Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Microchip XC8 - дали се намира безплатен? 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Microchip XC8 - дали се намира безплатен?
Или иначе казано - кракнат. Аз търсих в интернет, но не намерих нищо безплатно, макар и кракнато. Ако някой има желание, нека ми помогне. Щом ще е кракнат, предполагам ще е ПРО версията.

Чет Окт 30, 2014 8:28 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Microchip XC8 - дали се намира безплатен?
Ъъъ - държиш да ползваш супер-дупер оптимизациите? Щото други ограничения в свободната - няма...

Чет Окт 30, 2014 9:09 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
Ъъъ - държиш да ползваш супер-дупер оптимизациите? Щото други ограничения в свободната - няма...

От скоро работя с пикове, първите проекти ги написах с XC8, като те бяха с ПИК16. Сега нов проект е с ПИК18 и ми се струва, че много се раздува кодът. Още повече, като компилирам, ми пише, че ПРО версията ще върви с 400% по-бързо. Взех С18 - лайт версията, там нещо ми се омазват глобалните променливи, та ми се иска да намаля неизвестните и да пробвам с XC8. Пък и всичко да е с един компилатор писано.

Чет Окт 30, 2014 10:57 pm
Профил

Потърси в google "sonsivri". Това е форум. После потърси вътре "XC8" и ще намериш тема с лекарство за всичкте им компилатори.

А за 400-те процента - не се надявай. :) Ако има подобрение с 10-20 си късметлия.

ПП: Същественото в PIC18, в сравнение с PIC16 е едно хардуерно умножение в повече при 18-ката. Ама си е лайноягодка. Ако ти трябва нещо значимо в повече от 16, скачай на PIC24. Съществено по-сериозен процесор е от 18-ката.

Пет Окт 31, 2014 1:05 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Отдавна не позвам и не се интересувам от Майкрочеп, но 24-ките не слязоха ли на цена около 18-ките ? Въобще оправдано ли е 16, 18 в днешно време. Ако е под 18 крака PIC10/12 горе-долу ок, но за 18 и нагоре ?

Пет Окт 31, 2014 1:32 am
Профил

scout_3pm написа:
Отдавна не позвам и не се интересувам от Майкрочеп, но 24-ките не слязоха ли на цена около 18-ките ? Въобще оправдано ли е 16, 18 в днешно време. Ако е под 18 крака PIC10/12 горе-долу ок, но за 18 и нагоре ?

Е, май имаш право, но за сега гледаме да е минималното, което ще свърши работа. А и с 16/18 съм се занимавал и преди време, а сега всичко се бърза и нямам много време да разучавам нови - в по-добри дни, евентуално.

Пет Окт 31, 2014 9:22 am
Профил

sparkybg написа:
Потърси в google "sonsivri". Това е форум. После потърси вътре "XC8" и ще намериш тема с лекарство за всичкте им компилатори.

А за 400-те процента - не се надявай. :) Ако има подобрение с 10-20 си късметлия.

ПП: Същественото в PIC18, в сравнение с PIC16 е едно хардуерно умножение в повече при 18-ката. Ама си е лайноягодка. Ако ти трябва нещо значимо в повече от 16, скачай на PIC24. Съществено по-сериозен процесор е от 18-ката.

Помогнаха ми вече от форума и ми дадоха, благодаря на отзовалите се. За сонсиври форума съм останал с впечатление, че се изисква платена регистрация и не съм се занимавал да гледам там.

Пет Окт 31, 2014 9:24 am
Профил

Тя тематиката пак се измени, че текущо пиша с С18 и имам следния проблем, който искам да преборя. Пускам единия хардуерен УАРТ на ПИК18Ф45К22 да предава постоянно, през 100ms. Щом разреша прекъсване INT0 (пинът е настроен като цифров вход, за прекъсване по падащ фронт, ще се ползва за софтуерен УАРТ и съм му подал данни), се омазва предаването по УАРТ-а. Не мога да разбера защо се получава това, закоментирах всичкия код в INT0 прекъсването и пак се маже.
Единственото, което ми хрумна е, че TX1IF съм го сложил с нисък приоритет, а INT0 е с висок. Заложих и на него висок, но без промяна, някакви идеи от вас?

Пет Окт 31, 2014 1:07 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Чистиш ли интеръпт флага преди да излезеш от прекъсването?

Пет Окт 31, 2014 1:57 pm
Профил

t_i_t_o написа:
Чистиш ли интеръпт флага преди да излезеш от прекъсването?

Чистя го, да. Сега се загледах в РС232 терминала и за момент ми се стори, че след 10-20 секунди от подаването на захранването, всичко се приема без грешка, но пак си бърка. И по-добре, иначе нещата ставаха още по-загадъчни за мен. Ще се задълбоча още в документацията на микроконтролера, току-виж изскочи заекът.

Пет Окт 31, 2014 2:19 pm
Профил

По едно време докарах периодично омазване на съобщенията от хардуерния УАРТ. За пробата, вдигнах приоритета на прекъсването на един таймер с общо предназначение, и поне предаването на хардуерния УАРТ се оправи. Софтуерният УАРТ си остана омазан. Спрях приоритетите на прекъсванията и ги ползвам всичките с висок. Нещата се оправиха, необяснимо защо за мен.

Останаха грешки, които според мен са от неточното семплиране на всеки бит на софтуерния УАРТ. Понеделник ще ги оправям. Прави са хората, които ме съветват да ползвам нещо по-яко, да не пиша сега софтуерни УАРТ-и. Но от скоро съм във фирмата и не смея да предлагам ПИК24/32, че с тях грам опит нямам и може да се забавя още повече, доде ги разуча?

Пет Окт 31, 2014 6:06 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]