|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:07 pm
Повторител на аналогов сигнал на базата на ОУ
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Повторител на аналогов сигнал на базата на ОУ
Dimitar ми беше казал преди време как става, но съм забравил.  Понеже тези ОУ са ми доста мътни, ще помоля да ми напомните как ставаше.
|
| Пет Яну 20, 2006 11:35 am |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Отрицателния вход накъсо с изхода.
|
| Пет Яну 20, 2006 11:36 am |
|
 |
|
Gost
Ранг: Новодошъл
|
Само с тази информация не става. Ако последваш съвета на колегата EVC може и да не се получи дори съм сигурен, че нищо няма да излезе. Това за повторителя с изход накъсо към инв. вход е за учебниците. На практика има доста тънкости.
Зависи какъв е аналоговия ти сигнал, каква му е честотата, какво е захранването на ОУ (едно или дву полярно)и какъв ти е източника на сигнала и товара - ниво и импеданс. Ако искаш по-добър съвет посочи повече информация.
|
| Пет Яну 20, 2006 1:49 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Айдеее, половината ми схеми загубиха научната си обосновка! 
|
| Пет Яну 20, 2006 2:04 pm |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
На практика повторителя, който evc предлага не е точно с коефициент 1, а е малко по-малко, поради не идеалните характеристики на ОУ-то, но за практически цели върши работа, освен ако не ти трябва точно 1. Тогава става малко по-различно...
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Пет Яну 20, 2006 2:17 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
A бе стига сте шашкали Реконструктора, бе! Схемата на evc не е идеалната, ама точно тя се ползва и точно тя ще свърши най-добра работа. Стига с максимализми: коеф не бил точно единица, след страница две ще се окаже, че и фазата се изместила с няколко ъглови минути, че и температурно зависи и... 
|
| Пет Яну 20, 2006 2:30 pm |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
bateAz, аз само пояснявам, и съм писал че за практически цели върши работа.
Не се ядосвай толкова ...аз само от добри намерения...
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Пет Яну 20, 2006 2:38 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Абе схемата май беше малко по-сложна, имаше там резистори и кондензатори някакви? 
|
| Пет Яну 20, 2006 3:14 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Кажи каккво точно искаш да направиш с повечеко подробности че да можем да помогнем наистина
|
| Пет Яну 20, 2006 3:22 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Както винаги - искам нещо универсално.  Схема за извличане на сигнали от разни работещи схеми, с минимално влияние в/у тези схеми.
|
| Пет Яну 20, 2006 5:47 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ами за универсално няма. Ако искаш подробности по теорията си има дебели книжки,четеш и като има нещо конкретно неясно питаш. Но по лесно е за сегашното ти приложение да попиташ и да ти кажем как става. А варианта с връзката меду вход изход е подходящ за повечето ситуации.
|
| Пет Яну 20, 2006 6:19 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Схемата с връзка м-у - и изход е повече от подходяща, ползвй нея. Принципно може да сложиш резистор от + към маса, като резистора е съобразенс с импеданса на източника на сигнал. Освен това ако сигнала ти е променливотоков може да го разделиш с кондензатор.
В аналоговата схемотехника универсални схеми няма, всяко нещо си има специфика, и се ползва схема според тая специфика. По добре е да казваш какво точно ти трябва, от какво ще вземаш сигнал, за да ти се даде конкретна схема.
|
| Пет Яну 20, 2006 7:08 pm |
|
 |
|
zaphod
|
много ми е интересно, тия дето споменаха че тая схема не била идеалната, каква по-идеална схема могат да измислят със реални компонменти? защото струва ми се, всяка "по-идеална" схема дори ще бачка по-лошо.
|
| Пет Яну 20, 2006 7:39 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Схемата си беше точно обикновен повторител с връзка между "-" и изхода, но имаше на входа резисторен делител, защото трябваше да се мери 12 волтов сигнал, а ОУ-то се захранваше с 5 волта. Имаше и кондензатор на захранването - та заради тях Реконструктора разправя, че не била "проста" ами имало и други елементи  .
|
| Пет Яну 20, 2006 7:58 pm |
|
 |
|
Gost
Ранг: Новодошъл
|
Колега zaphod. Първо, ние не сме "тия", а "тези". Не се обиждай, но това обръщение още в началото не е най-добрия начин да разговаряме.
Второ - изглежда има някакво объркване, което се надявам да разясним.
Схемата на повторител, като математически израз, наистина се свежда до въвеждане на 100% обратна връзка по начина показан (описан) от няколко участника във форума. Но между математическия израз и реалността има доста голяма разлика.
Тук съм изредил някои аспекти, които според мен са важни за една "реална" схема.
1. Големина и размерност на захранващото напрежение на ОУ. Едно- или двуполярно. Това определя както размаха на изходният сигнал, така също и динамичния обхват и големината и полярността на входния сигнал.
2. Тип на използван ОУ - Биполярен, СиМОС или изграден с JFET входен диференциален усилвател. В зависимост от източника на сигнал, честота, импеданс един тип може да е по-подходящ от друг.
3. Големина на синфазният сигнал на входа. Ако приемем, че източника на променливотоков сигнал, ще има и постояннотокова съставка, може да се случи така щото то да надхвърля разрешеният обхват за ОУ - това е параметър, който се дава в каталога.
4. Обратната връзка без резистор в нея е опасна практика и не бих я препоръчал за прецизни схеми. Тъй като реакцията на цялото устройство притежава крайна скорост, наличието на голям входен сигнал и бавна реакция, може да поляризира в обратна посока един от входните преходи, което ако не го повреди, може да влоши значително неговата работа (особено поотношение на шума) когато става случай за биполярен ОУ.
5. Обикновено в каталога се дава един параметър INPUT /OUTPUT SWING, който определя големината на максимално достижимия размах - За повечето ОУ това са 5-6 В по-малко от размаха на захранващото напрежение и в случая на приложението на нашия колега може просто да не е достатъчно. Още повече този параметър от страна на входа е често дори по-малък.
6. Ако се работи с еднополярно захранване-най-често каталожните данни се дават спрямо постоннотоково напрежение на изхода равно на половината от захр. напрежение. За да се постигне максимален динамичен диапазон това преднапрежение трябва да се подаде на + извод на ОУ, което пък води до задължително използване на разделителен кондензатор към източника на сигнал с подходяща големина.
7. В този случай е най-добре да се използва rail-to-rail ОУ за да се увеличи динамичния диапазон на схемата, който може и да не е наличен или пък да не е rail-to-rail откъм входа и изхода едновременно, което е силно ограничение понякога.
8. Още един важен показател, който се дава в каталога е големината на OUTPUT SWING за различни товари (токове). Както е ясно с нарастване на консумацията този размах намалява, откъдето е ясно,че коефициента може и да се различава от 1 значително.
9. Ако се използва ОУ от биполярен тип входният ток на поляризация може да се окаже съизмерим с този на веригата от която се отнема сигнала. Това може да се случи при високоомен източник и може да доведе както до влошаване на работата на изделието така и до неверни резултати - в случая да се измери различно от истинското напрежение. Особено за биполярни ОУ входното съпротивление нерядко е от порядъка на няколкостотин килоома - и в една дузина случай е недостатъчно.
10. За слаби сигнали влиянието на шума - топлинен, преходен и т.н нараства. Ето защо филтър или честотна обратна връзка в много случай са за предпочитане.
11. Най-често когато се измерват сигнали с голяма достоверност се прави високоомно делене (компенсирано честотно) и после сигнала се скалира (умножава) подходящо за достигане на динамичен диапазон според заданието с подходящ тип ОУ. Ето защо схемата на класически "повторител", както е описан по-горе без съобразяване на всички тези неща е сама по себе си безполезна и работи "по принцип".
12. Има и други начини за измерване на сигнали, които обаче не са обект на темата и не смятам да се спирамна тях.
Поздрави
|
| Пет Яну 20, 2006 8:31 pm |
|
|