Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 141 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща
Май "разводът" с топлофикация вече е възможен 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Май "разводът" с топлофикация вече е възможен
ицо,
където съм живял на парно (по афропата), винаги е било локален газов котел (за блока, къщата), но там каз има във всеки апартамент, така че ситуацията е малко по-друга.

в хановер живях в панелен блок, имаше някакви разпределители (живачни, през 2000-та година), но не съм се врял по мазите да видя от къде тече водата. интересното беше, че топлата вода беше на бойлер (проточен), а електромера беше с една тарифа. панелка...

в испания пък бойлера беше с 2 кръга - един за вода, един за парно. монтиран на балкона до газомера, централната тръба върви отвън по блока, гола. като захладня, врътнах едно копче и радиаторите се стоплиха. някъде юли-август във входа до асансьора се появи едно листче с номера на апартаментите и всеки си записа показанието на газомера. това беше цялото отчитане. не много на юг - сарагоса.

в холандия къщата беше голяма, да кажем по 200кв.м на 2 етажа. радиатори във всяка стая, хола беше и с подово. котела за газ беше 1х1х1.5м. за цяла година платих към 550 афро за газ и не повече от 100 за ток, валя ме сняг, беше -18С навън, но никога не ми беше студено.

никога не ми е харесвало да живея в нагъчканите части на градовете, та не знам каква е типичната ситуация в тези зони.

Сря Окт 29, 2014 5:35 pm
Профил

scout_3pm написа:
- модерен климатик е около 1-1.5kW и отоплява между 3.0-5.0kW

това е така, само че за да произведеш 1-1.5kW ти трябват между 3-5 kW топлинна енергия, като разликата според теб трябва да отива в атмосфера, тъй като няма справедлив и лесен начин на разпределянето й.

Това, което Цецо и аз се опитваме да обясним е, че при колективните действия технически се постига по-добра ефективност. По-евтино е да произвеждаме централно електроенергия, отколкото всеки от нас да си прави собствена електроцентрала в мазето. Същото е за ТЕЦ-те, просто те така или иначе са нужни за балансиране и изборът е между това да изхвърляме топлината и това да се разпределя по повече или по-малко справедлив начин.

Това не значи, че няма проблеми с източване, справедливост и т.н. Но истината е, че ако всеки мисли единствено как да не бъде прецакан, ще сме всички вкупом прецакани. Просто някъде трябва да има граница между частния интерес и общия интерес. Проблемът у нас е единствено, че се получи леко заварено положение. На запад нормално, като не искаш да ползваш общи услуги просто не си купуваш такъв имот. Обаче купиш ли го, няма искам - не искам. Ма аз не ползвам асансьор ма такова ма онакова. Такса 2000лв./месец за поддръжка на имота и пак не ползвай ;-)

Сря Окт 29, 2014 5:37 pm
Профил
Аватар

scout_3pm написа:
........Сериозно ти казвам Цецо все едно друг човек е писал, а не ти..........

Мислех да ти отговарям детайлно, ама ме домързя. Само ще ти кажа, че във къщи имам климатик дето е бая скъп и бая ефективен. Правил съм експерименти и с него зимата (но не в най-големия студ) топленето ми е някъде около 100 кинта. На парно минава 200лв. И познай - топля се на парно. С това би трябвало да ти отговарям на голяма част от въпросите.

Не споря, че в Топлофикация се краде. Обаче съм сигурен, че като се тегли чертата, ще се окаже, че голямата кражба не е в Топлофикацията, а в СЪСЕДИТЕ!

Не споря и, че Енергото прави шмекерии. Но съм сигурен, че като спре Топлофикация, ще седим на тъмно!

Както казах, наясно съм че Ганьо ще съсипе всичко до, което се докосне. Толкова си можем като нация... Миро го е написал по - горе. Централното топлоснабдяване е нещо хубаво, но е правено да се ползва от хора, които имат някакво общностно поведение. Ганьо е единак, неговия мироглед се простира до дължината на носа му. Логично е подобна система да не може да функционира тук.

Апропо, в ония белите държави, няма такъв филм - не ща да се топля така, искам иначе. Като нещеш така, продаваш си имота и това е.

Сря Окт 29, 2014 5:44 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен

Централно отопление, ТЕЦ и подобни са приложими там, където всяка година се прави модернизация или оптимизция + действителна поддръжка на системата. При нас първо, че нито едното, нито другото се прави; и второ от толкова години системата е на самотек и са вдигнати ръцете, само се поддържа колкото да се води отопление. За София средно в блок загубите са между 30-40%. Тази седмица обявиха за соф вода, там пък за цялата мрежа - 60% загуби.

Та според Вас хората правят далавера като отказват да плащат 30-40-60 % загуби и то на очевидно НЕОПРАВДАНИ, НЕПАЗАРНИ цени и такси ? Също спри с бай ганьо и подобните епитети. Смешно е точно в нашето обкръжение да се говори така.

