|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 5:47 pm
Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване.
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване.
Все още не е късно. Пратих запитване за 55 броя. Питах и за семпли. Предполагам че до 2-3 часа ще имам окончателен отговор.
|
| Пон Ное 24, 2014 11:38 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Даже и SMD-то ще наситят на ръка. Прекалено малко е количеството. То не е само обучението на машината, проблем е и подаването на компонентите. Вие няма да им дадете цели ленти, а повечето компоненти ще са точна бройка. На фидера да сложиш 20 компонента си е мъка, по-лесно е да ги наредят на ръка... Но както казах, не го мисли, те си преценяват как да го направят, дали с машина или с кака.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Ное 24, 2014 11:50 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Искам само да "натъртя" че съм за насищането. Дали Комет, дали Вирус, дали някой в Китай - хората правят това по цял ден и си имат критерии (ако са наистина добри), също както си имаме ние в нашта си работа. Но хората си имат обучени каки с тънки пръсти и здрави нерви, добри микроскопи, машинки за ръчен, полуавтоматичен и автоматичен монтаж. Също както и добро почистване и т.н. Hot rod или каквото е там за дисплея не е нищо повече от модифицирана човка, предполагам хората с монтажа може да имат проблеми с 1-2 дисплея, но после ще го направят като хората с останалите 30 или дано и повече да станат.
А моите очи още не им трябват очила, но не е далече времето, пръстите са ми далеч от тънки и спокойни и нямам време за подобни упражнения. Да не говорим за повтарямост, качество, нови материали, хитрини и т.н. И че ако ги залепим на едно място, всички ще се борим с едни и същи призраци ако ги има, а иначе ще гадаем какво и къде. От друга страна и всички документи покрай проекта ще се изчистят.
Мое мнение, дано не съм досадил.
|
| Пон Ное 24, 2014 11:58 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Повечето компоненти са от тях. 90% от резисторите и кондензаторите са такива, дето са им на склад. Има 3-4 стойности 0.1% Могат да си сложат техни ролки - в крайна сметка ги продават и имат на склад. На мен ми е все едно дали ще купувам директно компонентите, или направо ще ми съобщят цена, и те ще ги купуват. Процесори и т.н. до колкото знам се взимат от тава. Те процесорите например си и идват в тава. Всъщност, май от целия проект само процесорите идват на тава. Абе като стигнем до това и говоря с хората конкретно, ще се разбере окончателно. Не съм правил насищане и не знам. Казаха ми че са пуснали линията точно за такива малки серии, и предимно за клиенти, купуващи чаркове от тях. Повече подробности не знам. В крайна сметка то е все тая как ще ги насищат, стига да няма прекалено много грешки. Може и да четат BOM-а и машината да ги подканя да и скожат поредния компонент. Нямам идея. Ще се разбере. В крайна сметка - важна е цената.
|
| Пон Ное 24, 2014 12:11 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ок, ще следя какво се случва, че точно с насищането и аз имам жив интерес какво ще се случи в Комет Цената не трябва да ви притеснява, при всички положения, на необучен човек това ще му отнеме минимум 4 часа. Тури една примитивна часова ставка и със сигурност ще видиш, че не си заслужава да се мъчите сами да ги събирате.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Ное 24, 2014 12:48 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Току що питах Winstar директно за всичките им 128х64, съоветно за цени при 100, 1к и възможност за семпли. да видим какво ще кажат на северняците - направих го от служебния мейл... освен ако не четат форума няма как да направят връзката.
WEO012864D WEO012864B WEO012864F WEO012864G WEO012864H
|
| Пон Ное 24, 2014 12:51 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
То и аз ги питах. Отговор така и не получих. Вярно че не съм посочвал фирма де...
На Texim вече им казах да ми пращат PayPal фактура за 55 бройки. Кво правим?
|
| Пон Ное 24, 2014 12:54 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Няма проблем според мен - просто ако отговорят ще сверим данните и евентуално ще ги изкрънкам за мостри. Никаква паника 
|
| Пон Ное 24, 2014 1:11 pm |
|
 |
|
stefan63
|
|
| Пон Ное 24, 2014 1:31 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Това за къде го мислиш? Ако между дисплея и платката - на дисплея "конектора" е гъвкава платка. Трябва или нещо като за лентов кабел, или запояване. Поне аз друга оправия не виждам. Отделно дето като му гледам спецификациите, ще да е скъпичко.
|
| Пон Ное 24, 2014 1:41 pm |
|
 |
|
Grubi
|
ако толкова искате конектор, да направим 3та платка с конектор само за дисплея и да си усложним живота още малко може и да се лепи с проводящо лепило, течно или като лист, но там пак си трябва специална техника
|
| Пон Ное 24, 2014 2:19 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Имах някакви безпокойства преди да опитам за сефте. Оказаха се тотално безпочвени. Лепи се на порядък по-лесно от процесора например. Калайдисват се падовете върху платката, слага се флюс, отгоре се слага гъвкавата платка на дисплейчето. На всяко падче на платката на дисплейчето си има дупчица. Само пипваш с поялника и се омокря и запоява перфектно. На 300 градуса, примерно. А дори и на 250 ще стане. Никой, дето е лепил MSSOP или TQFP със стъпка 1мм или по-малко няма да има никакви грижи със запояването. Иначе няма лошо - и аз бих ползвал конектор или някаква такава лентичка. Просто в случая не виждам как чисто механично.
|
| Пон Ное 24, 2014 2:33 pm |
|
 |
|
Grubi
|
това е - каптон и мед върху него, гъвкава печатна платка - просто малко по-внимателно и толкова. punkt slut - както казват братята шведи
|
| Пон Ное 24, 2014 3:46 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Лепи се на ръка без никакви ядове, няколко десетки са ни минали през ръцете, без проблеми.
|
| Пон Ное 24, 2014 3:51 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Texim ми пратиха тотала. 344.56EUR, тоест по 6.265 евра на бройка, или около 12.27лв на дисплей. Това е крайна цена с ДДС, докарани до вратата ми.
|
| Пон Ное 24, 2014 4:45 pm |
|
|