, а масата е отместена на -5.5В. Всичко е относително, както казал Айнщайн :)

Рек, ама наистина да преместиш темата в Академия!

Сря Ное 26, 2014 1:31 pm
Профил

Ще ми трябва време да осмисля написаното до тук, и да се опитам да направя нещо, когато стигна до някъде и срещна трудност, ще споделя с вас! Много ви благодаря за помощта до тук. :)

Пс: Изпратил съм съобщение за преместване на тема в раздел Академия.

Сря Ное 26, 2014 6:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]