|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 2:54 am
Схема за стълбищен автомат.
| Автор |
Съобщение |
|
Praschotmxd
Ранг: Минаващ
|
 Схема за стълбищен автомат.
Здравейте, тъй като това ми е първата тема/а и мнение/ първо да кажа няколко думи за себе си. На 17 години съм, знам от коя страна се държи поялника, също така съм си правил разни усилватели и т.н, така, че да кажем, че горе-долу съм в час с тоците. Бях писал в един друг форум за това което търся, но след като ми обясниха, че съм прост, и това което търся ще е по-лесно да си го купя, вместо да го правя им казах директно да ми трият темата, та така с две думи там не ми помогнаха, защото така и неможах да им обесня, че искам аз да си го направя, а не да си го купя. Гледам форума от доста време и виждам, че тук всички са приятелски настроени, в сравнение с другия форум където всеки си мисли, че знае всичко и само се е*ават с тебе, че не си им на нивото. Та сега да минем на въпроса: Значи трябва ми схема на стълбищен автомат, по възможност захранването на електрониката да е безтрансформаторно. Мисля си за схема с NE555, като захранването го направя по следната схема: http://store.picbg.net/pubpic/F2/68/7aa ... 7bf268.jpgD1, D4 -> Ценерови диоди 27V D2, D3 -> 1N4001/1N4007 R1 -> 330ohm/0.5W C1 -> 220nF/630V C2, C3 -> 100uF/35V U1 -> LM7812 Причината да използвам ценерови диоди на 27V, а не на 12V е, че имам такива в момента, а това което искам ми трябва за вторник най-късно и няма време да поръчвам части от интернет. Какво мислите за схемата ? Има ли шанс да тръгне ? Също така за таймера, който да отброява N секунди от натискането на бутона мисля да сглобя тази: http://www.aaroncake.net/circuits/relaytim.asp Дали ще работи ? Темата я пускам с цел да дадете съвети, дали това което искам ще проработи и ако не - моля предложете вие по-простички схеми. Времето за което да свети лампата след натискане на бутона ме устройва да е не повече от 2 минути. Благодаря предварително на всички и надявам се, че тук ще ми помогнете за разлика от другия форум в който съжалих, че пуснах тема ! Лек ден !
|
| Съб Ное 22, 2014 3:54 pm |
|
 |
|
ilkor
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Схема за стълбищен автомат.
Здрасти колега, може да избереш еднопътно изправяне (с два диода) или двупътно с грец след кондензатора. Диодите в греца трябва да са еднакви 4 Х 1N4007. Един ценер диод на 27V можеш да сложиш на изхода на греца (паралелно на С2).
|
| Съб Ное 22, 2014 4:25 pm |
|
 |
|
timt
|
Това ли ти трябва? 
|
| Съб Ное 22, 2014 4:27 pm |
|
 |
|
Praschotmxd
|
Здравейте ! Да, но тази схема ми се вижда доста сложна, а пък и нямам необходимите части за нея. Благодаря ! Знаци след греца трябва между + и - да сложа ценеров диод на 27V. А как трябва да го свържа ? Анод към - и катод към + или обратно ? Извинявам се за простите въпроси, но съм в началото на електрониката ... За втората схема с таймера нищо не казвате - ще работи ли, не ли ?
|
| Съб Ное 22, 2014 4:36 pm |
|
 |
|
timt
|
Втората схема си е стандартна. Разгледай по добре тази която ти постнах и ще ти се види лесна. Там ги има и ценерите за които питаш. Така? 
|
| Съб Ное 22, 2014 4:40 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Ценерът диодът ползва "Ефект на Ценер" който се изразява в лавинообразно нарастване на тока през прехода в обратна посока. Затова винаги се свързва в обратна посока. Ето пример:  И много внимавай - цялата ти схема ще е под високо напрежение!
|
| Съб Ное 22, 2014 5:44 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Схемата ти като цяло е работеща, НО не и с тия стойности на компонентите, които са посочени... 1 - С тези стойности на елементите в изправителя тока на входа на 7812 трябва да е под 4мА иначе напрежението след изправителя пада много и 7812 няма да работи.... Намери си 16В ценери и смени кондензатора на входа на 470нФ за да можеш да си позволиш обща консумация около 20мА. Подбери реле с нисък работен ток и не слагай 27В ценери - регулатора ще започне да грее много особено, когато релето е включило 2 - С посочените стойности в схемата на таймера няма начин да изкараш импулс по-дълъг от 10-на секунди. Изтегли си дейташийта на 555 и го разучи. Там е посочен начина по който да си сметнеш времезакъснението. 3 - Изтегли си някой елементарен симулатор - например от сайта на Линеар си изтегли LTSpice и се научи да си симулираш схемите - пести много главоболия после.... И не на последно място - внимавай като пипаш подобен род схеми - не са галванично разделени от мрежата и може да пострадаш.... Успех....
ЕДИТ: Ако замениш двата ценера с 12В такива можеш да махнеш регулатора изцяло. Това ще е по-правилен подход. Можеш да оставиш и един ценер на 16В за защита както е посочил ilkor.....
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Съб Ное 22, 2014 6:07 pm |
|
 |
|
Praschotmxd
|
Здравейте отново ! Благодаря на всички ви за отговорите, който много ми помогнаха ! @timt схемата наистина на пръв поглед изглежда доста сложна, но след като я разгледах, разбрах, че не е толкова колкото изглежда, но както казах по-горе за съжаление нямам интегралата в момента, а няма време да поръчвам от интернет тъй като до вторник най-късно трябва да сглобя въпросната джаджа. @ilkor благодаря ти за примера, който си дал, изясниха ми се нещата как се свързва ценер ! @Koleto много ти благодаря и на теб за отговора, който ми е от голяма полза, но за съжаление имам само на 27 волта ценери и на 24 волта имам, но са 5 ватови. Измислих и друг вариант, но незнам ще стане ли. В греца да използвам 4х1N4007, след което да свържа един ценеров диод на 24 волта паралелно на греца, и от тези 24 волта през NPN транзистор, като базата му е свързана към изхода на 555, емитера към маса, а колектора към бобината на релето, тъй като имам и 24 волтови релета. 555 таймера да го захраня през стабилизатор на 12 волта, или на 15, така консумацията ще е по-малка и следователно и стабилизатора на напрежение ще грее по-малко. Ето какво имам предвид: http://store.picbg.net/pubpic/8D/4D/50b ... 518d4d.bmp Съжалявам, че ви занимавам толкова много с моя проблем, но както казах нямам под ръка много части, а пък и в моя град няма магазин за електронни елементи, така, че ми е голям проблем, намирането на чаркове и когато имам възможност поръчвам от интернет, но сега няма време да чакам доставка ... П.П: За транзистор мисля да използвам BC546 и към базата му свързан 1K резистор ?
|
| Съб Ное 22, 2014 7:41 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
На това реле трябва да му вържеш паралелно диод. Иначе може да ти замине транзистора.
|
| Съб Ное 22, 2014 7:44 pm |
|
 |
|
Praschotmxd
|
EDIT на схемата:  Така ли трябва да стане ?
|
| Съб Ное 22, 2014 7:53 pm |
|
 |
|
Koleto
|
Всичко зависи от това какъв ток ти дърпа релето. Я кажи колко ома му е намотката? Имай предвид, че ценера ще грее доста - има поне половин ват жега в него... Предвиди му охлаждане... Да това е имал предвид Ники за диода - трябва да го има...
|
| Съб Ное 22, 2014 7:58 pm |
|
 |
|
Praschotmxd
|
Намотката на 24 волтовото реле е 400 ома. Ценеровият диод, който мисля да сложа е 24V/5W.
За тока, който консумира релето по закона на Ом ще е: I = U/R => I = 24/400 => I = 0.06A = 60mA Тоест ако сметките ми са верни, то консумацията на релето ще е около 60 милиампера ?
|
| Съб Ное 22, 2014 8:03 pm |
|
 |
|
Koleto
|
Верни са ти сметките ама няма да стане с това реле.... Като дръпнеш 60мА и напрежението в/у ценера от 24 В ще ти падне под 10В и 7812-ката спира да работи от там и таймера и цялата схема... Поне по симулация няма да можеш да черпиш повече от 18мА ток и да имаш работеща 7812ка... Вземи си ценери на 12В поне 1,5Вт - идват за един ден и махни тоя регулатор - само бели ще ти прави...
|
| Съб Ное 22, 2014 8:26 pm |
|
 |
|
Praschotmxd
|
Ясно ! Благодаря много ! Радвам се, че все още има такива хора по форумите, готови да помогнат с каквото могат, а не да се правят на всезнайковци и да ми обесняват, че съм тъп и упорит, че нямало да стане и т.н, но какво да се прави, не съм се родил научен като тях ... Пак казвам благодаря на всички който писаха в темата и ми помогнаха ! Лека и спокойна вечер !
|
| Съб Ное 22, 2014 8:33 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Боооже, колко толерантност имало на този свят!!! Ама това вие ли сте, бре?!
P.S.: Между другото за такива големи периоди не се разчита на огромна RC група, а на по-малка с брояч, както и беше посочено по-горе. Но като те притиска времето - нашляпай нещо, и без това не правиш измервателен уред.
Последна промяна bongo_x2 на Съб Ное 22, 2014 8:51 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Ное 22, 2014 8:45 pm |
|
|