|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:29 pm
Май "разводът" с топлофикация вече е възможен
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Май "разводът" с топлофикация вече е възможен
Абе инженери хора сте, ходите по - чужбинско, колко често сте видели в бяла държава отопление на локален климатик (такъв в стаята)? Аз дето съм бил или са на парно (локално или градско) или са ценрален климатик. Ама той е проектиран по съвсем друг начин и няма нищо общо с локалното тяло.
Пак казвам, аз си имам доста качествен климатик в къщи, ама го ползвам само лятото. Сега го ползвах докато пуснат парното, ама в момента в който го пуснаха и му изкубах щепсела.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 31, 2014 3:21 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Имаше такива, преди газификацията... но разликата между цената на газ и топло е минална и не търпи загуби. Сметката може да излезе, само ако е в рамките на сградата, само че пак стигаме до същите проблеми с разпределението. Така че това не е решение за България. Връзката между цените се определя от технологията, не от загубите. Това са свързани цени и не могат да се разминават драстично за съжаление. Затова и ако топлофикацията генерира твърде много загуби, без значение по какви прични, тя не може да ги компенсира с цената. Просто хората ще минат на друг вид отопление. Субсидирането на цената на тока (казвал съм го не веднъж) също е една от причините за проблемите на топлофикацията. Държавата НЕ може да си позволи да субсидира само едното, без да се отрази това лошо на другото. Не мисля че при другите доставчици има по-добър контрол, но както и да е... По принцип не съм против това да има контрол, нито да се мери точно и да е справедливо и т.н. Против съм това да става срещу допълнително оскъпяване и за обща сметка. Ако измислиш начин, който не оскъпява и не ощететява никого - предложи и ще го обсъдим. Но в случая с парното имаме заварено положение, което няма как да се промени без много $$$. И въпросът не е толкова в парите, а в това, че те няма да доведат до полза никому. Няма да се върнат. А и не е това начинът, защото дадох десетки други примери в които има същият проблем. Някой си мисли че е ощетен... И както с парното е заварено положение, така и всичко останало е заварено положение, доколкото живеем в общности. Решение няма! Освен ако не се разселим всеки да живее поединично на мин 100км един от друг. Както казва Цецо, българинът не умее да изгражда общности...
|
| Пет Окт 31, 2014 3:55 pm |
|
 |
|
scout_3pm
Ранг: Популярен
|
Сам си отговаряш, а питаш ? България - бяла държава Мулти-сплит системите и по-сериозните нагоре са поне 1000-2000 лева отговоре в сравнение със същият брой единични сплит инверторни климатици. Това първо. Второ нали на всички е ясно, всички го казаха и се съгласиха, че българина не е отборно животно, нито екипно, нито никакво, то е нещо друго. Как входа/блока да си сложат централно отполение, било то на газ, парно, климатици и т.н. Та да се върнем в родната действителност: 2 инверторни климатика Mitsubishi Electric 20-30 m^2 по около 1500 лева с 150 лева монтаж всеки и други разходи = 3500 общо Мулти сплит система: външно тяло 1:2 с параметри покриващи двата по-горе - 2500 лева , 2 вътрешни, същите като горните, по 600 лева и монтаж около 600 лева общо + други разходи = 4500 лева минимум 1000 лева разлика и то в най-добрият случай Ако отидем на 3, 4 вътрешни ... нещо, което последните 2 месеца проучвам разликата става още по-голяма. + има,но големият - е ясен. Като спре външното тяло и всички вътрешни с него. За поддръжка излиза по-скъпо, защото в БГ не се ползват много по жилища и къщи. За офис сгради и т.н са по-сериозни мулти сплит системи. Та нито имат опит фирмите с тези домашни/малки-средни офисни/ мулти сплит, нито имат желание, честно казано. Относон Edesign и 700-те лева изравнителна сметка - климатик отново на ME инверторен модел 06-2013 за 20 м^2 струва около 1000-1200 лева и подръжката е точно: първа година - монтаж, агент; всяка следваща - 10 минути проверка/профилактика. Толкова. Има функции повишаващи ефективността и подобряващи комфорта, които ще ти оправдаят парите много повече от изравнителните сметки за 700 или 1000 лева.
|
| Пет Окт 31, 2014 4:51 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами ето за това ми е криво, че топлофикация ще фалира. Щото за да се стопля, достатъчно комфортно, ще трябва да отделя ненам си колко хиляди лева и срещу тези пари ще ми духа във врата целогодишно ще ми жужи докато спя и ще се чудя що детето подсмърча, отделно животинките дето се въдят на питата и прахоляка. Въобще това топленето на климатик си е крайно неудачно според мен (не случайно не се прави в белите държави), ама това е друга тема.
А сега тури 100К абоната по 2000-3000лв. инвестиция и гледай каква сметка се получава. Да не са 100 - 50К да са, това са 150млн. А сега сложи и инвестицията дето е правена в това централно отопление и сега ще иде на вятъра. И всичко това за да се получи по-лоша услуга от сегашната (говоря като топлинен комфорт). От цялата работа кяр ще имат само климатикаджиите....
Ей затова не скачам от кеф, че ще се отървем от Топлофикация. Нито съм доволен от цената, нито се кефя на посвеместните кражби. Просто ме е яд, как затриваме с лека ръка нещо смислено.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 31, 2014 5:32 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Братовчедите във Варна от години плащат доста евтино за централно парно (Кауфланд, към изхода за Аксаково), но не ми е ясно - защо толкова евтино. Нещо свързано с излишъци от централите за горещ резерв, или цената е реална?
|
| Пет Окт 31, 2014 5:51 pm |
|
 |
|
scout_3pm
|
Сега те разжирам. Само за жуженето и шума от климатик, въпросните модели по-горе са в действителност многи тихи. Не се чуват, нищо че не са безшумни. Но са наистина тихи.
|
| Пет Окт 31, 2014 5:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Цецо тури и поскъпване на тока, щото първо не е ясно какво ще замести ТЕЦ-те и на каква цена и второ съвсем скоро ни очаква филма "топлинни счетоводители" и при тока...
|
| Пет Окт 31, 2014 5:56 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Цецо, няма как да не си чувал за термопомпи въздух-вода или вода-вода. Та една такава + водно подово ще елиминира проблемите на "обикновения" климатик с шума, течението, флората и фауната развъждаща се в питата му, а и ще доведе до икономия на топлинна енергия. Някъде бях чел (не помня къде), че ако в една стая източника на топлина е "точков" (например радиатор) вместо разпределен (например площта на целият под с подово отопление), то за да имаме едно и също субективно чувство за комфорт - точковият източник трябва да е с 50% по-мощен от разпределения такъв. Вентилатора на климатика до някъде намалява това число, но пък създава течение и шум ... Освен това при подовото топлината се доставя по-близко до крайниците ни и дори само от това без да губим от комфорта си можем да намалим температурата в помещението с до 2-4 градуса, което моментално води до икономия и на енергия, защото температурната разлика вътре-вън намалява. Според мен не е много сложно да се инсталира такава система дори в панелка. Е, ще се загубят 8-10см от височината на стаите (на пода фибран поне 5см + замазка с вградени тръби в нея), но пълно щастие НЯМА  .
|
| Пет Окт 31, 2014 6:04 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ми хубаво, ама пак са едни 3000-5000-10000 лв. инвестиция... За какво говорим... Да съм в къща и тепърва да я строя да, ама панелката просто си е правена за отопление с ТЕЦ и нищо друго няма как да го замести ефективно.
|
| Пет Окт 31, 2014 6:08 pm |
|
 |
|
scout_3pm
|
Инфо за шума, модела за до 20 м^2 е 200 лв по-евтин, но параметрите са същите за шума и почти същите за останалото. 
|
| Пет Окт 31, 2014 7:31 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аааа, опряхме и до цената най-после. Топлофикацията не е най-евтиното отопление . Тези дни пробвах да се топля на пропан-бутан и моите замервания и изчисления се покриха с долния линк: http://otoplenie.info-mix.info/tablica-0.htmа ето и друг, ама по-стар: http://otoplenie.blog.bg/biznes/2010/12 ... dno.654900Значи, добре се бях ориентирал към два климатика (и през лятото трябват) и едно кюмбе в центъра на апартамента за в големите студове, ама без парно - с парите за него щях да си купя климатиците, а не да трябва пак да ходя до гръчко. Но тогава нямах време и опит за сметки и послушах "опитните патили" Пропан-бутанът е по средата на нощния и дневен ток. Струва си само при определени обстоятелва - време на денонощието и външна температура, ако използваш съществуващото кюмбе с лек тунинг и ако знаеш какво правиш. Иначе само ако останеш без ток (тук зимните виелици са яки), но ако не си газаджия - никакви тунинги! Това само за сведение, де. От въглищата по-евтино нема, в най-големият студ миналата зима поддържах баня из целия апартамент само за 17 лева на седмица. В таблицата от линка нещо са объркали цената. Лошото е, че леко намирисват, иначе са далеч по-удобни от дървата. И това е само за сведение - за топлофикация става дума.
Последна промяна bongo_x2 на Пет Окт 31, 2014 9:11 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Окт 31, 2014 7:44 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Рекламата е голямо нещо и всеки почва по модата. То са първо климатици, после термопомпи, соларни панели за ток, за вода и т.н. И хората действат на автопилот и купуват без да правят връзка с главния scout_3pm говориш ми абсурдни цифри за един апартамент за климатик. Бих го направил ако няма ТЕЦ. Обаче с тези хилядарки ще се топля няколко години, тогава тоя климатик ще се раздрънкал та пушек ще се вдига. Относно шума хич не ми давай таблици..... наслушал съм се на какви ли не модели. От време навреме монтираме и термопомпи. Е това за къщи е незаменимо обаче там пак има КОНВЕКТОРИ ---> шум, бръмчене и течение. Самите конвектори им изсъхват кондензаторите на моторчетата за 2 или 3 години и още ред дефекти. Питите се наблъскват с прах там филтри няма като при климатика и това го дишаш.
|
| Пет Окт 31, 2014 7:47 pm |
|
 |
|
scout_3pm
|
Ти чуваш ли се ? Какво друго да ти кажа. ME климатик има 3г гаранция, отделно това не е климатик Midea, Sang, Panasonic и т.н. Първите 7-8 години са 100% безпроблемни, а от там нататък при качествена подръжка един път годишно може да го ползваш спокойно още години безгрижно. За шума - слушай си всякакви модели, средният клас на е в действителност около 20dB, което е напълно нормално и действително тихо. Като тази стойност е максималната, а не средна. Явно няма смисъл да ти се говори с теб.
|
| Пет Окт 31, 2014 8:08 pm |
|
 |
|
Edesign
|
е какво да говорим 3500лв ще ми стигнат поне за 4 години топлене при текущите цени. Това е само началната инвестиция според теб. Което значи, че климатика ще се изплати след поне 2 или 3 пъти по-голям период ако е по-икономичен. Което е под въпрос. Това означава, че правя нещо което не е ясно какво е и ще видя дали съм на плюс след около 10 години и повече. Е какво да говорим. Както казах ако няма ТЕЦ, то за апартамент хубаво слагам климатик. На къща термопомпа. В Перник имаше един който беше си накичил фасадата на апартамента с термопанели и какви ли не още перпетум мобилета
|
| Пет Окт 31, 2014 8:27 pm |
|
 |
|
scout_3pm
|
Тия 3500 не са само отопление зимата, а и комфорт лятото. Отделно какво правиш ако е студено 2-3-4 дена, седмица след/преди отоплителен сезон или стане студено, когато няма парно ? Това едно и второ - начини за плащане на инвестицията бол. Двата най-лесни и бързи варианти през ЕС програмата за енергийна ефективност (до 20% или 700 лева ти се възстановяват) + потребителски кредит или само с потребителски. Най-простият пример 1 климатик с инсталацията - 300 лв / месец за 5 месеца, такси 10-20 лева за целият период и лихва нямаш. Тази инвенстиция ще се изплати напълно нормлано (2-4 години според потреблението). Смятаме и отопляването и разхлаждането лятото. Изобщо нямаше да отделям повече време, но освен "ако няма ТЕЦ, то за апартамент хубаво слагам климатик" е рентабило/оправдано да се сложи в БГ дори и да имаш ТЕЦ. Защо ? Инвестиция / (зимен сезон) + тока за климатика = Х лева на месец, които на 100% си използвал, усетил, получил нещо от среща. Топлофикация = Y лева, които включват между 40 и 60% загуби, такси и потребление на НЕсъответстващи цени. и Какво излиза ? От тези Y лева я си се отоплявал за половината, я не.
Ако ми кажеш, че е по-добре да плащам х2 х3 за това, което ползвам, вместо да направя инвестиция ... браво. Все едно да имаш производство (метафора за апартамент) и единият ти компонент (битова услуга) да го купуваш за 10лв/бройката, от тези 10лв: 2лв транспорт на бройка, 2лв такса, че купуваш от тях, още 2лв, че имат загуби от дефектни бройки дето трябва да си ги взимат после и 4лв действителна себестойност.
Истината е една - в това положение Топлофикация София трябва да фалира, трабваше още преди 10 години и повече, но минало - заминало. Вместо да я кретаме и да се надяваме, всички/масово спираме, фалират я щат, не щат (то е ясно, че не искат) и на нейно място ще дойде друго. Я газификация, я друго. А сега освен СМЕТКАТА плащаш и част от издръжката на топлофикация, защото от данъците ти отиват пари под една и друга форма. Както от общината, така и от държавата. Да се чудиш защо държавата се меси в общинска фирма.
|
| Пет Окт 31, 2014 9:20 pm |
|
|