Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Диагностичен инструмент за WinXP 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Диагностичен инструмент за WinXP
Купих си 512 MB DDR400, обаче още на 1-вия ден взе да ми се държи нестабилно системата, на 2-рия WinXP SP2 се скапа окончателно и се наложи преинсталация. Инсталацията блокираше по средата. Махнах новата памет и със старата WinXP се доинсталира нормално. Сложих само новата памет, отново взеха да се поскапват работите. Влезнах в BIOS и зададах на DRAM опцията DDR333, вместо DDR400, но нищо не се промени. Сега я изпробвам с опция DDR166 и май като, че ли се задържа в стабилно състояние само с новата памет. Явно проблема е в новата памет.
Търся някой инструмент за WinXP с който да направя диагностика на паметта. Ровнах се малко из google обаче не успях да намеря нещо такова. Някой може ли нещо да ми препоръча ? Възможно ли е в магазина да са ме прецакали с по-бавна памет, а да са ми я продали като по-бърза ?

Чет Яну 19, 2006 2:22 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Everest дава доста информация и може да прави тест на скоросрта на запис и четене от и в паметта

Чет Яну 19, 2006 2:40 am
Профил
Аватар

Мнение 
Същия проблем при мен като upgrade-нах от 256 на 512MB DDR400, наложи се малки пипания в BIOS-а (много си падам по overclock :) ).
Програмите които ползвам са CPU-Z за CPU/RAM/system info, memtest86 за тест на RAM, SiSoftware Sandra’s за тест на Memory Bandwidth, 3D Mark 2001 SE за тест на Video/System benchmark.

Първото обаче което трябва да направиш след като сложиш новия RAM (редом със стария) e da вдигнеш времената на RAM-a (CAS, RAS/Row Precharge, RAS-to-CAS Delay и Row-active-delay) колкото се може по-"нависоко", нещо от рода на 3-3-3-8. Следващата стъпка е да смъкнеш FSB под 333MHz (по-точно Clock-a да под 166MHz*2), ако можеш обаче задай настройките на BIOS-a ръчно, т.е. ако имаш някъде "Auto" в опциите за CPU-Clock, RAM-clock и RAM-timings ги нагласи ръчно. След като подкараш стабилно WinXP и се увериш (чрез memtest86 например) че системата ти е стабилна (теста е поне 4 часа) почваш да вдигаш FSB-то с по 5MHz докато почне да забива, съответно връщаш 3-4MHz надолу и си готов. За RAM-a има и още една съществена опция, работното напрежение 3.3V (всъщност е 2.8V-3.2V), ако можеш го бутни с 0.1V нагоре. Ще откриеш едно FSB подходящо за цялата система CPU/DDRAM/AGP-Video, при мен например:
    RAM Timings 2.5-3-3-7
    FSB = 187MHz (АGP-то не държи на повече, видеокартата ми забива)
    CPU Clock = 2057MHz (187x11) за разлика от фабричните 166x11 ~ 1833MHz
    NVidia GF4 MX440 също клокната и тествана чрез горните програми на
    333МHz Core/ 538MHz DDR400 в сравнение с 275MHz/400MHz

Ако това все пак не ти помага като информация, възможно е и RAM-а да ти е прецакан, пробвай само с новия RAM дали системата въобще се държи.

PS Забравих да отбележа, ако дъното ти няма Bios-Safe ти препоръчвам да си направиш Backup на FLASH-a, предполагам че има някакъв Tool който върви комплект с дъното за FLASH-ване. Успех 8)

Чет Яну 19, 2006 2:43 am
Профил
Аватар

Мнение 
Preadator_MF, ти ще ми отвориш работа за цяла седмица :D Това ще го направя, но по нататък, че сега вися с една яка платка 40x40cm, а трябва в петък да я нося в платкаджийницата. Тия параметри за паметите, не знам защо май на сегашния ми ПК не ги видях никъде в BIOS. То и аз не се ровичках много де. Сега с опция DDR 166 работи стабилно вече 2 часа. А бе да им пикам на тия памети, купих паметта заради тая дърта платка, щото Протела едва едва се влачеше, а си отворих повече работа. Пък и 2-рия ми ПК не е в къщи, ами в на жена ми работата, ще трябва да си го взема, щото при такива ситуации ми побелява косата.

П.П. Добре де, стария чип памет също е DDR400, новия и той DDR400, защо пък ще иска настройки новия ? Все повече съм убеден, че са ме прецакали....

