Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Термо реле 0degC 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Термо реле 0degC
За подгряване на всякакъв вид електроника под 0degC и при стандартно захранване 110/220VAC обикновенно се използват готови биметални ключове или предварително програмирани термостати от Microchip/ Maxim/Dallas / май TI със съоветното реле или транзистор и така нататък. Нагревателите обикновено са 10-100W, дали ще са като гъвкава печатна платка, солиден нагревател или кабел е въпрос на място, приложение, цена и т.н. По едно време май говорихме тук и за подгряващи кабели, които сами си регулират температурата (нещо като PTC в кабелен формат).

Нещо друго да ви е минавало пред очите? В смисъл масово, проверено и не безумно скъпо? Доволни ли сте от биметалните, предпочитана марка и тип?

Нед Ное 02, 2014 7:13 pm
Профил

Мнение Re: Термо реле 0degC
Ами ... то предназначенията са различни, по скоро приложенията. Биметални има масово в кожусите за камери, някои работя други не, модели не съм гледал защото като се прецака сменям кожуха, не сме ги ремонтирали, мога да погледна какво има по стари кожуси които още работят. Там се прилагат и два вида отопления, има такива с нормален реотан, или нагревател под формата на мощен резистор, а има и такива с печатен нагревател. Тия с печатния често дефектират.
За нагревателните кабели, изпозлвал съм такива ралзични типове. Има саморегулиращи като ето тези http://www.heat-trace.com/Products/Self ... ng_Heaters , както и такива които им трябва външен контролер, като тези : http://devi.danfoss.com/Professional/Pr ... T_230V.htm. Някои кабели можеш да ги режеш, други не можеш, т.е. като ги режеш им променяш работното напрежение. Аз изпозлвам основно на Devi но им слагам по интелигентни контролери с PWM с по 10 с. период. Кабелите са подходящи за по големи площи, за тръби, стъпала, улуци, покриви и др. от сорта. Не са подходящи за дребни неща. Опитвал съм да ги слагам в кейсове, става и работи.

Друг вариант пелтиета, предимство могат хем да топлят хем да охлаждат.

Нед Ное 02, 2014 8:38 pm
Профил
Аватар

мда, нещо такова ще е. продължавам да се ровя из каталозите - иде ми да си поръчам няколко чипа от Майкрочип и да направя съоветно захранване с реле или транзистор. изглежда ми като най-добър вариант да науча нещо и да съм сигурен че ще работи както аз искам.

Пон Ное 03, 2014 2:50 pm
Профил
Аватар

Е то като ще слагаш чип, можеш и един PIC12F1825 да сложиш - има вграден термометър и PWM-и :) Има го и в разни минималистични корпуси :) С PWM-а можеш директно някой мосфет да клатиш на ниска честота. Та даже можеш около половин ват през пикчето да прекараш :)

Пон Ное 03, 2014 7:10 pm
Профил ICQ

С тия PWM внимавай, не знам какво ще топлиш, ако има връзка с предходния въпрос за замърсеността на стъклото ... да не започнеш да го виждаш PWM-а

Пон Ное 03, 2014 8:30 pm
Профил
Аватар

Е, колегата ме послуша и ще пробва с Микрочеп. Има и добри на Тексас и Сейко инструментс, но ще се чуе 8O

Чет Ное 20, 2014 10:28 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]