|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:08 pm
Май "разводът" с топлофикация вече е възможен
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Май "разводът" с топлофикация вече е възможен
ето ти наредбата...Накратко: Всеки период (месец) ВиК трябва прави засичания на всички водомери, започвайки първо с главния като при снемане на отчета трябва да има свидетел. Ако след всички замерване се получи разлика по-голяма от 20%, ВиК-то е длъжно да уведоми за това етажната собственост. Следват 10-дневен срок в който пък етажната собственост може да поиска съставяне на съвместна комисия (двете страни), комисията може да проверява всичко необходимо и т.н. Иначе по принцип главния водомер и собственост на ВиК и нямаш право да го бараш. Те са длъжни периодично всеки 2 години да си го вкарват в лаборатория. Ако има над 20% разминаване със сигурност може да поискаш засичане. Ако имаш съдебен спор пак може да поискаш проверка... В останалите случаи не е много ясно...
|
| Чет Окт 30, 2014 7:19 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да де, главния имах предвид. Е то е логично и да е защитен, иначе всеки щеше да го сваля га му кефне да го мъкне де му кефне  Все пак сме в БГ.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 30, 2014 7:28 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Оу ако липсва водомер не по вина на ВиК, то те си начисляват служебни колечества, плюс неустойка в размер мисля до 7000 беше за етажна собственост в случай, че липсата/повредата е умишлена. Много ще ти се израдват ако им пипнеш водомера 
|
| Чет Окт 30, 2014 8:11 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе само защото се намеси и моят интернет: - Докато бях за постоянно винаги имах най-добрия възможен и си го плащах като поп. Последно бях сложил отключеното рутерче на джама, че ми беше жал за албанчетата с лаптопите мръзнещи навън. Дори питах тук как се прави ненасочена антена. - Скрадването ми се наложи като отидох сезонно и уцелих квартира без жица, друга алтернатива не намерих. Но не надух торентите, нито се рових из бельото на комшиите, а напротив, пооправих им малко настройките на рутерите  Ама то е по-лесно да имаш избирателно къса памет, да псуваш матряла и да изкарваш всички маскари. Иначе да, на мнение съм, че във всяко населено място вече трябва да има няк'во отворено WiFi, ако ще и бааавно. А темата беше дали трябва да можеш да се откажеш от топлофикация и отговорът ми е "да". Отделно, че ако всичко ни е наред няма да искаш да го правиш.
|
| Чет Окт 30, 2014 8:59 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Специално при ВиК проблема не е в общите водомери - те си ги сложиха за да могат да си съберат парите за кражбите по блока - демек се получава както с топлофикция и топломерите. Само дето разпределението нещо ич не ми харесва - що трябва да е пропорционално - аз харча 10 кубика и ми разпределят още 2. А някой дето харчи 2, му начисляват само 0.4. А защо същия апартамент със същите хора ще харчи 5 пъти по-малко от мене? Ми и те явно се къпят щото като се разминаваме не ми мирашат...
|
| Чет Окт 30, 2014 9:05 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе всичко това с ВиК е много относително както със всички монополи, те могат да ти искат, ти може да не им плащаш, въпроса е на кого ще му се занимава повече. На тях това им е работата и няма какво друго да правят, на нас клиентите това ние някаква занимавка, затова и обикновенно ние сме прецаканите. Ако всеки отделя по 20 ст на месец и ги внася във фонд, то тоя фонд ще може да си наеме едни много добре платени адвокати които да разкажат играта и на ВиК, и на ЕРП-та и на другите монополисти. Ако сметнем само 1 млн домакинства по 20 ст това са по 200 хил на месец, за тия пари може да си спретнеш такъв адвокатски екип та ум ще им зайде. С толкова пари вече и отношението на съдиите ще е друго ....
|
| Чет Окт 30, 2014 9:11 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Не е ясно. И по-напред в темата се подчерта, че някои от въпросите са принципни. Да го кажем по друг начин. Приемаме че си точно толкова демократично настроен към служителите на касата на бензиностанцията - не гледаш колко е показанието на колонката или ако го правиш, показанието е с непонятни за теб символи. След това, услужливо подаваш портфейла си, да вземат дължимата сума. Нещо ми подсказва, че тоя модел няма да работи добре всеки път, а след известно време вероятно няма да имаш желание да продължаваш по тоя начин... 
|
| Чет Окт 30, 2014 9:12 pm |
|
 |
|
nik
|
тоя модел работи заради няколко много характерни черти на Ганьо 1. аз ако съм си добре другите кво ме интересуват 2. ти ся на мен не ми обяснявай, аз всичко знам и всичко мога 3. ти ли ще ми кажеш аз кво да правя 4. не е важно аз дали съм добре, важното е на комшията да му е зле
и още други... тогава монополите дори няма нужда да прилагат "разделяй и владей"... разделянето е заложено генетично, остава само владеенето... дори някой да успее да ги осъди, остава единичен изолиран случай, после останалите плащат и разходите по дела и адвокати и пак са на печалба
|
| Чет Окт 30, 2014 9:32 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ех, то разпределението не е направено, за да се харесва И трябва да е пропорционално, защото такава е правната логика. Тя се събразява с разни принципи. Първо, всеки е невинен до доказване на противното. Така, че ако не можеш да докажеш дали съседите ти шмекеруват, по-добре не ги обвинявай Второ, когато има съдружие всички печалби и загуби се разпределят съгласно дяловото участие. Освен ако не е уговорено друго. Ако ти имаш 1% акции, а друг 99% и се получи загуба в размер на 10% от капитала ти пак ще си останеш с 1%, а не с минус 4. Същото правило се прилага и при дружно поръчване на стока/услуга. След като доставчикът е доставил всичко в размера, в който е трябвало да достави и до мястото до което е трябвало, то той има право на пълно заплащане. Всякакви печалби/загуби след това са за сметка на получателите и се разпределят съгласно дела им в поръчката.
|
| Чет Окт 30, 2014 10:49 pm |
|
 |
|
marcuka68
Ранг: Ориентиран
|
Дани, като разбереш, може ли да се откажеш само от парното, а да си запазиш топлата вода, може да споделиш 
|
| Чет Окт 30, 2014 11:45 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Така, а когато има "потребление" на нещо, дяловото участие как трябва да се определеля? По дяловото ти участие в потреблемието, или по дяловото ти участие в имота? Защото сега е ни риба, ни рак. Участието в общите загуби се определя на база кубатура на жилището, тоест плащат се "по братски", не се отчитат пряко, ами се определят като общ процент по нечии някакви си сметки, неизвестни никому, а останалото се разпределя по показания на водомери и термометри, дето лесно се лъжат, като разпределеното по термометри отново се изчислява по някакви коефициенти, изчислени отново "някак си", за всеки радиатор като вид и големина. Сори, ама много са имагинерностите в "целата схема". Следва че нещо трябва да се промени - според мен или участие в общото потребление на база кубатура, или изцяло измерено индивидуално потреблние, в цената на което влизат и загубите. И второто според мен е по-правилно. Те тия загуби се случват заради ползващите услугата, а не заради неползващите я. На останалите трябва да се предоставят варианти ако искат да се откажат, например какви изисквания за изолация на щранговете трябва да покрият за да не плащат такси.
|
| Пет Окт 31, 2014 12:13 am |
|
 |
|
scout_3pm
Ранг: Популярен
|
Може, нашият вход е точно така. Имаме само подгряване на вода. Само че таксите сградна глупост и т.н си ги плащате (имам предвид всеки абонат си плаща начислената му такса едно, две, три, ... ) . Ако искате да не плащате таксите, които са с желязна логика трябва да се откажете от всичко / всички услуги на "топлото" /. Или поне така е в София, софийското "топло" 
|
| Пет Окт 31, 2014 12:22 am |
|
 |
|
marcuka68
Ранг: Ориентиран
|
Е няма как да се откажем от сградните глупости, добре.
|
| Пет Окт 31, 2014 9:27 am |
|
 |
|
miro_atc
|
 |  |  |  | sparkybg написа: Защото сега е ни риба, ни рак. Участието в общите загуби се определя на база кубатура на жилището, тоест плащат се "по братски", не се отчитат пряко, ами се определят като общ процент по нечии някакви си сметки, неизвестни никому, а останалото се разпределя по показания на водомери и термометри, дето лесно се лъжат, като разпределеното по термометри отново се изчислява по някакви коефициенти, изчислени отново "някак си", за всеки радиатор като вид и големина.
Сори, ама много са имагинерностите в "целата схема". Следва че нещо трябва да се промени - според мен или участие в общото потребление на база кубатура, или изцяло измерено индивидуално потреблние, в цената на което влизат и загубите. И второто според мен е по-правилно. Те тия загуби се случват заради ползващите услугата, а не заради неползващите я. На останалите трябва да се предоставят варианти ако искат да се откажат, например какви изисквания за изолация на щранговете трябва да покрият за да не плащат такси. |  |  |  |  |
Винаги е на база дялово участие. Тия "сметки" имат за цел по-точно да се изчислят дяловете статистически, тъй като не се правят абсолютни измервания. Доколко се справят формулите и кой как ги смята е друга бира. Проблемът според мен не са толкова сметките, а факта че не всички желаят услугата, а тя няма как без загуби да се достави само до тия дето искат. На теория може да се измислят някакви решения. Те и горните формули са някакъв вид такова измислено решение... Очевадно обаче подобен род измислени решения не решават проблема, а само вдигат цената на услугата, защото освен за дяла си плащаш и за сцетоводителя дето смята формулите. В крайна сметка за да не се ощетят едни хора се ощетяват други хора. Винаги има ощетени, въпросът е кои да бъдат ощетени. Има логика както казваш това да са тия дето искат услугата. Така е. Само че тоя проблем възниква при много други услуги. И ако се изходи по логиката ощетените да са само тия дето ползват услуги и инфраструктури, то резултатът неменуемо ще е премахването на много услуги и много инфраструктури. Такъв е законът в циганските квартали. Никой не дава пари, независимо колко голяма е мизерията. По-цивилизованото решение е, когато преобладаващата част иска услуга, то тя да се приема, дори и когато "ощетява" част от останалите. Очевадно има ощетени, но поне знаем, че ощетените са по-малката част от групата. При парното е така - събирате се над 50% и се отказвате, а за включване не знам дали не трябваше да има по-голям консенсус... В крайна сметка всеки трябва да избере група себеподобни. Който иска да живее в цигански квартал и няма да плаща нищо. Който иска да живее в чист и хубав квартал трябва да знае, че ще се плаща охрана, ще се плаща почистване и няма "искам-не искам"... едит, тъкмо слушам колегата се разправя... той има няколко халета дето са част от по-голям двор и имат обща ограда, портал и охрана. Сега обаче единия уж не бил доволен от охранителната фирма, другия нямало какво да му откраднат и те така не искат да плащат за охрана... А тя е обща, щото няма как пазача да пита на портала "ти от кое хале искаш да крадеш? ааа него не го охранявам - минавай" 
|
| Пет Окт 31, 2014 10:13 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Казано накратко - да очакваме услугата "топлим вОда на цената на обогатения уран" да отпадне по естествен път? Ми бива. Одобрявам! 
|
| Пет Окт 31, 2014 10:44 am |
|
|