Чет Яну 19, 2006 2:51 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
E исках да кажа че първоначално и аз като си сложих чисто нов RAM на дъното не запали въобще и помислих че е дефектен... Тая цялата каша дето я написах беше не само за да ти помогна да го подкараш, а и за да се похваля как с компютър купуван преди 2 години и половина в момента работя Protel DXP и гледам клипчета на WMP докато съм отворил поне 5 прозореца IE и няколко ICQ-та :lol: Та идеята е да си избереш една от всичките програми които ти изброих, например 3D Mark 2001SE, правиш някаква настройка, зареждаш Windows, тестваш....цялата работа отнема към 4-5 часа докато стигнеш до някаква стабилна конфигурация. Резултатите от програмата ти излизат в точки (може и с подробен report), например при мен първоначално изкарвах 3500, в момента изкарвам 8000+, всичкото е с малко гърч в биоса, нов радиатор за CPU-то и няколко кутии цигари 8) А това DDR166 звучи доста древно в сравнение с DDR400 :lol:

PS. Параметрите за RAM-a на повечето дъна които съм виждал излизат след като изключиш Auto настройките на RAM-a в BIOS

Чет Яну 19, 2006 3:01 am
Профил
Аватар

Мнение 
Много нови дъна нямат такива нстроики,последните ми 2 например нямаха такива екстри,дано не е такъв случая.

Чет Яну 19, 2006 3:15 am
Профил
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна на Съб Фев 04, 2012 6:20 am, променена общо 1 път

Чет Яну 19, 2006 3:57 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
1. Никога не упгрейдвайте памет чрез добавяне.
2. По възможност изплозвайте само един сим.
3. Винаги си оставяйте вратичка да я върнете. Ако не искат, компютъра под мишница и при тях - те да я сложат. После пускаш Протела, някоя по яка игра и така тестваш. Моя опит покзва, че тестовете за памет не носят никаква информация. Почти винаги когато съм имал проблемна памет, тестовете са били ОК.
4. Гледай да купуваш нещо по марково. До колкото марково е валиден термин въобще де. Но почти всеки търговец има по 2,3 набора памети с разлика в цената от няколко до 10тина долара. Сети се защо има разлика в цената.

Проблема с паметта е много куц. Оказва се че ако дадено дъно си работи безпроблемно с дадена памет, то друго не иска и обратното. Но опита ми показва че например Kingston памети процента на проблемни е под 10%.

Чет Яну 19, 2006 11:02 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Туй върши работа в повечето случаи , или поне като каже че има проблем то наистина има ( дали от несъвместимост или от скапана паме - дъно ).

http://www.simmtester.com/page/products/doc/docinfo.asp

Чет Яну 19, 2006 11:15 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
С Kingston проблемите няма ( от около 20 случая ), но ползвам само дъна на Intel. Струват с 10 долара по-скъпо, но се изплаща.

Чет Яну 19, 2006 12:02 pm
Профил ICQ
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
някъде съм чел че има записана служебна информация в рам паметта , производител, размер, честота, параметри и т.н. търсих из моя комп но наскоро диска ми се прецака и се затриха повечето неща , ако някой се сеща за програма дето да изчете тази информация ще може да разбереш каква ще да е тази памет, или нещо по означенията да се пробва да се разбере.

Чет Яну 19, 2006 12:35 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
AIDA32 например...

Прикачени файлове:
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg [ 71.43 KiB | Прегледано 6679 пъти ]
Чет Яну 19, 2006 1:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Успях да докарам машината до стабилно състояние като зададох опцията DDR333 и DIMM Over voltage control дадох на +0.3V . При това положение новия модул памет заработи стабилно. Ако премахна DIMM over voltage control се срива системата. Какво трябва да е нормалното захранващо напрежение за DDR-1 паметите ? Да не би да ми ниско захранващото напрежение и оттам някои модули да работят, други да не работят ? Търговската марка на паметта е DDR400 A-DATA BLITZ.
AIDA32 не изважда нищо за тази памет.

Чет Яну 19, 2006 2:03 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Според мен проблема ти е решен :D Нормалното захранващо за DDR-1 е 2.95V, в границите 2.8-3.1V както споменах по-горе, оттам идва и идеята на Overclock-a, вдигаш в % напрежението и работиш на по-висока FSB.

Чет Яну 19, 2006 4:24 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Цитат:
Много нови дъна нямат такива нстроики......

ама и на доста са скрити тези настройки. Старото ми гигабайтско дъно (сега съм с MSI) имаше някаква клавишна комбинация в биоса CTRL + F1, Shift +F1 или нещо подобно беше и като я вкараш ти излизат още един куп менюта.

Чет Яну 19, 2006 4:57 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща