Отговори на тема  [ 16185 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337 ... 1079  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
Цецо написа:
Leo ти колко човека дето да има ясна концепция как да станат нещата в армията познаваш? Аз чисто съредчно си признавам - нито един. Бил съм прост войник и не смея да давам оценки на хора, които са учили във военно училище. Щото колкото и малко да са научили - със сигурно знаят повече от мен по въпроса.

А и репликата ми беше към Бонго, щото той не се впечатлява от това кой и какво е учил, нито кой и какво може. Той не се свени да коментира "компетентно" и армия и политика и жени и електроника и програмиране... абе малко ме подразни, ама що ли му се връзвам и аз на глупости незнам. Просто в последно време "отрицателите" на всичко и всички взеха да ми идват малко нанагорно.

Цецо, кой какво може е също толкова важно, колкото и кой към кой отбор играе. Според мен дори второто е по-важно ;). Да не говорим пък за третото нещо дето е какво ще направи от това дето го може.

Както казва един мъдър човек - Упоритата работа винаги побеждава таланта, когато таланта отказва да работи упорито ("Hard work always beats talent when talent refuses to work hard.").

Ти да си видял нещо хубаво направено от министър с небългаско име?

Пет Ное 14, 2014 4:23 pm
Профил
Аватар

Хората на такива позиции не е нужно да познават материята в детайли - те трябва да имат организаторски, мениджърски и лидерски способности да ръководят цялото нещо. Останалото ще го свършат екипите им от специалисти. Нали не си мислите, че Боко като е шеф на цялата държава и е специалист във всичките и отрасли :D . Ако беше така всички военни министри по света щяха да са висши военни, дето си разбират от работата, а то въобще не е така.
Цитат:
а бе да туриш турчин в министерството на отбраната е като да пратиш песен на български в Евровизия: не, че е лошо, ама не се прави така.

Бонго, ти пак изби рибата с изказване :D .

Пет Ное 14, 2014 4:38 pm
Профил
Аватар

velio написа:
Ти да си видял нещо хубаво направено от министър с небългаско име?

Да ти изброя досегашните министри на отбраната, ама ме мързи...Вероятно обаче са с все български имена. Кой от тях какво "хубаво" е направил?

Отделно, че аз какво е "хубаво" незнам. Даже и какво е "правилно" в случая незнам. Ако някой има претенции да знае, да става министър.

Пет Ное 14, 2014 5:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Чакайте да ви дам наклон на к*ра - нали стана дума, че бай Бонго разбира даже от жени и електроника. Пък и темата все пак е в раздел Общи лафове.
На всеки мъж му се случват периоди в които да свършва доста по-рано отколкото трябва. Обикновено това му почерня живота и понякога дори го проваля. От всички съвети и лекарства най-простото и изпитано/доказано е следният к*рофитнес: като пикаеш да спираш струята. Като постигнеш задържането и за произволен период няма да имаш и проблеми в леглото.
Приемам благодарности в презервативи (неизползвани) и 60% вода :partyman:

Пет Ное 14, 2014 5:18 pm
Профил
Аватар

То си има цяла гимнастика за целта, да се тренират тия мускули, някой с К му беше името я беше измислил. Ама тя е "на сухо". Това с прекъснатото пикане не знам дали е безопасно.

Пет Ное 14, 2014 6:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Проф. Георги Михов е новият ректор на ТУ

Да му е честито. :)

Пет Ное 14, 2014 8:13 pm
Профил
Аватар

Абе сериозен човек е, успех му желая!

Пет Ное 14, 2014 8:16 pm
Профил ICQ

Дедо, дедо ... и тия избори изтървахме, а на нас кога ще ни честитят ? Ди другите няма много, давай да се стягаме и да въвеждаме инженерният подход.

Пет Ное 14, 2014 8:56 pm
Профил
Ранг: Популярен

Резултата бе 300+ на 198 , което показва, че следващият път или пряко сили по-следващият пътя ще е вече "правилният".