Сря Окт 29, 2014 5:56 pm
Профил
Аватар

И преди съм го писал и сега пак ще потретя.

Баща ми преди време имаше възможността да надзърне термоетрите на топлофикация - познай...

80* излиза, 20* се връща.

После е гледал и в една абонатна станция - ми познай пак...

60* влиза, 40* излиза.

Я да видим сега къде останаха 2/3 от топлото .... май да топлят земята и на места въздуха. Няма улица под която да минава парно и зимата да хване сняг/лед върху нея - че даже и сухо остава. Ама това го плащаме всички ние...

А спор няма че е много по-комфортно. Ама вместо да разнасят топла вода, могат да излязат тарикати и да сложат по един газов котел във всяка абонатна. Тука газ имаме навсякъде. Освен всичко останало Топлофикация Разград е и на Овъргаз.

Сря Окт 29, 2014 6:01 pm
Профил ICQ
Аватар

@Скаут

Приказката за гузен негонен бяга чувал ли си я?

Аз отдавна съм признал, че българина е геннен мелез между Ганьо и Андрешко. И това не съм го измислил аз, класиците са го установили отдавна. :) Всичко по горе за Ганьо го пиша като представител на въпросната нация. Както казах - толкова си можем.

И не се пали толкова, не защитавам нито Топлофикация, нито безумията там. Просто видях, че тук много се радвате на нещо, което аз не намирам за радостно, щото завършека на историята ще е доста лош (според мен). Вие си се радвайте.

Едит: А замисляли ли сте се какво ще се случи с училища и болници в София, като спре парното. Да ви светна - и те не са мислени за отопление на ток. Предполагам, че инвестицията за преоборуване ще е от порядъка на цената на самата Топлофикация, без дълговете... Но нищо де, ще караме децата и болните да си носят духалки от вкъщи.

Едит2: Затварянето на Топлофикацията ще имам един положителен ефект - ще се намери купувач за излишния ток. Което респективно ще доведе до скок в цената му :) Просто страничен ефект :)

Последна промяна Цецо на Сря Окт 29, 2014 6:10 pm, променена общо 2 пъти

Сря Окт 29, 2014 6:04 pm
Профил ICQ

sparkybg написа:
Простичката истина е че общите загуби ги има заради ползващите "нещото", по която логика същите тия загуби трябва да се разпределят не според кубатура/площ на апартамента, или "по равно", а отново според консумацията. Тоест да са процент от цената на единица енергия. Другата простичка истина е че просто трябваше да разпишат законен начин с изискванията към него, да си изолираш щранговете, ако не желаеш да плащаш такса мощност, сградна инсталация и прочие истории, демек ако не желаеш да ползваш услугата им и изобщо да имаш каквито и да е отношения с тях. И тогава въпросната директива нямаше да е никакъв реален проблем.

Напротив, това не е въпрос на справедливост.
Когато има обща инфраструктура, тя не е само на тия дето я ползват а на всички, които имат право да я ползват. И това право не е безплатно. Инфраструктурата, когато е обща е обща, а не ничия. Има дребна разлика!
Вариантите са:
1) Да се конфискува правото на ползване. Иначе казано - топлофикацията да се продаде за скрап. В бюджета ще влязат няколко милиона, един куп бабички ще останат на студено, а останалите справедливо ще се плащат по новите по-високи цени на тока.
2) Да се изисква заплащане на правото за ползване. С други думи - имаш имот, който попада в район с парно - плащаш такса. Няма значение ползваш или не ползваш. Ти си плащаш за правото да ползваш. Отделно за консумираното, ако решиш да ползваш. Не искаш да имаш право да ползваш - чудесно! Има толкова села и квартали в България без парно.
3) Приватизира се. Хипотетично ако се намери кой да купи и поддържа за своя сметка, без ангажименти - що не! Но това е по-скоро вариант 1, т.е. купува за жълти стинки тръбите и айде на скрап.
4) Продължаваме да си правим политика и експерименти, докато се получи един от горните варианти... най-вероятно вариант 1 за съжаление...

Сря Окт 29, 2014 6:08 pm
Профил
Аватар

Миро, няма кой да купи Топлофикация с идея да я ползва по предназначение, защото тя не може да работи на принципа Гошо иска, ама Иван не я ще. Знаеш го. Обречена е, просто стоим и гледаме филма.

Сря Окт 29, 2014 6:11 pm
Профил ICQ

Хаха, ае Цецо аз не говорех за мен. Но един път коментираш мойте думи, другият път на някой друг и ползваш ед. число. Отделно човек се обижда, когато има причина. Да ти изглеждам обиден или с причина да се обидя. Като цяло подходи ... лековерно. Мислиш, явно, че съм срещу централно отопление и т.н. Не. Против съм да плащам за нещо, което не получавам нито като качество, нито като количество, нито като нищо.

