Отговори на тема  [ 102 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
10-ти ноември 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: 10-ти ноември
Абе телефони, модеми, ако ще и роботи, викача си е най-сигурното нещо, модема не може да ти разбие вратат и да влезе, викача може, телефона не може да ти излее кофа вода в-у пияната кратуна, викача може ...

Пет Ное 14, 2014 5:12 pm
Профил

Dimitar написа:
Mиро, в казармата бях програмист във военното окръжие в Пловдив и разработвахме точно система за мобилизация, където всичко беше автоматизирано с компютри и радиомодеми до най-отдалечените села. Няма такъв филм като да мобилизираш и събереш запасняците за 24 часа.

Е точно и аз бях в окръжие, само че в Добрич и ние давахме дежурства вечерно време. Имахме си пряка линия с Варна и от там като ни звънне дежурния дава код, ние вадим от сейфа съответния плик, включваме системата за оповестяваме и четем квото пише в плика. Това нещо разкачаше всички линии в пощата и включваше определени номера накуп и им звънеше с по-високо напрежение, така че хората си знаеха кой им звъни. Който вдигне при нас му изгасяше светидиотчето. Накрая ния записваме останалите светодиотчета и шофьра и още няколко тръгват по съответните адреси...
До два часа тия първите трябваше да сме ги вдигнали, те да отидат до съответните пунктове/училища от там да ги натоварят и извозят до складове/поделения и т.н. Тва е първата вълна, после те се включват за втората вълна и така...
Разигравали сме го ;-) А веднъж аз им го разиграх без да искам, щото дежурния ми се обажда и вика събери си хората, щото тука дойдоха от гей щаба, най-вероятно ще ни разтревожат.... И аз събирам новобранците, показвам им техниката и без да забележа че някой е врътнал ключа натискам и всичко се задейства. Изключих го от контакта веднага, ама се оказа голяма грешка, щото пощата се задействала и след половин час като се върнаха градските, телефона ми почервеня да ми звънят и да ме псуват, а на сутринта трябваше да се крия като партизанин ;-)

Пет Ное 14, 2014 5:12 pm
Профил
Аватар

Като говорите за мобилизация - всеки, който е бил в казармата знае, че това няма как да стане, но не се и налага да се прави толкова бързо. Просто защото и другата , евентуално нападаща страна не може. Ако пък другата страна успее да мобилизира армията си , да я придвижи до границите с всичкото тежко оръжие и т.н., това означава че първата страна може и да има армия , но изобщо няма разузнаване.

Пет Ное 14, 2014 5:33 pm
Профил
Аватар

Аз навремето така и не успях да проумея защо на всички симулации врагът напада точно в 4 сутринта и то в делнични дни, а не например в 2 следобед в неделя :)

Пет Ное 14, 2014 5:38 pm
Профил

Ицо написа:
Като говорите за мобилизация - всеки, който е бил в казармата знае.

В казармата първото нещо на което те учат е да не разсъждаваш! Затова не търси логика :D :D
Макар, че в случая предварителната информация не винаги те спасява. Ние също си имахме "разузнаване" и знаехме кога се очаква тревога, ама въпреки всичко не успявахме да съберем всички навреме...

Пет Ное 14, 2014 6:02 pm
Профил
Аватар

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Брей, страшна работа ще да е било. Коя година това? По мое време 90/91 комуникацията също беше силно автоматизирана - с викачи. Даже в известен смисъл беше по-интелигентна от сега, защото всеки 'носител' имаше минимално количество интелект да прецени къде да отиде най-напред. Вашата система можеше ли го това? :lol:

Беше 97/98 след университета. Не че радиомодемите бяха кой знае какво - 150 бита/сек ама пак стана работата и си работеше системата :D .

Пет Ное 14, 2014 6:57 pm
Профил

Това за мобилизацията .. съвсем актуално си е, не бъркайте тези разигравания които са правени по време на трнировъчни мобилизации с това което е ако наиситна има война, първо човешката психика е странно нещо и самит емобилизирани ще реагират различно, втото цялата машина се задвижва по друг начин. А в нашият случай навремето, ами с толкво турски поделения в близост до границата едва ли е толкова лесно да разбереш че нещо става. Все ендо да кажеш че ако са тръгнели танковете от звездец турците са имали много време да реагират, и те са нямали, и да са имали разузнаване то е щялод а разбере не по рано от колкото нашето за тяхната атака. Като цяло мисълта че точно след 10 мин може да те светнат е доста стимулираща и мобилизираща, така че колкото и смешно да са изглеждали определени действия и процедури в армията, и колкото и смешно да е изглеждала и самата армия това не значи че е нямало да действа сравнително ефективно в случай на нужда.
А защо ученията са били в 4 сутринта, ами за да могат тези които ги тренират да са максимално объркани, неподготвени и дезорентирани, едва ли е имало как рпеди това да изсипят 100 тона бомби в-у съответният град за да предизвикат нещо близо до това.

Пет Ное 14, 2014 8:49 pm
Профил
Аватар

Аз съм го разправял случая с новобранците ама все пак : влизат си и естествено шашнати от всякъде. Лягат да спят, обаче към 2-3 сутринта свирят таповете, всичко скача облича се грабва си автомата от пирамидите (нашите бяха в дървени шкафове до вратите на спалните), грабва два пълнителя с патрони (истински) и след 5 минути поделението празно. Новобранците естествено никой не им обръща внимание и така до към 5-6 следобед съшия ден, когато се появяват 2-3 човека. Първия им въпрос - ама вие тука всеки ден ли така ставате ... Пък те един автобус нелегални някъде покрай Малък Дервент май-беше (Елховския регион). Тони го е виждал и по-отблизо - бяхме си на първа линия - само с леко въоражение. При нас имаше и танков батальон - тия бяха егати изметта там - по мое време, ако Турция беше нападнала, ние 500 човека сигурно щяхме повече да се държим отколкото полка. Всичко е въпрос на организация и мотивация - аз имах много свестен командир - можеше да си мотивира хората - всичкото наемно се събираше за 30 минути в поделението и то при положение, че половината народ се викаше с човешка сила.

Пет Ное 14, 2014 11:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Скауте, гледай как германския бвп расте та пушек се вдига :D :
http://banks.dir.bg/2014/11/14/news17805946.html

Съб Ное 15, 2014 6:58 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мм, от година "влизат в рецесия" и какво беше още "реформи не се превели", "разчитат само на силната си икономика" и т.н. Но накрая, примерно, от същият източник на инфо - http://banks.dir.bg/2014/11/13/news17796079.html .

Съб Ное 15, 2014 11:37 am
Профил
Аватар

scout_3pm написа:
Мм, от година "влизат в рецесия" и какво беше още "реформи не се превели", "разчитат само на силната си икономика" и т.н. Но накрая, примерно, от същият източник на инфо - http://banks.dir.bg/2014/11/13/news17796079.html .

Това, което аз виждам е, че всички страни са сериозно раздразнени от поведението на Германия и е въпрос на време и тя да влезе в рецесия. Да видим кой ще я спасява.

Съб Ное 15, 2014 2:35 pm
Профил
Аватар

scout_3pm написа:

Това какво общо има с бвп - ти прочете ли въобще, това дето го цитираш или ей така си постваш линкове да се намираме на лаф мохабет :) .

Съб Ное 15, 2014 5:07 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 102 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7