Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Питане за платкаджийница 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Питане за платкаджийница
Дупка 0.2 даже ще ти е голяма ако някой от чиповете ти е на 0.5мм пич. Ако имате такива чипове ти трябва някой дето да прави писти/клирънс под 0.1мм и дупки 0.1-1.15mm.

В БГ няма, в Европа и Китай има кой да го направи. Проблема е, че за прототипи това не подлежи на пулване и се приготви за цени около 1000+ евра на поръчка (опит). Ако стигнеш до количества вече е лесно, ама отначало е страшно.

Съб Окт 25, 2014 4:03 pm
Профил ICQ
Аватар

При "дупка" 0.2мм за чий... споменавате БГ платкаджийниците. С европейските опит нямам, щото ползвам услугите на жълтурите. Че там могат е ясно, но важното е да попаднеш на такива, които наистина го могат. Проблемът е, че като ги питаш, отговора е винаги да, а не е така. Основният проблем, който постоянно го има е изместване на шаблоните спрямо отворите. Късо след електрически тест също се се случвало. :wink:

Съб Окт 25, 2014 6:26 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Ще уточня подробности, но първо да благодаря на всички колеги, които се включиха.
Аз също си вадя хляба с тази работа, и то от доста време, просто до сега не ми се е налагало да проектирам платки от този тип и ниво, и 1-2 български производители се справяха достатъчно добре.
Отпада вариант с хвърчащо модулче и жици по него.
Растъра на BGA e 0.8mm, затова ринг 0.4 и дупка 0.2 (16/8 mil) ме устройват, освен това ще се ползват само където наистина се налага, няма да са посевместно такива. Ще има и писти 5mil.
Основния проблем е именно уговаряне на стекъпа. Опасявам се че не е възможен вариант, аз да проектирам нещо според някакви приети критерии и да очаквам после производителя да може да го произведе според моите изисквания. Искам да съпоставя точно моите изисквания с възможностите на конкретен производител и така да очаквам минимум изненади.
Парите на дадения етап не са проблем.

Ще прочета, това което пише в другата тема, извинявам се че не съм го направил до сега.

Пон Окт 27, 2014 12:29 pm
Профил
Аватар

първо - добре дошъл във форума!
преди не бях обърнал внимание.

с какъв софтуерен пакет ще го проектираш това чудо?

стекъпа е крайъгълен камък при платки с контролиран импеданс. на мен ми отнема 1-2 седмици само тази уговорка с производителя, като в процеса се полват поне 3 различни програми за смятане, докато постигнем еднакви числа.

производителите неминуемо ще те тикат към някакъв удобен за тях стекъп, който обаче почти никога не е удобен за теб, особено ако имаш SE сигнали и диферциални с различни импеданси на един и същи слой. също така, те обикновено държат на склад материали, който са съобразени с техните нужди, а не с твоите желания. така, че някой трябва да се съобрази с другия.

Пон Окт 27, 2014 1:18 pm
Профил
Аватар

Да, точно стекъпа е проблема. Ще имам и различни импеданси, които трябва някакси да се вместят едновременно. Платката ще е 6 или 8-слойна, като сигналните линии, включително диференциалните ще са на два слоя Top and Bottom, няма да има междинни с фиксиран импеданс. Софтуеъра за смятане също ми е проблем, макар че открих 2-3 безплатни програмки, които обаче смятат малко с характер и се получават не до там еднакви резултати :D .

Пон Окт 27, 2014 3:05 pm
Профил
Аватар

Стекъпа е нещото което товари най-много разработката. Точно днес с колега го обсъждахме. Ето малко цифри за да се ориентираш директно от калкулатора на eurocircuits. Китайците са около 25% по-евтини от тях, но там контакта е проблема.

Платката е около 120x80mm, прототип 6 слоя. Поръчка 5 платки за 7 работни дни.

1. При дупка 0.25(финиширана) - цената на поръчката е 260 евра. Сваляне на дупката на 0.15 - цената става 273 евра, което е напрактика нищо като надценка. Т.е. малките дупки не са проблем... докато не слезнеш на 0.1 финиширана. Тогава цената скача над 900 евра!
2. При клирънс/минимална ширина 0.150 (6 mils) - цената е 260 евра. При слизане на 0.125 (5 mils) цената е 287 евра, не е кой знае колко по-скъпо. При 0.100 (4 mils) пак цената скача главоломно.
3. Техен стек - 260 евра. В техния стек кора е най-отвътре, а препезите отвън. Което за съгласувани линии е кофти. Обърнат стек - демек два кора отвън - над 1000 евра!

