Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Измерване на ток и напрежение с микроконтролер ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Измерване на ток и напрежение с микроконтролер ?
bongo_x2 написа:
А бе да се преобразуват тока и напрежението в ШИМ не е ли достатъчен и един четворен ОУ?! После два оптрона и всичко влиза в едно сметало, може и в лаптоп трета ръка :)
А сметката "30 канала x 200 семпъла * 100 пъти в секунда" малко не я разбрах.

Еми за да сметнеш RMS от измерения ток и напрежение, и то да е достстъчно близо до истината, ти трябват нещо като 100-ина семпъла на тока и напрежението за полупериод. Айде да речем и с 50 ще стане. И трябва да сумираш квадратите им, тоест имаш и по едно умножение за всеки семпъл.

Ся, напрежението е общо за всички токови канали, тоест ще имаме нещо като 31 канала * 50 семпъла * 100 пъти в секунда като минимум. Тоест нещо като 300к в секунда като данни.

Сря Ное 12, 2014 2:00 pm
Профил ICQ
Аватар

:oops: :oops: :oops: Да де, бях се заблял другаде.
А в предното добавих едит.

Сря Ное 12, 2014 2:06 pm
Профил
Аватар

Аз имам предвид само 2 канала да семплира и да смята евентуално ако трябва - затова говоря за 16-ка. Тя работи на 8MIPS, тъй че може и да се справи порядъчно добре ако се оптимизират сметките.

Боного - сметката "30 канала х 200 семпъла * 100 пъти в секунда" е много проста - човека иска да следи максимум 30 консуматора поотделно, 200 семпъла или по 100 за полуперид на ток и 100 за напрежение и това 100 пъти в секунда за всеки полупериод. Един вид 30 електромера в един чип :) То май и на 24-ка ще е преко сили...

Сря Ное 12, 2014 2:47 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл

Ако са толкова проблем сметките има и готови чипове които си ги правят, например:
http://www.microchip.com/wwwproducts/Devices.aspx?dDocName=en520376#pricindAndSamples
Има и изход, който дава импулси на активна мощност - може директно с оптрон да се предаде информацията. А и 2$ за цялата аналогова част и сметалото не ми изглежда чак толкова много.

Сря Ное 12, 2014 3:04 pm
Профил
Аватар

Защо се обърках по-горе: мии електромерите се фукат, че правят 1000 семпъла в секунда...
Защо нещо любителско да държи на 20 000 семпъла?!

Сря Ное 12, 2014 5:31 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Edit2: в селското магазин от месеци се опитват да продадат от първите Asus EEE за 80лв. Едно такова нещо и кеф ти логове, графики, WiFi и т.н.

За 80лв по-добре да си вземеш от китайците таблет.

Сря Ное 12, 2014 5:43 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Защо нещо любителско да държи на 20 000 семпъла?!

1000 семпъла в секунда са 5 за полупериод. Според мен е малко. Вероятно имат някакви филтри на входа и не им е нужно повече. Според мен без филтър трябват поне 50-ина за полупериод. Може и да не съм прав де. Новия ми поялник така ги мери - нещо около 50, на тока и напрежението едновременно. Интегрира квадратите на тока и на прежението, и мощността. После деля на броя на семплите и намирам квадратен корен за тока и напрежението.

Сря Ное 12, 2014 6:01 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами бонго - аз съм разглеждал чип дето си е за електромер - там говореха за 40к семпъла в секунда на 2-те величини и то с 16 битова резолюция... От там на сетне чипа вади 1000 импулса на киловат/час. С други думи стандартна резолюция 1 ват/час. Може би това си видял като цифра 1000. Едва ли някде пишат че прави 1000 семпъла в секунда. Според мен също са малко - може и да са достатъчни но са маллко. Ако се опиташ с 5 семпъла на полупериод да мериш консумацията на един грец, няма да си много верен.

