Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Търся да семплирам касетки 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Търся да семплирам касетки
Изнамерих някакви касетки сред купчините, които може би бих си запазил на файлове заради носталгията. Имам USB семплер с предостатъчно битове и килохерци, но нямам касетофон/дек, камо ли много читав такъв. :)

Някой има ли работеща семплираща установка, вкл. срещу заплащане? Координати в такава посока също биха свършили работа. Става дума за няколко касетки само.

Пон Ное 10, 2014 10:40 pm
Профил

Мнение Re: Търся да семплирам касетки
Ето какво намери гугле на първо четене:

http://bostud.com/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%BE/

Вто Ное 11, 2014 6:11 pm
Профил WWW
Аватар

Мога да изкопая някой бачкащ касетен дек... Какво има записано на касетите и какво качество се търси?

Вто Ное 11, 2014 10:59 pm
Профил
Аватар

Едната е българска музика, която съм купувал преди 20 години, и учудващо звучи много добре. Като запис, не съдържанието. :)
В автомобила имам някакво hi-fi, и направо не повярвах как се чува усилено доста. Навремето като студент съм я въртял на някакви гробници на съквартирантите, и идея не съм имал че е записана свястно.

Засега може би ще пробвам тези с обявата.

Сря Ное 12, 2014 1:28 am
Профил
Аватар

Сега го видях, ама съм далечко от София.
И едно уокменче възпроизвежда читаво, стига да знаеш какво правиш. Често ми се налага да дигитализирам касети с детски песни на жената, щото вече не се намира тази музика - нали трябва и чалга да се слуша... Ползвам едно почти ново Сони или купеното специализирано USB от Лидъл.
Иначе - за тази работа си има торенти :)
П.С.: при възпроизвеждане няма нужда от супер-дупер електроника, определяща е главата, а уокмените са със специализирана такава. Другото се докарва от компютърната обработка ако има желание за това.
Уф, забравих най-важното: старите касети трябва да се превъртят 5-10 пъти (с паузи, де) за да зазвучат добре. За целта ползвам специално тунингован на времето уокмен, че да не хабя другите.

Вто Ное 18, 2014 12:26 pm
Профил

Бонго пак ръси врели некипели. Като не си наясно с нещо поне не обърквай хората. Ако уокмените бяха толкоз хубави - хората нямаше да ползват декове за по сумати хиляди пари както и глави дето имат 200-300 часа живот.
В уокмена се гони ниска консумация и от там се ползват едни части дето работят с по-малко ток за сметка на шума. Един читав приамп може да харчи 200-300 миливата за да изкара динамичен обхват и нисък шум докато в уокмена слушалковия усилвател няма толкоз. В уокмена се работи с високи импеданси и минимално количество обратни връзки с цел енергоефективност. В същото време изхода ти е нискоимпедансен - 20-30 ома което тебе не те грее много защото звуковата карта на компютъра ти е 5-10 килоома. Ако можеш да смяташ - ще си сметнеш шума.
Както и механиката и мотора който движи лентата. Изобщо не може да се сравнява уокмена с хубав дек.
А тезата дето - ти изсери нещо пък в ПЦ-то ще го оправиш със софтуера звучи като да готвиш с хранителни продукти които са вече ядени веднъж. За качествен продукт се иска качествен източник.
Бо-студия работят доста мърляшки и аматьорски но пък са сравнително евтини и бързи. Ако не ти пука за качеството - стават. Другия вариянт е произволно звукозаписно студио. Срещу 15-25 лева/час ще ти свършат работата качественно и със старание. Там поне се ползват хубави звукови карти и читави декове останали им от времената когато е било основна информационна единица.

Вто Ное 18, 2014 1:23 pm
Профил
Аватар

Pif написа:
Другия вариянт е произволно звукозаписно студио. Срещу 15-25 лева/час ще ти свършат работата качественно и със старание. Там поне се ползват хубави звукови карти и читави декове останали им от времената когато е било основна информационна единица.

Нещо конкретно като място?
Сведох всичко до една касетка само. USB семплерът ми е предостатъчен като за дек, но вместо да откривам топлата вода и тепърва да търся и да се уча на някакви софтуери (камо ли пък звукозаписни пинизи), предпочитам да си платя и да се свърши професионално.

Вто Ное 18, 2014 2:20 pm
Профил

Трябва да е нешо поддръжано, ако не е ремъците са вече сигурно станали на сол, и да не са са се втвърдили, ще преплъзват, иска си поддържана техника, иначе това което ще се възпроизведе няма да е качествено.

Вто Ное 18, 2014 9:43 pm
Профил
Аватар

Аз имах един дек някъде... ама убий ме не помня къде е. Иначе ремъците ако не са сменяни през 3-4 години, нямам как да са добре - дори и да е ползвана апаратурата...

Вто Ное 18, 2014 9:52 pm
Профил ICQ

Е да де, то това е идеята, ако се позлва най-вероятно се и поддържа. То и с ремъците е зор, навремето внасяха само ментета, сега не знам някой изобщо произвежда ли нещо различно. Моя дек беше с един ремък плосък, почти 10 мм, изкара близо 7 годиним даже май повече, след като го смених започна да изкарва по 2, ама то и времето взе да му минава в тоя период, дори нямам идея къде е, дали го подарих, дали е някъде по тавани ... иначе касетофона още свири, гледам брата го позлва като усилвател за компа :), и той беше доста читаво хитачи.

п.с. то ако е ползвано доста време тонвала сигурно е за смяна та .... сещам се за един познат, навремето се занимаваше професионално, ще разпитам

Вто Ное 18, 2014 10:05 pm
Профил

уди, имаш лично съобщение с телефон. До трета градска. Имат читави декове - работещи.

Вто Ное 18, 2014 10:18 pm
Профил
Аватар

Pif написа:
Бонго пак ръси врели некипели......

А ти не учи бай си Бонго на касетофони, че се получава обратното.
На толкова дърта касета, ако ще и на супер дек да е била записвана, читав уокмен и е достатъчен. Останалото зависи от зависито.
Няма значение в случая, не затова писах, а да се знае по принцип.

Аз определено съм за торентите - няма начин да не се изрови. Например скоро записах на MP3-DVD за един приятел всичко от Емил Димитров...
А великият звукозаписващ софтуер се казва Audacity - така или иначе е полезно да го поназнайваш.

Сря Ное 19, 2014 1:15 pm
Профил
Аватар

Бонго, айде намери ми записа дето съм се записвал навремето опитите ми да пея... По торентите... Ти отде знаеш че не е такъв случая?

Сря Ное 19, 2014 9:13 pm
Профил ICQ
Аватар

woody написа:
Едната е българска музика, която съм купувал преди 20 години, и учудващо звучи много добре. Като запис, не съдържанието.....

А че някой е рецитирал Хайне в четвърти клас - нема нужда от качество, което и без това го няма в касетката.
Както казах по-горе: достатъчно касети съм вкарал в компютъра за да знам какво говоря.

Сря Ное 19, 2014 10:29 pm
Профил

Абе на касетката какво да и има, ако е читава ще си е ОК, може малко шума да се е вдигнал, но шума се оправя. Да ти кажа едно време си слушах и ролки от младоста на баща ми, та са били поне 15 годишни и си звучаха екстра, верно и магнетофона беше хубав, и ролките бяха хубави, ампекси.

Сря Ное 19, 2014 11:31 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща