|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:08 pm
Май "разводът" с топлофикация вече е възможен
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Re: Май "разводът" с топлофикация вече е възможен
Услугата е такава каквато е. В общият случай, далече от това което трябва да бъде. Позволяват си да е такава заради монополното си положение. Доскоро имаше следното разпределение - където има ТЕЦ, не се прекарва газ. Може и да има някаква промяна последните години. Не съм се интересувал. Относно услугата за която стана въпрос... Трябва да питам един приятел дали си пази една сметка за топла вода. Беше нещо съвсем символично - за затопляне на кубик и малко вода бяха начислени нещо около 80 kW/h. Не съм специалист в областта, а не ми се занимава точно сега да търся каква би трябвало да е сметката, но съвсем на око, според мен, с толкова енергия тая вода трябва да я доставят на клиента във вид на газове - кислород и водород, надлежно разделени... 
|
| Сря Окт 29, 2014 10:42 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
4 цяло и нещо джаула на 1см2 за 1 градус.
|
| Сря Окт 29, 2014 11:35 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Скаут, $700 не са само за поддръжка, това вклюва отопление, климатик, вода и боклука. От тия пари за поддръжка да са по-малко от половината. Мисълта ми беше, че си има строги правила и никой не остява индивида да си прави каквото му е угодно само на него както в БГ.
|
| Сря Окт 29, 2014 11:39 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
А много ли са $700? Едно нормално средностатистическо семейство в БГ харчи около 300-400 за ток, вода, парно, тв, нет и т.н. На фона на средна запалта 800 - това е 50% на един работещ. Е колко са $700 отнесени към средната заплата там където ги плащат? Не искам да кажа че са малко пари.
|
| Сря Окт 29, 2014 11:52 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Те ако всички въобще мислеха, нямаше да сме на тоя хал. Като им кажа че плащам колкото тях, вкъщи е топло колкото у тях, и въвъ всеки един момент знам точно колко съм изхарчил - не вярват. Нито сметки могат да ги убедят, нито нищо. Въпроса при мен е принципен. Не желая да плащам нещо, което някой си изсмуква от пръстите - и по-горе уточних - ако имам собствен топломер, мерещ в киловатчасове, и имам цена на киловатчас, е едно, а когато ти дават сметка, която самите те не могат да обяснят, когато идват и сменят общия топломер без присъстивето на домоуправител, и съставят документи с невярно съдържание. и т.н и т.н., съвсем друго. Аз заради това съм им теглил сиктира - не толкова заради цената. Нямам проблем да я платя - за ток плащам пак толкова че сигурно и малко отгоре. А асансьора е с чипове - неплатилите ходят по стълбите. За 3-4 месеца всички се издължиха, като попътуваха по "алеята на здравето". Аз нямам проблем да плащам което и да е, при ясни правила и коректно поведение. Само че тия двете неща отдавна ги няма. За сметка на това току накачурят някой нов "посредник" на клона, събиращ някакви си таксички, сменящ някакви си термометри за 10 кинта, продавайки ги за 50 (защото това по радиаторите не е никакъв топломер) и т.н. Сменяйки батерии за по 2 лева, взимайки 32, и т.н. Та, от утре да ми кажат - такса 700 кинта, в нея влиза това и това, входа ще е почистен, двата асансьора изправни, периодично ще се прави такава и такава профилактика или поддръжка на това или онова и т.н. - тутакси започвам да я плащам без никакви проблеми. И няма да мрънкам щом всичко, за което са казали че я плащам, се изпълнява. Ето в това е проблема тук. Дори не в парите сами по себе си, а в некоректното поведение. Ми, каквото повикало - такова се обадило. Когато вкарат Вальо-Топлото на "топло" и т.н., може и да започна да им ползвам ослугите. Само дето ще трабва доста да се поозорят да ми спечелят отново доверието.
|
| Сря Окт 29, 2014 11:53 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Cekins, $700 може да са и много, може и да са малко - зависи от много неща. Просто да ги отнасяш към средните заплати е тъпо и не показва нищо, защото не вземаш под внимание какви са и другите разходи. Така че нямаме цялата информация, за да правим такива сравнения.
|
| Чет Окт 30, 2014 12:16 am |
|
 |
|
itso.t
|
От написаното в последните мнения оставам с впечатлението, че различната организация на разходите за поддръжка, спрямо тия в американско например, е нещо лошо и трябва да... да се покаем може би? И да се поправим? Тук, по нашите ширини, съпътстващите разходи по жилищата са такива каквито са. Както и в останалата част на света, всеки си прави сметката дали да ги заплаща, както и си носи последствията ако не го прави. Е, вече има избор и за тая услуга. Хвала! Но, да се правят опити за вменяване на вина, защото видиш ли в нов йорк било не знам си как или че на фъкацията и били развалили хранилката с гарантираните абонати... Големи хора сме. Хайде да не се опитваме да се манипулираме с такива елементарни похвати... 
|
| Чет Окт 30, 2014 12:42 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Ицо, не си разбрал - не се опитваме да вменяваме никаква вина. Това, което се опитваме е да обясним, че някои неща не само в БГ са най-черните и че и на други места по света хората ги карат да плащат неща и сървиси, които може и да не ползват. Парното в Ню Йорк и училищата в цяла Америка само ги дадохме като един от примерите за това. Така че не вменяваме никакви вини още по-малко пък се опитваме да манипулираме, защото пък най-малкото аз имам някаква изгода да ви манипулирам. Нито ми пука чак толкова какво плащате, нито пък съм акционер в софийската топлофикация - просто се опитваме да показваме и други гледни точки  .
|
| Чет Окт 30, 2014 1:50 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Ами .. 700 не са малко никъде, 700 $ може да са и половината заплата на някой американец, на много места минималната заплата се върти около 8-9 $ на час, та си прави сметката, не си мисли че няма такива на минимална. Иначе аз какво да кажа, примерно във Вегас по закон не може да нямаш договор с тия за боклука. Без значнеие дали живееш там или не, дали имаш контейнери или не, договор имаш и плащаш Даже ако си помислят че нямаш контейнери ти оставят, след това почват да те глобяват че не си ги прибираш, никой не пита дали си бил там, ние вече имаме 6. Доставчика на услугата е един, мафия от всякъде и отказване няма, можеп да си спреш тока, водата, газта но не и сервиза на боклучите. Ако пропертито е на името на фирма която търгува с него, и са му спряни всички утилитита тогава уж имало някакъв начин да откажеш но не е сигурно дали е така.
|
| Чет Окт 30, 2014 1:56 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Опс. Ей тука е разковничето. За разлика от остналата част от света (или поне оная част която изглежда що годе сносно ), Ганьо в сметките въобще не го бива. Затова скоро ще стоим на тъмно при излишък от ток, ще стоим на студено при излишък от топлоенергия и т.н.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 30, 2014 9:08 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Нещо не разбирам за какви сметки , какви киловати и какви калории говорите. То мнозинството от матрияла редовно си минава на червено ...
|
| Чет Окт 30, 2014 9:22 am |
|
 |
|
itso.t
|
 |  |  |  | ToHu написа: Ами .. 700 не са малко никъде, 700 $ може да са и половината заплата на някой американец, на много места минималната заплата се върти около 8-9 $ на час, та си прави сметката, не си мисли че няма такива на минимална. Иначе аз какво да кажа, примерно във Вегас по закон не може да нямаш договор с тия за боклука. Без значнеие дали живееш там или не, дали имаш контейнери или не, договор имаш и плащаш Даже ако си помислят че нямаш контейнери ти оставят, след това почват да те глобяват че не си ги прибираш, никой не пита дали си бил там, ние вече имаме 6. Доставчика на услугата е един, мафия от всякъде и отказване няма, можеп да си спреш тока, водата, газта но не и сервиза на боклучите. Ако пропертито е на името на фирма която търгува с него, и са му спряни всички утилитита тогава уж имало някакъв начин да откажеш но не е сигурно дали е така. |  |  |  |  |
Ами да. Затова по-напред писах, че основното в новината в първото мнение е че вече има откачане от топлото. Ако ще фалират, да фалират. Стига с това изкуствено дишане. Това ще даде и някаква възможност хората да излезнат от летаргията и да се огледат за алтернативи. За мен все още е загадка защо по покривите на блоковете няма слънчеви колектори за топла вода, но както и да е... Изкушавам се пак да употребя иконата с пръстите по повод топлофикация, но продължавам да го намирам за невъзпитано. За мен са изключително голям дразнител, основно заради нещата описани от "противниците" и в темата - неясно ценообразуване, съмнителна услуга, силово задължаване да използваш въпросната услуга.