Сря Ное 12, 2014 6:10 pm
Профил ICQ
Аватар

@sparkybg
1000 семпъла в секунда са 5 за полупериод. Според мен е малко. ...
- Според мен са 10 за полупериод. Ако мерим големи консуматори с почти синусоидални тоци, това не е малко. Разумно достатъчно е. Виж, за маломощни джуджавки с Power Factor далече от 1, може и 30-50 да потрябват. Но зависи и от това, каква прецизност се гони.
Вероятно имат някакви филтри на входа и не им е нужно повече. Според мен без филтър трябват поне 50-ина за полупериод. Може и да не съм прав де.
- Според мен без филтър НЕ може.

Сря Ное 12, 2014 6:14 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

като гледам май за датчците бая ще се охарча :?
a.. чак за графики толкова прецизно - не.. по 1 семпъл на секунда мислех всъщност ( само пика от синусоидата ) , и директно да го логва на SD картата или няма да го бъде така ?

Сря Ное 12, 2014 7:09 pm
Профил
Аватар

За напрежението - добре - хващаш пика. То самото хващане на пика не е чак толкова лесно - трябва да се синхронизираш с мрежата. Но да приемем че го хванеш. По него можеш горе долу да реконструираш синусуидата. Казвам горе долу, защото заради всички импулсни включени в мрежата навсякъде около теб, тя е леко крива тук таме, ама айде - ще я приемем за идеална формата.

С тока обаче какво правим? Всеки един грец започва да консумира ток горе долу около 60 - 65 градуса (май там някъде беше) и това че хванеш пика на тока в пика на напрежението нищо не означава - не можеш просто ей така да го обърнеш към синусуида защото не е. Електромоторите пък са друга бира - пък колко електромотора имаш у вас? Пералня, хладиник, климатик... Реално само бойлера и печката (в някой случаи и тя не е) в един дом са активни товари - такива дето може простичко да им се мери консумацията.

Да - за датчиците ще се охарчиш ако подхождаш както си го мислиш. Ама един 10 вата 0.01 ома резистор нищо не струва. Един резисторен делител още по-нищо не струва. Трябва ти и един двоен операционен усилвател дето пак не е кой знае колко скъп. Е - има малко повече мислене по изпълнението на схемата ама не е и нищо сложно. Ако цялото нещо струва под 5 лв. - въпроса ми е какво ти пука че не е галванично разделено от мрежата?

За начините за галванично разделяне вече говорихме достатъчно мисля.

Сря Ное 12, 2014 8:26 pm
Профил ICQ
Аватар

Мммда, още малко ще излезе, че енергоспестяващите джаджи ръгани в контакта при определени условия могат да докарат 40% икономия :-k

За тези с кондензаторите вътре говоря.

Сря Ное 12, 2014 11:05 pm
Профил
Аватар

Ами могат, да.... ако електромера мери един път в секундата и винаги уцелва нулата....

Сря Ное 12, 2014 11:48 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
Ами могат, да.... ако електромера мери един път в секундата и винаги уцелва нулата....

Не е важно да уцелва нулата електромерът (не мери напрежение), а е достатъчно, всеки път когато мери електромерът уредът да се изключва! Проблемът е, че може би електромерите не са направени толкова тъпо и вероятно често си променят синхронното четене, като отместват малко на псевдо случаен принцип, заради подобни изобретения.

Чет Ное 13, 2014 8:59 am
Профил
Аватар

ъъъ... какво? Ти сериозно ли си мислиш че можеш да консумираш когато не мери. И то въобще дали има момент когато не мери - нали имаш време за семплиране - то е една значителна част от измерването. Самото преобразуване е порядъчно кратко. Между другото - говорим си ние тука ама някой погледна ли в Комет, ей така просто информативно : http://store.comet.bg/Catalogue/Product/43382/

С това "нещо" може да се мерят 8 канала. Единия отива за напрежение и стават 7 консуматора... Трябва му само захранване и няколко оптрона за SPI...

Чет Ное 13, 2014 10:00 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща