|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:51 pm
| Автор |
Съобщение |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
 TCP/IP over air ...
Привет на всички, нуждая се от идея или по скоро кой каквото се сети по следният проблем, нужно ми е да направя линк TCP/IP задължително м/у два компа /ОS: Linux-Linux или Win-Win или Linux-Win/ , като скороста на връзката не е нужно да е голяма около 1.5кбс е достатъчна, ще се ползва най-често WEB протокола. Проблема е във разстоянието и в това че м/у комповете няма никакви кабелни връзки и няма изглед да има. Двата компа се намират на разстояние около 8-10км. по права линия но м/у тях има гористо възвишение , така че те нямат пряка видимост. Мислех си да направя възка по серийните портовете като кодирам TX и RX на различни носещи с два предавателя и два приемника , обаче след по здраво обмисляне пратих тази идея в раздел "безумни идеи". Нямам лиценз за никакви честоти и затова си мисля че около 150Мхз е най-разумно да се работи. Проучих вариант с радио модеми , но те имат изискване за пряка видимост или ретранслатор, което не мога да спазя.
Ако някой има идея да сподели...!?
|
| Чет Яну 19, 2006 2:07 am |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Вземи 2 модема от Комета (няма значение скоростта им, стига честотната лента да не е по-голяма от честотната лента на канала), намери си отнякъде две радиостанции ЛЕН ( щото са евтини и лесно се ремонтират ) за 50-те менгахерца и през КОМ портовете ще прекараш каквото си искаш. На радиостанциите може да им намалиш мощността до минимум, за да не те издирват един ден от службите за чистота на ефира. 50-те менгахерца са служебни честоти, примерно ВиК, Енергоснабдяване, Таксита, Линейки, Пожарни и др. такива. Там канала беше до скоро 25кХц, но май вече излезна нова наредба за стесняване до 12.5кХц. За по-сигурно влез в сайта на комисията за регулиране на далекосъобщенията ( май така се казваше ) , там има таблица с разпределението на честотния спектър за БГ.
Можеш да опиташ и с Пакет Радио, което е в 144МХц-вия обхват, само трябва да се регистрираш като радиолюбител. Обаче ще ти се наложи да разписваш Пакет Радио протокола.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Яну 19, 2006 3:10 am |
|
 |
|
forest_gump
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Идеята с модемите е много хитра като модулатори на информацията, но си мисля че станциите трябва да са 4бр, 2x2 на различни честоти за да могат да осигурят канал за приемане и предаване тъй като TCP/IP протокола е двустранен.
Ще направя нещо като схема със CAD инструментите на форума:
|
| Чет Яну 19, 2006 11:02 am |
|
 |
|
¶
|
Виждал съм софтуер, който може да ти извади TCP/IP протокола на КОМ порта ( а такъв хардуер съм използвал, на фирма Moxa Тайван, обаче платката струва 300 Долара, достави ги Акерман ). Не знам дали обаче този софтуер ще може да прекара информацията през модемите, тъй като имаш технологично време от порядъка на 50-100ms при ЛЕН-а за превключване на радиостанцията в режим предаване.
Другото е да си напишеш сам софтуера за КОМ порта и TCP/IP. Използваш сокети, като дойдат данни на твоя socket сървърен или клиентски порт в ПК, капсулираш данните в Радио протокола и ги изпращаш през радиостанцията. От другата страна, на същата програма приема данните от радио протокола и ги праща през нейния socket към TCP/IP приемника на пакета ( то това ще ти го върши ОС ).
Третото за което се сещам, и то май ще ти свърши най-добре работа, е да използваш стандартни външни или вътрешни модеми за ПК, като ги инициализраш с AT командите за някой от бавните модемни протоколи, като например V.23, V.22 и т.н. Това което излезне от модема го пращаш през радио канала. То същия начин по който се връзваш със стандартен модем към интернет провайдъра ще се връзваш през баирите. Едната страна я заплюваш като интернет провайдър, а другата като клиент. Само не съм много сигурен, дали стандартните модеми работят на V.23(V.22) в режим full duplex или в режим half duplex. Според мен трябва да работят в режим half duplex, тъй като V.23(V.22) няма носеща честота, ами директно ти излизат кодирани като честоти нулите и единиците на твоите данни. Така че, единия модем винаги ще трябва да изчаква другия да завърши предаването и тогава да предава той ( ако има какво да предава ). Но пък не си спомням дали интернет провайдърите навремето са поддържали такива бавни протоколи като V.23(V.22). Най-добре е да се консултираш с някой по-възрастен пекан провайдър, който ще те осветли в тая област. Сега се сещам, че ще трябва и да можеш да превключваш радиостанцията в режим приемане/предаване. Не знам дали от модемните сигнали идващи от КОМ порта ще можеш да се хванеш за някой и с външна логика да превключваш приемане/предаване.