|
| Чет Окт 30, 2014 10:45 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Точно за това става дума... всички са недоволни, ама като трябва да се подпишат ги няма никакви. Разбира се има и хора с принципи, но основните проблеми идват от тия дето хем искат да не плащат, хем ако може щранговете да останат топли. Мда... след парното почват проблеми с асансьорите, чистачките или кво ли не, щото едните си измислят логика как или им е много скъпо или не го ползвали, а другите вкарват RFID, толпломери, посредници и други неща, които местят проблема от единия крачол в другия, а разходите стават още по-високи... Не виждате ли тенденцията? Някой ден ще стигнете до "кучета и котки може, а прасета не може?!" Сещам се за вица за зайчето дето се оплакало на лъва, че е изнасилвано постоянно от вълка. Разказвал съм го... та и вашата работа, само си увеличавате бюрокрацията  Единственото разумно решение е да се разберете дали ще имате някаква обща инфраструктура или няма да имате. След като имате, обаче, всички трябва да си разпределят разходите по някакъв начин. И този начин най-вероятно няма да е супер справедлив. Някои ще плащат и без да ползват. Но това е положението. Ако можете си изберете по-справедлив начин, но справедливостта често има много по-висока цена, отколкото самата услуга. А и до някъде в случая "справедливост" е много криворазбрано нещо. Западните държави не се градят на безкрайна справедливост, а на разумното разпределяне на иначе несправедливи данъци. Иначе казано разумът трябва да е над индивидуалната справедливост. Ако нещо е добро за повечето хора, то трябва да се приема дори и да ощетява определени индивиди. Ако гледаме никой да не бъде ощетен, то тогава трябва да няма държава, да няма данъци, да няма никаква обща инфраструктура. Това е теорията на либертарианците. Щяло да бъде супер, щяло да бъде много справедливо, хората много щастливи и изобщо истински комунизъм... Но нека да оставим това за либертарианските държави. Тук на планетата Земя, държавите си имат данъци и те не са справедливи. Има си обща инфраструктури и за тях се плаща по не особено справедлив начин. Това е положението. Take it or leave it!
|
| Чет Окт 30, 2014 10:51 am |
|
 |
|
itso.t
|
Казано иначе, твърдиш че живеещите на първи и втори етаж трябва да плащат разходите за асансьор, въпреки че не го използват? Защото в момента в повечето, ако не и във всички сгради са освободени от тия такси. Имам чувството че се бъркат понятията. В общият случай имаме сградна инсталация за електричество, вода (топла / студена) отопление, асансьор. Със съпътстващата ги инфраструктура. Ако някой си е помислил, че не е заплатил някаква част от последната, е много вероятно да се е объркАл. Всички съсобственици в имота са заплатили своят дял за изграждане въпросните инсталации. Също така имат ангажимент да заплащат текущите разходи за използването им - от изброените това е асансьора. Ремонта им също е за тяхна сметка. Така. Какво бих дължал на електроразпределителното дружество или на "гола-водА" ако няколко месеца не консумирам електричество или вода? С това си деяние ощетявам ли по някакъв начин другите живеещи в същата сграда? Да. Знам че въпросите ми са риторични и всички знаем отговорите. Каква е причината някаква фъкация да се опитва да налага различни правила?
|
| Чет Окт 30, 2014 11:10 am |
|
 |
|
stefan63
|
Искаш да кажеш, че тези хора никога за нищо не ползват асансьора? Че нямат мази с компоти и зеле? Сигурно има и такива... И ако е почти справедливо да не плащат част от тока за асансьора, не е справедливо да не плащат частта си от абонаментната такса на същия. Също и не е законно според сегашния закон (колкото и да е смотан). Както писа Миро, справедливостта и разумността не са в отношение 1:1.
|
| Чет Окт 30, 2014 11:18 am |
|
|