Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 141 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Май "разводът" с топлофикация вече е възможен 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение Re: Май "разводът" с топлофикация вече е възможен
sparkybg написа:
Да де, ама топлофикация не праща обща сметка на входа/блока, а индивидуална на всеки, изчислена по някаква си методика.

Тя топлофикация отдавна се опитва да издава смао една фактура на юридическото лице етажна собственост.... само дето такива не са регистрирани много. А и като успее, междусъседските войни ще станат оше по-ожесточени. :D

Чет Окт 30, 2014 1:11 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Vesko написа:
...А и като успее...

Ми, няма да успее. По простата причина че никого не могат да вкарат в ООД без сам да го поиска. Това в заварените случаи, а точно те са проблема. В нова сграда и нов договор е друго. Ама то в нова сграда и инсталацията е друга, най-малкото. Не че и там не се правят откровени простотии, чисто конструктивно, още на ниво проект.

Чет Окт 30, 2014 1:22 pm
Профил ICQ

sparkybg написа:
Vesko написа:
...А и като успее...

Ми, няма да успее. По простата причина че никого не могат да вкарат в ООД без сам да го поиска. Това в заварените случаи, а точно те са проблема. В нова сграда и нов договор е друго. Ама то в нова сграда и инсталацията е друга, най-малкото. Не че и там не се правят откровени простотии, чисто конструктивно, още на ниво проект.

Определено..... в младост имам хоризонтална инсталация, ама вертикалният щранг не е в коридора, а в къщи :D Също така, въпреки че е нова зградата оше няма договор с топлофикация, защото трябва съгласието на всички собственици. Въпреки, че копувайки си апартамент там са знаели за проекта за централно парно. И за капак отпуснатата мощност от ЧЕЗ е 4кВ :D

Чет Окт 30, 2014 1:25 pm
Профил

Vesko написа:
Определено..... в младост имам хоризонтална инсталация, ама вертикалният щранг не е в коридора, а в къщи :D :D

Това не е най-великата беда. Въпроса е щранга да е достатъчно изолиран, за да не топли значимо сам по себеси, да имате индивидуален топломер за всеки, и общ както за сградата, така и за всеки щранг. Така е кристално ясно какво влиза, къде какви са загубите, и кой колко ползва. Няма ги изсмукатите от пръстите сметки както за потребление, така и за % загуби в сградната инсталация. А това че тръбите са вътре чисто топлотехнически е по-добро решение - загубите не топлят входа или вуздуха навън, а топлят апартаментите, през които минава щранга.

Чет Окт 30, 2014 1:36 pm
Профил ICQ
Аватар

И трябва да има катинар, въоражен пъдар и т.н.... Все пак сме в България... А Димитър ти го каза, ония глупавите в Ню Йорк как са го направили - плащаш месечна такса и толкова. Ако искаш дръж прозорците отворени... Ама не ги държат, все пак не са българи :)

Чет Окт 30, 2014 1:50 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
И трябва да има катинар, въоражен пъдар и т.н.... Все пак сме в България... А Димитър ти го каза, ония глупавите в Ню Йорк как са го направили - плащаш месечна такса и толкова. Ако искаш дръж прозорците отворени... Ама не ги държат, все пак не са българи :)

То и аз ти го казах - нямам проблем с месечната такса, стига всеки да си изпълнява задълженията по договора въз основа на който е определена, и да има ефективен механизъм за шамаросване на тия, дето не го правят. Това там го има, а тук - не. Затова и катинара, пъдара и т.н.

Чет Окт 30, 2014 2:26 pm
Профил ICQ

sparkybg написа:
да имате индивидуален топломер за всеки, и общ както за сградата, така и за всеки щранг. Така е кристално ясно какво влиза, къде какви са загубите, и кой колко ползва. Няма ги изсмукатите от пръстите сметки както за потребление

ами нали целта на всички неуредици е за да ИМА изсмукани от пръстите сметки
при една нормална обстановка и ако всичко е наред и сметките нормални, хората сами ще си искат парното
както по другите държави е газификацията - при 3 пъти по ниска цена на киловат, аз сам ще се включа, а не да се изключвам
а в бг и едно газифициране не можаха да направят като хората, пак завишени сметки...

ама както каза Цецо - Ганьо друго не може.... при 99.8% кръгли глупаци неспособни да живеят в общност с повече от 1 човек и мислещи се за най големите тарикати резултата е неизбежен
всеки иска да крадне от другите, и после всеки се оплаква че му краднали.... и не само за парното е това - всички цени силно завишени, началника краде, работниците крадат, прибирайки се към къщи измамят някой по пътя, в къщи крадат и от комшията, регулатора краде, ВСИЧКИ крадат и мамят по един или друг начин... и се кефят че минало безнаказано и накрая реват че нямало закони и нямало наказани...

Чет Окт 30, 2014 2:28 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
Private написа:
bongo_x2 написа:
А причината за адрешковщината не е в матряла
а в мизерията, и че Ганю управлява държавата.
Като говориш за матряла, имаше ли някакви угризения,
като правеше опити да ловиш комшийски Wi-Fi на аванта?
Управляващите на държавата ли бяха виновни и тогава?