Сря Окт 29, 2014 6:19 pm
Профил

scout_3pm написа:
Против съм да плащам за нещо, което не получавам нито като качество, нито като количество, нито като нищо.

Никой не те и кара!
Но не искай да получаваш нещо безплатно, защото наличието на инфраструктура до даден имот се плаща, без значение дали се ползва. Като не искаш инфраструктура - отиваш на село или в планината и няма да имаш нито ток, нито вода, нито асфалт, за парно да не говорим....

Сря Окт 29, 2014 6:28 pm
Профил
Аватар

scout_3pm написа:
Против съм да плащам за нещо, което не получавам нито като качество, нито като количество, нито като нищо.

Всъщност плащаш тарикатлъците на съседи, които иначе много бучат и уж са се отказали, но тихомълком си ползват топлото

Сря Окт 29, 2014 6:34 pm
Профил

До колкото знам пловдивската топлофикация е приватизирана от EVN, което я прави пълен монополист на енергийния пазар в града (като изключим някои газифицирани кварталчета из града). Е-ми нещата не са розови.

Защо си мислите, че приватизацията е решение?

Като приватизираха електроразпределителната ни система (подарена според мен на EVN, Чез и незнам си кой) нещо да се подобри в качеството на услугата? (е, освен, че за 2-ри път ми сменят електромерите в рамките на 2 години ... ) Е, за сметка на това пък им осигуряваме и плащаме "ГАРАНТИРАНА ПЕЧАЛБА" в размер на 16% ако не греша ...

Та няма никакъв смисъл според мен от приватизиране на "естествените" монополи. Трябва да се мисли в посока ефективно управление и контрол на обществените такива.

Албанците "изкупили" обратно електроразпределителното си дружество. Явно май са по-умни от нас ...

А относно парното - напълно подкрепям тезите на Цецо и Миро ...

Сря Окт 29, 2014 6:40 pm
Профил

Ае Миро и ти днес нещо не си на себе си. Къде съм казал, че не искам да плащам ? За инфраструктурата - ае има права и задължения нали ? Аз задълженията си ги спазвам, а правата ми ? Тая инфраструктура като е разнебитена аз длъжен ли съм да я приема ? Да я плащам ? Да я използвам ? То е написано в закона - ако предоставяната услуга не отговаря на описанието в договора ... Що се правите на разсеяни ? Какво - Не може да приемете, че не сте прави ? Или да го смекча - Не може да приемете, че сте на половина прави ?

Като цяло момчета, днес май са Ви облъчвали с психотронни оръжия, но аз от тия неща не разбирам :D Хахаха :axe:

Не мога да взема на сериозно по-голямата част от това, което казахте/написахте. То просто не е сериозно.

А решението, както и да Ви звучи е лесно, но неприложимо за БГ. Живеещите в блока Х слагат ЛОКАЛНО ЦЕНТРАЛНО ОТОПЛЕНИЕ - било то на газ или друго; и проблема е решен. Бъдещето е това. Всяка сграда, блок, къща ще е автономна сама по себе си, но енергопреносната мрежа като такава ще остане. Променена, поради предназначението й вече, но ще остане. А предназначението й няма да е вече да доставя от майната си / централа, а при НЕОБХОДИМОСТ породена от авария, профилактика, ... да може блок 1234 да осигури минимума електрозахранване и/или отопление на блок 1230 и нещо. 8)

Сря Окт 29, 2014 6:50 pm
Профил
Аватар

Важното в писанието в първият пост не е кой и какви делавери върти, а че вече има някакъв избор.
Както бих могъл да се откажа от другите услуги, така е редно да мога да се откажа и от тая.

Тая нотка в разговора - "ако не ти изнася, смени имота", е по-добре се избягва. Това е нещо което е редно да реша аз, а не някаква "...фикация". Хубаво е и преди да се дават подобни съвети, да се помисли дали включването към подобни услуги безплатно ли е или е платено? Тоест, ако е платено (то е), аз не ощетявам "...фикацията" с това че в даден момент няма да използвам услугите и. Платил съм своята част за изграждане на инфраструктурата.

Някой хубав ден, когато понатрупа сняг, ще постна една снимка със заглавие "познайте откъде минават тръбите на фикация". Виждаха се съвсем отчетливо и в големият стуг преди няколко години, виждат се и при обилно натрупал сняг. Да ме извиняват феновете, но аз нямам желание да плащам на топлофикация за снегопочистване! :D

И т.н. Лично ме тая новина ме радва изключително много!

Сря Окт 29, 2014 6:55 pm
Профил

itso.t написа:
Платил съм своята част за изграждане на инфраструктурата.

...

Да ме извиняват феновете, но аз нямам желание да плащам на топлофикация за снегопочистване! :D

:supz: :partyman:

Сря Окт 29, 2014 7:04 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 141 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща