|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:20 pm
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Термопомпи (чилър)
Всеки си има предимства и недостатъци.... Предимствата на осаката е, че правят реплики на висок клас климатици, т.е. като функции е супер, макар и някои потребители да не могат да се оправят със "сложността". Другото предимство, което за мен е по-важно е, че са проектирани (повечето им модели) за отопление при минусови температури. Това си личи както от спесификацията, така и в по-големия размер външни тела, компресори и ако щеш логиката на управление. Аз като чуя такива дето си изключвали климатиците при под 5 градуса щото са обледявали ми става смешно...
|
| Пон Ное 10, 2014 10:31 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами ние сме с Crown (турски) - по един за всяка стая. Не са инвертори и не са някакви специално за отрицателни температури. Понеже имаме парно, като ги слагахме избрахме евтини и предимно за охлаждане. Вече става 10-тина години - досега само на единия му замина кондензатор на мотора. Даже не знам колко газ имат. Май е понасвършил. За отопление ги ползваме докато пуснат парното или ако го спрат по някаква причина - обледеняват естествено но явно имат някаква система за детекция на обледеняване и се саморазмразяват. Няма как да видя кога и как разбират, щото телата са на покрива всичките.
|
| Пон Ное 10, 2014 10:48 am |
|
 |
|
timt
|
Системата за облединяване е тръбният датчик, когато не е достатъчна температурата при определено време на работа климатика почва да се обезскрежава сам.
|
| Пон Ное 10, 2014 11:12 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Тя и моята осака направи вече 5-6 години, но както каза тоя дето ми я инсталира при тая марка всичко е на късмет. Иначе покрай осаката разбрах, че има голямо значение управлението за размразяване. Оската при положителните температури почти не се размразява, т.е. на много голям период и то отгоре-отгоре. В тоя диапазон натрупва много лед, обаче си бачка няма грижи. В момента обаче в който види, че температурите паднат 2-3 градуса под нулата, тогава си прави едно тотално размразяване и се изчиства от всичкия лед. И вече при -5 до -10 работи чиста като слънце. Като стигне -15-20 вече почва да натрупва и ако задържи седмица така почва да се мъчи. В офисите сме имали най-различни марки и всичките имат ядове... Някой при температури близки до нулата, когато все още има влага във въздуха се шашкат и твърде често се размразяват. И уж много се чистят, ама като станат минусови температури не се почистват както трябва, преди температурите да са паднали още и размразяването да е станало мисия невъзможна. А пък прехвалените дайкини просто им трябва вана с нагревател, щото иначе си трупа лед и къса тръбите в долната част. Имаме 3 такива и всяка зима подменяме един радиатор, че излязоха и от гаранция вече....
|
| Пон Ное 10, 2014 11:35 am |
|
 |
|
scout_3pm
Ранг: Популярен
|
Сигурно ли е, че може свободно да пишем за климатици в темата  Сериозно питам. Темата за термопомпите все по често ще идва на дневен ред за много хора и по нашите ширини, а е и интересна. Но за климатици като сте отворили дума  Миналата седмица поръчах и платих следното: За монтаж следващата седмица. На тази цена определено си заслужава. Щях два на веднъж да поръчвам, но управителя на фирмата не пожела да даде отстъпка, затова един по един, като вторият може и да е друг модел, но едва ли. За да съм точен климатика е на цена 1489лв от официалният вносител, което е около 300 лева под цената, на която е бил преди 4-6 месеца. "Забавното" е, че тази цена се представя като отстъпка от дистрибутора и поради това отказват да правят други отстъпки. Но ... се оказа, че онази карта vivaclub, която ме 'накараха' да си извадя от виваком ще влезе в употреба и ще има полза от нея. Така де, вече има - 7% отстъпка от цената на климатика + 25% от тампоните против вибрации. Има и вариант 15% от цената на монтажа вместо 7% за климатика. Тази седмица ще взема един ватметър за климатика за експеримент колко консумира и какво (ще ми) дава срещу това. Което ме подсеща да попитам: На това - http://www.stbbg.com//?page_id=21&record_id=10097 , изобщо ще може ли да му се вярва ? Снощи случайно видях едни ентусиасти във форума на HWBG с него да си мерят колко им консумира компютъра с 2xGTX970  Приемам предложения за подобен качествен уред или ако кажете, че този става  Аз не съм много по домашните електромери и сродни. Щях да взимам един покрай миналата ми работа сериозен електромер с богати възможности за комуникация: LAN - Modbus TCP, и 2xRS485 - MODBUS RTU/ASCII и протокол на производителя, но забравих  Иначе не помня на колко точно, но идваха на прилична цена.
|
| Пон Ное 10, 2014 12:01 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Като стана въпрос за термо-помпи се замислям за тези. Вода-Вода са, но такива ми пасват най-добре. За съжаление няма да свършат работа на Миро (един етаж под покрива). Миро, идеята ти с бойлерите с термополма да топлиш стаите е свежа, но не знам дали ще имат необходимата мощност ...
|
| Пон Ное 10, 2014 12:28 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
По принцип нямат, долу-горе като ги гледам един бойлер е с еквивалент на 9-ка, а на мен ми трябва 18-ка, да не кажа и 24-ка... Работата е там, че чилърите за 4 бона като мощност са ОК, обаче практически не мога да вържа бойлер. Дори и при скъпите е проблем, защото при нас водата е много варовита и е абсурд да я прекарвам директно през топлообменик. Трябва да сложа серпентинен и става... Докато бойлерите на Елдом не са с тооплобменик а направо външно алуминиево тяло, защо външно а не вътрешно не знам, ама въпросът е, че няма проблем с котления камък. Ако имаха и с по-мощен компресор, направо щеше да заспи... ама няма пълно щастие 
|
| Пон Ное 10, 2014 12:51 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
За бойлер няма да ти е достатъчна едностепенна термопомпа. Стандартните (ако можем така да ги наречем) които са за отопление са с хладилен агент R410A и с него успяват да постигнат температури във вътрешния кръг 40 - 45 градуса. За да си топлиш вода за къпане с такава помпа ще ти трябва огромен бойлер. Има двустепенни термопомпи които на втората си степен са с друг агент - CO2 (макар че може и със същия) и постигат по-високи температури и най-важното - по-висока ефективност.
Другия ти вариант е да разделиш системите - една (или няколко) термопомпи за отопление/охлаждане на помещенията и една специализирана за гореща вода.
|
| Пон Ное 10, 2014 4:14 pm |
|
 |
|
timt
|
Има в нета е пълно но не знам как се държат, нямам наблюдение. http://www.eldominvest.com/bg/t-boileri.html
|
| Пон Ное 10, 2014 4:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
уф... не съм видял, че елдомските имат вариант и със серпентина  Това може би ще ме устрои като за начало, ще го помисля пак, но идеята е слагам тоя за 1500лв и ще се огледам за слънчеви колектори. Дотук имам слънце за хубавите дни и термопомпа за зимните нощи, плюс обикновен нагревател за всеки случай. Това би трябвало да реши проблема с топлата вода отвсякъде. Евентуално, към серпентинния кръг ще помисля как да си вържа и 3-та радиатора. Така ще имам избор за какво да го ползвам бойлера, щото аз имам и друг бойлер и въпрос на кранчета кой да вържа в инсталацията. А тоя като му врътна кранчето си става най-обикновен буферен съд  Единствено мощността на термопомпата ми е малка, т.е. при по-студено време няма да е достатъчно. Но това да кажем ще е половината зима най-много, другата половина би трябвало да се справя, а пък и това ще бачка и през лятото, така че може да си избие парите. Пък и парите не са много, сравнено с ония златни чилъри...
|
| Пон Ное 10, 2014 5:32 pm |
|
 |
|
timt
|
Слагаш по мошен компресор и увеличаваш дебита на вентилатора с втори вентилатор и термостат (примерно). Между 9-ка и 12-ка само компресора е разликата. Между 12 ка и 24-ка компресора и кондензатора и изпаритела е случая само увеличаваш вентилатора. Има малка разлика в ТРВ но не е голяма.
|
| Пон Ное 10, 2014 7:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
хм... в solarbg.net предлагат само термопомпи, инверторни с компресори ту-шиба и мощностите почват от 6kW (20-ка) за 2400лв. Имат и бойлери, но няма цени а и информацията за тях е доста оскъдна. Ще трябва да ги питам явно... ще потърся още, сигурно има и други доставчици.
|
| Пон Ное 10, 2014 7:49 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Беше то, сега повечето 9-ки и 12-ки са с еднакви компресори (650W), че и доста друг чарколяк е еднакъв, малко разлики в конфигурацията на софтуера (развъртане над 120Hz за компресори с номинални 50/60Hz) и, естествено, етикети. А то истинските 9-ки са с компресори като за нисък клас 15-ки.
|
| Пон Ное 10, 2014 9:25 pm |
|
 |
|
timt
|
На мен не ми ги обяснявай тези работи понеже това ми е ежедневната работа.
|
| Пон Ное 10, 2014 10:52 pm |
|
 |
|
timt
|
|
| Пон Ное 10, 2014 11:00 pm |
|