Какво по-точно искаш да направиш с TCP/IP - да направиш връзка с твоя програма или да направиш прозрачна за приложния софтуер TCP/IP комуникация ( примерно да си прекараш интернет през баира ) ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Яну 19, 2006 11:57 am |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
В общи линии
http://www.tapr.org/pr_intro.html
http://www.linuxjournal.com/article/2218
Виж Radio Modem Project в:
http://www.epanorama.net/links/radio.html
В нета има много проекти по темата. Може да използваш нещо готово. ...само пусни гуглето 
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Чет Яну 19, 2006 12:26 pm |
|
 |
|
forest_gump
|
Точно това искам, да прекарам интернет през баира , понякога ми се налага за една проста справка да губя цял ден и това ме вбесява ужасно, зациклям в разни посоки и се разсейвам от проекта! Опитах се да направя локална база данни на целия интернет , но без успех  ...
Относно идеята с превключване на станциите мисля че е обречена , ще се получи уродлива система със много неизвестни ...
Намерих нещо което го има и в комет http://www.idvision.net/51.0003/Radiome ... 2_0405.pdf , поддържам една локална мрежа която има и PPP сървар вързвал съм много модеми и стари и нови няма никакви проблеми по всичките е възможно да осигуриш TCP/IP връзка , дори съм я правил и с 2400бпс модеми /Linuxа e перфектен в това отношение/, въртеше ми се нещо със подобни модулчета като единият вариант е да използвам TCP/IP over serial link а другия TCP/IP over PPP , който се получи пък после ще гледам как да усиля мощноста на предаване на модулите, но цената им е доста за неизвестен експеримент за сега . Та някой пипал ли ги е тез модулчета, притеснява ме факта че вътре се цитира микроконтролер , а ПЦ-то е само за настрйка, от друга страна щом като ги дават че са модеми би трябвало да поддържат някакъв стандарт и за ПЦ! Хмм ....
@nickich , много хитро е това, благодарско, може би това е решението ...
|
| Чет Яну 19, 2006 12:58 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Да не те отчайвам, но много зор ще го прехвърлиш тоя баир с укв радио канал.
(Зависи колко е висок де!) Нямаш ли възможност да сложиш на връо нещо като ретранслаторче?
|
| Чет Яну 19, 2006 3:16 pm |
|
 |
|
3D
Ранг: Минаващ
|
Варианта с Леновете съм го правил ! Бяха на 160Mhz управляваха се от порта на PC-то. Проблема там е че скороста е много малка - 9600 ! На по висока честота можеш да дигнеш скорста два пъти, но това е при условие че ефира е чист, сигнала ти е префектен и нямаш смущения по канала . Моя съвет е Wireless + репитер на баирчето. Предполагам че нямаш захранване там и за това ти предлагам да сложиш акумулатор + таймер. Таймера ще ти пуска репитера да речем само вечер. Така ще пестиш тоци  Излиза малко соленичко, но в крайна сметка винаги можеш да продадеш радиата ако не си доволен.
|
| Чет Яну 19, 2006 6:58 pm |
|
 |
|
danail
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Дек 22, 2005 1:59 pm Мнения: 38 Местоположение: Балчик
|
 тъпа идея
Една тъпа идея - трябва ти нет, защо не провериш каква е възможността през GSM??? през CSD връзка ?? мисля че беше към 3 лева на час при скорост около 4 кб/с прегледай офертите на операторите.
|
| Чет Яну 19, 2006 7:22 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
WAP CSD -> ~6ст/мин. -> 1.1KB/sec MAX или 9.6kbit/sec
6 * 60 = 360ст = 3.6лв
|
| Чет Яну 19, 2006 8:39 pm |
|
 |
|
nickich
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
Ако не са големи разстоянията и няма много замърсители, и използваш нещо по-високочестотно, можеш да използваш насочени антени, а на върха един пасивен повторител само да ти прехвърли сигнала...
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Чет Яну 19, 2006 8:51 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Kaкто WAP така и GPRS.... ама први си сметката за трафика....
|
| Чет Яну 19, 2006 9:28 pm |
|
 |
|
Balkana
Ранг: Популярен
|
za TCP/IP през COM порта:
за линукс има следните кондики:
1. обикновено PPP - ама се искат модеми
2. има едно хубаво нещичко дето се казва net9, имаше и още едно - правят емулатор на етернетска мрежа през COM порт, на който е насаден RS485 драйвер - демек етернет на ниска скорост по една усукана двойка. Докъдето RS485 стига. Може да е мрежа, не е комуникация точка-точка. Има си поддръжка на адреси и т.н.
|
| Чет Яну 19, 2006 9:31 pm |
|
 |
|
¶
|
TXE на RS485 може да се използва за превключване приемане/предаване на радиостанцията. С това проблема се решава много лесно. 2 ПК с линукси на тях и 2 радиостанции. Само ще трябва да коригираш времета за превключване на приемане/предаване на радиостанциите и да прекомпилиораш. Задаваш и ниска скорост на RS485 при компилацията.
@Balkana, откъде може да се намери малко повече информация за net9, както и за емулацията на Ethernet мрежата ? От идеята на @forest ми се зародиха други идеи 
|
| Чет Яну 19, 2006 10:39 pm |
|
 |
|
Balkana
Ранг: Популярен
|
@¶-rev:
Ето - изрових ги и двете програмки от архивите; към тях си има описания. Open-source; в архивите си има и схемки, и препратки към местата отдето са намерени. На сайтовете може да има вече нови версии, това което закачам е на 2 години.
Едната се казва net9, а другата ul-drv.
|
| Пет Яну 20, 2006 12:22 am |
|
|