Той от мизерия го прави бе, интернета е основно право на всяко човешко същество, което оправдава краденето му :)

За него специално трябва да променят закона - който е беден и е живял на гръцки остров може да краде и неплаща без последсвие. Всички други трябва да бъдат заклеймени като ганьовци и да им се набива кофата :D . Тръгнал да раздава морал Бонгото вместо да се скрие в миша дупка.

Чет Окт 30, 2014 3:02 pm
Профил
Аватар

в нашия блок сме 35 къщи.
по водомера имам мои 4 кубика + още 6 обща вода.

питах честните частници от софийска вода за какво иде реч. обясниха ми, че сбора на всички водомери в блока дава разлика от 180 кубика спрямо общия, затова разпределят пропорционално общата вода. може да имало и течове. баси, 180 кубика ако имаше теч, блока да е рухнал.

питам ги:
1. колко са реално отчетените водомери в блока
о: не можем да ви кажем, това е лична информация.

2. добре, ако на някой не сте отчели, колко му начислявате?
о: по кубик на човек
т.е. ако някой няма водомер, къпе се всеки ден във ваната и прави 15 кубика, но му начисляват 1куб, на него ще му начислята отща вода с 1/4 по-малко отколкото на мен.

3. моите водомери са с метрологична заверка. колко от другите не са?
о: не можем да ви кажем, това е лична информация.

4. хипотеза: ако всички водомери в блока мерят правилно, а общия - не, какво правим?
о: попълвате молба всичките 35 собственици, сваля се общия водомер, плаща се хххлв за проверка и още ххх лева за монтаж/демонтаж и ако има проблем, ще се промени в бъдеще сметката ви.
в: ако има проблем, не трябва ли вие да заплатите разходите?
о: по принцип да, но до сега не се е случвало.
в: кои проверява общия водомер за грешка в меренето
о: ние ;)
в: това не е ли някакъв конфликт на интереси, вие никога няма да си признаете!
о: (вече ядосано) ами оплачете се на омбудсмана

общата сума беше над 350лв, което прибавено към подписите на 35 човека е мисия невъзможна. отделно, явно има някои в блока, дето си нямат водомери и реално плащат по-малко от мен за повече вода.

Чет Окт 30, 2014 3:11 pm
Профил

Ние сме на база точно поради това. Аз ще плащам, защото ТЕХНИТЕ уреди не мерят вярно или отново инсталацията е като дупка пробита. Отделно другите глупости. Начисляват се не по 1, а по 4 или 5 кубика на човек. На месец ние за 3-ма души плащаме 15 кубика вода + там таксите. Един или два пъти в годината идват - гледат водомерите в апартамента и плащам разликата, АКО има такава. Като цяло на месец между 30 и 40 лева за вода и разликите, ако ги има горе долу пак толкова. Понякога се е случвало да не плащам разлика защото като ме няма 1 или 2 месеца или 2 пъти по половин - море, вила, ...; и то се изравнява.

Чет Окт 30, 2014 3:57 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
Що бе разснявай. При хоризонталното краденето е много по трудно, защото имаш общ топломер на целия апартамент, който е изнесен и заключен във външна конзола. За него ключ има само фирмата, на която се плаща да е домоуправител. И поне в посочения от мен пример, на никой не му е хрумвало да пипа в тази конзола, щото въпросната фирма е подкована добре юридиечски да съди всякакви тарикати (за това и се плаща).

Според мен, си си отговорил достатъчно добре. Не смятам да водя каквито и да е разяснения по темата.
Ако някой има намерение да се облагодетелства за сметка на съседите си, да си напъне веществото и да измисли неговото си решение.
Аз съм от другия тип потребители и не смятам да подпомагам първите по какъвто и да било начин... :D

Чет Окт 30, 2014 4:34 pm
Профил

Мммм не е задължително те да извършват проверката, има сертифицирани лаборатории и те са длъжн да признаят резултатите, и е въпрос на някой който му се занимава да се хване ... аз не съм от тези, определено сметката ми за вода е по малка от цената на времето ми което ще отиде аако всеки път се разправям с тях, решения се сещам няколко всичките с по две и три букви като АК, ПК, РПГ .....

Чет Окт 30, 2014 6:25 pm
Профил
Аватар

Това и аз съм си го мислил. Кво праим ако занеса уреда в института по метрология или някоя сертифицирана лаборатория и те се разпишат, че е извън норми. И после го дам на монопола да си го провери сам. Дали в съда ще посмеят да кажат, че института по метрология или някоя TUV сертифицирана лаборатория - лъже?

Макар, че като се замисля, те сигурно са се подковали законово, сигурно нямам право да сваля "техния" уред и да го нося дето искам, щото вероятно е техен и ще ме съдят за кражба :)

Чет Окт 30, 2014 6:33 pm
Профил ICQ

При повечето ВиК-та индивидуалните водомери са собственост на клиента и съответно клиента си носи отговорността да си засича и поправя водомера. Изискването е само да не разплобираш сам - обаждаш се, идват и ти свалят пломбата... от там насетне какво ще правиш с водомера си си е твой проблем.
Като ги извикаш обаче да ти го плобират ще искат да е нов, или документ от лаборатория че е в норми.

Чет Окт 30, 2014 6:46 pm
Профил
Аватар

Идеше реч за общия на кооперацията.

Чет Окт 30, 2014 6:49 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 141 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща