Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
TCP/IP over air ... 
Автор Съобщение
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
@danail, това със ГСМ-а съм го пробвал връзката е подобна на PPP само че ГСМ-а е модема, недостатъците са:
1. скороста е много по бавна от декларираната, ако обърнеш внимание операторите пишат "скорост до едиколко си кбс" обикновенно рядко се достига, а времето тече и съответно паричките, това е супер неизгодно.
2. ГСМ-а се скапва много по бързо , интересно защо, сложих амперметър на батерията към ГСМ-а тока на при разговор е по-малък от тока при и-нет връзката.
3. ангажира ми цяла сим карта на тарифен план , а това си е разход все пак.
4. GPRS е хубаво нещо скороста е по-голяма, но цента е златна за пилеенето на времето за WEB сърфиране по и-нет, това е обосновано за служебно предаване на данни ,но все още не е изгодно за и-нет.

@3D и @nickich, какви wareless ще ми препоръчаш да ползвам , ако успея да си намеря точка на баира за ретранслация, и съответно какъв да е ретранслатора, имаш ли опит - ако ползвам пасивен ретранслатор със смяна на поляризацията на антените да ли ще покрия разстоянието със обикновенни wareless, проблема ми е че нямам емпирични наблюдения в/у wareless у-вата които се продават в БГ, по рекламите им пише общо взето всичко и нищо , за работа извън офиса нищо конкретно не се казва. @3D работя по въпроса да купя 2 ЛЕН-а , сподели опит , високочестотната им част държи ли на постоянни натоварвания /постоянно предаване/ , нещо ми е кисело в устата като си помисля за това ... дали си заслужава да се захващам със ЛЕН въобще ?

@BALKANA, идеята е добра етърнет по RS485 , нищо че е бавен, но моя проблем е по-скоро как ще прекарам RS485 или каквото и да било през баира, това със PPP демона го ползвам от много време и знам че е перфектно за връзка чрез модеми.

продават едни у-ва USB-wareless 2.4Ghz монтирани направо във антена тип вълнови канал/директорна/ и пишеше че покрива разстояние 10км. по права линия , на мен ми се струва че вътре слагат bluetooth чиповете от "USB-bluetooth dongle" като им вадят изхода за СВЧ към антената, и това се предлага за радио модем ... гледах някъде в нета подробно описание на метода със картинки и схеми какво и как точно се реже по платките и т.н. и т.н. но аз се питам bluetooth чипове за с малка мощност колкото и добре да е спрегната антенната част малката мощност си е малка мощност, някой да има опит със подобни щуротии...?

Пет Яну 20, 2006 11:06 am
Профил YIM
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
@forest_gump:
имам стара разработка - Yagi антенка за 2.4GHz, мисля че бяха 16dB; С такива ми работи мрежичката у нас и един приятел; Вярно, че сме на 200-300 метра, ама нямаме пряка видимост. Работим на отражение от подходящ обект по средата между нас - една къща ;) Връзката е отлична и няма никакви проблеми. Куцото е че трябва да имаш изход от wireless-a(антенките завършват на N-конектор), а доколкото знам такива няма в USB устройствата. Ние работим с Orinoco карти, и те имат изход. Поне си струва да пробваш. Според мен това е най-евтиното решение. Може да опиташ с огледални антени, USB устройството перфектно пасва за възбудител на такава антена. А и те имат по-силно насочена диаграма - евтинките май бяха 22dB.
Чувал съм (но не съм виждал) за изградени връзки на около 20 км при пряка видимост с евтинки устройства и добра скорост.

Пет Яну 20, 2006 12:04 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
С Wireless на 2.4 ГХц и мощност около 100 миливата правиха връзка на 100 км някъде в скандинавия. Но там условията са други - пряка видимост, никакви предаватели или каквито и да било замърсители, мноо яки антени и т.н. Та това което искам да кажа е, че всичко много зависи от условията. Зависи къде се намира баира - ако е около София е едно, ако е някъде, където няма други предаватели е друго. В София трудно можеш да метнеш на големи разстояния с позволените от закона устройства (освен ако нямаш разрешително за друго).
Моите наблюдения относно wireless-ите... ползвам едни Linksys WAP54. Имат своите предимства и недостатъци. Предимствата им са, че лесно можеш да им дигнеш мощността до стотина миливата (моите така работят), можеш да намериш и сорсовете на firmware-то им в инета, работят с Линукс и лесно можеш да си прайш квото искаш с тях, евтини са.
Недостатъците им са че се държат доста нестабилно, губят пакети (особенно ако пуснеш и encription), но ако не гониш 10 МБита - няма проблеми.
Като че ли D-Link се държат по-добре, а най-добре са Senao.

Ако искаш повече инфо по въпроса, разгледай това:
http://seattlewireless.net/HardwareComparison

Дай малко повече инфо относно баира. Има ли наблизо населени места, предаватели, разстояние до върха от двете точки.... такива неща...

П.С. Защо не ползваш сателитен инет??

Пет Яну 20, 2006 12:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Межди другото, от http://www.miro-sys.com/ ли ги гледа тия с USB-to ?

Пет Яну 20, 2006 12:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@nickich , да от miro-sys съм гледал даже му писах , пича ми отговори че за моя случай не стават..

Пет Яну 20, 2006 2:14 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
ами кажи малко повече за твоя случай (вий по-горе), че да помислим какво може да ти свърши работа :wink:

Пет Яну 20, 2006 2:18 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
@nickich за сателитния нет ще трябва да си праща ьплоада някак, т.е. пак опираме до мобилните оператори. И картата е около 60е и антена ти трябва и месечната такса като сложиш и потреблението... Струва си само ако гониш високи скорости на даунлоада или няма други решения, а до колкото разбирам не стоят така нещата. Икономически идва необосновано.

Пет Яну 20, 2006 4:09 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Да, може би си прав, доста парички ще струва, но зависи какво гониш.
Има сателитни системи с двупосочна връзка към спътника (upload - download), но и там въпроса опира до пари...

Пет Яну 20, 2006 4:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@nickich , моя случай е тривиален , постановката е следната, искам от къщи да си пусна нет към работата предимно за WEB , скороста не е от голямо значение, аз живея на края на града а работата ми е извън града. като инфраструктура на работа мога да ползвам само електричество, но не и телефон стационарен, ето схема :
Код:

---- баир ---------
         /                      \
        /         400м.          \
[къща]/                           \[работа]
     <---------- 10км. ----------->

баира е висок 400м. това е .

Пет Яну 20, 2006 4:42 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Доста е за обикновен wireless. А за пасивен ретранслатор - малко вероятно. Май най-добрата идея в момента е КВ радиостация и модем...

Пет Яну 20, 2006 4:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
леле nickich, upload кьм сателита, знаешли за какви суми става вьпрос. Хм... наистина питам знаеш ли за фирма в бг която може да предложи такава услуга и ако си виждал реализацията за какви пари говорим?

Пет Яну 20, 2006 4:59 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Преди доста време се интересувах от такава възможност, но тогава се изискваше и някакъв лиценз за да мога да пращам към спътника (освен високите такси). Сега не съм много на ясно каква е ситуацията. Мисля че вече няма проблем в това отношение, а и таксите мисля че са понсими....

Пет Яну 20, 2006 5:21 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение нещо подобно ?
http://www.geocities.com/SiliconValley/ ... /laser.htm
http://www.tkk.fi/Misc/Electronics/circ ... rlink.html

Пет Яну 20, 2006 6:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Мисля, че за лазери тук и дума не може да става. Това са 10км, ще вземе да утрепеш някой :wink: , но и за малки дистанции от по няколко стотин метра ти трябва пряка видимост, предполагам и лиценз някакьв, врьзката ще зависи много от времето, да не говорим че ще трябва да продадеш апартамента за да изплатиш техниката :roll:

Пет Яну 20, 2006 6:21 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
продават едни у-ва USB-wareless 2.4Ghz монтирани направо във антена тип вълнови канал/директорна/ и пишеше че покрива разстояние 10км. по права линия , на мен ми се струва че вътре слагат bluetooth чиповете от "USB-bluetooth dongle" като им вадят изхода за СВЧ към антената, и това се предлага за радио модем ... гледах някъде в нета подробно описание на метода със картинки и схеми какво и как точно се реже по платките и т.н. и т.н. но аз се питам bluetooth чипове за с малка мощност колкото и добре да е спрегната антенната част малката мощност си е малка мощност, някой да има опит със подобни щуротии...?[/quote]

USB донгълите на 2.4Ghz са саката работа :) Аз имам Micronet и хич не съм доволен ! За 1 час ще се рзкачи поне 5 пъти, по някога и по често . Аз съм фен на Сенао - 200mW и работят добре. В момента ползвам такова радио и съм доволен. Малко се дънат при сканирането за АП, но може да се преглътне. Цената е около 100$ ако не се лъжа. D-Link-а е много по стабилен от LinkSys пък е и по евтин.
Сенаото с което съм в момента съм го изкормил и съм го сложил директно на антената / забравих да спомена че антената е тип "направи си сам" двоен квадрат/ ! Така загубите са много по малки. Вързвам се на 11Mb разтояние 2км.

За Леновете... работят 24часа без проблем НО честотите не са Free и ще трябва да си лицензиран радиолюбител с необходимия клас... платени такси за Леновете... доста сложно :)

Пет Яну 20, 2006 6:37 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща