Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
метео станция 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение метео станция
Привет,
мъчи ме една задача, ще я споделя с вас може да помогнете. Трбва да се направи статистика за температурата и влажността в едно помещение, като трбва да може да се гледа как се изменя в рамките на деня примерно на 10 мин. Трбва да работи и съхранява данни за месец да речем. Търсих готови проекти в рамките на 60-70 лева, не намерих нищо. Следва да си го направя сам. Ще споделя как мисля да подходя вие кажете има ли бъдеще.

Датчици ще намеря някакви за температура и влажност, ще ги вържа към някаква мега и към карта с памет, имам едно модулче за RTC зада си пише лога.
Имам едни сини зъбчета за връзка. После следва писане на програмче за андроид за визуализация на данните.

Пет Ное 14, 2014 12:30 am
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение Re: метео станция
dexterJr написа:
... вие кажете има ли бъдеще...

Зависи какво разбираш под "бъдеще". Ако е да имаш пазар за такива устройства - ще трябва да направиш маркетингово проучване, за да разбереш кой има нужда от такива устройства, на колко би ги оценил, доколко са склонни клиентите да купуват от тях, имаш ли конкуренция в сектора, има ли ценови разлики, колко процента ще е печалбата, възможности за реинвестиране, и т.н. и т.н.

А ако ти трябва една бройка по индивидуална поръчка - това автоматично отива към рафта "хоби", и въпроса ти трябва да бъде зададен в смисъл "дали ще се получи по този начин?"

Пет Ное 14, 2014 12:56 am
Профил ICQ

хоби. нищо комерсиално. Просто ми трбва 1 бройка. то ако имаше нужда от такива устройства китайците да са наводнили пазара

Пет Ное 14, 2014 1:25 am
Профил
Аватар

dexterJr написа:
... китайците да са наводнили пазара

По принцип в специфични производствени линии, най-вече на хранителни стоки се внедряват системи за мониторинг и контрол на температура, влажност, налягане, скорости на транспортните ленти, включване и спиране на разни агрегати и прочие, и това са неща, за които сериозния бизнес иска и сериозно качество, изисквания, заради които китайските масовки ще си останат непродадени.

Щом е за хоби - въпроса ти няма логика. Бъдещето на проекта си го решил от самото начало - да стои на рафта ти при другите. Аз така си събирам различни модели от т.нар. кубчета на Рубик. :) Бъдещето им е същото - колекция.

Пет Ное 14, 2014 1:56 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

@dexterJr, метео станция е съвсем различно нещо но въпреки това китайчетата го продават от години а цената му падна драстично много в момента го има за около 200 кинта.(навит съм да си купя)
Това да прави запис на влажност и температура пак го има в малки модули някакъв лоджик беше и е към 120 лв. и го има в почти всяка хладилна камера на собственник скъперник. :)
Ако ти трябва само температура има китайски флашки за към 40 лв.
Фирма Далас предлагат едни копчета които правят същата работа но за температура.

Пет Ное 14, 2014 2:23 am
Профил
Аватар

Такива логери се ползват масово в хладилните помещения. Последно колегата беше изкопал маркови с размер на кредитна карта за по 30 евра, не знам какво е станало.
Правенето им си струва само с учебна цел.

Пет Ное 14, 2014 12:10 pm
Профил

те мойте проекти са с учебна цел. Намерих един прокет за логгер - http://www.dharmanitech.com/2009/01/sd- ... fat32.html Нащраках схемата в протеус, но запецнах на симулацията на MMC картата. Направим съм и имидж фаил 127 мегабайта фат12/16. Като дебъгвам инициализацията на картата не минава, протеуса репортува mmc cmd command unsupported. Помощ?

Чет Ное 20, 2014 11:08 pm
Профил

Привет отново, не съм писал защото напредвам полечка лечка. Първо да се похваля после да споделя проблемите си
1. Мога да чета и пиша на HC SD карта в FAT32
2. Moга да си взема време то RTC часовник по I2C и да го свярявам (малко не си помин настройките, но ще се боря с батерията

Проблемът ми идва от датчика за темепература, избрах си да е MCP9804, (за съжеление симулацята в протеус минава с MCP980x, който е по-различен). Не мога да чета темепратурата инизиализрам го чакам 1с и после чета, не става. Играейки си с регистрите установих че като пиша (не знам далие е като чета) ако един бит е 1 то всички след него се четатат 1. тоест
errorStatus = i2c_sendData(0b00000001); //ще пишем в конф. регистър
errorStatus = i2c_sendData(0b00000000); //инициализираме го
errorStatus = i2c_sendData(0b00000100); //пишем
......
0х00 = i2c_receiveData_ACK();
0х07 = i2c_receiveData_NACK();//което си е 0b00000111

респективно ако запиша 0b00000010 получвам 0b00000011

За да прочета Т трбва да запиша 0b00000101, а като отговор получавам 0xC1 и 0xFF.
ако предположим че съм записал 0b00000111 то трбва да ми даде DEVICE ID AND REVISION
REGISTER под форма 0b00000010 и 0bxxxxxxxx

Някакви насоки?

Чет Апр 09, 2015 5:02 pm
Профил

открих си проблема, не съм си инициализирал I2C шината... това симулациите са малко като изкуствените цигари....
Работи слтнце,сега трбва да си махна тестовия код

Пет Апр 10, 2015 12:35 am
Профил

Не съм видял темата навреме. DS1923 прави всичко каквото си писал, че ти трябва.

Съб Апр 11, 2015 11:22 am
Профил

ввярно е. Но цената е прекрасна.
Споделям за проекта, направен е на дъската и тамън да го пусна в действие и се сдобих с ардуино с екранче...
заиграх се с него хардуера е готов, сега остава да напиша софтуера, така че да се побере в паметта. FAT32+TFT+I2C и не стига мястото в паметта

Вто Май 26, 2015 8:05 am
Профил

...да приповдигнем темата с малко флеймче!...
през 2005г бачках в Садово на един строеж, кофражист... та там се запознах с едно местно момче Стоян който търсеше метеостанция която да му показва силата и посоката на вятъра.... Беше се запалил по ветрогенератори.... та след строежа останах при него на квартира и храна и му стъкмисах нещичко на базата на ТТЛ-логика. "Ветроанализатора" го включих към ЛПТ-то на старичък Епсон и на всеки 5 минути му дърпах строба.... един ден принтера така се бе оплел в хартия че на Стуенчо му стана киселокрива физиономията...... но втори такъв случай нямаше.

Вто Май 26, 2015 2:39 pm
Профил

не ми се отваря нова тема. Може ли да подскажете за i2c led back light driver, или pwm искам да си понижа малко консумацята на подсветката на екрана?
PCA9632 това изглежда да е мойто, но в БГ къде може да се намери?

Пет Яну 15, 2016 2:34 am
Профил

viewtopic.php?f=5&t=14003&p=203439#p203439

Пет Яну 15, 2016 9:08 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]