Целия номер със цените е дали могат да пулват поръчката. Ако не могат цената е страшна. Всичко това естествено губи смисъл когато влезнеш в производство и говорим за количества, тогава можеш да си редиш стека без съществена разлика в цената. Но при прототипирането трябва да се приготвиш за сериозна тесла. Тя е валидна за всяка платкаджийница, включително и китайска.

При пич 0.8мм нямаш проблеми с 0.15-0.20 дупка, 0.125 ширина/клирънс също. Т.е. там тесли нямаш. С къстъм стека обаче се приготви валериани.

Относно къде да се прави - БГ просто е излишно да го коментираме. В Европа аз лично ползвам две фирми и от двете съм доволен, цените им са съпоставими:

https://be.eurocircuits.com/shop/eclogin.aspx
http://www.multi-circuit-boards.eu/en/p ... -foil.html

Първите са фирмата с най-добрата онлайн организация на работата която съм виждал в практиката си. Поръчка, анализ, изработване и шипинг - никакви изненади до момента. С всяка платка ти пращат паспорт къде кога и какво се е случило в производството по дни. Както и какви материали са ползвали (маски, препези, ядра, фоторезист и т.н.). Като цяло материала им е на ISOLA. Въобще откъм документация са екстра, като качество досега проблеми никакви. Забележи - плащаш чак като си получиш платката! Платките досега са идвали или от Германия или от Унгария.
Вторите са немци... Качество засега без оплаквания, ама комуникативно винаги имам някакъв проблем. Я с конфигуратора на цените, я с плащанията, я с шипинга (който е 5 пъти по-скъп). Но пък цените им са с около 10-15% под тези на първите. Искат първо да платиш и после я правят.

С китайци веднъж съм се пробвал... така и не стигнах до реална поръчка. Аз ли съм крив, те ли, ама не можем да се разберем засега. А и не мисля, че за прототипи си заслужава човек да се мъчи с тях. За производство на големи количества е друга работа.

Пон Окт 27, 2014 4:05 pm
Профил ICQ
Аватар

:prayer:
Тъкмо приключих с разглеждането на другата тема и се убеждавам, че eurocircuits ще е фирмата.
Това с поръчковия стекъп е плашещо наистина :) .
Благодаря много за полезната информация.

Пон Окт 27, 2014 4:35 pm
Профил

milmar написа:
Софтуеъра за смятане също ми е проблем, макар че открих 2-3 безплатни програмки, които обаче смятат малко с характер и се получават не до там еднакви резултати :D .

Може ли да дадеш инфо / линкове към софтуера който споменаваш?

Вто Окт 28, 2014 9:15 am
Профил
Аватар

http://www.eeweb.com/toolbox/microstrip-impedance/

Това е примерен калкулатор, който ползвам за първоначалните сметки. Има и други в нета. Не говоря за симулация на PCB.

Вто Окт 28, 2014 1:54 pm
Профил

Аз използвам този.
Погледни го, може да ти хареса.

Вто Окт 28, 2014 2:23 pm
Профил
Аватар

Благодаря, видях го някъде в Нета препоръчан, но реших че е платен и не съм го пробвал.

Вто Окт 28, 2014 2:35 pm
Профил

milmar написа:
http://www.eeweb.com/toolbox/microstrip-impedance/

Това е примерен калкулатор, който ползвам за първоначалните сметки. Има и други в нета. Не говоря за симулация на PCB.

Я кажи правилно ли ползвам каклулатора.
Ако ми трябва пътечка с импеданс 50 ома.
Въвеждам.
Trace Thickness: 1 oz/ft^2 - това е стандартната дебелна на фолиото, нали 1 унция на квадратен фут.
Substrate Height: 1.6mm - стандартна платка 1.6mm
Trace Width: - това което търсим - 3.5mm
Substrate Dielectric: 4 -FR4 e диелектрична константа 4 нали така.
Импеданс: 49.8 Ohms

Вто Окт 28, 2014 4:20 pm
Профил
Аватар

Дебелината на целия пакет на платката няма значение. Важно е разтоянието между шината и медната област, свързана задължително с GND. Единият слой е сигнален- с пистите, а отдолу задължително имаш маса, или изцяло или в областта където са ти въпросните сигнални линии, при тази честота те не са просто писти с активно съпротивление, а имат импеданс. Тези линии имат вълнови характеристики. Просто цифровата схемотехника се връща там, откъдето е тръгнала- аналогова схемотехника :) .

ПП сега ми хрумна че е възможно височината да е 1.6mm, aко платката е двустранна :) . Обаче пистите за едно USB ще се получат с ширина като за електрожен :D .

Вто Окт 28, 2014 4:27 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3