198 гласа бяха за проф. д-р инж. Огнян Наков Наков . Пряк опит нямам с КСТ, КТТ, но там са меко казано разглезени и меко казано самозабравили се. От днес ми е поредният пример: отидох за откриване на обновената лаборатория на Siemens в кат. СУ на ФА, от където се дипломирах аз. След откриването и 'коктейла' на път към метрото срещнах колеги от моя поток, които в момента са 1сем магове, та ... от тях разбрах:

КСТ маг. тази седмица почват упр.
ФА и всичко останало от 1 месец имат упр.
Тоест тази седмица ще имат 5-то упр под ред, а КСТ 1-во.
След това, понеже 'компютърните науки' явно са лесни, кратки и т.н, упр им свършват 3 седмици преди края на всички останали, изключвам КТТ.
'Простата сметка е' (в седмици):
15 (/семестър) - [ 1 (на откриването) + 4 (започване по-късно) + 3 (свършване по-рано) ] = 7 седмици упражнения.
1-вото упр е почти винаги, да не кажа винаги входящо.
Последното е за протоколи, ако има или заверки и оценки/точки, ако има.
Тоест - Всичко на всичко 5 (пет) упажнения.
Как може КСТ и КТТ да имат по 5 упр/семестър, и да стават магистри ?!. На запад master of computer science е тачено образование и с доста основание. Дори форбес го отчитат или по-скоро посочват - http://www.forbes.com/pictures/efkk45if ... r-science/ . Освен това не са митове и легенди, историите за $/Е/лв, които се въртят в тези два факултета, както над, така и под масата. Да са живи и здрави, но поне да ги обучаваха.

А иначе на самото откриване освен, че бяхме само 4 студенти:
- аз вече бивш;
- колега от моя поток сега следващ за маг;
- един възобновил права, защитаващ януари, бак;
- един докторант.
Или казано в действителни числа - 1 студент, маг. първи семестър. Толкова е интереса към най-новата серия контролери на сименс S7-1500 и S7-1200.
Всичко друго бе:
- около 4 журналисти;
- 1 PR на Сименс;
- 1 с PR, не разбрах кой и с какво се занимава;
- 1 представител на Сименс от Сименс България, от който останах с добри общи впечатления;
- около 10 да бяха преподавателите от ФА с декан, р-л кат. СУ и т.н;
- 1 не от ФА;
- 1 зам ректор.

Всичко на всичко - 20-25 човека, от които 1 'действащ' студент и 3-ма "около". Това всичкото е за инфо, който го интересува. А за КСТ и КТТ си е коментар.

Пет Ное 14, 2014 8:59 pm
Профил

scout_3pm написа:
....Пряк опит нямам с КСТ, КТТ, но там са меко казано разглезени и меко казано самозабравили се. ....

Как може КСТ и КТТ да имат по 5 упр/семестър, и да стават магистри ?!. На запад master of computer science е тачено образование и с доста основание.....

А за КСТ и КТТ си е коментар.

Братле, ще ти го кажа направо: малко надутичък ми се виждаш. Това, че си завършил ТУ сигурно те кара да се чувстваш по-по-по-като специалист, но всъщност едва ли е точно така.
За КСТ-то и КТТ-то. Ами и там образованието е същото като в другите факултети- такова, каквото си го направиш. Кой си ти, че да съдиш кой колко учи или трябва да учи? Ела да свършиш моята работа по-добре или по-бързо и тогава ще имаш истински правото да даваш такива оценки (Завършил съм КТТ, Радиотехника).

Иначе си частично прав, но в цялата страна ни е такова образованието. Какво, във ФА да не би да преподават някакви много специални даскали или пък да внасят ученолюбиви китайчета случайно ?
Слезни на земята малко.

Пет Ное 14, 2014 9:14 pm
Профил

Между другото, как би ми обяснил какво е стабилност на система?

Пет Ное 14, 2014 9:15 pm
Профил

...72 часа след като и дръпнеш шалтера ;)
Абе тия сименс .... не че с контролерите си пряко на мен ми бъркат в живота но индиректно ми го бъркат, не че е лошо да откриват лаборатории, но това си е чист вид нелоялна конкуренция и генериране на зависимост, това трябва да се забрани, т.е. да се уреди. Няма как само един да открива лаборатория, университта трябва да е задължен, аконе университета споносра, ако ще открива лаборатория на сименс, да открие и таква на Honewyell, ако ще пускат на алкател, да пускат и на моторола, поне две конкурентни фирми да има, не може да обучаваш специалисти които излизат подготвени и с явни предпочитания към един производител. От това страдат всички.

Пет Ное 14, 2014 9:30 pm
Профил

нали не мислиш, че има нужда от спец. закони за това. Всичко от което се нуждаят е няколко контролера и ентусиазъм от страна на преподавателя.
Аз наскоро пак разучавах едни контролери (на allen bradley). Въпрос на ентусиазъм е.

Пет Ное 14, 2014 10:04 pm
Профил

dan, Първо си в грешка. Второ си се заблудил.

ТУ ми е дало всичко на всичко идеята на ТУ, част от ВМ и възможност за контакти и общуване.

За ФА съм казал мнението си отдавна, преди 7-10 дена по една тема отново в момента. Не съм и няма да защитава нито ФА, нито преподавателете там. Не е моя работа и не е нужно. А фактите са, че безразличието и на студентите, и на преподавателите е почти еднакво, постоянно се мени кой повече, кой по-малко, но са почти на едно и също ниво.

Стабилност на система за управление/регулиране няма. Има устойчивост на система за управление/регулиране. До месец, два преди защитата се случваше да кажа стабилност, вместо устойчивост, но това идва от просто объркване ;-) Та какво точно те интересува за устойчивостта на една система и каква система ?

dan написа:
Слезни на земята малко.

Аз съм на земята, особено по отношение на образованието, което можеш да получиш и получаваш тук, в БГ. Точно поради това и буквално 'изливам' видяното и преживяното от последните 4г. Което не е само ТУ, преподаващи, а и студенти, вкл. кандидат-... и т.н. В едно изречение: Имам поглед върху моето поколение и поколенията около него (87' съм) + образованието ни, особено висшето и в голяма степен средното.

dan написа:
Братле, ще ти го кажа направо: малко надутичък ми се виждаш.

Не аз подскачам да защитавам факултета, в който съм учил или определям хората, нали ? Изключително рядко аз първи да дам определение, камоли епитет за някой. Почти винаги, някой се е опитал да ме "квалифицира" и връщам отношението, ако видя че с човека може да се говори, за да се усети.

dan написа:
Това, че си завършил ТУ сигурно те кара да се чувстваш по-по-по-като специалист, но всъщност едва ли е точно така.

Изобщо не. Ако изпитвам гордост, удовлетворение или нещо подобно от дипломата ми, то ще е защото съм положил труд, много труд. Винаги предавах или първата възможна седмица курсови и протоколи, или веднага след нея, за да съм спокоен, сигурен и улесня живота. Ако има проблем или грешка имах време да я оправя, ако всичко бе точно минавах по-бързо от нормално препитване или проверка. Повечето оценяваха факта, че си положил труд, отделил време и предаваш в началото на указаният срок. Отделно правех нещата от-до с изключение един курсов проект, но там е друго. Самият кп почти не бе погледнат. На защитата стигнахме до 7 или 8 стр, върна една назад и до там. 100 минути устен изпит един вид, само че свободна форма, без регламент. От всички при въпросният р-л проект само аз защитих и то в срок - 5 семестър, всички останали седмицата след семестриалното завършване (1.5г по-късно) защитиха при друг след разрешение от зам.декан и преподавателя, който се водеше р-л.

dan написа:
За КСТ-то и КТТ-то. Ами и там образованието е същото като в другите факултети- такова, каквото си го направиш. Кой си ти, че да съдиш кой колко учи или трябва да учи? Ела да свършиш моята работа по-добре или по-бързо и тогава ще имаш истински правото да даваш такива оценки (Завършил съм КТТ, Радиотехника).

Не държа сметка кой колко учи, а кой колко време му отнемат. Всъщност трябва да е отделят ! Дадох доводи защо НЕ е нормално, отделно качествено да имаш САМО 5 упр за 15 седмици на семестър при следване на магистратура.

Отделно да потвърдя с факти защо са разглезени и самозабравили се:
Само в КСТ и КТТ може студент да освободи ПОВЕЧЕ от 2 изпита. По уч. план имаш само 2 (ДВЕ) Текущи Оценки (ТО), които може да оформиш по време на семестъра. 2013/2014 уч. година 1/3 от потока бак. КСТ 4-курс освободиха по 4 изпита, някой дори повече, а те са 6 на семестър ! В нито един друг факултет това го няма. Отделно голяма част от останалите 2/3 освободиха по повече от 2. За равнопоставеност няма да говоря. За факта, че това е нарушение на правлника на ТУ, закон за висш.образование и приетите Европейски стандарти за така наречените Кредити при обучение, също. Но получаваш диплома за бак. инженер по ... срещу това , че си имал хххх часове лекции, yyyy часове упр, лаб, сем, 7 кп, 10 кр ит .н, и т.н плюс 4 изпита и 2 ТО на семестър , не повече , не по-малко. Ако е друго СЕ приема инд. учебен план. За моя поток 8 семестър бе приет такъв, вместо 4И + 2ТО имахме 2И + 4ТО, но това бе регламентирано и утвърдено, съгласуване където трябва. Дипломните работи тази година на КСТ няма да ги коментирам също. В моята катедра СУ имаше 3, общо за ФА 4 или 5, интересни, мотивирани дипломни работи и положен голям труд върху действителни системи, обекти с физически стендове, модели и т.н. Може да го пипнеш, видиш как работи и дори пробваш, тъй като всичко отиде по лаборатории на кат. СУ. Също може да го ползваш, променяш, защото всичко е описано от хардуер до софтуер, някои от тези дипломни ще се използват, а може вече и да се; за лаб. упр.

dan написа:
Иначе си частично прав, но в цялата страна ни е такова образованието.

Дори 50% да съм прав 90% от това, което си казал можеше изобщо да не го коментирам ред по ред, а директно да ти кажа, че това е положението и това няма как да даде положително развитие на който и да е студент. Днес всеки 2-ри преподвател от СУ ме пита записал ли съм и защо не съм магистратура. Отговорих им с две думи: резонност и конкуренция. Аз дърпам в 10-ки порядъци повече общувайки с Вас и други хора по света в сферата, отколкото, с който и да е в университета. Освен дипломният и 2-3 преподаватели през годините друг не ме е поставял пред предизвикателство или да съм се чувствал силно интригуван. А щом ходих до Авиото в 10-ти блок да търся информация, значи лесно мога да бъда заинтригуван и от много сфери са ми интересни, но отсреща някой трябва да откликне, а не "има един алгоритъм"/"един начин". Осигури ми хардуер, насочи ме към софтуер, дай литература. Само дипломният и 2 или 3 преп. през 4-те години. От 60 титуляри на дисциплини с ранг най-малко инж д-р доц.

dan написа:
Ела да свършиш моята работа по-добре или по-бързо и тогава ще имаш истински правото да даваш такива оценки (Завършил съм КТТ, Радиотехника).

За чий ще върша твоята работа, че ще трябва да я върша и по-добре, и по-бързо ? Ти си завършил преди колко - 7-10 години ? Там някъде. 2006 ( около преди 8г ), когато бях МУ по лична инициатива бях ходил до две лаб, едната на КСТ (системи за вграждане 1-ви блок 2/3 ет.) и едната на КТТ (нещо за радиокомуникации). КТТ все още опитваха да държат ниво, КСТ по-скоро отделни преподаватели. Може МФ или МТФ да си бил/завършил, това не определя и значи нищо ! Абсолютно нищо !

dan написа:
Какво, във ФА да не би да преподават някакви много специални даскали или пък да внасят ученолюбиви китайчета случайно ?

Казах ти и повторих дори, че мнението си за ФА съм го давал преди, а на скоро отново, какво мисля в момента.

Повече за ТУ няма да пиша. Нито на Вас ще е полезно, нито на мен. Но като повдигаме въпроса за образованието и липсата на квалифицирани кадри проблема не е само в ТУ или студентите, цялата система е основна промяна. И още нещо от тази или друга тема бе пак в общи - аз съм се опитвал и се опитвам да направя нещо по въпроса. Не да стана министър на образованието, не се класирах за проекто-кабинета на Cekins :D , а като видя, че някой иска или търси/пита за информация/възможност отделям време да му помогна. Може да не е много, но колкото - толкова. Ако щеш - дава ми спокойствие или нещо позитивно на фона на всичко друго при моето и около него поколения.

Тони, точно с едно нормално дълго изречение: Университета трябва да приема всяко дарение, спонсорство и т.н, което е необвързващо от негова страна и дава Нова, Модерна и Необходима придобивка.
Иначе в СУ има лаб на Siemens, Schneider Electric и поне още 2 с оборудване от други производители, къде дарение, къде закупени от унито. В другите кат. на ФА има също тези + други. Абе има, колкото за тези, които търсят има. Може да имаше 2011 само два големи кита на Renesas, но бяхме точно двама, които изявихме желание да ги пробваме и разучиме. Дори после моя код и този на другият колега го ползваха за база в някакъв частен проект към фирмата на единият преподавател. Има възможности, които ги търси.

Съб Ное 15, 2014 1:20 am
Профил
Аватар

Спри се, че се излагаш. Нали не мислиш, че някой ще седне да чете тоя ферман?

Съб Ное 15, 2014 9:29 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16185 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337 ... 1079  Следваща