|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:05 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
Не мога да съживя atmega328p-pu с usbtinyisp
| Автор |
Съобщение |
|
veskoy
Ранг: Минаващ
|
 Не мога да съживя atmega328p-pu с usbtinyisp
Здравейте! Преди няколко месеца си бях направил простичък онлайн термометър с температура на въздуха и влажността с arduino uno r3, ethernet shield и DHT22. Всичко работи 5-6 месеца без спирка и ми вършеше много добра работа. Захранвах го с адаптерче 9V. Кабелът на този адаптер беше много къс и намерих един 12V с доста дълъг кабел от стар рутер. Реших да го използвам и когато го свързах към ардуиното всичко светна и работи около 15 секунди, след което усетих остра миризма на изгоряло и веднага изключих ардуиното. От тогава не мога да upload-на sketch и самата програма не работи. Когато свържа ардуиното си светва, ethernet shield-а също работи, видимо не виждам никакви следи по платките. След дълго четене разбрах, че е заминал bootloader-а на atmega328p-pu и си купих Deek-Robot USBTunyISP v2.0. Проблемът е, че не мога да програмирам чипа. Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем? Да купувам ли нов atmega328p-pu или има начин да си оправя текущия? Също така мога ли да програмирам atmega8 с този програматор Deek-Robot USBTinyISP v2.0? (този въпрос е извън горната тема, просто мисля да си направя сам платка с atmega8 и се чудя дали ще ми свърши работа)
|
| Пон Ное 10, 2014 1:24 pm |
|
 |
|
woody
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
 Re: Не мога да съживя atmega328p-pu с usbtinyisp
Атмегата как я пробваш - на платката, или извън?
За начало разгледай схемата на платката си и виж какви поражения може да си нанесъл с 12 V.
|
| Пон Ное 10, 2014 2:26 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Острата миризма би трябвало да ти е добра индикация 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Ное 10, 2014 2:48 pm |
|
 |
|
veskoy
|
На платката я пробвам. По принцип в сайта на arduino пишат, че до 12V няма проблем.
|
| Пон Ное 10, 2014 10:46 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Измери напрежението след регулатора. Ако е заминал, почни с неговата смяна. Бонус ако имаш осцилоскоп.
Не виждам как Атмегата може да си затрие bootloader-а, освен софтуерно. Извън може би необратими процеси. Ако по някакъв начин все пак се е повредил, много е вероятно и конфигурационните думи (fuses) да са в странно състояние. А според схемата и конфигурационните думи, може и да не можеш да се свържеш с програматора. Но това е дълго за обяснение, и по-добре седни прочети задълбочено ако нищо не ти говори.
Като придобиеш идея от fuse-овете, можеш да извадиш чипа, да си направиш малка установка със захранване и евентуално clock, и да пробваш да го четеш / пишеш през SPI. Или да купиш нов, и да го подготвиш с bootloader и правилни fuse-ове. Ако имаш програматор, който има high-voltage програмиране, може и без clock да минеш.
По спомен *88 серия идваше заводски конфигурирана на вътрешен осцилатор 8 MHz, делител 8.
|
| Пон Ное 10, 2014 11:10 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Te на тея адапторчета напреженията често ги дават под номинален товар. Това означава, че може да е било 17В, което ми се е случвало. Няколко пъти ми се е губил бута на дуинота и съм ги препрограмирал даже с набързо скалъпен програматор към паралелният порт. Провери и да не би да си объркал крачетата на куплунга правилно ли вървят? Нищо че са си 6 пинови- има няколко стандарта, или възможности за завъртане.
|
| Сря Ное 12, 2014 4:46 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Ама к'ъв адаптер, без стабилизация ли? Преди година-две си играх с модерните такива за 12В и настъпих кривата мотика: на празен ход даваха 24-26В и искаха половината от номиналния ток за да паднат под 18В. Номерът беше за час-два да скалъпя с една CMOS-ка заместител на управление на реленце с mcu, изолацията, мястото и разсейването на температурата бяха много критични, липсата на чаркалак също. След загубата на половин ден изпсувах братята китайци и поръчах оригиналната платка за над 100 евра дето щеше да дойде след месец... Това е пояснение, де, не казвам и вие да правите така 
|
| Сря Ное 12, 2014 5:21 pm |
|
 |
|
michev
|
И накрая като излезе че адаптера бил AC.. 
|
| Сря Ное 12, 2014 6:08 pm |
|
 |
|
veskoy
|
Взех си нов Atmega328P-PU и му burn-нах bootloader-а от раз с USBTunyISP, при което Arduino-то заработи. Вече пробвах няколко sketch-а и няма никакъв проблем.
Сега да попитам старият Atmega328P-PU, който свалих няма никакви външни белези. Възможно ли е да се направи нещо, за да го "съживя", защото ми се иска да се поупражнявам малко с него на макетна платка?
|
| Нед Ное 16, 2014 2:35 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Като му подадеш 5в, колко mA ток гълта?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Ное 16, 2014 4:19 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|