|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:28 pm
Май "разводът" с топлофикация вече е възможен
| Автор |
Съобщение |
|
Edesign
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Май "разводът" с топлофикация вече е възможен
не ми се чете всичко писано тук, че е много ама какво се реве срещу топлофикация си е българска черта и направо не знам. 1. Ако топлиш апартамент в софия (старо строителство) 80тина квадрата и имаш малко дете и искаш навсякъде да са 20тина градуса няма по евтин вариант (пробвано с печки, радиатори и т.н.) 2. При всички други варианти - мухъл на закътаните места, студ влага.
Тук има само два недостатъка: - заминаваш надалеч нямате години и не искаш сметката от сградната инсталация да те товари - отговор ми да си мислил като си купувал жилището. За да живееш като бял човек и като пристигнеш в дебели преспи плащаш и врътваш крана и имаш топло. Иначе сажди, комини, дърва .... мизерия и т.н. Изобщо българина, трябва да се научи да поддържа това което има, а не да се превръща в кенеф (както се вижда веднага в общите части на 99% от сградите в БГ) - възрастен човек си, живуркаш с мизерна пенсия и си се натикал в кухнята за цяла зима. Е това е жалката работа в държавата.
|
| Пет Окт 31, 2014 10:47 am |
|
 |
|
scout_3pm
Ранг: Популярен
|
Ако беше прочел щеше друго да напишеш, но нали темата е една идея по-дълга от обикновено. Иначе: 1. Не си прав и не съм съгласен ( и двете) 2. Мухал и влага идват НЕ от вида на отоплението, а от самите помещения - изолация, дограма/прозорци и т.н.
|
| Пет Окт 31, 2014 10:59 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Да, това с българските черти си го знаем. Нищо лично, но ти си направо класически пример. Апропо, забравил си да добавиш и нещо за "ах тая криза"... Както неколкократно се спомена, явно има хора които не могат да си правят сметката. Предполагам че го казваш от позицията на човек който се справя с тая задача. Би ли обяснил как си правиш сметката за парното. Но не постфактум - четейки фактурите от фъкация, а както можеш да направиш това с електромера или водомера - в реално време? Относно влагата... Нарича се вентилация. Нещо липсващо в 99% от жилищата. И понеже сме модерни, масово се слагат добре уплътнени дограми. По-натам мисля да е ясно... 
|
| Пет Окт 31, 2014 11:20 am |
|
 |
|
scout_3pm
|
+1 за вентилацията и липсата й в жилащата тук, особено панелките.
|
| Пет Окт 31, 2014 11:24 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Напротив, лично си е... и по-скоро ти си класическия пример за българин който "умее да прави сметки" Защото това е типична черта за българина - сметкаджия... Винаги, независимо какво е начинатието се намира поне един сметкаджия 
|
| Пет Окт 31, 2014 11:40 am |
|
 |
|
Vesko
|
С водомера е ясно, той е в жилището обикновено. Ама я ми кажи как така си правиш сметката с електромера? Който в някой случи е в недостъпно за обикновеният потребител място? Питах енерго про ще ми изкарат ли от таблото RS485 (какъвто има електромера ми) и ми отговориха, че бил само за тяхна вътрешна употреба. И ако искам да знам какво става да съм си сложил втори електромер И в този ред на размисли как така си правиш аметката, като гледаш какво вече си изконсумирал?
|
| Пет Окт 31, 2014 11:56 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ако се върнем на темата "Май разводът с топлофикация вече е възможен..."
според мен е възможен, май. или юни, юли, без да уточняваме годината. това, че някаква директива противоречи на текущото бг законодателство не нещо невиждано. пресен пример с КТБ. и не май, ами сигурно ще отнесем наказание, поне за КТБ. за жертвите на топлофикация на никой не му пука. без "май".
|
| Пет Окт 31, 2014 12:07 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Веско, той както и да си прави сметката я прави без кръчмар... Цената на топлинната енергия винаги е била между 2 и 3 пъти по-евтина от електрическата. Едното е суровина за производството на другото и задължителен отпадък, поне докато народното събранение не гласува отменяне на втория закон на термодинамиката  В момента в който ТЕЦ-те спрат да получават пари за отпадната топлина, тя ще влезе в цента на тока. И всички тарикати пак ще я плащат, само дето няма да я получават 
|
| Пет Окт 31, 2014 12:11 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
малииий! те сега им плащат тока по 278лв/Мвт, каво ли ще стане като включат и толото вътре. говоря за "високоефективно комбинирано производство", с прости думи казано - топлофикационни (и заводски) ТЕЦ-ове
|
| Пет Окт 31, 2014 12:25 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ми Дедо, когато тарикатите станат повече от балъците всички почват да страдат  Някои хора така и не разбраха, че всеки енергиен източник си има предимства и недостатъци и не може да ползваме само предимствата без някой да плаща за недостатъците. Просто нямаме друго решение... 280лв изглежда скъпо, ама няма друг тип централа, която да може да я ползваш само няколко месеца в годината и то като балансираща и да прави по-евтин ток. Може би отчасти въглищата, ама и там вече има еко изисквания и централите не са толкова евтини, особено след като вече не сме и собственици... Единствения начин за сваляне на цената е разумно балансиране, атомните централи да са целогодишно натоварени, щото техните разходи са константа, без значение от натоварването. Когато може да се вкарва ВЕЦ, да се балансира с възможно най-евтин ТЕЦ и т.н. Само че българите са тарикати. Всеки иска да купува на цени на АЕЦ и не го интересува че не може всички маймуни да сме на един клон...
|
| Пет Окт 31, 2014 12:51 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Ами сметки не си правя  просто знам, че ще е по-евтино от каквото и да е друго отопление за апартамент. Тука сега ще ревнат тия с климатиците. Е в офиса сме с климатици имам и съседи "отказали" се от парното и много добре знам колко "по-евтино"  излиза духането на климатика, шума, поддръжката, заемащото място, първоначалната цена, чистене и разправии с филтри и куп още мизерии, които трябва да си причинявам.
|
| Пет Окт 31, 2014 12:58 pm |
|
 |
|
scout_3pm
|
Говориш за климатик за 700 лева на промоция от технонещо си. Колкото - толкова за 700лв.
|
| Пет Окт 31, 2014 1:15 pm |
|
 |
|
Edesign
|
човече дори и за 700 лв да говориш това е изравнителната ми сметка за няколко години напред.......
|
| Пет Окт 31, 2014 1:19 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Имам някакъв смътен спомен че на някои локални квартални "ТЕЦ" им липсваше буквичката "Е" в абревиатурата. За какви отпадъци при производството говорим? Цената на топлоенергията може да е по-евтина от електрическата при нормално разпределение и умерени загуби. Нито едно от двете не е такова. Предполагам че за удобство си пропуснал информацията по-напред в темата, касаещо идеите за повишаване на цената на електроенергията, че си била изравнила с тая на некой си топлото... По въпроса за сметките. Така, извадено от контекста е удобна гледна точка за защита на обратната, но както и да е... Въпросът ми е теоретичен. При двама от доставчиците има начин за контрол, При третият, няма. Колкото каже, толкова се дължи. И намираш това за нормално? Защото според мен, не е. Не ни мисли. Ние, с климатиците сме добре. Бяхме добре и докато не бяха пуснали парното.  Като го пуснаха, пак сме си екстра. Напролет, когато го спрат и захладнее, отново ще сме добре. И повярвай ми, не живеем при първобитни условия. И да, жилищата ни са достатъчно големи за да има място и за климатик в тях... В резюме - в момента има възможност всеки да използва или да не, тоя вид услуга. Мен това ме устройва и смятам че така трябва да бъде. В момента използвам топла вода от тия катили. Вероятно и занапред ще е така. Това не пречи да съм на мнение че има какво да се желае от услугата им и то доста...
|
| Пет Окт 31, 2014 3:07 pm |
|
 |
|
Vesko
|
И в момвнта, а и преди момента май си имаше възможност да се махнат топлинните счетоводители и дяловото разпределение. Регистрира входа едно ЮЛ и си плаща по показанията на централният топломер. После между съдружниите (съкооператорите) само се оправя Същото важи и за водата. По една ил друга причина входа дето живея няма индивидуални водомери (по-точно няма индивидуални партиди във ВИК дружеството) и сметкатае една. Ама да му мисли касиера, като прави разпределението 
|
| Пет Окт 31, 2014 3:14 pm |
|
|