| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Измерване на ток и напрежение с микроконтролер ?
Еми за да сметнеш RMS от измерения ток и напрежение, и то да е достстъчно близо до истината, ти трябват нещо като 100-ина семпъла на тока и напрежението за полупериод. Айде да речем и с 50 ще стане. И трябва да сумираш квадратите им, тоест имаш и по едно умножение за всеки семпъл. Ся, напрежението е общо за всички токови канали, тоест ще имаме нещо като 31 канала * 50 семпъла * 100 пъти в секунда като минимум. Тоест нещо като 300к в секунда като данни.
|
| Сря Ное 12, 2014 2:00 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Да де, бях се заблял другаде. А в предното добавих едит.
|
| Сря Ное 12, 2014 2:06 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Аз имам предвид само 2 канала да семплира и да смята евентуално ако трябва - затова говоря за 16-ка. Тя работи на 8MIPS, тъй че може и да се справи порядъчно добре ако се оптимизират сметките. Боного - сметката "30 канала х 200 семпъла * 100 пъти в секунда" е много проста - човека иска да следи максимум 30 консуматора поотделно, 200 семпъла или по 100 за полуперид на ток и 100 за напрежение и това 100 пъти в секунда за всеки полупериод. Един вид 30 електромера в един чип  То май и на 24-ка ще е преко сили...
|
| Сря Ное 12, 2014 2:47 pm |
|
 |
|
rumen65
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 2:06 pm Мнения: 194 Местоположение: Sofia
|
Ако са толкова проблем сметките има и готови чипове които си ги правят, например: http://www.microchip.com/wwwproducts/Devices.aspx?dDocName=en520376#pricindAndSamplesИма и изход, който дава импулси на активна мощност - може директно с оптрон да се предаде информацията. А и 2$ за цялата аналогова част и сметалото не ми изглежда чак толкова много.
|
| Сря Ное 12, 2014 3:04 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Защо се обърках по-горе: мии електромерите се фукат, че правят 1000 семпъла в секунда... Защо нещо любителско да държи на 20 000 семпъла?!
|
| Сря Ное 12, 2014 5:31 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
За 80лв по-добре да си вземеш от китайците таблет.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Ное 12, 2014 5:43 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
1000 семпъла в секунда са 5 за полупериод. Според мен е малко. Вероятно имат някакви филтри на входа и не им е нужно повече. Според мен без филтър трябват поне 50-ина за полупериод. Може и да не съм прав де. Новия ми поялник така ги мери - нещо около 50, на тока и напрежението едновременно. Интегрира квадратите на тока и на прежението, и мощността. После деля на броя на семплите и намирам квадратен корен за тока и напрежението.
|
| Сря Ное 12, 2014 6:01 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами бонго - аз съм разглеждал чип дето си е за електромер - там говореха за 40к семпъла в секунда на 2-те величини и то с 16 битова резолюция... От там на сетне чипа вади 1000 импулса на киловат/час. С други думи стандартна резолюция 1 ват/час. Може би това си видял като цифра 1000. Едва ли някде пишат че прави 1000 семпъла в секунда. Според мен също са малко - може и да са достатъчни но са маллко. Ако се опиташ с 5 семпъла на полупериод да мериш консумацията на един грец, няма да си много верен.
|
| Сря Ное 12, 2014 6:10 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
@sparkybg 1000 семпъла в секунда са 5 за полупериод. Според мен е малко. ... - Според мен са 10 за полупериод. Ако мерим големи консуматори с почти синусоидални тоци, това не е малко. Разумно достатъчно е. Виж, за маломощни джуджавки с Power Factor далече от 1, може и 30-50 да потрябват. Но зависи и от това, каква прецизност се гони. Вероятно имат някакви филтри на входа и не им е нужно повече. Според мен без филтър трябват поне 50-ина за полупериод. Може и да не съм прав де. - Според мен без филтър НЕ може.
|
| Сря Ное 12, 2014 6:14 pm |
|
 |
|
Sonicpld
Ранг: Минаващ
|
като гледам май за датчците бая ще се охарча  a.. чак за графики толкова прецизно - не.. по 1 семпъл на секунда мислех всъщност ( само пика от синусоидата ) , и директно да го логва на SD картата или няма да го бъде така ?
|
| Сря Ное 12, 2014 7:09 pm |
|
 |
|
Cekins
|
За напрежението - добре - хващаш пика. То самото хващане на пика не е чак толкова лесно - трябва да се синхронизираш с мрежата. Но да приемем че го хванеш. По него можеш горе долу да реконструираш синусуидата. Казвам горе долу, защото заради всички импулсни включени в мрежата навсякъде около теб, тя е леко крива тук таме, ама айде - ще я приемем за идеална формата.
С тока обаче какво правим? Всеки един грец започва да консумира ток горе долу около 60 - 65 градуса (май там някъде беше) и това че хванеш пика на тока в пика на напрежението нищо не означава - не можеш просто ей така да го обърнеш към синусуида защото не е. Електромоторите пък са друга бира - пък колко електромотора имаш у вас? Пералня, хладиник, климатик... Реално само бойлера и печката (в някой случаи и тя не е) в един дом са активни товари - такива дето може простичко да им се мери консумацията.
Да - за датчиците ще се охарчиш ако подхождаш както си го мислиш. Ама един 10 вата 0.01 ома резистор нищо не струва. Един резисторен делител още по-нищо не струва. Трябва ти и един двоен операционен усилвател дето пак не е кой знае колко скъп. Е - има малко повече мислене по изпълнението на схемата ама не е и нищо сложно. Ако цялото нещо струва под 5 лв. - въпроса ми е какво ти пука че не е галванично разделено от мрежата?
За начините за галванично разделяне вече говорихме достатъчно мисля.
|
| Сря Ное 12, 2014 8:26 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Мммда, още малко ще излезе, че енергоспестяващите джаджи ръгани в контакта при определени условия могат да докарат 40% икономия  За тези с кондензаторите вътре говоря.
|
| Сря Ное 12, 2014 11:05 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами могат, да.... ако електромера мери един път в секундата и винаги уцелва нулата....
|
| Сря Ное 12, 2014 11:48 pm |
|
 |
|
xyz
Ранг: Новодошъл
|
Не е важно да уцелва нулата електромерът (не мери напрежение), а е достатъчно, всеки път когато мери електромерът уредът да се изключва! Проблемът е, че може би електромерите не са направени толкова тъпо и вероятно често си променят синхронното четене, като отместват малко на псевдо случаен принцип, заради подобни изобретения.
|
| Чет Ное 13, 2014 8:59 am |
|
 |
|
Cekins
|
ъъъ... какво? Ти сериозно ли си мислиш че можеш да консумираш когато не мери. И то въобще дали има момент когато не мери - нали имаш време за семплиране - то е една значителна част от измерването. Самото преобразуване е порядъчно кратко. Между другото - говорим си ние тука ама някой погледна ли в Комет, ей така просто информативно : http://store.comet.bg/Catalogue/Product/43382/С това "нещо" може да се мерят 8 канала. Единия отива за напрежение и стават 7 консуматора... Трябва му само захранване и няколко оптрона за SPI...
|
| Чет Ное 13, 2014 10:00 am |
|
|